Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η Χεζμπολά απορρίπτει την απόφαση της λιβανέζικης κυβέρνησης να απαγορεύσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Αντίστασης
  • Να ακυρωθεί το πολεμικό σεμινάριο του ΙΔΙΣ στο Πάντειο!
  • Ψηλά τα χέρια, κρατάω μαγκούρα!
  • Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών: Μια ελίτ σχολή για λίγους και μια υποβάθμιση σπουδών για τους πολλούς
  • Ο ακροδεξιός «αυτοφωράκιας» του Μητσοτάκη καλεί σε μέχρις εσχάτων στήριξη σιωναζιστών και αμερικανών ιμπεριαλιστών
  • SOS εκπέμπει το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Γονείς και εκπαιδευτικοί βροντοφωνάζουν: ΟΧΙ στα Ωνάσεια Σχολεία
Παιδεία

Γονείς και εκπαιδευτικοί βροντοφωνάζουν: ΟΧΙ στα Ωνάσεια Σχολεία

Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Φεβ 2025, 07:51

Τα Ωνάσεια Σχολεία είναι μια ακόμη χάντρα στο κομπολόι της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη και εφαρμόζεται σε όλα τα κοινωνικά αγαθά που πρόκειται να λεηλατηθούν από το κεφάλαιο. Αφήνονται στην τύχη τους, να απαξιωθούν, να καταρρεύσουν για να έρθει στη συνέχεια «η ιδιωτική πρωτοβουλία» να τα «σώσει».

Ενώ το δημόσιο σχολείο σταθερά υποχρηματοδοτείται, ταλανίζεται από χίλια δυο προβλήματα, οι εκπαιδευτικοί του είναι υπό συνεχή διωγμό (αξιολόγηση, πειθαρχικά, αγωγές) και οι μαθητές του στραγγαλίζονται με ανυπέρβλητους ταξικούς φραγμούς (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, κλειστός αριθμός εισακτέων, πανελλαδικές εξετάσεις) η κυβέρνηση Μητσοτάκη εντείνει την ταξική επιθετική πολιτική της. Ανακοινώνει ότι θα εισάγει το Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate) και στα δημόσια σχολεία, ώστε οι λίγοι και εκλεκτοί που έχουν τα ριάλια να το χρυσοπληρώσουν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις και ΕΒΕ και στα δημόσια ΑΕΙ και καταστρατηγεί το άρθρο 16 του Συντάγματος επιτρέποντας την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Αντί για ένα ισχυρό, ενιαίο, ποιοτικό δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά, έχουμε κατηγοριοποίηση, σκληρό ανταγωνισμό και θεσμοθέτηση των ανισοτήτων με την επίκληση της «πολυτυπίας». Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αύξηση του αριθμού των Πρότυπων Σχολείων και τώρα την παράδοση ολοκληρωτικά στα χέρια του καπιταλιστικού Ιδρύματος Ωνάση 22 υφιστάμενων δημόσιων σχολείων.

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές που ξεσπιτώνονται από το σχολείο της γειτονιάς και υποχρεώνονται να δώσουν σκληρές εισαγωγικές εξετάσεις αν θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό έχουν ξεσηκωθεί. 

Αύριο Δευτέρα 17 Φλεβάρη στις 12:30 μ.μ., ημέρα που θα ανακοινωθούν τα πρώτα Ωνάσεια Σχολεία, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.

Και ενώ τα Ωνάσεια Σχολεία πρέπει να συναντήσουν την καθολική απόρριψη απ’ όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΟΛΜΕ, επιμερίζει το πρόβλημα μόνο στους εκπαιδευτικούς των ΕΛΜΕ στις οποίες ιδρύονται Ωνάσεια Σχολεία κηρύσσοντας διευκολυντική στάση εργασίας 11.00 έως 14.00 μόνο γι’ αυτούς.

Για τις Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ, το εκπαιδευτικό κίνημα συνολικά πρέπει να δώσει και αυτή τη νέα δύσκολη μάχη, να ενδυναμωθεί και να διευρυνθεί το πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Καλούν ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ να κηρύξουν στάσεις εργασίας τη Δευτέρα και την ΟΛΜΕ να διευρύνει τη διευκολυντική στάση εργασίας 11-2 και να πάρει πανελλαδικό χαρακτήρα. 

Η ανακοίνωση των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων Κινήσεων ΔΕ

ΟΧΙ στα Ωνάσεια Σχολεία. Είναι όχημα ιδιωτικών συμφερόντων

ΟΧΙ στις διώξεις και τις απολύσεις

                ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17/2 ΣΤΙΣ 12:30μ.μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Από την πρώτη στιγμή, που ανακοινώθηκε η ιδιωτικοποίηση δημοσίων σχολείων με το κόλπο των Ωνάσειων, πανελλαδικά ξεσηκώθηκαν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς. Ξεσηκώθηκαν έναντια στο νέο έγκλημα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης. από την κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει την επίθεση στον πυρήνα του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου, προωθώντας την εισβολή της επιχειρηματικότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ο καταιγισμός νόμων, ΥΑ και εγκυκλίων συνιστούν μια συνολική αντιδραστική αλλαγή του DNA του δημόσιου σχολείου,  του παιδαγωγικού περιεχομένου του, του ρόλου του εκπαιδευτικού και της εργασίας του, της λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας. Αποτελεί προώθηση των οδηγιών του ΟΟΣΑ από το 2010 και μετά, των συστάσεων της Ε.Ε, της έκθεσης Πισσαρίδη και των πορισμάτων του  εθνικού διαλόγου για την Παιδεία επί ΣΥΡΙΖΑ. Αξιολόγηση παντού, ανταγωνισμός/κατηγοριοποίηση, σχολική αυτονομία με όρους επιχειρηματικής λειτουργίας, διείσδυση των επιχειρήσεων  σε κάθε πλευρά της δημόσιας εκπαίδευσης, αναζήτηση  χρηματοδότησης, ιδιωτικά πανεπιστήμια και στο βάθος η διάλυση των εργασιακών και συλλογικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών είναι οι κεντρικοί πυλώνες αυτής της πολιτικής. Έτσι, μετά την εισαγωγή του θεσμού του Διεθνούς Απολυτηρίου (International Baccalaureate, ΔΑ-IB), του οποίου η εφαρμογή δρομολογείται στην Ανατολική Αττική (Μουσικό Λύκειο Παλλήνης) και σε άλλα πρότυπα Λύκεια, ανοίγοντας την πόρτα για την καλλιέργεια επιπλέον ταξικών διακρίσεων και κατάφορων αδικιών, έρχεται η δημιουργία των Ωνάσειων σχολείων να κλιμακώσει την αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι θεσμοί αυτοί όχι μόνο εντείνουν τις ανισότητες στην πρόσβαση στη γνώση για όλους, αλλά διαμορφώνουν ένα σχολείο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς και όχι στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και της νεολαίας, υπονομεύοντας περαιτέρω το θεμελιώδες δικαίωμα στη μόρφωση.

Το δήθεν φιλεύσπλαχνο έργο της λειτουργίας των Ωνάσειων σχολείων σε κοινωνικά ευάλωτες περιοχές προς όφελος των παιδιών, καταρρέει εξαρχής, εφόσον οι μαθητές θα εισάγονται με εξετάσεις, όπως στα πρότυπα σχολεία. Όπως συνέβη και με τα υπάρχοντα πρότυπα, που η κυβέρνηση επέκτεινε πέρα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με ένα σε κάθε νομό, τα Ωνάσεια θα πάψουν να είναι σχολεία της γειτονιάς, δημιουργώντας τελικά μεγάλη πίεση στις περιοχές αυτές, γιατί τα υπόλοιπα σχολεία καλούνται να απορροφήσουν τους μαθητές από τη γειτονιά, οι οποίοι δεν θα φοιτήσουν στο νέο πρότυπο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (πολυπληθή τμήματα έλλειψη υποδομών κλπ),. Γι’ αυτό και κατά τη μετατροπή σχολείων σε πρότυπα είχαμε τα προηγούμενα χρόνια μαζικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές. όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα με τα Ωνάσεια. Επιπλέον, στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα πρότυπα περνάει μόλις το 20% των αιτούντων κι έχει αναπτυχθεί πραγματική φάμπρικα φροντιστηρίων και ιδιαίτερων μαθημάτων, με μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις για τις οικογένειες.  

Από την άλλη πλευρά τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα “ευαγή ιδρύματα” δεν αρκούνται πλέον μόνο στην παρέμβαση στο περιεχόμενο των δράσεων των σχολείων μέσω προγραμμάτων, αλλά θέλουν να πάρουν στα χέρια τους απευθείας τα σχολεία με διαμόρφωση τροποποιημένων προγραμμάτων σπουδών, προσλήψεις κλπ.. Οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών θα χαθούν, αφού η επιλογή του εκπαιδευτικού προσωπικού θα ακολουθήσει αυτή των πρότυπων και πειραματικών. Η διοίκηση των σχολείων θα γίνεται από τη Διοικούσα Επιτροπή. Η οικονομική ενίσχυση των σχολείων αυτών από το Ίδρυμα Ωνάση (σύμφωνα με τις δηλώσεις), αν υπάρξει και για όποιο ποσό τελικά θα δοθεί, ισχύει για όσο διαρκεί το επιχειρηματικό ενδιαφέρον και μετά, όταν αποχωρήσει, αφήνει καμένη γη, όπως συμβαίνει συνήθως, όπου έχει εφαρμοστεί το μέτρο (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία κλπ) Εξάλλου είναι γνωστά τα σκάνδαλα του Ιδρύματος Ωνάση (απαλλαγή από Ειδικό Φόρο Ακινήτων με νόμο ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί η Ν.Δ.) και τελικά, το ελληνικό δημόσιο κι οι φορολογούμενοι αποτελούν τον μεγάλο αιμοδότη του.

Σε αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες ο ρόλος του δ/ντή–manager που προωθείται τελευταία είναι κρίσιμος, αφού σαν δικτατορίσκος θα επιβάλλει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, θα αναζητά χρήματα σε επιχειρήσεις και ιδρύματα, θα αγνοεί προκλητικά τις θέσεις του αποδυναμωμένου συλλόγου διδασκόντων. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. σε πλήρη συναίνεση ΕΕ-ΟΟΣΑ-κεφαλαίου, που υπηρετήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), με στόχο την προώθηση της αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης-αυτονομίας της σχολικής μονάδας και τελικά την υποβάθμιση, την ιδιωτικοποίηση και τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων. 

Το εκπαιδευτικό κίνημα δίνει αποφασιστικά και αυτή τη νέα δύσκολη μάχη ενάντια στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Χρειάζεται συνολική και αναβαθμισμένη απεργιακή απάντηση και πολύμορφος παρατεταμένος αγώνας. Όλα αυτά απαιτούν την ενδυνάμωση και τη διεύρυνση ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου που θα παλέψει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής με αγώνες ενιαίους, αποφασιστικούς, και μαχητικούς μέχρι τη νίκη. Με πρωτοπόρο τον ρόλο των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ κόντρα στη λογική της συναίνεσης και της υποταγής του κυβερνητικού συνδικαλισμού, και των κατακερματισμένων αγώνων χαμηλών πτήσεων και προσδοκιών.

Καλούμε ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ να κηρύξουν στάσεις εργασίας τη Δευτέρα, καθώς η προκηρυγμένη στάση από την ΟΛΜΕ αφορά κακώς μόνο τις ΕΛΜΕ με Ωνάσεια. Καλούμε την ΟΛΜΕ να διευρύνει τη διευκολυντική στάση εργασίας 11-2 και να πάρει πανελλαδικό χαρακτήρα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17/2 – 12:30μ.μ. ΟΛΕΣ/ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ των ΟΛΜΕ – ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Ενάντια στα Ωνάσεια που προγραμματίζεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση.

Στηρίζουμε την παρέμβαση στο Πρωτοδικείο στις 9:00π.μ. για την απόλυση του σ/φου Δ. Αντωνίου

Στηρίζουμε την παρέμβαση στην ΠΔΕ στις 8:00π.μ. για τη διωκόμενη συναδέλφισσα του ΚΕΔΑΣΥ Α΄ Αθήνας

  • ΚΑΝΕΙΣ/ΜΙΑ ΜΟΝΟΣ/Η!ΕΝΑΝ Ή ΜΙΑ ΧΤΥΠΑΝΕ ΟΛΟΙ ΚΙ ΟΛΕΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ!!!
  • ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ σε ΙΔΙΩΤΕΣ! ΟΧΙ στα ΩΝΑΣΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • ΟΧΙ στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΜΑΘΗΤΩΝ με ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ των μορφωτικών ΑΝΑΓΚΩΝ και ΑΥΞΗΣΗ των ΤΑΞΙΚΩΝ φραγμών
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για ΟΛΑ τα ΠΑΙΔΙΑ με ΒΑΣΗ τις ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ και ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!
Εκτύπωση 🖨
ΩΝΑΣΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 17 Φλεβάρη

Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

Επόμενο άρθρο Ο «κομμουνιστικός κίνδυνος» σε παραλλαγή

Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

Σχετικά Αρθρα

Να ακυρωθεί το πολεμικό σεμινάριο του ΙΔΙΣ στο Πάντειο!

Παιδεία 2 Μαρ 2026, 18:01

Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών: Μια ελίτ σχολή για λίγους και μια υποβάθμιση σπουδών για τους πολλούς

Παιδεία 2 Μαρ 2026, 14:32

Ο κατήφορος δεν έχει πάτο

Παιδεία 27 Φεβ 2026, 13:29

Η ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης έχει ξεπεράσει κάθε όριο αυθαιρεσίας και αυταρχισμού

Παιδεία 25 Φεβ 2026, 17:36

Εκδήλωση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις

Πέμπτη 26/2, 6 μμ, Αίθουσα ΤΕΕ

Εργατικά 25 Φεβ 2026, 13:27

Κατηγορίες σχολείων και απολυτηρίων: η αποθέωση του ταξικού διαχωρισμού

Το Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate) στα δημόσια Λύκεια

Παιδεία 22 Φεβ 2026, 08:31
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Η Χεζμπολά απορρίπτει την απόφαση της λιβανέζικης κυβέρνησης να απαγορεύσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Αντίστασης

2 Μαρ 2026, 19:25
Παιδεία

Να ακυρωθεί το πολεμικό σεμινάριο του ΙΔΙΣ στο Πάντειο!

2 Μαρ 2026, 18:01
Διεθνή

Ψηλά τα χέρια, κρατάω μαγκούρα!

2 Μαρ 2026, 17:57
Παιδεία

Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών: Μια ελίτ σχολή για λίγους και μια υποβάθμιση σπουδών για τους πολλούς

2 Μαρ 2026, 14:32
Πολιτική

Ο ακροδεξιός «αυτοφωράκιας» του Μητσοτάκη καλεί σε μέχρις εσχάτων στήριξη σιωναζιστών και αμερικανών ιμπεριαλιστών

2 Μαρ 2026, 14:25
Υγεία

SOS εκπέμπει το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

2 Μαρ 2026, 12:56
Διεθνή

Δεν «έπεσε», καταρρίφτηκε το αμερικάνικο F-15

2 Μαρ 2026, 10:24
Διεθνή

Σύσσωμη η Παλαιστινιακή Αντίσταση εκφράζει αλληλεγγύη στο Ιράν

2 Μαρ 2026, 09:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Μάρτη

2 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και σιωναζιστές ματοκυλούν τη Μέση Ανατολή

1 Μαρ 2026, 10:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Μάρτη

1 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Σπονδή στην Παλαιστίνια Μάνα

28 Φεβ 2026, 09:44
Πολιτισμός

Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Παρασκευή 6/3, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

28 Φεβ 2026, 05:08
Αντικυνωνικά

Αντικυνωνικά

28 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Φλεβάρη

28 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτική

Το φάντασμα των υποκλοπών στέκεται πάλι μπροστά στον Μητσοτάκη

27 Φεβ 2026, 19:54
Κόντρες

Sumud

27 Φεβ 2026, 14:48
Παιδεία

Ο κατήφορος δεν έχει πάτο

27 Φεβ 2026, 13:29
Η Αποψή Μας

3 χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη: Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί – Οι κυβερνήσεις συγκαλύπτουν

Ολες/οι στα αυριανά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας

27 Φεβ 2026, 09:35
Πολιτική

Την Τετάρτη 4 Μάρτη η δικαστική απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία της ΧΑ

Ολες/όλοι έξω από το Εφετείο στις 9 πμ

27 Φεβ 2026, 09:33
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Μάρτη

Μαρόκο: Ημέρα ανεξαρτησίας (1956).
1810: Η Σουηδία γίνεται η πρώτη χώρα που διορίζει “Συνήγορο του πολίτη”.
1945: Ο στρατηγός Πετζόπουλος φτάνει στην Τρίπολη και απελευθερώνει όλους τους ταγματασφαλίτες που κρατούνταν στις φυλακές εν αναμονή δίκης.
1956: Η Λίνα Τσαλδάρη γίνεται η πρώτη γυναίκα υπουργός.
1959: Ειδικό στρατοδικείο εγκλημάτων πολέμου καταδικάζει τον εξολοθρευτή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης Μαξ Μέρτεν σε 25ετή κάθειρξη.
1972: Βόμβα σε αμερικανικό αυτοκίνητο στο Παλαιό Ψυχικό.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

    • Εφετείο 17Ν

      Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

  • ΕΛΑ

    Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

      Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

      Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

      Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

      Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

    Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

  • Επικοινωνία

    Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

    Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

  • Όροι χρήσης

    Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

    Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

  • Ποιοι είμαστε

    Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

    Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

  • Επικοινωνία

    Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

    Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

  • Όροι χρήσης

    Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

    Σήμερα, Δευτέρα 17 Φλεβάρη, 12:30 μμ στο Σύνταγμα

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo