Ο Βρούτσης πανηγυρίζει και πάλι. Αυτή τη φορά για τους οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Ως υπουργός Εργασίας έχει απόλυτη ανάγκη να πανηγυρίζει για την πολιτική που ασκεί, προκειμένου να κρύψει το πραγματικό γεγονός, ότι αυτός και η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων (και τελευταία των Τσιπραίων).
Πανηγύρισε, λοιπόν, με δήλωσή του στις 8 Οκτώβρη, διότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία εντάχθηκαν 432.599 οφειλέτες, ενώ το ποσό που ρυθμίστηκε θα ξεπεράσει τα 4,5 δισ. ευρώ. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι επιδίωξη της κυβέρνησής του είναι η συγκρότηση ενός δίκαιου και ανταποδοτικού ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο του οποίου δε θα δημιουργούνται νέες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σημειώνουμε την ημερομηνία με αυτή τη βαρύγδουπη δήλωση του Βρούτση, για να του τη θυμίζουμε συνέχεια, όταν σύντομα το χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα συνεχίσει να τραβά την ανηφόρα.
Ο Βρούτσης δεν ανέλαβε για πρώτη φορά τώρα το υπουργείο Εργασίας. Ηταν υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, από τον Ιούνη του 2012 μέχρι τον Γενάρη του 2015. Το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) άρχισε να λειτουργεί επί των ημερών του, προς τα τέλη του 2013. Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία δημοσιεύτηκαν τον Νοέμβρη του 2014, πάλι επί των ημερών του.
Τον Οκτώβρη του 2014, τα χρέη ήταν 11,48 δισ. ευρώ και τον Μάρτη του 2015 σκαρφάλωσαν στα 14,38 δισ. ευρώ. Τον Οκτώβρη του 2014, οι καπιταλιστές που χρωστούσαν στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 1 εκατ. ευρώ ήταν 871 και όλοι μαζί χρωστούσαν 3 δισ. ευρώ. Τον Μάρτη του 2015, ήταν 955 και χρωστούσαν 3,34 δισ. ευρώ. Μέσα σε μερικούς μήνες αυξήθηκαν τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί οι καπιταλιστές-εργοδότες, ενώ παρακρατούσαν τις ασφαλιστικές εισφορές, δεν τις απέδιδαν στα ασφαλιστικά ταμεία, μολονότι υπέβαλαν τις ΑΠΔ (Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις) και τα ασφαλιστικά ταμεία τις έκαναν δεκτές, ενώ σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 17 του πρώτου αντεργατικού νόμου (Ν. 3846/11.5.2010), που ψηφίστηκε μετά τον πρώτο μνημονιακό νόμο, έπρεπε μαζί με την υποβολή των ΑΠΔ να καταβάλλονται και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Ο υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης των Σαμαροβενιζέλων, Βρούτσης, επί δύο χρόνια και εφτά μήνες δε φρόντισε να εφαρμοστεί η διάταξη του νόμου 3846. Και τώρα έχει το θράσος να δηλώνει ότι δε θα δημιουργηθούν νέα χρέη στα Ταμεία.
Στις τριμηνιαίες εκθέσεις του ΚΕΑΟ υπογραμμιζόταν μονότονα ότι οι καπιταλιστές υποβάλλουν τις ΑΠΔ χωρίς να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Στις 6 Μάρτη του 2019, η κυβέρνηση των Τσιπραίων κατέθεσε ντροπολογία, με την οποία καταργούνταν η υποχρέωση των καπιταλιστών να καταβάλλουν τις εισφορές ταυτόχρονα με την υποβολή των ΑΠΔ, με το επιχείρημα ότι το μέτρο αυτό δεν συνιστούσε αποτελεσματικό μέτρο πίεσης στους καπιταλιστές προκειμένου να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές.
Για να δημαγωγήσει ο Βρούτσης, στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», που στις 11 Σεπτέμβρη ανέβηκε για έξι μέρες στη «Διαβούλευση» και στις 9 Οκτώβρη κατατέθηκε στη Βουλή, ενσωμάτωσε μια σειρά αντεργατικών διατάξεων. Ανάμεσα σ’ αυτές τις διατάξεις υπάρχει και το άρθρο 69, με το οποίο εισάγεται η υποχρέωση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών ταυτόχρονα με την υποβολή των ΑΠΔ. Σε πολύ χαλαρή βάση, όμως, σε σχέση με όσα προβλέπονταν με το άρθρο 17 παρ. 1 του νόμου 3846/2010, που όπως αναφέραμε, όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί Εργασίας, όλων των χρωμάτων, δε φρόντισαν να εφαρμοστεί. Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο Βρούτσης, φυσικά. Τώρα, έχει το θράσος να ισχυρίζεται ότι με τη νέα χαλαρή διάταξη, που είναι αμφίβολο μάλιστα αν θα εφαρμοστεί, δε θα δημιουργηθούν νέα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ας επανέλθουμε στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Για να βλογήσει τα γένια του ο Βρούτσης ισχυρίζεται ότι στη ρύθμιση αυτή μπήκαν 432.599 οφειλέτες και ότι το ρυθμιζόμενο ποσό θα ανέλθει στα 4,5 δισ. ευρώ. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.
Καταρχάς, αυτή η ρύθμιση δεν είναι η πρώτη. Μέχρι τώρα έχουν γίνει πολλές ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Πάντοτε, όταν ξεκινούσαν αυτές οι ρυθμίσεις, έμπαιναν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, ενώ το ρυθμιζόμενο ποσό ανερχόταν κάθε φορά σε μερικά δισ. ευρώ. Τελικά, όμως, τα ποσά που εισπράχτηκαν από το 2013 μέχρι το Μάρτη του 2019 ήταν μόλις 4,55 δισ. ευρώ! Ενώ το χρέος, που τον Μάρτη του 2015 ανερχόταν στα 14,6 δισ. ευρώ, τον Μάρτη του 2019 εκτινάχτηκε στα 35,36 δισ. ευρώ! Κι ακόμα: οι οφειλέτες ποσού άνω του 1 εκατ. ευρώ τον Μάρτη του 2015 ήταν 955 και χρωστούσαν 3.34 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάρτη του 2019 ήταν 1.834 και χρωστούσαν 7,99 δισ. ευρώ! Μέσα σε μια τετραετία, το συνολικό χρέος των καπιταλιστών-εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκε κατά 20,76 δισ. ευρώ, ενώ οι μεγαλοοφειλέτες (χρέος πάνω από 1 εκατ. ευρώ) σχεδόν διπλασιάστηκαν και οι οφειλές τους υπερδιπλασιάστηκαν.
Προφανέστατα, σημαντικός παράγοντας για τον οποίο το χρέος των καπιταλιστών-εργοδοτών εκτινάχτηκε στα 35,36 δισ. ευρώ είναι ότι για περισσότερο από 10 χρόνια αυτοί υποβάλλουν τις ΑΠΔ χωρίς να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Λέμε για περισσότερα από 10 χρόνια, γιατί το 2002 υποχρεώθηκαν οι καπιταλιστές να υποβάλλουν ΑΠΔ.
Από το 2004, αρμόδια Διεύθυνση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επεξεργαζόταν τις ΑΠΔ και από τις στατιστικές της προκύπτει ότι ανάλογα με τους μήνες απασχόλησης οι ασφαλισμένοι ξεπερνούσαν τα 2,2 εκατομμύρια. Αν εισπράττονταν οι εισφορές, που ακόμα και στη μνημονιακή περίοδο, της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, ήταν σημαντικές, δεν θα χρειαζόταν να περικόπτονται συνέχεια οι συντάξεις. Ούτε ο αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου θα χρειαζόταν ούτε και ο επανυπολογισμός των συντάξεων.
Ολες οι κυβερνήσεις, όμως, ανεξαρτήτως χρώματος, έχουν φιλοκαπιταλιστική προσέγγιση και χτυπούν συνέχεια τους εργαζόμενους με τις δραστικές περικοπές των συντάξεων και με τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το πρόσχημα ότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι πολύ ψηλές και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Το χρέος των καπιταλιστών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα συνεχίσει να τραβά την ανηφόρα. Στο τέλος δε θα εισπραχτεί ούτε αυτό το μικρό τμήμα του που εντάχθηκε στη ρύθμιση. Γιατί πολλοί καπιταλιστές μπαίνουν στη ρύθμιση για να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα, πληρώνουν μια-δυο δόσεις και μετά εγκαταλείπουν τη ρύθμιση και συνεχίζουν το… σπορ της εισφοροκλοπής.