Χθες, μετά και την συνάντηση Μακρή-Κατσαρού με ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, όπου δεν διεφάνη υποχώρηση των Ομοσπονδιών στο θέμα της αξιολόγησης, ο Γ.Γ. Κατσαρός με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο (Αρ. Πρωτ. 34412/Ε3, 3-4-2024) κάλεσε τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να προβούν σε «άμεσες ενέργειες» «προκειμένου να τύχουν εφαρμογής οι ανωτέρω διατάξεις για την αντικατάσταση των Διευθυντών/ντριων – Προϊσταμένων σχολικών μονάδων, οι οποίοι/ες αρνούνται να λάβουν μέρος στη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ή/και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ ή, εν γένει, με τη στάση τους παρακωλύουν τη διαδικασία της αξιολόγησης του ως άνω νόμου».
Η εγκύκλιος επικαλείται τις διατάξεις του άρθρου 56, παρ. 8 του ν. 4823/2021 (Α΄ 136), σύμφωνα με τις οποίες «ορίζεται ότι: ‘’8. Αν στέλεχος εκπαίδευσης αρνείται να υποβληθεί στη διαδικασία αξιολόγησης, είτε ως αξιολογητής είτε ως αξιολογούμενος, σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής, ή την παρακωλύει με την εν γένει στάση του, πλέον των αναφερομένων στις παρ. 4 έως και 7, αντικαθίσταται, σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 6 του αρ. 60 (1) …’’».
Η ενέργεια αυτή του υπουργείου Αμάθειας και Καταστολής είναι απόδειξη μεγάλης απελπισίας. Μητσοτάκης (ο αρχιερέας), Πιερρακάκης, Μακρή και σία (οι εντολοδόχοι) αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να κάμψουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών, που με μαζικότατες δυναμικές γενικές συνελεύσεις ακύρωσαν τις κατασκευές του ΥΠΑΙΘΑ και της αστικής δικαιοσύνης ότι δήθεν απεργία-αποχή δεν μπορούν να κηρύξουν τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα και υποχρέωσαν τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ (η ΔΟΕ μάλιστα αναπαρήγαγε την γελοία κατασκευή του δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή) να επαναπροκηρύξουν την απεργία-αποχή. Ηταν τόσο μεγάλη η ορμή των γενικών συνελεύσεων, ο αντίκτυπός τους και η αποφασιστικότητα των εκπαιδευτικών, που υποχρέωσαν και την ΑΔΕΔΥ να πάρει απόφαση να επαναπροκηρύξει την απεργία-αποχή, καλύπτοντας τους εκπαιδευτικούς, σε περίπτωση που αυτό ζητηθεί από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.
Και με την ενέργειά του αυτή, να καλέσει τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να προβούν σε άμεση αντικατάσταση των διευθυντών των σχολικών μονάδων που δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση, το ΥΠΑΙΘΑ θα κάνει μια τρύπα στο νερό. Γιατί ακόμη και αν οι διευθυντές λειτουργήσουν ως πολιορκητικός κριός, εν τούτοις δεν μπορούν να ακυρώσουν τη δυναμική των γενικών συνελεύσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων που αποδείχθηκε ότι είναι μεγάλη. Γιατί, ενέργειες τέτοιου τύπου, καθαρά τρομοκρατικές και αδιανόητες, αφού βρισκόμαστε σχεδόν στην εκπνοή της σχολικής χρονιάς, προκαλούν μεγάλη οργή και θυμό στους εκπαιδευτικούς, φέρνοντας το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που επιδιώκει το υπουργείο Παιδείας.
Κοντολογίς, πρόκειται για μια κίνηση πανικού, που δεν θα έχει αποτύπωμα, ενώ συν τοις άλλοις ομολογείται από την πλευρά του υπουργείου ότι ο αριθμός των διευθυντών που δεν υποκύπτουν δεν είναι ευκαταφρόνητος, αλλιώς η τρομοκρατική ενέργεια του ΥΠΑΙΘΑ δεν θα είχε νόημα.
Οι απειλές της υφυπουργού Ζέττας Μακρή είναι προκλητικές και ψευδέστατες
Στη συνάντηση με ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, η υφυπουργός Ζέττα Μακρή εμφανίστηκε αδιάλλακτη, κραδαίνοντας το μαστίγιο. Είπε ότι
– οι εκπαιδευτικοί είναι ενήμεροι για τις δικαστικές αποφάσεις με βάση την τρομοκρατική εγκύκλιο Κατσαρού. Δεν ισχύει ότι οι εκπαιδευτικοί καλύπτονται από την απεργία αποχή της ΔΟΕ-ΟΛΜΕ
– θα ακολουθηθεί ό,τι προβλέπεται από τη νομοθεσία σχετικά με τις ποινές.
Τέλος δε, εκτόξευσε και την απειλή ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται από τις δικαστικές αποφάσεις: «Ελπίζουμε να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να λάβουμε μέτρα». «Το υπουργείο παιδείας θα εφαρμόσει τις χρηματικές ποινές (6.000 ευρώ) κατά των εκπαιδευτικών».
