Η… εφευρετικότητα που έχει δείξει μέχρι σήμερα στο ζήτημα των 400.000 εκκρεμών συντάξεων δεν έχει όρια! Μετά τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους, την πρόσληψη… συνταξιούχων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ με συμβάσεις έργου (!) (λες και πρόκειται για επoχιακή δουλειά), τις προσωρινές συντάξεις των 364 ευρώ, και την… επιστράτευση ακόμα και φαντάρων για να μετράνε ένσημα αντί για μέρες, κατέληξε σε μια πιο ριζοσπαστική λύση. Οι εκκρεμείς συντάξεις να βγαίνουν από τους… ίδιους τους συνταξιούχους και μετά να ελέγχεται αν τα στοιχεία που προσκομίστηκαν είναι σωστά!
Με τη νυχτερινή τροπολογία στο νομοθετικό έκτρωμα για τον ΟΑΕΔ «Δουλειές Ξανά» καθιερώνει τις «fast track» συντάξεις, για όσους καταθέτουν από εδώ και πέρα αίτηση συνταξιοδότησης και τις «συντάξεις εμπιστοσύνης» για όσους έχουν καταθέσει μέχρι 31 Μαρτίου του 2022.
Ολοι περίμεναν ότι ο Μητσοτάκης, στη χτεσινή παρέμβασή του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του ΟΑΕΔ, θα αναφερόταν και σε αυτήν την τροπολογία. Ομως ο Κούλης δεν είπε ούτε λέξη γι’ αυτό το ζήτημα, θέλοντας προφανώς να κρατήσει μια πισινή, γιατί δεν θέλει να εκτεθεί σε περίπτωση αποτυχίας του όλου εγχειρήματος, αφήνοντας τον Χατζηδάκη να υποστεί τις συνέπειες!
Τι προβλέπεται λοιπόν γι’ αυτές τις… self service απονομές συντάξεων;
«Ο ΕΦΚΑ εκδίδει πράξη απονομής κύριας σύνταξης (ή απορρίπτει τη σχετική αίτηση αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις απονομής της), εντός προθεσμίας τριών μηνών. Στο διάστημα αυτό, δηλαδή, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα πρέπει να ελέγξουν το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος και να αποφασίσουν εάν δικαιούται σύνταξη και πόση. Τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δεν επαληθεύονται πριν από την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης, αλλά ελέγχονται εκ των υστέρων. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία της διαδικασίας ταχείας απονομής σύνταξης (fast track)».
«Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, οι πράξεις απονομής της σύνταξης εκδίδονται σύμφωνα με τα δεδομένα του ασφαλιστικού ιστορικού που είναι καταγεγραμμένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΑΤΛΑΣ» (ή άλλα πληροφοριακά συστήματα που διαθέτει ο ΕΦΚΑ) και των δηλώσεων και στοιχείων που έχουν υποβάλει οι ασφαλισμένοι μαζί με την αίτησή τους για συνταξιοδότηση για να τεκμηριώσουν ότι έχουν περισσότερο ασφαλιστικό χρόνο από αυτόν που αναγνωρίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα. Ο επιπλέον χρόνος μπορεί να θεμελιώνεται και με βεβαιώσεις πιστοποιημένων επαγγελματιών, επομένως μπορεί να υπάρχει συνδυασμός του ασφαλιστικού ιστορικού που βρίσκεται στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» (για τον ασφαλιστικό χρόνο που είναι καταγεγραμμένος εκεί) και της βεβαίωσης του πιστοποιημένου επαγγελματία για τον υπόλοιπο χρόνο».
Με λίγα λόγια, οι ασφαλισμένοι θα υποβάλουν την αίτηση για την έκδοση της σύνταξης, με τα στοιχεία που θα έχουν συλλέξει οι ίδιοι, είτε οι πιστοποιημένοι λογιστές (να βγάλουν κάτι και αυτοί…). Πρώτα θα εγκρίνεται σε διάστημα τριών μηνών και στη συνέχεια θα ελέγχονται, σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, τα στοιχεία που έχει προσκομίσει ο ασφαλισμένος.
