Με αγωγές κατά του εκπαιδευτικού κόσμου που αγωνίζεται πορεύεται η Κεραμέως. Τη φορά αυτή στο στόχαστρό της τέθηκε η τρίωρη στάση που κήρυξαν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ ενάντια στην Ελληνική PISA. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι «κατεπείγουσα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), ζητώντας να αναγνωριστεί ως παράνομη και καταχρηστική η κηρυχθείσα απεργία – αποχή από τις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τους μαθητές/μαθήτριες της ΣΤ’ Τάξης των δημοτικών σχολείων και τους μαθητές/μαθήτριες της Γ’ Τάξης των γυμνασίων…».
Η αγωγή θα εκδικασθεί αύριο Τρίτη, λόγω του κατεπείγοντος. Υπουργείο Παιδείας και αστική δικαιοσύνη βιάζονται να φορέσουν και πάλι αλυσίδες στους εκπαιδευτικούς και αγχόνες στους μαθητές.
Η αντεργατική αυτή ενέργεια έρχεται σε συνέχεια των άλλων αγωγών που κατέθεσε η Κεραμέως ενάντια στην απεργία-αποχή των ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ για την αξιολόγηση. Φανερώνει, δε, απύθμενο μίσος ενάντια στους αγώνες των εκπαιδευτικών, αλλά και ενάντια στο μαθητόκοσμο, που δεν έχαψε το παραμύθι ότι πρόκειται απλά για «εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα», αλλά για ένα ακόμη μέσο που νομιμοποιεί τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων, που οδηγούν σε ένα σχολείο αποκλεισμού, εξειδίκευσης και δεξιοτήτων, σύμφωνα με όσα απαιτεί το κεφάλαιο και η αγορά εργασίας, και λειτουργεί ως μηχανισμός αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης σχολικών μονάδων, μαθητών και εκπαιδευτικών.
Η Κεραμέως, ισχυρίζεται και πάλι ότι «το ζήτημα που εγείρεται αφορά την εφαρμογή ή μη ψηφισμένου Νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων (Ν. 4823/2021), τον οποίο οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αυθαίρετα αποπειρώνται να καταργήσουν στην πράξη, αρνούμενες διαρκώς την οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης» και ότι «η εφαρμογή ψηφισθέντων νόμων στις ευνομούμενες χώρες δεν επαφίεται στις συνδικαλιστικές ηγεσίες».
Πρόκειται για «επιχείρημα» καρμπόν με το σκεπτικό χουντικής έμπνευσης του Μονομελούς Πρωτοδικείου στις περιπτώσεις των άλλων αγωγών που προαναφέραμε. Τότε, η «τυφλή» αστική δικαιοσύνη έκρινε πολιτική την απεργία-αποχή «αφού επιχειρεί να καταλύσει το δικαίωμα της πολιτειακής εξουσίας να νομοθετεί και υπερβαίνει τα όρια» (!) και ως εκ τούτου παράνομη.
Κοντολογίς, ό,τι αποφασίζει ο κυβερνητικός λόχος στη Βουλή είναι φετφάς και οι εργαζόμενοι οφείλουν να προσκυνούν και να ξεχάσουν το «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».