Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 5 Ιούλη
  • Είναι ή δεν είναι ξεμωραμένος;
  • Πώς τα λες και δεν γελάς ή δεν κοκκινίζεις;
  • Κι ο διάολος φοβέρα θέλει: ο Αούν δηλώνει ότι δε σχεδιάζει να διώξει τον αρχηγό του Λιβανέζικου Στρατού
  • Γάζα: Εκτελέστηκε δωσίλογος
  • Κηδεία Αλί Χαμενεΐ: «Αλλαξαν τα κόζια» στη Μέση Ανατολή
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Πετσόκοψαν τις συντάξεις χηρείας (παράνομα και στη ζούλα)
Εργατικά

Πετσόκοψαν τις συντάξεις χηρείας (παράνομα και στη ζούλα)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr27 Νοέ 2020, 16:40

Την ώρα που πανηγύριζε ότι αυξάνει τις συντάξεις χηρείας από το 50% στο 70%, κρύβοντας μάλιστα το γεγονός ότι η σχετική διάταξη είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βρούτσης έδινε εντολή με εγκύκλιο να πετσοκοπούν αυτές οι συντάξεις, αφαιρώντας την περιβόητη «προσωπική διαφορά». Ετσι οι συντάξεις χηρείας έγιναν η πρώτη κατηγορία συντάξεων από τις οποίες διαγράφηκε η«προσωπική διαφορά». Και μάλιστα, αυτό έγινε στη ζούλα και συνιστά παρανομία, διότι τίποτα τέτοιο δεν προβλέπεται στο σχετικό νόμο.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Ο αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387/12.5.2016), στο άρθρο 12, παρ. 4, προέβλεπε ότι ο επιζών σύζυγος δικαιούνται σύνταξη χηρείας ίση με το 50% της σύνταξης που έπαιρνε ο θανών συνταξιούχος (με μειώσεις, όταν ο γάμος είχε γίνει μετά τη συνταξιοδότηση του θανόντος). Μάλιστα, η σύνταξη αυτή, εφόσον ο επιζών σύζυγος ήταν μικρότερος των 55 ετών, δινόταν μόνο για τρία χρόνια, μετά διακοπτόταν και ξαναδινόταν όταν ο επιζών σύζυγος συμπλήρωνε τα 67. Δηλαδή, στους επιζόντες συζύγους θανόντων συνταξιούχων, δεν περιορίστηκαν απλώς να μειώσουν τη σύνταξη στο 50%, αλλά τους άρπαξαν και μια δωδεκαετία συντάξεων!

Αυτή ήταν μια «κραγμένη» αντιασφαλιστική ρύθμιση που ξεσήκωσε τον κόσμο. Καθώς, λοιπόν, πλησίαζαν οι εκλογές του 2019 και ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε σωσίβιο εκλογικής επιβίωσης, αποφάσισε να τροποποιήσει αυτή τη διάταξη, για να το παίξει φιλολαϊκός. Ετσι, με το νόμο 4611/17.5.2019 κατήργησε το ηλικιακό όριο και την τριετία (παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 4611/2019) και ξαναθέσπισε τη χορήγηση σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο ανεξάρτητα από την ηλικία του, ενώ αύξησε τη σύνταξη από το 50% στο 70% της σύνταξης που λάμβανε ο θανών σύζυγος (παρ. 4 του άρθρου 19 του ν. 4611/2019). Και οι δύο αυτές διατάξεις προβλέφτηκε να να ισχύσουν και για όσες συντάξεις χηρείας είχαν ήδη εκδοθεί κατ’ εφαρμογήν του νόμου Κατρούγκαλου (παρ. 7 του άρθρου 19 του ν. 4611/2019), αλλά χωρίς αναδρομική εφαρμογή, με τη γνωστή λογική: «ό,τι σας αρπάξαμε καλώς το αρπάξαμε, από εδώ και πέρα… αποκαθιστούμε την αδικία»!

Ψήφισαν τις διατάξεις και τις παράτησαν, διότι είχαν πιο σοβαρά πράγματα ν’ ασχοληθούν (τις εκλογές, στις οποίες η Αχτσιόγλου είχε και ρόλο πορτ παρόλ του ΣΥΡΙΖΑ, ως «φρέσκο πρόσωπο» κτλ. κτλ.).

