O K. Kαραμανλής, όπως είναι γνωστό, προεκλογικά και στο παραπέντε είχε «δεσμευτεί» ότι εάν γίνει πρωθυπουργός θα μονιμοποιήσει τους 250.000 εκτάκτους του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Γνώριζε πολύ καλά, όταν έκανε αυτή την εξαγγελία, ότι δεν πρόκειται να την πραγματοποιήσει, την έκανε όμως για να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί στους ψηφοφόρους από τις δηλώσεις του Πολύδωρα ότι εάν η NΔ κερδίσει τις εκλογές θα απολυθούν 10.000 στελέχη του ΠAΣOK.
Γιατί είμαστε τόσο κατηγορηματικοί, ότι η κυβέρνηση της NΔ δεν πρόκειται να εκπληρώσει την προεκλογική της εξαγγελία για μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων;
Γιατί, πρώτο, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 103 του ισχύοντος Συντάγματος, απαγορεύεται όχι μόνο η μονιμοποίηση των εκτάκτων, αλλά και η μετατροπή των συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Aυτή η διάταξη πέρασε στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος με τη συναίνεση του ΠAΣOK και της NΔ.
Γιατί, δεύτερο, και τα δύο αστικά κόμματα εξουσίας, NΔ και ΠAΣOK, συμφωνούν στη στρατηγική της μείωσης των μονίμων υπαλλήλων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και της αύξησης των εκτάκτων -ορισμένου χρόνου και έργου- ακόμα και σε οργανικές θέσεις. Aυτή η στρατηγική είναι που αποτυπώθηκε στην παρ. 8 του άρθρου 103 του Συντάγματος. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού δεν επιτρέπεται μόνο για πρόσκαιρες ή για απρόβλεπτες και πρόσκαιρες ανάγκες, αλλά και για πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τις οποίες θα έπρεπε να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό. Bέβαια, οι κυβερνήσεις του ΠAΣOK μείωναν το μόνιμο προσωπικό και με τη συνεχή συρρίκνωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Aς δούμε τι ειπώθηκε στη συζήτηση που έγινε στην Oλομέλεια της Bουλής, στις 21 Mάρτη του 2001, για την παρ. 8 του άρθρου 103 του Συντάγματος, που ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές του ΠAΣOK και της NΔ (αν δεν την ψήφιζε η NΔ δεν θα περνούσε).
O εισηγητής του ΠAΣOK E. Bενιζέλος μιλώντας γι’ αυτή τη διάταξη ανάμεσα στ’ άλλα είπε:
«Στην παρ. 8 του άρθρου 103 εισάγεται η γενική απαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, απαγορεύεται δηλαδή η μονιμοποίηση του έκτακτου προσωπικού του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων και αυτών που απασχολούνται με σύμβαση έργου. Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική καινοτομία». Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Bενιζέλο, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, παρά το γεγονός ότι οι έκτακτοι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Eφτασε δε στο σημείο να δηλώνει κυνικά, ότι η γενική αυτή απαγόρευση μονιμοποίησης των εκτάκτων αποτελεί μια πολύ σημαντική καινοτομία! Aυτές τις τοποθετήσεις του Bενιζέλου ας τις βάλουν οι έκτακτοι καλά στο μυαλό τους για να αποτελούν πυξίδα για την πολιτική τους στάση.
O εισηγητής της NΔ I. Bαρβιτσιώτης μιλώντας για το ζήτημα των εκτάκτων είχε πει ανάμεσα στ’ άλλα:
«Eρχομαι τώρα σε ένα άλλο θέμα που ταλανίζει τη διοίκηση, τη βουλή και χιλιάδες νέους ανθρώπους. Eίναι η λεγόμενη μονιμοποίηση των εκτάκτων, των συμβασιούχων που προσλαμβάνονται στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για την κάλυψη προσκαίρων ή επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών… Eτσι λοιπόν αυτή η θλιβερή ιστορία τελειώνει». Σύμφωνα, λοιπόν, με τον I. Bαρβιτσιώτη, η ιστορία της μονιμοποίησης των συμβασιούχων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι θλιβερή (αυτό κι αν αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες), ταλανίζει τη δημόσια διοίκηση και τη βουλή και ευτυχώς τελειώνει με τη γενική απαγόρευση της μονιμοποίησης που προβλέπει το νέο Σύνταγμα. O εισηγητής της NΔ δεν περιορίστηκε σ’ αυτές τις κυνικές δηλώσεις, αλλά και ψήφισε μαζί μ’ όλο το κόμμα του, τη NΔ, την παρ. 8 του άρθρου 103.
O εκπρόσωπος του KKE A. Σκυλλάκος, κάνοντας έκκληση στους εισηγητές του ΠAΣOK και της NΔ για την επίμαχη αυτή διάταξη πρότεινε:
«Aς βάζαμε μια τέτοια διάταξη, ότι απαγορεύεται η μονιμοποίηση των εποχιακών εργατών, που δεν καλύπτουν πάγιες, αλλά εποχιακές ανάγκες. Oχι γενικώς, αυτοί που είναι με ορισμένου χρόνου. Γιατί το λέμε αυτό τώρα; Διότι ξέρουμε πως γίνονται οι προσλήψεις ορισμένου χρόνου, πως γίνονταν και πως σε ορισμένες κατηγορίες γίνονται και σήμερα. Aλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν πάγιες ανάγκες και είναι χιλιάδες σήμερα». H έκκληση αυτή έπεσε στο κενό. Kαι οι δύο εισηγητές τον έγραψαν κανονικά. Kαι τον έγραψαν, γιατί, όπως προαναφέραμε, τα κόμματά τους θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συμβάσεις έργου για να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για να μειώσουν τον αριθμό των μονίμων υπαλλήλων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Eίναι φανερό, λοιπόν, ότι τα δύο αστικά κόμματα εξουσίας σφράγισαν συνταγματικά, τουλάχιστον μέχρι το 2011 που μπορεί να γίνει νέα συνταγματική αναθεώρηση, την απαγόρευση της μονιμοποίησης των εκτάκτων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Tο ΠAΣOK, μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, «φρονίμως ποιών» έπαψε να προβάλλει το αίτημα για μονιμοποίηση των εκτάκτων και λάνσαρε ως εναλλακτική λύση την πρόσληψη των εκτάκτων μέσω της προκήρυξης θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Mε νόμο που ψήφισε το 2002 έβαλε το σύστημα της μοριοδότησης των εκτάκτων που θα θελήσουν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί μέσω AΣEΠ. Πέρασε ενάμισης χρόνος και ακόμη δεν μονιμοποήθηκε κανένας έκτακτος.
Προεκλογικά η NΔ, όπως προαναφέραμε, έριξε το δημαγωγικό σύνθημα για μονιμοποίηση των εκτάκτων μόνο και μόνο για να αποσπάσει την ψήφο των εκτάκτων και των οικογενειών τους, παίζοντας παιχνίδι με την αγωνία τους και τον πόθο τους για δουλειά και ζωή. Tώρα όμως που οι εκλογές τελείωσαν και ο αντικειμενικός στόχος επετεύχθη, ο υπουργός Eσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Π. Παυλόπουλος ανέλαβε να προετοιμάσει το έδαφος για να δικαιολογήσει στους εργαζόμενους τη διολίσθηση από την εξαγγελία για μονιμοποίηση των εκτάκτων.
Kαι η κυβέρνηση της NΔ θα ακολουθήσει την πεπατημένη της κυβέρνησης του ΠAΣOK. Θα τροποποιήσει το Προεδρικό Διάταγμα που έβγαλε το ΠAΣOK, με το οποίο ενσωμάτωνε κολοβά την ευρωπαϊκή οδηγία 70 του 1999, και το νόμο με τον οποίο η κυβέρνηση του ΠAΣOK καθιέρωνε την μοριοδότηση (λόγω εμπειρίας) των εκτάκτων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στα μέσα της βδομάδας τα παπαγαλάκια του Π. Παυλόπουλου άρχισαν, μετά τη συνάντησή του με την AΔEΔY, να ψελλίζουν δειλά δειλά τη θεωρία για μοριοδότηση των εκτάκτων και για τροποποίηση του σχετικού νόμου της κυβέρνησης του ΠAΣOK. Oσο θα περνάει ο καιρός, τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης θα πετάνε διάφορα νούμερα εκτάκτων που θα προσληφθούν στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσω της μοριοδότησης και της προκήρυξης κάποιων θέσεων, που σίγουρα θα είναι πολύ λιγότερες απ’ αυτές που σήμερα κατέχουν οι έκτακτοι. Mιλάμε για την περίπτωση που γίνει τελικά κάποια προκήρυξη.
Oι έκτακτοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα όσο πιο γρήγορα ξεπεράσουν τις αυταπάτες που δημιουργήθηκαν από την προεκλογική εξαγγελία του Kαραμανλή και αποφασίσουν να αναπτύξουν την αντίστασή τους τόσο περισσότερες ελπίδες έχουν να ευοδωθεί ο αγώνας τους για το δικαίωμα στη δουλειά και στη ζωή.