Πρώτα τις φυλακές Κορυδαλλού και μετά τις φυλακές Διαβατών επισκέφτηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, δίνοντας τα καθιερωμένα σόου ευαισθησίας. Επέλεξε να επισκεφτεί τις φυλακές, για να σηματοδοτήσει μια διαφορετική στάση σε σχέση με τους προκατόχους του, που δεν πάτησαν το πόδι τους ούτε όταν οι κρατούμενοι είχαν κατέβει σε μαζική απεργία πείνας.
Ομως, άλλο η προπαγάνδα και άλλο η πρακτική πολιτική. Ο Καστανίδης, χωρίς να πει τίποτα συγκεκριμένο, δήλωσε πως θα ανακοινώσει μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών. Αυτά θα τα δούμε και θα τα κρίνουμε, όμως υπάρχουν πρόσφατα μέτρα για τα οποία δεν είπε κουβέντα, μολονότι είναι πολύ καλά ενημερωμένος, όχι μόνο ως υπουργός αλλά και λόγω της θητείας του στην προηγούμενη Βουλή. Ξέρει, λοιπόν, πολύ καλά ο Καστανίδης, ότι στον «κουκουλονόμο» του Δένδια μπήκε στη ζούλα και μια ρύθμιση με την οποία κόπηκαν «μαχαίρι» οι άδειες που δικαιούνται οι κρατούμενοι.
Οπως έχουμε ξαναγράψει, με το προηγούμενο καθεστώς οι άδειες χορηγούνταν με απόφαση του συμβούλιου της φυλακής, που συγκροτείται από τον διευθυντή, τον αρχαιότερο κοινωνικό λειτουργό και τον αρμόδιο εισαγγελέα. Με τη νέα ρύθμιση ο εισαγγελέας απέκτησε δικαίωμα βέτο. Αν μειοψηφίσει, ο κρατού-μενος δεν παίρνει την άδεια, όπως συνέβαινε έως τότε, αλλά τη χάνει. Για να την πάρει, πρέπει να προσφύγει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο και αποφασίζει τελεσίδικα. Με βάση αυτή τη ρύθμιση ξεκίνησε μια διαδικασία κατάργησης των αδειών. Οι εισαγγελείς μειοψηφούν συστηματικά στη χορήγηση αδειών ακόμα και σε κρατούμενους που είχαν πάρει κανονικά άδειες προηγούμενα και τα δικαστικά συμβούλια επικυρώνουν τις θέσεις των εισαγγελέων. Αν λοιπόν ο Καστανίδης θέλει ν’ αλλάξει κάτι στο κατ’ ευφημισμόν «σωφρονιστικό σύστημα», δεν έχει παρά να καταργήσει τη ρύθμιση Δένδια, επαναφέροντας το καθεστώς που ίσχυε μέχρι πριν λίγους μήνες.
ΥΓ: Είχε γραφεί αυτό το σημείωμα, όταν 3.174 κρατούμενοι απ’ όλες τις φυλακές της χώρας (ο αριθμός δόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης και μάλλον είναι υποεκτιμημένος) άρχισαν αποχή από το συσσίτιο, θέτοντας πρώτο-πρώτο στη λίστα των αιτημάτων τους το απαράδεκτο καθεστώς των αδειών. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα αιτήματα, πολλά από τα οποία υποβλήθηκαν και στη διάρκεια της προηγούμενης μεγάλης κινητοποίησής τους. Οι κρατούμενοι δεν πείθονται με λόγια.