Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Paddy McCorry: Πανηγύρισε σαν Παλαιστίνιος και όχι ως Ιρλανδός
  • «Ρουά» της Παλαιστινιακής Αντίστασης στη διπλωματική σκακιέρα
  • H αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη παρούσα (και) στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ
  • Σαν σήμερα 1 Ιούνη
  • «Πέτρες του Δαβίδ», σεζόν 1, επεισόδιο 3
  • Ξανά για τον Μινώταυρο των πανελλαδικών εξετάσεων και την απελευθερωτική ελεύθερη πρόσβαση
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Ποια υπογεννητικότητα; Το πετσόκομα των συντάξεων και ο ασφαλιστικός τζόγος τους νοιάζει μόνο!
Εργατικά

Ποια υπογεννητικότητα; Το πετσόκομα των συντάξεων και ο ασφαλιστικός τζόγος τους νοιάζει μόνο!

Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr22 Οκτ 2021, 12:39

Το τελευταίο διάστημα, ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγου, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίσει το ασφαλιστικό έκτρωμα που καθιερώνει τον ασφαλιστικό τζόγο στις επικουρικές συντάξεις, πάντα για το καλό των νέων, που μέχρι σήμερα ήταν αναγκασμένοι να… ταΐζουν τους συνταξιούχους, πληρώνοντας εισφορές για τις επικουρικές συντάξεις. Δεν θα μπορούσε να λείψει και από ένα συνέδριο όπως αυτό του Economist, με θέμα «Δημογραφικές προκλήσεις και πολιτική για την ισότητα των φύλων» (σ.σ πάντοτε, ολίγη από “ισότητα των φύλων” δίνει… προοδευτική χροιά στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις!).

Οπως έχουμε αναφέρει, όταν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου φλυαρούν για τη λεγόμενη «γήρανση του πληθυσμού», κάνουν σύμπτυξη δύο διαφορετικών φαινομένων σε… ένα. Από τη μια αναφέρονται στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και από την άλλη στο ποσοστό των γεννήσεων, που την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας παρουσιάζει πτώση, με τους θανάτους να είναι περισσότεροι, λόγω της οξύτατης οικονομικής κρίσης και της μνημονιακής διαχείρισης του ελληνικού καπιταλισμού. 

«Η χώρα γερνάει και γερνάει γρήγορα για δύο κυρίως λόγους: Κάνουμε λιγότερα παιδιά και αυτό δεν οφείλεται στις δυσκολίες της τελευταίας δεκαετίας. Το ποσοστό γονιμότητας μειώνεται εδώ και δεκαετίες, έπεσε κάτω από το όριο του 2.1 που απαιτείται για να διατηρηθεί ο πληθυσμός σταθερός (εκτός μεταναστευτικών ροών) στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και σήμερα βρίσκεται στο 1.4 με προοπτικές μικρής μόνο ανάκαμψης. 

Ο δεύτερος έχει να κάνει με μία ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη. Ζούμε παραπάνω! Εδώ και πάνω από έναν αιώνα, το προσδόκιμο της επιβίωσης στις αναπτυγμένες χώρες και στην Ελλάδα αυξάνεται κατά αρκετά περισσότερο από ένα χρόνο ανά δεκαετία. Τα νούμερα είναι ασύλληπτα σε όρους ιστορικού χρόνου. Γινόμαστε λιγότεροι και γηραιότεροι. Το 2030 αναμένεται να ξεπεράσουμε την Ιταλία, παίρνοντας τον τίτλο της πιο γερασμένης χώρας στην ΕΕ. Η ηλικιακή πυραμίδα, στην Ελλάδα, είναι αντεστραμμένη εις βάρος των νέων».