Τις εκλογές κέρδισε πανηγυρικά η ΝΔ (όπως είχε κερδίσει και τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές-περιφερειακές) και στο υπουργείο Εργασίας επανέκαμψε ο Βρούτσης, που ήταν υπουργός και επί Σαμαροβενιζέλων. Ενας αστός πολιτικός που δίνει τεράστια σημασία στην προπαγάνδα, την οποία δε διστάζει να ασκήσει ακόμα και με γκεμπελίστικο τρόπο.

Μία από τις πρώτες ενέργειες που έκανε ο Βρούτσης ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Μητσοτάκη ήταν να υπογράψει την «αναγκαία εγκύκλιο για την παροχή οδηγιών προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την καταβολή των συντάξεων χηρείας κατ’ εφαρμογή του νόμου 4611/2019».

Το σχετικό δελτίο Τύπου, που εκδόθηκε στις 18.7.2019 περιλάμβανε τα γνωστά ταρατατζούμ: «Δίνεται, έτσι, ένα τέλος στον εμπαιγμό και την πολιτική σκοπιμότητα της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, η οποία απλά νομοθέτησε για προεκλογικούς λόγους και χωρίς την παραμικρή προετοιμασία, τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας. Το χειρότερο είναι ότι αδιαφόρησε πλήρως και αδικαιολόγητα, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να εκδώσει την αναγκαία εγκύκλιο και χωρίς να δημιουργήσει το κατάλληλο λογισμικό για την εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων στις συντάξεις χηρείας. Με την σημερινή εγκύκλιο που υπέγραψαν από κοινού ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νότης Μηταράκης, δίνονται στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σαφείς οδηγίες και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ταχύτερη απονομή των νέων συντάξεων στους δικαιούχους». (Την εγκύκλιο υπογράφει μόνον ο Βρούτσης, αλλά έβαλε και τον Μηταράκη στο «κόλπο», για να πάρει κι αυτός λίγη δόξα – τότε ήταν ακόμα στα μέλια, μετά έκοψαν και την καλημέρα, αν και ανήκουν και οι δύο στη σαμαρική ομάδα της ΝΔ).

Βγήκε από τα ρούχα της η Αχτσιόγλου και έσπευσε να ανακοινώσει, μια μέρα μετά τον Βρούτση, ότι «οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας, αναδρομικά από την ψήφιση του Νόμου 4611/2019, είναι μέτρο που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση», κατηγορώντας τους Βρουτσομηταράκηδες ότι «διακινούν ψεύδη τα οποία ούτε οι ίδιοι δεν μπορούν να διαχειριστούν». Εξήγησε, ότι «από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό ότι για την εφαρμογή των αυξήσεων θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα, που έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την προετοιμασία του μηχανογραφικού συστήματος του ΕΦΚΑ, η οποία είχε ξεκινήσει άμεσα και βρίσκεται σε εξέλιξη». Σημείωσε δηκτικά ότι «η εγκύκλιος του κ. Βρούτση και του κ. Μηταράκη όχι μόνο δεν ήταν αναγκαία, αλλά δεν επιταχύνει ούτε στο ελάχιστο τον χρόνο καταβολής των αυξημένων συντάξεων χηρείας και των αναδρομικών, αφού το μόνο που κάνει είναι να επαναλαμβάνει τον νόμο». Και κατέληξε συστήνοντας την «επίδειξη λίγης σοβαρότητας», η οποία «θα ήταν χρήσιμη στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αν και κανείς δεν είναι αισιόδοξος για κάτι τέτοιο».

Τι κρατάμε απ’ όλο αυτό το νταβαντούρι στο πεδίο της προπαγάνδας; Οχι την πίκρα της Εφης για τη μπουκιά που της πήρε μέσα από το στόμα ο Βρούτσης, αλλά τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με το περιεχόμενο της εγκυκλίου Βρούτση, την οποία μάλιστα θεώρησε περιττή.

