Από την (άγνωστη σ’ εμάς) κα Μαρία Μπενά πήραμε ένα e-mail με ανακοίνωση της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, συνοδευόμενη από το εξής σημείωμα: «Παρακαλούμε πολύ για την ανάρτηση της απάντησής μας στην ανακοίνωση της 25ης Νοεμβρίου 2021 https://www.siya.gr/metadrasi25-11-21/) αλλά και στην δική σας ανάρτηση https://eksegersi.gr/ergatika/otan-i-epicheirimatikotita-vaftizetai-koinoniki-prosfora/. Με εκτίμηση».
Να ξεκαθαρίσουμε καταρχάς ένα ζήτημα δεοντολογίας. Η ανακοίνωση της ΜΚΟ τιτλοφορείται «Σε απάντηση της ανάρτησης του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ». Απευθύνεται, δηλαδή, σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα ενός σωματείου. Εμείς παρουσιάσαμε το θέμα με βάση τη δική μας οπτική. Αν η κα Μπενά είναι υπεύθυνη για τις δημόσιες σχέσεις της εν λόγω ΜΚΟ, οφείλει να γνωρίζει ότι έπρεπε να μας στείλει μια ανακοίνωση που να αναφέρεται στη δική μας ανάρτηση.
Μολονότι δεοντολογικά δεν είχαμε καμιά υποχρέωση να αναρτήσουμε μια ανακοίνωση που αναφέρεται σε ανάρτηση άλλου Μέσου, ωστόσο θα την αναρτήσουμε, μένοντας στα ζητήματα ουσίας που αναδύονται απ’ αυτήν. Ξαναδημοσιεύουμε, λοιπόν, την καταγγελία των εργαζόμενων στη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση και την ανακοίνωση της ΜΚΟ, την οποία στη συνέχεια θα σχολιάσουμε.
Σας καλούμε να διαβάσετε και τα δύο κείμενα με τη σειρά που παρατίθενται, ώστε να έχετε πλήρη εικόνα.
Η καταγγελία των εργαζόμενων
Kataggelia_ergazomenon_METAdrasiH ανακοίνωση της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση
Anakoinosi_METAdrasi- Η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των εργαζόμενων ως προς τις απολύσεις και τις δικαιολογεί ως «νόμιμες», όπως κάνει κάθε καπιταλιστική επιχείρηση όταν απολύει κόσμο.
Δέχεται ότι απέλυσε το καλοκαίρι τους εργαζόμενους, με το επιχείρημα ότι έληξαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν είναι αναλώσιμα υλικά, για να τους χρησιμοποιεί η εργοδοσία όποτε και για όσο τους χρειαστεί. Για να μιλήσουμε τη γλώσσα των «θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων», που επικαλείται η ΜΚΟ, η επισφαλής εργασία είναι παραβίαση θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος. ‘Η όχι;
Οι βαρύγδουποι τίτλοι («Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών») οδηγούν στην κυνική διακήρυξη πως «όταν λήγουν οι χρηματοδοτήσεις δεν μπορούν να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας». Δηλαδή, στην απόλυτη «ευελιξία». Δεν ξέρουμε τι λέει η «κοινωνία των πολιτών» επ’ αυτού, η εργατική τάξη όμως χαρακτηρίζει αυτή την αντίληψη άκρως αντεργατική. Προφανώς, η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση αδιαφορεί γι’ αυτό. Αλλο ένα χαρακτηριστικό που την κατατάσσει στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Χρήση μισθωτής εργασίας και «ευελιξία» σ’ αυτή τη χρήση είναι τυπικά χαρακτηριστικά των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
Η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση ισχυρίζεται, βέβαια, ότι «δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα». Δεν θα μπούμε σ’ αυτή τη συζήτηση. Και μια κρατική καπιταλιστική επιχείρηση τυπικά είναι μη κερδοσκοπική. Δεν παύει, όμως, να στηρίζεται στη μισθωτή εργασία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το πού πηγαίνει η υπεραξία που αποσπάται απ’ αυτούς τους εργαζόμενους είναι ένα άλλο ζήτημα που δεν μας απασχολεί εδώ. Σημασία έχει η απόκόμιση υπεραξίας και μάλιστα η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης μέσω των λεγόμενων «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων.
2. Η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση επιβεβαιώνει την καταγγελία των εργαζόμενων ότι κάνει απολύσεις εργαζόμενων αορίστου χρόνου, με προειδοποίηση. Παραλείπει να πει, όμως, ότι η προειδοποίηση γίνεται για να καταβληθεί η μισή από την προβλεπόμενη αποζημίωση (η συγκεκριμένη ρύθμιση ψηφίστηκε στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής και φαίνεται πως αποσκοπεί στην… υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων). Στον Ισολογισμό της η ΜΚΟ αναφέρει φαρδιά-πλατιά ότι κάνει απολύσεις με βάση τον μνημονιακό νόμο 4548/2018.
Η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση καμαρώνει επειδή πληρώνει τις αποζημιώσεις των εργαζόμενων που απολύει. Μόνο από… σεμνότητα δεν μας ζητά να την συγχαρούμε! Η αποζημίωση, όμως, είναι υποχρέωση του εργοδότη, απορρέουσα από νόμο. Οταν εργοδότης είναι μια -κατά δήλωσή της- μη κερδοσκοπική οργάνωση, γιατί επιλέγει τη μέθοδο της αποζημίωσης με προειδοποίηση, για να πληρώσει τη μισή αποζημίωση; Γιατί δε δίνει στους εργαζόμενους που απολύει ολόκληρη την αποζημίωση, ώστε να «κουτσοπεράσουν» μέχρι να βρουν άλλη δουλειά;
3. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι κάποιοι από τους απολυμένους θα επαναπροσληφθούν με νέες, μηνιαίες συμβάσεις εργασίας, χάνοντας δικαιώματα από πολυετίες. Η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση τηρεί αιδήμονα σιγή επ’ αυτού.
4. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι με τις απολύσεις τα τμήματα μένουν υποστελεχωμένα, εργαζόμενοι καλούνται να καλύψουν συναδέλφους τους που απολύθηκαν, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη για το αντικείμενο ειδικότητα και πως αυτό έχει και συνέπειες στους «επωφελούμενους».
Η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαιώνει και αυτή την καταγγελία, γράφοντας ότι συνεχίζει το έργο έχοντας επαναπροσλάβει μια μικρή ομάδα εργαζόμενων! Θα ήμασταν… άδικοι αν λέγαμε πως συνεχίζει με λίγους εργαζόμενους ένα έργο που απαιτεί σημαντικά περισσότερους, περιμένοντας να πάρει νέα εργολαβία (ανανέωση σύμβασης το λένε) από το ελληνικό κράτος;
5. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν και εκδικητικές απολύσεις. Μιλούν για «αξιολογήσεις κεκλεισμένων των θυρών» με σκοπό «τον εκφοβισμό του προσωπικού». Οποιος/α διεκδικεί εργασιακά δικαιώματα και όποιος/α εγείρει ζητήματα «που αφορούν την προστασία του επωφελούμενου πληθυσμού» (των προσφυγόπουλων δηλαδή) αξιολογείται αρνητικά, επειδή δεν μετράει η επιστημονική του/της κατάρτιση και η εμπειρία του/της επί του πεδίου, αλλά μετράει μόνο η «αυθαίρετη βούληση της ΜΚΟ» και η ελαχιστοποίηση του κόστους! Μιλούν για τρεις απολύσεις εργαζόμενων που αντέδρασαν σε πρακτικές διαχείρισης της ΜΚΟ, προβάλλοντας το «νόμιμο και επιστημονικά ορθό».
Η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση δεν λέει τίποτα επ’ αυτού. Κάπου στην ανακοίνωσή της εντοπίσαμε αναφορά σε εργαζόμενους «που έχουν αξιολογηθεί θετικά και έχουν συνδράμει στους σκοπούς της». Θα ήμασταν… άδικοι αν θεωρούσαμε αυτή την αναφορά ως έμμεση παραδοχή και αυτής της καταγγελίας των εργαζόμενων;
Η φάμπρικα των ΜΚΟ είναι παλιά. Πρόκειται για καπιταλιστικές επιχειρήσεις που παίρνουν εργολαβία από το κράτος διάφορα έργα κοινωνικής και προνοιακής πολιτικής, που θα έπρεπε να γίνονται από το ίδιο το κράτος, με μόνιμο προσωπικό. Γιατί τις δίνουν στις ΜΚΟ; Για να υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια, για να υπάρχει υπερεκμετάλλευση εργαζόμενων και εφαρμογή των πιο «ευέλικτων» (δηλαδή των πιο αντεργατικών) εργασιακών σχέσεων.
«Είναι ξεκάθαρο ότι την ευθύνη εκπροσώπησης των ασυνόδευτων παιδιών, σύμφωνα με τον Ν. 4554/2018 έχει αποκλειστικά η Πολιτεία», γράφει η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση. Αφού την ευθύνη την έχει η Πολιτεία, εσείς γιατί ανακατευτήκατε; Κρατάει χρόνια (και) αυτή η κολόνια. ΜΚΟ να αφήνουν εργαζόμενους απλήρωτους για μήνες και να προσπαθούν να τους βάλουν μπροστά για να διεκδικήσουν αυτές χρηματοδοτήσεις από το κράτος. ‘Η να πετάνε εργαζόμενους στο δρόμο, με το επιχείρημα ότι «έχασαν» την εργολαβία. Και να επαναπροσλαμβάνουν κάποιους απ’ αυτούς ή άλλους εργαζόμενους, όταν ξαναπάρουν εργολαβία. Λες και οι εργαζόμενοι είναι σώβρακα που τα φοράς, τα πλένεις, τα ξαναφοράς και μετά τα πετάς…
Αφού πετάξει τη μπηχτή ότι η Πολιτεία «ακόμη σχεδιάζει τον τρόπο εφαρμογής», η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση ισχυρίζεται ότι η ίδια, «με ίδιους πόρους, συνεχίζει να χρηματοδοτεί την συγκεκριμένη δράση».
Πού τους βρήκε τους «ίδιους πόρους» η –κατά δήλωσή της- μη κερδοσκοπική ΜΚΟ; Σίγουρα όχι από την ετήσια συνδρομή των μελών της, που είναι 50 ευρώ (το βρήκαμε στο Καταστατικό της ΜΚΟ, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της). Σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα της ΜΚΟ, το 2020 τα έσοδά της προήλθαν σε ποσοστό 92,78% από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, από ευρωπαϊκούς πόρους, από διεθνείς οργανισμούς και θεσμικούς χρηματοδότες και μόλις σε ποσοστό 7,28% από ιδιωτική χρηματοδότηση (ιδρύματα και ιδιώτες). Αντίστοιχη είναι η εικόνα και τα προηγούμενα χρόνια. Το χρήμα είναι κυρίως δημόσιο, όχι από… φιλάνθρωπους καπιταλιστές, οι οποίοι δίνουν πενταροδεκάρες ίσα-ίσα για να διαφημίσουν τη «φιλανθρωπία» τους.
Η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, σύμφωνα με τον ισολογισμό της, έχει ίδια κεφάλαια 20.737 ευρώ και λοιπά αποθεματικά 338.268 ευρώ. Πάντα σύμφωνα με τον ισολογισμό, φέρεται να έχει εισπράξει «για την εκπλήρωση του Σκοπού της Οργάνωσης» 16.815.821 ευρώ και να έχει έξοδα 16.806.264 ευρώ. Δηλαδή, με κεφάλαιο περίπου είκοσι χιλιάρικα τζιράρει σχεδόν δεκαεφτά εκατομμύρια! Και μίσθωνε (το 2020) 620 εργαζόμενους! Τα συμπεράσματα δικά σας.