Το σύστημα ΑΤΛΑΣ, στο οποίο συνεχώς αναφέρεται ο Χατζηδάκης, δεν έχει καταγεγραμμένα ένσημα για την περίοδο πριν από το 1994. Από την άλλη, εξαιτίας του νόμου Κατρούγγαλου, που η κυβέρνσηση των α(χ)ρίστων τάχα θα τον καταργούσε, η περιβόητη «ενοποίηση» έμεινε στα χαρτιά, οι αιτούντες σύνταξη, συχνά ταλαιπωρούνται για να βρουν τα παραστατικά από τα παλιά Ταμεία, που βρίσκονται στους αραχνιασμένους φακέλους του… ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ (του οποίου οι υπολογιστές σε πολλές περιπτώσεις είναι της δεκαετίας του ’90, ενώ οι υπάλληλοι εκτυπώνουν τα έγγραφα στο σπίτι τους κλπ).
Για να πάρουμε μια γεύση των κινδύνων που κρύβει η τροπολογία Χατζηδάκη και της κατάστασης που θα επικρατήσει, αξίζει να δούμε τι γράφει η ένατη παράγραφος. «Η αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών, στο βαθμό που αυτές καταβλήθηκαν βάσει δηλώσεων του ασφαλισμένου για τις οποίες δεν υποβλήθηκε τεκμηρίωση (δεν συνοδεύονταν δηλαδή από δικαιολογητικά), ανατρέχει στην έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης. Δεν υπάρχει δηλαδή ο χρονικός περιορισμός της τριετίας που ισχύει στις περιπτώσεις όπου η δήλωση του ασφαλισμένου για επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο είχε τεκμηρίωση».
Δηλαδή, ενώ θα έχει γίνει ο πρώτος έλεγχος μέσα στο τρίμηνο, που θα εγκρίνει την έκδοση της σύνταξης και του επιπλέον χρόνου που επικαλείται ο ασφαλισμένος, η υπηρεσία δεν θα έχει ασχοληθεί σε αυτή τη φάση με το αν υπάρχουν τα δικαιολογητικά! Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει αργότερα, ακόμη και μετά από τα τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να του ζητηθούν χρήματα πίσω και να επανεξεταστεί η έγκριση της σύνταξης! Δηλαδή, τα ίδια εμπόδια που υπήρχαν και προηγουμένως (η δυσκολία να βρεθούν τα παραστατικά κλπ) θα εξακολουθούν να υπάρχουν, μόνο που τώρα θα μετατίθενται γι’ αργότερα, παρόλο που η σύνταξη θα έχει εκκαθαριστεί. Και όλο αυτό βαφτίζεται από τον Χατζηδάκη… γρήγορη απονομή των συντάξεων!
Τα περισσότερα προβλήματα αφορούν τις συντάξεις παράλληλης ασφάλισης, που μέχρι σήμερα η εκκαθάρισή τους ήταν η πιο χρονοβόρα από τις υπόλοιπες, φτάνοντας και τα τρία χρόνια αναμονή. Μάλιστα, στην πράξη της απονομής σύνταξης θα αναφέρεται ότι οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν φυσικά παραστατικά που τυχόν δεν έχουν προσκομίσει στον ΕΦΚΑ για 10 χρόνια, προκειμένου να μπορούν να προσκομιστούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος που θα δημιουργηθεί, αρκεί να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ, μέχρι σήμερα απορρίπτεται το 20% των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Επίσης, έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν το φαινόμενο, τα Ταμεία να ζητούν εκ των υστέρων πίσω τα ποσά από συνταξιούχους, όταν διαπιστωνόταν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση. Αν αυτό συνέβαινε προηγουμένως, μπορούμε να φανταστούμε πόσο θα ενταθεί όταν ξεκινήσουν οι fast track απονομές συντάξεων, στις οποίες θα επικρατήσει το απόλυτο μπάχαλο.
Προτού ακόμη περάσει τη συγκεκριμένη τροπολογία, ο Χατζηδάκης είχε δώσει ανάλογες κατευθύνσεις στους υπαλλήλους, ώστε να χτυπηθούν οι… γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων. Είναι χαρακτηριστική η φράση του το περασμένο Σάββατο, στη διάρκεια της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: «Θα ήθελα να καλέσω τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και τους υπαλλήλους που ασχολούνται με τις συντάξεις να σταματήσουν να ψειρίζουν τη μαϊμού». Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά, η κυβέρνηση που έχει κάνει σημαία της την «αριστεία», τώρα κατηγορεί τους υπαλλήλους ότι είναι… τυπολάτρες, επειδή κοιτάζουν να εφαρμόσουν σχολαστικά τον νόμο, και τους καλεί να «ξεπετάνε» τις συντάξεις!