Δεν προκαλεί εντύπωση το πόσο εύκολα προσπέρασε ο Τσακλόγλου τα αίτια της υπογεννητικότητας, που υποτίθεται πως είναι το πρώτο σκέλος του… μεγάλου προβλήματος της “γήρανσης του πληθυσμού” (εδώ κοτζάμ αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου και έλεγε άλλα ‘ντ’ άλλων στο ίδιο συνέδριο, ο Τσακλόγλου θ’ ασχοληθεί περισσότερο, που έχει και άλλες… αρμοδιότητες;). Και τι να πει άλλωστε; Για τη φτώχεια και την ανεργία, που οδηγούν πολλά νέα ζευγάρια στην επιλογή να κάνουν ένα ή και κανένα παιδί, ως αναγκαστική άμυνα απένατι στην κρίση; Για τις… γενναίες αυξήσεις της κυβέρνησής του στο βασικό μισθό, που δεν φτάνουν ούτε το ένα κουλούρι την ημέρα; 

Ή να αναφερθεί στην ιδιαίτερη… προτίμηση που δείχνουν αρκετοί εργοδότες καπιταλιστές στην πρόσληψη γυναικών που βρίσκονται κοντά στο ενδεχόμενο της τεκνοποίησης; Θα έθιγε τον αγαπημένο του κόσμο των επιχειρήσεων. 

Οσο για τον δείκτη γονιμότητας, μπορεί να είχε πτωτική τάση και τις περασμένες δεκαετίες, για λόγους που δεν είναι του παρόντος, όμως από το 1999 μέχρι το 2008 είχε ανοδική τάση (1,23), η οποία ανακόπτεται το 2008 (με δείκτη 1,5), ενώ από το 2010 και μετά έχει πτωτική τάση. Αυτή τη… λεπτομέρεια την “ξεχνάει” ο κ. καθηγητής, προκειμένου να βγάλει “λάδι” και την κυβέρνηση των α(χ)ρίστων όσον αφορά το δημογραφικό πρόβλημα. 

Αλλωστε, αυτόν (και τους ομοίους του) τον ενδιαφέρει περισσότερο το δεύτερο σκέλος, η “ευχάριστη” όπως λέει εξέλιξη, ότι οι εργαζόμενοι ζούνε περισσότερο. Την οποία, όμως, με βάση τα όσα αναφέρει, μάλλον την αντιμετωπίζει ως… δυσάρεστη. Ανάμεσα στα χιλιοειπωμένα, για το διανεμητικό σύστημα, που λειτουργούσε καλά μόνο όταν οι ασφαλισμένοι ήταν πιο πολλοί σε σχέση με τους συνταξιούχους (κι ας είχαν κατακλέψει τα αποθεματικά κράτος και καπιταλιστές), και τη σημερινή αρνητική σχέση, εξαιτίας του ότι «ως χώρα γερνάμε», ο Τσακλόγλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πέρασε σε μια ξεδιάντροπη επίθεση στους συνταξιούχους, που ούτε λίγο ούτε πολύ, τους χαρακτήρισε χαραμοφάηδες που ζουν σε βάρος των σημερινών γενεών, καλλιεργώντας έναν ιδιότυπο κοινωνικό αυτοματισμό. 

«Η διαγενεακή αλληλεγγύη δεν μπορεί να υφίσταται μόνο προς μια κατεύθυνση, από τους νεότερους προς τους γηραιότερους. Πρέπει και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να στηρίξουν έμπρακτα το συνταξιοδοτικό σύστημα των νεότερων. Δείτε απλώς το ύψος του δημοσίου χρέους που κληροδοτούμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας»!

Μάλιστα! Βρέθηκε ο ένοχος. Οι συνταξιούχοι (αλλά και οι παλιότεροι εργαζόμενοι). Οι οποίοι όχι μόνο πλήρωναν κανονικά τις εισφορές τους, όχι μόνο φορολογούνταν κανονικά (ενώ… χαρτζηλικώνουν και οικογένειες ανέργων), όχι μόνο δεν πήραν τις συντάξεις έστω που είχαν συμφωνηθεί (που ήταν πιο κάτω από αυτές που δικαιούνταν), αλλά είδαν τις συντάξεις τους να πετσοκόβονται, όχι μία αλλά πολλές φορές, ιδίως στα μνημονιακά χρόνια. Για να μη μιλήσουμε για τις καθυστερήσεις στην έκδοσή τους (ενώ θα τις έπαιρναν με το… πάτημα ενός κουμπιού!) και το άθλιο επίπεδο των προσωριών συντάξεων. Μήπως, κ. καθηγητά, φταίνε αυτοί και για τις εισφοροκλοπές των καπιταλιστών, τα αποθεματικά που έγιναν δανεικά κι αγύριστα; Για τις αδήλωτες ώρες εργασίας των νέων; Αυτοί φταίνε πάλι; Για τον Τσακλόγλου, που ανακάλυψε καινούργιο… χάσμα γενεών, είναι υπεύθυνοι οι “μεγάλοι” ακόμα και για το δημόσιο χρέος που κληροδοτούνε στα παιδιά και τα εγγόνια τους! “Μαζί τα φάγαμε”, που θα ‘λεγε κι ο Πάγκαλος. 

Αλήθεια, όμως, δεν ήταν η κυβέρνηση, ο Χατζηδάκης και ο Τσακλόγλου, που όταν πριν από ενάμιση μήνα ψήφιζαν το ασφαλιστικό έκτρωμα, διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα θιγούν οι υπάρχουσες επικουρικές συντάξεις; Και ρωτούσαμε, πώς θα γινόταν αυτό. Αφού θα σταματήσουν οι εισφορές των νεοεισερχόμενων στη δουλειά και των κάτω των 35 ετών εργαζόμενων να «χρηματοδοτούν» τις σημερινές επικουρικές και θα πηγαίνουν στον… κουμπαρά και στον αφαλιστικό τζόγο, πού θα βρεθούν οι πόροι για να καλύψουν το κενό; Πώς θα συνεχίζουν να παίρνουν οι συνταξιούχοι κανονικά τις επικουρικές συντάξεις τους και πώς θα τις πάρουν στο μέλλον οι άνω των 35 ετών εργαζόμενοι, για τους οποίους θα ισχύει το παλιό σύστημα, καθώς και οι κάτω των 35 που δε θα επιλέξουν το καινούργιο, αφού θα αφαιρούνταν 60 δισ. από το παλιό διανεμητικό σύστημα;

Ενας τρόπος υπήρχε, όπως σημειώσαμε στα δυο προηγούμενα άρθρα (δείτε εδώ και εδώ). Και αφού δεν έχουν καμιά διάθεση να φορτωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός το κόστος μετάβασης στο καινούργιο σύστημα, θα προσανατολιστούν σε άγριο πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων, μέχρι τελικής εξαφάνισής τους. Και επειδή τα επιχειρήματα των Τσακλόγλου και Χατζηδάκη, για τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού, αφορούν το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος και όχι μόνο τις επικουρικές, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν μελλοντικά να επιβάλλουν την επέκταση του κεφαλαιοποιητικού – πινοσετικού συστήματος του τζόγου και στις κύριες συντάξεις. 

Αρκεί να θυμίσουμε ότι στα τέλη του περασμένου Μάη η Κομισιόν πρότεινε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 6,6 χρόνια και μείωση των συντάξεων κατά 21,9% (βλ. δημοσίευμα για τη γήρανση του πληθυσμού), ως απαραίτητες αλλαγές «για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, με δεδομένη την επιβάρυνση που θα δεχθεί από την κλιμακούμενη γήρανση του πληθυσμού», για να καταλάβουμε πόσο “αθώες” είναι οι προθέσεις του Τσακλόγλου και πού ακριβώς εντάσσεται η επίθεση που εξαπέλυσε στους συνταξιούχους.

Εχουμε αναφέρει άπειρες φορές, ότι η κοινωνική ασφάλιση και οι συντάξεις είναι έμμεσος κοινωνικός μισθός. Για τον εργάτη, που έχει δουλέψει με το παραπάνω γι’ αυτά τα λεφτά, δεν θα έπρεπε να υπάρχει εξάρτηση από τη σχέση ασφαλισμένων – συνταξιούχων και τη λεγόμενη βιωσιμότητα των ταμείων, όπως την εννοούν οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης. Ομως, και αν ακόμα τα ξεχάσουμε προς στιγμήν όλα αυτά και δούμε το θέμα καθαρά λογιστικά, πάλι βγάζει μάτι η υποβάθμιση που κάνει ο Τσακλόγλου στον παράγοντα της ανεργίας, για να τα φορτώσει όλα στη “γήρανση του πληθυσμού”. 

Λέει χαρακτηριστικά: «Οταν πριν από μερικές δεκαετίες ήταν τέσσερις και πέντε οι εργαζόμενοι που αντιστοιχούσαν σε κάθε συνταξιούχο, το σύστημα δούλευε μια χαρά. Σήμερα, η αναλογία συνταξιούχων προς εργαζόμενους είναι 1:1,7 και ακόμα και οι πιο αισιόδοξες προβολές που έχουμε για το μέλλον – με μείωση της ανεργίας και αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό – δεν την εκτιμούν σε παραπάνω από 1:2». 

Βέβαια, μιλώντας για μείωση της ανεργίας, η οποία δεν είναι ικανή να βελτιώσει τη βιωσιμότητα των ταμείων, δεν εννοεί προφανώς ούτε μαζικές προσλήψεις, ούτε μείωση ωραρίου κτλ, δημόσιες επενδύσεις και άλλα τέτοια… κρατικιστικά, αλλά μέτρα όπως οι “ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης”, που ανακυκλώνουν την ανεργία, εξασφαλίζοντας τσάμπα εργατικό δυναμικό στους καπιταλιστές. Πάλι, όμως, η ανάλυσή του ξεχειλίζει από… επιστημονικότητα, αφού βλέπει την ανεργία, στην καλύτερη περίπτωση, μόνο ως λογιστικό μέγεθος στη σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχους και όχι ως ένα παράγοντα που η μείωσή του θα έχει θετικές επιπτώσεις στο ποσοστό των γεννήσεων. Είπαμε, όμως, σκασίλα τους για την υπογεννητικότητα, σκασίλα τους και για την ανεργία. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καθιέρωση και η διαφήμιση του ασφαλιστικού τζόγου. 

Ετσι, ο Τσακλόγλου πάλι έκανε γενικόλογες αναφορές: «Πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού σε μεγάλο αριθμό χωρών του ΟΟΣΑ καλύπτεται συμπληρωματικά από κάποιο κεφαλαιοποιητικό πρόγραμμα ασφάλισης, ενώ σε χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Δανία, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτεται από κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, υπερβαίνει το 80%». Χωρίς φυσικά να μπει σε λεπτομέρειες για το τι πραγματικά ισχύει στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες με στοιχεία, αν ισχύει ο ατομικός κουμπαράς για όλους κτλ, (αναλυτικά γι’ αυτά στο δημοσίευμα για τις αναλογιστικές απάτες), που να αποδεικνύουν τα οφέλη για τους ασφαλισμένους. 

Οι εμπεριστατωμένες αναλύσεις δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο τεχνοκρατών όπως ο Τσακλόγλου. Αρκεί να επικαλεστούν πως κάτι συμβαίνει “στας Ευρώπας”, για να το αντιγράψουμε και μεις. Πώς θα του φαινόταν να αντιγράψουμε και κάποιους μισθούς ή κάποιες παροχές και επιδόματα ανεργίας που ισχύουν εκεί (ως αποτέλεσμα της ταξικής πάλης ασφαλώς); Ούτε συζήτηση, βέβαια, γι’ αυτά. Αυτό που τον καίει είναι το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στις επικουρικές, που για να πείσουν για την ανωτερότητά του από το σημερινό διανεμητικό σύστημα, “που φτιάχτηκε κατ’ εικόνα και ομοίωση με τι κύριες συντάξεις”, όπως είπε χαρακτηριστικά, επιστρατεύουν αναλογιστικές μελέτες της πλάκας, όπως αυτή του ΙΟΒΕ (του ινστιτούτου του ΣΕΒ).

Ωστόσο, γι’ άλλη μια φορά, ο Τσακλόγλου παραδέχεται έμμεσα (και εντελώς φευγαλέα) τους κινδύνους για τους ασφαλισμένους από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις:

“Ο συνταξιούχος του νέου συστήματος θα λαμβάνει τρεις συντάξεις, οι οποίες θα υπόκεινται σε διαφορετικό κίνδυνο. Θα παίρνει την εθνική σύνταξη η οποία υπόκειται στο δημοσιονομικό κίνδυνο, την ανταποδοτική σύνταξη η οποία υπόκειται σε δημογραφικό κίνδυνο και την επικουρική κεφαλαιοποιητική σύνταξη η οποία υπόκειται στο κίνδυνο των αγορών“. Κατά τα άλλα, η προοπτική να χάσουν οι ασφαλισμένοι τις αποταμιεύσεις τους και να καταλήξουν να παίρνουν συντάξεις αντίστοιχες των 150 δολαρίων, όπως στη Χιλή, είναι μάλλον… απίθανη! 

ΥΓ. Στο συνέδριο του Economist μίλησε για την υπογεννητικότητα και η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου, προτείνοντας μεταξύ άλλων την πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου, με υποστήριξη από το κράτος των επιχειρήσεων που θα δοκιμάσουν τη μείωση του χρόνου εργασίας, και επέμεινε ιδιαίτερα στην αλλαγή του εργασιακού μοντέλου, που «μπορεί να δώσει ανάσα προοπτικής για τα νέα ζευγάρια». Προς θεού, όχι υποχρεωτική καθιέρωση του 35ωρου και άλλα τέτοια… δογματικά, αλλά “ενεργητικές πολιτικές” ενίσχυσης των καπιταλιστών, στις οποίες έχει διαπρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ!

Εκτύπωση 🖨
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠοιους ενοχλεί ο ΓΑΠ;

Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

Επόμενο άρθρο Τους «έδωσε» ο Πάιατ

Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

Σχετικά Αρθρα

Ιδιωτικό σχολείο απέλυσε (την ίδια ημέρα!) ζεύγος εκπαιδευτικών με βαριά άρρωστο παιδί

Καταγγελία της ΟΙΕΛΕ

Εργατικά 22 Μάι 2025, 11:42

Συνάντηση Ζαχαράκη με ΟΛΜΕ: Καμία ανοχή στην κοροΐδία – Να ανατραπεί η πολιτική της τρομοκρατίας και της υποταγής

Εργατικά 22 Μάι 2025, 07:21

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Κυβέρνηση και Πρυτανικές αρχές βρίσκονται σε κοινή γραμμή τρομοκράτησης των αγωνιστών

Κινητοποίηση για την επαναπρόσληψη του Δημήτρη Αντωνίου 23/5 

Εργατικά 21 Μάι 2025, 20:44

Aνίκανοι να στηρίξουν την κατηγορία κατά της Χρύσας Χοτζόγλου

Oι πάρεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που εκπροσώπησαν το υπουργείο Παιδείας

Εργατικά 20 Μάι 2025, 18:32

Συνδικαλισμός-μπίζνες στον ΟΤΕ

Εργατικά 19 Μάι 2025, 12:21

Ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά για την υπόθεση  της Χρύσας Χοτζόγλου

Πρωτοφανές! Ορίστηκε σύγκληση του τριμελούς Συμβουλίου 8 ημέρες μετά την προσωρινή διαταγή που ανέστειλε τη Δυνητική Αργία, με στόχο αυτή να ανατραπεί 

Εργατικά 13 Μάι 2025, 22:46
Ροή Ειδήσεων
Αθλητισμός

Paddy McCorry: Πανηγύρισε σαν Παλαιστίνιος και όχι ως Ιρλανδός

1 Ιούν 2025, 12:43
Διεθνή

«Ρουά» της Παλαιστινιακής Αντίστασης στη διπλωματική σκακιέρα

Η Χαμάς, με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των αντιστασιακών οργανώσεων, απάντησε στην πρόταση ΗΠΑ-Ισραήλ

1 Ιούν 2025, 12:16
Αθλητισμός

H αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη παρούσα (και) στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Από τους οπαδούς της Παρί Σαν Ζερμέν

1 Ιούν 2025, 09:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Ιούνη

1 Ιούν 2025, 00:01
Διεθνή

«Πέτρες του Δαβίδ», σεζόν 1, επεισόδιο 3

Μνημόσυνο στη σιωνιστική οντότητα για τις 600 μέρες ενός χαμένου πολέμου

31 Μάι 2025, 09:01
Παιδεία

Ξανά για τον Μινώταυρο των πανελλαδικών εξετάσεων και την απελευθερωτική ελεύθερη πρόσβαση

31 Μάι 2025, 06:38
Πολιτική

Oλοι/ες σήμερα στην πορεία στη σιωνιστική πρεσβεία

Σάββατο 31/5, 11 πμ, Πάρκο Ελευθερίας

31 Μάι 2025, 00:05
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

31 Μάι 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Μάη

31 Μάι 2025, 00:01
Κόντρες

Χειρότερη και από τη Μπριζίτ

30 Μάι 2025, 21:33
Καταστολή

Δίκη για τη σκευωρία των Σεπολίων: Αναβολή, επειδή η πρόεδρος έχει… μεταπτυχιακό!

30 Μάι 2025, 21:32
Διεθνή

«Πέτρες του Δαβίδ», σεζόν 1, επεισόδιο 2

Και εκκαθάριση ομάδας δωσίλογων

30 Μάι 2025, 20:07
Πολιτική

Oλοι/ες αύριο στην πορεία στην Ισραηλινή πρεσβεία

Σάββατο 31/5, 11 π.μ., Πάρκο Ελευθερίας

30 Μάι 2025, 13:56
Διεθνή

Αυτή είναι η συμφωνία που προτείνουν στην Παλαιστινιακή Αντίσταση σιωναζιστές και Αμερικάνοι

Η Χαμάς κρατάει ανοιχτή τη διαπραγμάτευση, ξέροντας ότι τελικά οι σιωναζιστές θα συρθούν στους όρους της Αντίστασης

30 Μάι 2025, 10:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Μάη

30 Μάι 2025, 00:01
Πολιτική

Αθλια μεθόδευση Μητσοτάκη για να θαφτούν οριστικά οι κακουργηματικές ποινικές ευθύνες του ίδιου και του Καραμανλή για το έγκλημα των Τεμπών

29 Μάι 2025, 22:00
Διεθνή

Παγίδες θανάτου τα αμερικανο-σιωνιστικά «κέντρα διανομής βοήθειας» στη Γάζα

Προς οριστική κατάρρευση βαδίζει ο βρόμικος αυτός μηχανισμός

29 Μάι 2025, 14:06
Διεθνή

Aπό το «Σπάσιμο του Ξίφους» στις «Πύλες της Κόλασης» και από εκεί στις «Πέτρες του Δαβίδ»

29 Μάι 2025, 12:05
Αθλητισμός

Eπέλεξαν να κρατήσουν ψηλά τη σημαία, παρά να σηκώσουν το Κύπελλο

Αγγλία, ποδόσφαιρο γυναικών

29 Μάι 2025, 10:53
Η παπάρα

Ντιμπέιτ πολιτικών απατεώνων: νικητής ο ακροδεξιός

29 Μάι 2025, 10:08
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Ιούνη

Ημέρα γάλακτος.

1945: Η ΚΕ του ΕΑΜ καταγγέλλει ότι μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας έχουν δολοφονηθεί πεντακόσιοι και φυλακιστεί 30.000 αγωνιστές της εθνικής αντίστασης, ενώ κυκλοφορούν στην ύπαιθρο 150 ομάδες της δεξιάς με 20.000 οπλοφόρους.

1964: Καθιερώνεται με νόμο η υποχρεωτική συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων (πλην στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας) μετά τη συμπλήρωση 35ετίας.

1973: Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αυτοδιορίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1979: Βόμβα στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Νέα Ιωνία (ΕΛΑ).

1979: Καταδικάζονται δέκα μέλη της ακροδεξιάς Οργανώσεως Εθνικής Αποκαταστάσεως.

1987: Εκρήγνυται στον αέρα ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Ρασίντ Καραμέ (νεκρός) από εκρηκτικό μηχανισμό.

1989: Βόμβα στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Αντιλαμβάνομαι ότι το θέμα της Γάζας έχει πάρει καταστροφικές διαστάσεις, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Γι’ αυτό και ασκούνται πιέσεις διπλωματικές διεθνώς και μεμονωμένα, για να αρθεί ο αποκλεισμός και η απαγόρευση, η παρεμπόδιση αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας. Παρακολουθώ τις προσπάθειες της χώρας μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, που συμβαίνει, όπως ξέρετε, κύριε Πρόεδρε, τον τελευταίο μήνα να είμαστε προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό την ιδιότητα του μη μονίμου μέλους. Και θα αναφερθώ μόνο σε αυτά, χωρίς να θέλω ούτε να υποτιμήσω ούτε να υπερτιμήσω αυτές τις πρωτοβουλίες που συνήθως είναι συλλογικές.

Κωνσταντίνος Τασούλας

(Ο Φάμελλος, κάνοντας πως δε θυμάται τους εναγκαλισμούς του Τσίπρα με τον εγκληματία πολέμου Νετανιάχου και τις συμφωνίες -και στρατιωτικής συνεργασίας- της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους σιωναζιστές του Τελ Αβίβ, πήγε στον Τασούλα για να του πει ότι «η θηριωδία, η οποία εξελίσσεται στη Γάζα και στην Παλαιστίνη, μας αφορά όλους και οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες»! Του είπε, ακόμα, ότι «οι πρωτοβουλίες μέχρι στιγμής και οι επιλογές της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει συμπαραταχθεί μαζί με τους ηγέτες άλλων χωρών και ευρωπαϊκών χωρών είναι αναντίστοιχες με τις σοβαρές ευθύνες που έχουμε». Και ο Τασούλας, προετοιμασμένος καλά καθώς γνώριζε το θέμα της επίσκεψης Φάμελλου, αφού διαπίστωσε ότι «το θέμα της Γάζας» -έτσι ακριβώς, «το θέμα της Γάζας», όχι η γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου και τα παρόμοια- άρχισε να απαριθμεί από στήθους, με ημερομηνίες και λεπτομέρειες, τις… πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπέρ των Παλαιστίνιων! Πρέπει να ζήλεψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την άνεση με την οποία ο Τασούλας εκφωνούσε το αισχρό αφήγημά του. Αιφνιδιασμένος από την προκλητική απάντηση Τασούλα, σε στιλ κυβερνητικού εκπρόσωπου, ο Φάμελλος κλείστηκε στο καβούκι του, λέγοντας αμήχανα: «Και εγώ, κύριε Πρόεδρε, χωρίς κανένα σχόλιο, όπως είπατε και εσείς, θα διατυπώσω την άποψή μου και στη συνέχεια, οφείλω να καταθέσω προτάσεις για να είναι η Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας που είναι η πλευρά της ανθρωπιάς και της ειρήνης». Ηταν ένα σύντομο ντιμπέιτ μεταξύ πολιτικών απατεώνων, στο οποίο νικητής βγήκε ο ακροδεξιός Τασούλας, που έδωσε στον Μητσοτάκη την ικανοποίηση της σκέψης ότι καλώς τον έβαλε στο προεδρικό μέγαρο, καθώς είναι αποφασισμένος να συμπεριφέρεται όχι σαν «ρυθμιστής του πολιτεύματος», αλλά ως φανατικός δεξιός και μεγαλοστέλεχος της ΝΔ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

    • Εφετείο 17Ν

      Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

  • ΕΛΑ

    Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

      Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

      Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

      Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

      Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

    Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

  • Επικοινωνία

    Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

    Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

  • Όροι χρήσης

    Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

    Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

  • Ποιοι είμαστε

    Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

    Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

  • Επικοινωνία

    Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

    Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

  • Όροι χρήσης

    Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

    Προκλητική επίθεση Τσακλόγλου στους συνταξιούχους

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo