Eκδικούνται τον Σάββα Ξηρό εισαγγελείς και Συμβούλιο Eφετών, ερμηνεύοντας αυθαίρετα το άρθρο του Ποινικού Κώδικα που αναφέρεται στους όρους απόλυσης των πολυϊσοβιτών. Ο Σάββας Ξηρός εκτίει ποινή πέντε ισόβιων καθείρξεων και 25 χρόνων πρόσκαιρης κάθειρξης. Στις 3 Δεκέμβρη του 2018, το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά είχε απορρίψει την αίτησή του για υφ’ όρον απόλυση, με το επιχείρημα ότι πρέπει να εκτίσει συνολική ποινή 15 χρόνων για την πρώτη ισόβια κάθειρξη, 5 χρόνων για καθεμιά από τις υπόλοιπες πέντε ισόβιες και 5 χρόνων για την πρόσκαιρη κάθειρξη, δηλαδή συνολική ποινή 40 χρόνων, που μεταφράζεται σε κάθειρξη 25 χρόνων (αυτό είναι το μέγιστο όριο)!
Στα χρόνια αυτά πρέπει να συνυπολογίζονται και τα μεροκάματα που δικαιούται ένας κρατούμενος, είτε για λόγους υγείας, όπως στην περίπτωση του Σάββα, είτε λόγω απασχόλησης σε διάφορες εργασίες στη φυλακή. Στην περίπτωση του Σάββα, για την περίοδο από τις 10-10-2007 έως τις 2-10-2013 έπρεπε για κάθε μία μέρα κράτησης να προστίθενται άλλες δύο. Το Συμβούλιο Εφετών, όμως, δεν το δέχτηκε αυτό, αλλά σε κάθε μία μέρα κράτησης προσέθεσε μόνο άλλη μία μέρα. Ετσι, μέχρι τις 25-10-2018 συνυπολόγισε μόνο 5 χρόνια και 22 μέρες και ως συνολικό χρόνο κράτησης 21 χρόνια, 2 μήνες και 27 μέρες, ενώ αν δεχόταν στη μία μέρα να προστίθενται άλλες δύο, όπως είναι το σωστό, ο Σάββας Ξηρός θα είχε ξεπεράσει κατά δύο τουλάχιστον τα απαιτούμενα 25 χρόνια!
Ο αντεισαγγελέας εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου στις εισαγωγικές του σκέψεις έθεσε και ζήτημα επικινδυνότητας του Σάββα Ξηρού, χωρίς να το περιλάβει στην πρότασή του. Δεν αποκλείεται, στην περίπτωση που το Συμβούλιο δεχόταν το αίτημα του Σάββα Ξηρού να υπολογίζεται κάθε μέρα κράτησης για τρεις και όχι για δύο, ο εισαγγελέας να έθετε ζήτημα επικινδυνότητας, ως προαπαιτούμενο για την υφ’ όρον απόλυση.
Αναφέρει ο εισαγγελέας στην εισηγητική του σκέψη:
Το ταξικό μίσος ξεχειλίζει από κάθε λέξη και φράση αυτής της τοποθέτησης. Και ο ποινικός νόμος γίνεται λάστιχο για να υπηρετήσει αυτό το ταξικό μίσος.
Στις 11 Γενάρη του 2019, ο Σάββας Ξηρός υπέβαλε νέα αίτηση για υφ’ όρον απόλυση. Στις 6 Φλεβάρη, ο αντεισαγγελέας Εφετών Κ. Σοφουλάκης παρέδωσε την πρότασή του, που είναι ταυτόσημη με αυτή του συναδέλφου του Τσορμπατζόγλου προς το προηγούμενο Συμβούλιο Εφετών. Προτείνει και αυτός συνολική ποινή 40 χρόνων κάθειρξης, αρνούμενος τον υπολογισμό κάθε μέρας κράτησης ως τριών για την περίοδο από 10-10-2007 έως 2-10-2013. Ολα δείχνουν ότι και αυτό το Συμβούλιο Εφετών θα ταυτιστεί με την εισαγγελική πρόταση.
Και οι δύο εισαγγελείς που ασχολήθηκαν με την υπόθεση του Σάββα πρότειναν κάθε ισόβια ποινή πέραν της πρώτης να προσθέτει πέντε χρόνια υποχρεωτικής κάθειρξης. Φαίνεται ότι γνώριζαν το νέο σχέδιο Ποινικού Κώδικα της κυβέρνησης Τσίπρα, το οποίο στο άρθρο 105 Β για την απόλυση καταδικασμένου υπό όρους προβλέπει: .
Οπως βλέπετε, τα 15 χρόνια που ισχύουν τώρα για την πρώτη ισόβια ποινή γίνονται 16, ενώ τα 5 χρόνια για καθεμιά από τις επόμενες ισόβιες γίνονται 5 χρόνια και 4 μήνες. Είναι φανερό ότι αυτή η αυστηροποίηση αφορά τους πολιτικούς κρατούμενους σαν τον Σάββα Ξηρό και τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Θυμίζουμε ότι στο ίδιο σχέδιο ΠΚ τροποποιείται το άρθρο 187 ΠΚ («εγκληματική οργάνωση»), ώστε να πέσουν στα μαλακά οι νεοναζιστές εγκληματίες της ΧΑ, η καταδίκη των οποίων θεωρείται βέβαια. Αντί της κλίμακας 10-20 χρόνων κάθειρξης, που αντιμετωπίζουν με το ισχύον νομικό καθεστώς, θα αντιμετωπίζουν κλίμακα 5-10 χρόνων.
Η εισαγγελική σκέψη περί επικινδυνότητας του σακατεμένου Σάββα Ξηρού δεν είναι τυχαία. Ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι ακόμα κι αν συμπληρώσει τα 25 χρόνια (συνυπολογίζοντας τα μεροκάματα λόγω υγείας), δε θα βγάλουν απόφαση ότι δεν πρέπει να συνυπολογίζονται τα μεροκάματα και ότι τα 25 χρόνια πρέπει να είναι «σκαστά», ώστε να απορρίψουν και πάλι το αίτημα της απόλυσης υπό όρους;