Και αν κατά την εκκαθάριση των συντάξεων γίνουν λάθη, ποιος θα είναι υπόλογος και θα κληθεί να πληρώσει τα «σπασμένα»; Δεν θα είναι ο Χατζηδάκης, που αναφέρει συνεχώς ότι «το 48% των κατηγοριών που έχει δεχτεί ο Συνήγορος του Πολίτη αφορούν τον ΕΦΚΑ» και πως «είναι ενδεικτικό ότι εκκρεμεί η εξέταση 1.127 καταγγελιών για κακή εξυπηρέτηση ή και υπερβολική καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων»; Και που με αυτή την αφορμή αυστηροποίησε τις διαδικασίες του πειθαρχικού, καταργώντας τους αιρετούς εκπροσώπους των υπαλλήλων και έφτιαξε τη χωροφυλακίστικη «Μονάδα Εσωτερικών Ερευνών» (προβλέπεται στο νομοθετικό έκτρωμα για τον ΕΦΚΑ), με καθήκον «τη διενέργεια έκτακτων και προγραμματισμένων ελέγχων, μετά από καταγγελίες πολιτών, πληροφορίες ή αιτήματα εν γένει, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη διάπραξη ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων από τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ»;
Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που ο σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού προσπαθεί να πάρει τη δόξα και να καρπωθεί την όποια αύξηση του αριθμού των συντάξεων που έχουν εκκαθαριστεί. Μόλις χθες καυχιόταν στην Βουλή, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας του: «Αν ήμασταν όπως μας περιγράφετε, πώς φτάσαμε να έχουμε χρονιά ρεκόρ για την έκδοση των συντάξεων; Οταν πας από 123.000 αποφάσεις το 2019 στις 224.000 αποφάσεις για τις συντάξεις, αυτό είναι φιάσκο»;
Φυσικά, αυτές οι συντάξεις δεν βγήκαν ούτε από τους καλοπληρωμένους μάνατζερ (που τότε δεν υπήρχαν ακόμη) ούτε από τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους. Η αύξηση στην εκκαθάριση των συντάξεων, οφείλεται στους ίδιους τους λιγοστούς υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, που εργάζονται σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, καθώς αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν να γίνουν στον ΕΦΚΑ πάνω από δεκαετία, ενώ το στελεχικό δυναμικό του ΕΦΚΑ, λόγω αυξημένων συνταξιοδοτήσεων, «έχει μειωθεί τη διετία 2020-2021 κατά 800 υπαλλήλους» (ανακοίνωση της ΠΟΣΕ – ΕΦΚΑ).
Οι υπάλληλοι χωρίζονται σε ομάδες υπερωριακής απασχόλησης. Το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ, πριν από ένα χρόνο, είχε προγραμματίσει «περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ώρες υπερωριακής απασχόλησης αλλά και απασχόλησης κατά τα Σαββατοκύριακα, τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες, συνολικού κόστους 10 εκατ. ευρώ, για το 2021. Πρόκειται για την πρόσθετη απασχόληση (υπερωρίες και εργασία πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου) που κατά κανόνα εγκρίνεται κάθε χρόνο από τον e-ΕΦΚΑ και αντιστοιχεί σε περίπου 20 επιπλέον ώρες το μήνα για κάθε υπάλληλο, ήτοι 1.962.240 ώρες για υπερωριακή απασχόληση που παρέχεται κατά τις απογευματινές ώρες και μέχρι τις 10 το βράδυ»! Ο κάθε υπάλληλος έχει να εκκαθαρίσει 100 συντάξεις και πάνω. Και μετά από αυτά, με το άρθρο 4 του νόμου για τον ΕΦΚΑ τους υπόσχεται πριμ «παραγωγικότητας», η χορήγηση του οποίου δεν ορίζεται με σαφήνεια, φτάνει να υπερβούν τα ανθρωπίνως δυνατά όρια, βγάζοντας περισσότερες συντάξεις!
Ταυτόχρονα, συνεχίζει τη βρώμικη εκστρατεία εναντίον τους, καλλιεργώντας τον «κοινωνικό αυτοματισμό», προσπαθώντας να φανεί σαν σωτήρας των εν αναμονή συνταξιούχων, όπως έκανε όταν έκοψε τις εορταστικές άδειες στον ΕΦΚΑ κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων. «Αυτή η βελτίωση όμως δεν αρκεί, γι’ αυτό τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε πακέτο ρυθμίσεων που όχι μόνο θα επιταχύνουν την έκδοση των συντάξεων, αλλά και θα δείχνουν το σεβασμό του Δημοσίου προς τον βασανισμένο από τον ΕΦΚΑ έλληνα πολίτη», δήλωσε την Τετάρτη, ενώ την επόμενη μέρα, κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, απευθυνόμενος στους βουλευτές, τους κάλεσε να διαλέξουν αν είναι «με τους συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ ή με τους συνταξιούχους που ταλαιπωρούνται περιμένοντας την απονομή της σύνταξης»!
Ομως ο Χατζηδάκης, που εκτός των άλλων κόπτεται και για την «ενεργητική απασχόληση» των ανέργων (όταν πρόκειται να επιδοτήσει με τσάμπα εργατική δύναμη τους καπιταλιστές), γιατί δεν σκέφτηκε καν να επαναπροσλάβει τους 683 συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, που είχαν εργαστεί στην εκκαθάριση των συντάξεων, και έχουν αποκτήσει σχετική εμπειρία; Ούτε καν τους μοριοδοτεί στις προσλήψεις που είχε υποκριτικά εξαγγείλει στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Τελικά, είχαν ανακοινώσει ότι θα προσλάβουν μόνο 100 υπαλλήλους, με 12μηνη σύμβαση και δικαίωμα παράτασης ενός έτους από το κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, από τους επιλαχόντες του προγράμματος που είναι μακροχρόνια άνεργοι μεταξύ 55-67 ετών. Και από αυτούς, άλλοι θα πήγαιναν στο τμήμα απονομής συντάξεων και άλλοι στο τηλεφωνικό κέντρο 1555.
Ηταν στις 30 Νοεμβρίου, όταν σε ανακοίνωση του υπουργείου παρουσίαζαν τις βασικές αρχές του νέου εκτρώματος, υποσχόμενοι προσλήψεις προσωπικού που θα «τρέξει» τις συντάξεις, μέχρι τον Ιούνη του 2022. «Ξεκινούν άμεσα -σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών- διαδικασίες πρόσληψης 500 μόνιμων υπαλλήλων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 (κυρίως από επιλαχόντες προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ). Θα υπάρξει προτεραιοποίηση προσλήψεων σύμφωνα με στοχευμένες ανάγκες (Πληροφορικοί, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού)». Στη συνέχεια ανέφερε πως «προβλέπεται επίσης η άμεση πρόσληψη 100 υπαλλήλων με συμβάσεις έργου για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων». Οταν ψηφιζόταν ο νόμος για τον «εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ», είχε «ξεχάσει» ήδη αυτές τις εξαγγελίες και οι αναφορές σε προσλήψεις αφορούσαν τους μανατζαραίους με τις τριετείς συμβάσεις και τους μισθούς των 8.000 ευρώ, αλλά και τους υπαλλήλους που θα προσληφθούν στην «εταιρία διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ».
Τι έγιναν οι 500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται;
Η κυβέρνηση και ο Χατζηδάκης επιδιώκουν, από τη μια να εξασφαλίσουν πελατεία στους πιστοποιημένους λογιστές που θα ασχολούνται με την πρώτη φάση κατάθεσης της σύνταξης, για τους οποίους δήλωσε… εκστασιασμένος ότι έβγαλαν κάποιες συντάξεις σε χρόνο ρεκόρ! Μόνο που αυτοί οι 179 πιστοποιημένοι λογιστές, που παρέμειναν στον ΕΦΚΑ μετά τις εξετάσεις πιστοποίησης, δεν θα ασχοληθούν οι ίδιοι με τις 80.000 αιτήσεις της «παράλληλης σύνταξης», ούτε με τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης (δεν μιλάμε για την πρώτη φάση της κατάθεσης των δικαιολογητικών των fast track συντάξεων, αλλά για την επόμενη φάση της εκκαθάρισης και του ελέγχου). Από την άλλη, αποσκοπούν στην προεκλογική εκμετάλλευση της αγωνίας των εν αναμονή συνταξιούχων. Και αν υπάρξουν προβλήματα και λάθη κατά την εκκαθάριση των fast track συντάξεων, θα τα φορτώσουν πάλι στον «τέλειο ένοχο», στο προσωπικό του ΕΦΚΑ. Η ιδιωτικοποίηση και ο φασιστικός εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ, έχουν πάρει σάρκα και οστά!