ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Λοιπόν, κυρία Πρόεδρε, αναλαμβάνοντας στ’ αλήθεια το βάρος αυτού που θα πω, ειλικρινά σας το λέω, σαν άνθρωπος που γνωρίζει αυτήν τη δουλειά, καλώ όλους τους πολίτες –ειλικρινά σας το λέω– όχι να σκεπάζουν με πανί τις κάμερες αυτές, τις οποίες έχουν πληρώσει, να τις καταστρέφουν και να σας καλέσουν με βιντεοκάμερα στο δικαστήριο να κάνετε τον κατήγορο. (Θόρυβος – Διαμαρτυρίες)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ελσα Παπαδημητρίου): Κύριοι συνάδελφοι, λυπάμαι. Κάνω ό,τι μπορώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Είναι δυνατόν να λέγεται σ’ αυτήν την Αίθουσα να καταστραφεί η περιουσία του δημοσίου;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ελσα Παπαδημητρίου): Μπορείτε να δευτερολογήσετε, αν θέλετε.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Να πάμε σε δίκη, να μας δικάσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ελσα Παπαδημητρίου): Κυρία Κανέλλη χειρίζεστε άριστα το λόγο. Μπορείτε πραγματικά να μην προκαλείτε το αίσθημα στη Βουλή.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Δουλειά μου είναι να προκαλώ, γιατί έχω διαφορετική πολιτική από τη δική σας.
Ο παραπάνω διάλογος έγινε στη Βουλή στις 13 Δεκέμβρη, στη διάρκεια της συζήτησης επί της τροπολογίας για τη νομιμοποίηση των χαφιεδοκαμερών. Για τον Περισσό, πάντως, η συζήτηση ήταν… ως μη γενομένη. Στο μιας σελίδας ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε την επομένη στο «Ριζοσπάστη» η παραπάνω τοποθέτηση της Κανέλλη, που τόσο θόρυβο προκάλεσε στην αίθουσα, λογοκρίθηκε αγρίως. Η πολύπειρη στις «πουτανιές» της πολιτικής βουλευτής έκανε το κορόιδο. Αυτή το κομμάτι της το έκανε, το ντόρο τον προκάλεσε, όχι και να τα βάλει με την πολιτική γραμμή του κόμματος, που απαγορεύει διά ροπάλου κάθε έκνομη ενέργεια.
Η γραμμή του κόμματος συμπυκνώνεται στις ιδιαίτερα προβεβλημένες από τον «Ριζοσπάστη» θέσεις δυο άλλων βουλευτών. Αχ. Κανταρτζής: «Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα με όρους κινήματος να παλέψουν, να ανατρέψουν όλη αυτή την αυταρχική πολιτική που οικοδομείται». Β. Νικολαΐδου: «Νομιμοποιείτε τις κάμερες. Ο λαός θα βγει στο δρόμο για να νομιμοποιήσει και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Αυτή είναι η κάμερα που μας έχει καταγράψει όλους»!
Τι ακριβώς θέλουν να πουν οι ποιητές; Σε τι ακριβώς συνίστανται οι «όροι κινήματος»; Κι ο λαός που θα βγει στο δρόμο για να νομιμοποιήσει τα δικαιώματά του τι ακριβώς θα κάνει; Θα διαδηλώνει και θα μουτζώνει τις κάμερες που θα τον καταγράφουν; Με τις κάμερες τι θα γίνει, τελικά;
Η Κανέλλη, προφανέστατα εκτός γραμμής (και εκτός ελέγχου) ζήτησε να μην τις κουκουλώνουν, αλλά να τις καταστρέφουν. Είχε υπόψη της όχι μόνο το περιστατικό της προηγούμενης μέρας, όπου δυο εναερίτες της ΔΕΗ κουκούλωσαν δυο κάμερες, με απόφαση της ΓΣΕΕ, αλλά και την πρακτική του Περισσού, που σε παλαιότερες διαδηλώσεις του συνήθιζε να «κουκουλώνει» κάποιες κάμερες. Η «με όρους κινήματος» γραμμή ποια είναι; Κουκούλωμα, καταστροφή ή ανοχή των καμερών μέχρι… ν’ αλλάξουν οι συσχετισμοί; Η σωστή απάντηση είναι η τελευταία και αυτό φάνηκε από την πρακτική που ακολουθήθηκε στη συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στις 12 Δεκέμβρη. Μολονότι το θέμα των καμερών ήταν επίκαιρο, μολονότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει προκλητικά ότι οι κάμερες θα παρακολουθούν και θα καταγράφουν τις συγκεντρώσεις, αυτοί δεν προχώρησαν ούτε στο συμβολικό «κουκούλωμα» που έκαναν άλλες φορές. Ετσι, τους βγήκε από τ’ αριστερά η ΓΣΕΕ, που έκανε το συμβολικό «κουκούλωμα».
Τι θα έπρεπε να κάνουν; Από ένα αστικό-ρεφορμιστικό κόμμα, που σέβεται την αστική νομιμότητα και καταγγέλλει κάθε ενέργεια λαϊκής αντιβίας δε μπορούμε να περιμένουμε τίποτα περισσότερο απ’ αυτό που έκαναν: λόγια, λόγια, λόγια. Καταγγελίες και αναμονή… αλλαγής εκλογικών συσχετισμών. Ενα επαναστατικό κόμμα θα έκανε το εξής απλό. Θα έβαζε τους βουλευτές του, που έχουν ασυλία, να καταστρέψουν μερικές κάμερες και μερικά ΚΑΦΑΟ καμερών και θα προκαλούσε τεράστιο πολιτικό ζήτημα, γιατί θα δρούσε παραδειγματικά για το λαό. Αν ήθελε η κυβέρνηση ας τους ασκούσε διώξεις. Θα είχαν μια ευρύτατη λαϊκή υποστήριξη.
Ο Περισσός (το ίδιο ισχύει και για τους φαφλατάδες του ΣΥΡΙΖΑ) δε φοβήθηκε τυχόν διώξεις. Αλλωστε, πριν δυο χρόνια δεν δίστασαν να γκρεμίσουν το άγαλμα του Τρούμαν. Τη νομιμοφροσύνη του προς το σύστημα δείχνει, αποφεύγοντας να του δημιουργήσει πρόβλημα πολιτικής κρίσης.