Δύο τινά συμβαίνουν. ‘Η η Αχτσιόγλου και οι συνεργάτες της δε διάβασαν καν την εγκύκλιο Βρούτση ή τη διάβασαν και διαπίστωσαν ότι οι οδηγίες εφαρμογής ήταν οι ίδιες μ’ αυτές που είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι ισχύει το δεύτερο. Δύσκολα ο Βρούτσης θα μπορούσε να φτιάξει μέσα σε μια βδομάδα (στις 9 Ιούλη έγινε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου) μια εγκύκλιο που υπονομεύει τον νόμο, σε βάρος των συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη χηρείας, αν δεν είχε βρει έτοιμο σχέδιο. Αλλωστε, ποτέ μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέφρασε την παραμικρή αντίρρηση για το περιεχόμενο της εγκυκλίου Βρούτση. Μόνο στο παιχνίδι «δικό μας, όχι δικό σας» παίζει. Παιχνίδι που συνεχίζεται ακόμα.

Για παράδειγμα, στις 26.9.2019, ο Βρούτσης έβγαλε νέα πανηγυρική ανακοίνωση για το ίδιο θέμα. Η Αχτσιόγλου τον κατηγόρησε για «απύθμενο θράσος», επαναλαμβάνοντας ότι «οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας από το 50% στο 70% και οι άλλες βελτιωτικές ρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των ηλικιακών ορίων ώστε να καταβάλλονται εφ’ όρου ζωής, είναι μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο». Κι ακόμα, κατήγγειλε ότι ο Βρούτσης «κυριολεκτικά δεν έκανε απολύτως τίποτα για τις αυξήσεις αυτές, παρά μόνο ότι τις καθυστέρησε 2 μήνες από διαχειριστική ανεπάρκεια, αφού ήταν προγραμματισμένες να καταβληθούν στα τέλη Ιουλίου».

Ακόμα και πρόσφατα, στις 8.10.2020, ο Βρούτσης ανακοίνωσε ότι μαζί με τον Τσακλόγλου έκλεισαν και τις τελευταίες εκκρεμότητες για τα αναδρομικά κάποιων συνταξιούχων χηρείας, χωρίς να παραλείψει το ψέμα: «Θυμίζουμε ότι η διαδικασία επαναφοράς των συντάξεων χηρείας ξεκίνησε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη με την έκδοση εγκυκλίου από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις 18 Ιουλίου 2019  και μετά από εργώδη προσπάθεια του προσωπικού του e-ΕΦΚΑ καταβλήθηκαν…».

Το ζήτημα, όμως, δεν είναι ο καυγάς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την πατρότητα του 70%, αλλά το περιεχόμενο της εγκυκλίου Βρούτση, με το οποίο φαλκιδεύεται το 70%. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι το 70% της σύνταξης που θα πάρει ο επιζών σύζυγος δεν υπολογίζεται επί του συνόλου της σύνταξης που έπαιρνε ο θανών, αλλά μόνο επί της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης. Δηλαδή, αφαιρείται το ποσό που χαρακτηρίζεται ως προσωπική διαφορά!

Ιδού πραγματικό παράδειγμα φαλκίδευσης σύνταξης χηρείας. O θανών συνταξιούχος έπαιρνε σύνταξη 1120,66 ευρώ (384,00 εθνική + 389,05 ανταποδοτική + 347,61 προσωπική διαφορά).

Η σύνταξη χηρείας υπολογίστηκε μόνο στο 70% της εθνικής και της λεγόμενης ανταποδοτικής σύνταξης. Η λεγόμενη προσωπική διαφορά εξαιρέθηκε. Ετσι, αντί η σύνταξη χηρείας να είναι (1120,66 Χ 70% =) 784,46 ευρώ, είναι [(384,00 + 389,05) Χ 70% =) 541,14 ευρώ. Μ’ αυτό το κόλπο η σύνταξη χηρείας μειώθηκε κατά 243,32 ευρώ!

Πρέπει να σημειωθεί ότι –πέραν της κοινωνικής αναλγησίας- έχουμε να κάνουμε και με απατεωνιά. Ο νόμος δεν αναφέρεται σε τέτοιο υπολογισμό, δεν εξαιρεί την «προσωπική διαφορά» από τον υπολογισμό της σύνταξης χηρείας. Ο νόμος Κατρούγκαλου αναφέρεται στο 50% της σύνταξης που έπαιρνε ο θανών. Και με την τροποποίησή του άλλαξε απλά το ποσοστό και από 50% έγινε 70% της σύνταξης. Η αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς γίνεται παράνομα. Ο Βρούτσης νομοθέτησε με μια εγκύκλιο!

Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά διαφωνία σ’ αυτό, όπως αποδεικνύεται από το ότι δεν έχει ασκήσει καμιά κριτική επί της ουσίας. Μάλιστα, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από την ίδια την εγκύκλιο Βρούτση, τα σχετικά ερωτήματα από τον ΕΦΚΑ είχαν τεθεί από τις 21 Ιούνη του 2019, δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το πιθανότερο είναι ότι οι συριζαίοι είχαν έτοιμη τη φαλκίδευση του δικού τους νόμου και την άφησαν πεσκέσι στη ΝΔ, για να μη χρεωθούν το πολιτικό κόστος προεκλογικά. Ο Βρούτσης κατάφερε να κρατήσει κρυφό το θέμα και παράλληλα επιχείρησε να βγάλει πολιτική υπεραξία ισχυριζόμενος ότι αυτός αύξησε τις συντάξεις χηρείας.

Πέρα από μια τεράστια αδικία σε βάρος των συνταξιούχων χηρείας, που συνεχίζει την αδικία που θεσπίστηκε με την αρχική εκδοχή του νόμου Κατρούγκαλου, με τη συγκεκριμένη εξέλιξη έχουμε μια ακόμα επιβεβαίωση του ότι η περιβόητη προσωπική διαφορά δε θεωρείται συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά… χαριστική πράξη. Οπως την έκοψαν από τις συντάξεις χηρείας, έτσι θα την κόψουν κάποια στιγμή και από τις συντάξεις γήρατος. Η νέα φάση της οικονομικής κρίσης είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να προχωρήσουν σ’ αυτή την αντιασφαλιστική απόφαση, επικαλούμενοι την ανάγκη… περιορισμού της σπατάλης από τον ΕΦΚΑ.

ΥΓ. Τα στοιχεία για τη φαλκίδευση της σύνταξης χηρείας πήραμε από ανακοίνωση του πρώην υποδιοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Δούκα (πρώην συριζαίος που παραιτήθηκε από τη διοίκηση του ΙΚΑ το 2016), ο οποίος, πάντως, δεν έχει καταλάβει το ιστορικό της υπόθεσης και κατηγορεί τον Βρούτση ότι «παραποίησε τον ίδιο το δικό του νόμο» (ενώ ο ν. 4611/2019 είναι νόμος του ΣΥΡΙΖΑ).

Η εγκύκλιος Βρούτση

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΒΡΟΥΤΣΗ
Εκτύπωση 🖨
ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟ θρήνος του… αυτοδημιούργητου
Επόμενο άρθρο Εξαφανίστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ και σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας!

Σχετικά Αρθρα

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις

Εργατικά 2 Ιούλ 2026, 21:06

Μαζικές απολύσεις σε ιδιωτικά σχολεία

Εργατικά 1 Ιούλ 2026, 19:32

Εκδήλωση-Συζήτηση: Απαγόρευση της συλλογικής ζωής και καταστολή των αγώνων μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια

Εργατικά 1 Ιούλ 2026, 19:27

Εκδικητική ομηρία και συνειδητή κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην υπόθεση της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 30 Ιούν 2026, 07:37

Υπό διωγμόν οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί – Διώκονται ξανά οι Ζ. Γκέρτσος και Π. Χουντής

Εργατικά 24 Ιούν 2026, 12:30

Σκάνδαλο διπλών συμβάσεων στα ιδιωτικά σχολεία

Εργατικά 23 Ιούν 2026, 20:15
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Είναι ή δεν είναι ξεμωραμένος;

4 Ιούλ 2026, 14:04
Η παπάρα

Πώς τα λες και δεν γελάς ή δεν κοκκινίζεις;

4 Ιούλ 2026, 11:44
Διεθνή

Κι ο διάολος φοβέρα θέλει: ο Αούν δηλώνει ότι δε σχεδιάζει να διώξει τον αρχηγό του Λιβανέζικου Στρατού

Την καταγγελία είχε κάνει η Χεζμπολά

4 Ιούλ 2026, 10:14
Διεθνή

Ηταν υπεύθυνος για τη διευκόλυνση της δολοφονίας του Εζεντίν Αλ-Χαντάντ

Γάζα: Εκτελέστηκε δωσίλογος

4 Ιούλ 2026, 09:26
Διεθνή

Κηδεία Αλί Χαμενεΐ: «Αλλαξαν τα κόζια» στη Μέση Ανατολή

4 Ιούλ 2026, 08:39
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

4 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2026, 00:01
Κόντρες

Μετά τον Φεύγα κι άλλος φευγάτος

3 Ιούλ 2026, 19:36
Διεθνή

ΗΠΑ: Η καταγγελία της γεονοκτονίας στην Παλαιστίνη βγάζει βουλευτές

Υποψήφια υπέρ της Παλαιστίνης εκτόπισε βετεράνο που υποστηριζόταν από την AIPAC στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στο Κολοράντο

3 Ιούλ 2026, 12:04
Αγροτικά

Ομόφωνα ένοχοι Μελάς-Ρέππα – Παραπέμπονται και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακούργημα

Συνεχής ενημέρωση από τη δίκη

3 Ιούλ 2026, 11:42
Αγροτικά

Οι εκλεκτοί του Βορίδη πλήρωσαν παράνομα τα λαμόγια που είχε αποκαλύψει η Τυχεροπούλου!

Επιβεβαίωση με απόφαση του δικαστήριου που καταδίκασε τους 57 της Κρήτης

3 Ιούλ 2026, 10:03
Διεθνή

Θα πληρώνουν τέλη υπηρεσιών στο Ορμούζ και θα πουν κι ένα τραγούδι

Bloomberg: Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αποδέχονται τα τέλη διέλευσης από το Στενό του Ορμούζ ως νέα πραγματικότητα

3 Ιούλ 2026, 09:00
Σαν Σήμερα

Σαν 3 σήμερα Ιούλη

3 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις

2 Ιούλ 2026, 21:06
Διεθνή

1000 ημέρες γενοκτονίας στη Γάζα: Συγκλονιστικά στοιχεία για τη συνεχιζόμενη οδύνη

Οι Παλαιστινιακές Οργανώσεις Αντίστασης επαναβεβαιώνουν το δικαίωμα αντίστασης στην κατοχή με όλα τα μέσα

2 Ιούλ 2026, 21:01
Διεθνή

Το καθεστώς της Συρίας διακηρύσσει ουδετερότητα στις λιβανικές υποθέσεις

Ο ΥΠΕΞ της Συρίας επισκέφτηκε τη Βηρυτό, συναντήθηκε με τον Ναμπίχ Μπέρι και δήλωσε ανοιχτός σε συνάντηση με τη Χεζμπολά

2 Ιούλ 2026, 19:07
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης ντελίβερι μπόι του Νετανιάχου και των Αμερικανών

Προσφέρει στήριξη στους ξενόδουλους αστούς της Βηρυτού και στην προδοτική συμφωνία που υπέγραψαν

2 Ιούλ 2026, 17:12
Κόντρες

Τώρα με το app ποιος τους πιάνει

2 Ιούλ 2026, 12:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούλη

2 Ιούλ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

Βενεζουέλα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1811).

Ρουάντα, Μπουρούντι: Ημέρα εθνικής ενότητας – ειρήνης.

1932: Πραξικόπημα Σαλαζάρ στην Πορτογαλία, εγκαθίδρυση δικτατορίας (ως το 1974).

1975: 32 βασανιστές της δικτατορίας παραπέμπονται σε στρατοδικείο.

1988: Βόμβες στον πρώτο όροφο της Διεύθυνσης Βιομηχανίας Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και στον ημιόροφο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΠΕΡΠΑ (ΕΛΑ).

1994: Επιστρέφει ο Γιάσερ Αραφάτ στη Δυτική Οχθη μετά από 27 χρόνια εξορίας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo