Ο Χρυσοχοΐδης το έφερνε βαρέως μετά το στραπάτσο που υπέστη στη δεύτερη προσπάθεια ανακατάληψης της κατειλημμένης από τους φοιτητές Πρυτανείας, γι’ αυτό και οργάνωσε νέο γιουρούσι σήμερα τα χαράματα, ελάχιστες ώρες προτού λήξει και επίσημα η κατάληψη, μετά από απόφαση της συνέλευσης των φοιτητικών συλλόγων που συμμετείχαν σε αυτήν.
Οι φοιτητές αποφάσισαν σε συνέλευση το βράδυ της Τετάρτης να λήξουν την κατάληψη έπειτα από πορεία που είχε ανακοινωθεί ότι θα γινόταν σήμερα στις 11 το πρωί. Ο Χρυσοχοΐδης , όμως, ήθελε να δείξει «έργο» και προπαντός να συλλάβει τους φοιτητές που ήταν στο κτίριο της Πρυτανείας, γι’ αυτό και έβαλε τα σκυλιά του να μπουν στο κτίριο 5 ώρες προτού οι φοιτητές τερματίσουν την κατάληψη.
Σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε, δεκάδες φοιτητές άρχισαν να συγκεντρώνονται στο ΑΠΘ, επειδή υπήρχαν πληροφορίες ότι επίκειτο επέμβαση των δυνάμεων καταστολής.
Κλούβες, μπάτσοι, ασφαλίτες έζωσαν το Πανεπιστήμιο και δεν επέτρεπαν την προσέγγιση κανενός. Καθηγητές που έσπευσαν σε συμπαράσταση των φοιτητών, ακόμη και δημοσιογράφοι, κρατήθηκαν μακριά για να μην καταγράψουν την κατασταλτική μανία των πραιτοριανών, ειδικά μετά τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης.
Στο κτίριο μπούκαραν ασφαλίτες κουκουλοφόροι που συνέλαβαν τους φοιτητές. Επειτα, έγινε «διαλογή» και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν αυτοί που ήταν εκ των προτέρων σταμπαρισμένοι και φακελωμένοι. Πήραμε έτσι μία γεύση και του ρόλου που θα επιτελεί η πανεπιστημιακή αστυνομία, που θα είναι παραπλήσιος με αυτός του Σπουδαστικού της Ασφάλειας την περίοδο της δικτατορίας. Οσοι συμμετείχαν στην κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ τον Νοέμβρη του 1973 θυμούνται ότι το ίδιο είχε γίνει και τότε: «ξεσκαρτάρισμα» και σύλληψη των λεγόμενων «πρωταιτίων» που οδηγήθηκαν στις φυλακές της χούντας.
Οι φοιτητές που δεν κρατήθηκαν αρνήθηκαν να αποχωρήσουν, απαιτώντας την απελευθέρωση των συναδέλφων τους, όμως τα ΜΑΤ τους απώθησαν βίαια με τις ασπίδες.
Σημειώνουμε ότι «άφαντες» ήταν οι πρυτανικές αρχές, τη στιγμή της επιχείρησης των δυνάμεων καταστολής και της σύλληψης φοιτητών. Ξεκάθαρος είναι πλέον ο επαίσχυντος ρόλος τους.
Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι εκεί στο Μαξίμου, στο Μαρούσι και στο υπουργείο Μπάτσων και Καταστολής θεωρούν ότι η φωτιά που άναψε στα Πανεπιστήμια ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη θα σβήσει εύκολα. Τα προεόρτια απλά ζούμε τώρα.
Ας θυμούνται ότι και η χούντα «έσπασε» την κατάληψη του Πολυτεχνείου, χάρη στη στρατιωτική υπεροπλία τους. Αυτό όμως δεν την έσωσε από την κατάρρευση.