Οι παραπάνω απειλές εκτός από προκλητικές είναι και ψευδής. Για τους εξής λόγους:
- Η κυβερνητική καμαρίλα διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι σέβεται τη διάκριση των εξουσιών και ότι η εκτελεστική εξουσία δεν παρεμβαίνει τάχα στις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Η Ζ. Μακρή απέδειξε και σε αυτήν περίπτωση ότι όλα αυτά είναι φούμαρα, μιλώντας με βεβαιότητα για το ότι οι αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου, σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα, θα εφαρμοστούν.
Εκτός της προκλητικότητας του γεγονότος ότι μέλος της κυβέρνησης παρεμβαίνει ασύστολα στις αποφάσεις της αστικής δικαιοσύνης, σημειώνουμε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας να μεριμνήσει για την επιβολή των προστίμων, αλλά είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του δικαστηρίου που τα επέβαλε.
- Η Ζ. Μακρή ισχυρίστηκε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν καλύπτονται από την συγκεκριμένη απεργία-αποχή της ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, που επαναπροκηρύχθηκε μετά τις ολομέλειες προέδρων ως αποτέλεσμα των αποφάσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των γενικών συνελεύσεων των ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ.
Πρόκειται για χονδροειδέστατο ψέμα. Πρώτον γιατί η επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής από τις ΔΟΕ και ΟΛΜΕ αφορά άλλη απεργία-αποχή που κηρύχθηκε με βάση άλλες ημερομηνίες και όχι αυτήν για την οποία το Μονομελές Πρωτοδικείο έκρινε ότι είναι παράνομη. Κάθε απεργία κρίνεται χωριστά από τα αστικά δικαστήρια, ενώ ακόμα και με τον αντεργατικό και απεργοκτόνο νόμο Χατζηδάκη (Ν. 4808/2021), η απαγόρευση συνέχισης της απεργίας-αποχής, εφόσον αυτή κριθεί παράνομη, αφορά τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, έτσι όπως αυτές απορρέουν από τα εξώδικα που αποστέλλονται στο ΥΠΑΙΘΑ. Τούτο σημαίνει ότι η επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής με άλλες ημερομηνίες είναι εφικτή.
Η σχετική διάταξη έχει ως εξής:
Αρθρο 95, παράγ. 6: «εάν απεργία ή στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση κριθεί παράνομη σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 4, δεν επιτρέπεται, μετά την έκδοση της απόφασης, η κήρυξη απεργίας κατά του ίδιου εργοδότη και με ίδια ημερομηνία έναρξης από την αντίστοιχη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση».
- Η εγκύκλιος Κατσαρού, που αναφέρει η υφυπουργός, βάσει της οποίας «ενημερώθηκαν οι εκπαιδευτικοί», επικαλείται ψευδώς ότι τα πρωτοβάθμια σωματεία δεν έχουν το δικαίωμα να κηρύξουν απεργία-αποχή. Δεν αφορά δηλαδή την νέα επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής αυτήν τη φορά από τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, την ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ.
Θυμίζουμε ότι με την εγκύκλιο Κατσαρού, το ΥΠΑΙΘΑ, επικαλείται το άρθρο 30, παράγ. 8 στοιχείο β του νόμου 1264/1982.
Καταρχάς στο άρθρο 1, παράγ. 1 του ν. 1264 ξεκαθαρίζεται ότι «Για την εφαρμογή αυτού του νόμου εργαζόμενοι είναι όσοι απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου (μισθωτοί), στους οποίους περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α.».
Στο άρθρο 20 παράγ. 1 του ν. 1264 λέγεται με σαφήνεια ότι απεργία μπορούν να κηρύξουν τα πρωτοβάθμια σωματεία με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, ενώ οι δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν να κηρύξουν απεργία με απόφαση του ΔΣ. Το παραθέτουμε:
Αρθρο 20 : Κήρυξη απεργίας
- Η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κηρύσσεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Για ολιγόωρες στάσεις εφόσον δεν πραγματοποιούνται την ίδια μέρα ή μέσα στην ίδια εβδομάδα αρκεί απόφαση του διοικητικου συμβουλίου εκτός αν το καταστατικό ορίζει διαφορετικά. Η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης κηρύσσεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, εκτός αν το καταστατικό ορίζει διαφορετικά.
Η απεργία στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κηρύσσεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου εκτός αν το καταστατικό τους ορίζει διαφορετικά…
Το άρθρο 30 απαριθμεί τις «ειδικές ρυθμίσεις», μεταξύ των οποίων και η παράγ. 8 στοιχείο β, που επικαλείται το ΥΠΑΙΘΑ και αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, που αναφέρονται λεπτομερώς παρακάτω, στις οποίες κατηγορίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί. Το παραθέτουμε:
Άρθρο 30 : Συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα δημοσίων υπαλλήλων
- Ο νόμος αυτός, όπως είναι, εκτός από τις διατάξεις των άρθρων 14 παρ. 3 10, 16 παρ. 7 9, 22 παρ. 1 και 2, 24 και 27, εφαρμόζεται με τις ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπονται παρακάτω ανάλογα και στους έμμισθους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, με εξαίρεση τους υπαλλήλους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), όπως και στους μόνιμους ή με θητεία υπαλλήλους των Οργανισμών τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ακόμη δε και στους υπαλλήλους με σχέση ιδιωτικού δικαίου που κατέχουν οργανικές θέσεις, σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 3 του Συντάγματος. Το ελληνικό Δημόσιο νομιμοποιείται σε κάθε περίπτωση να προσφύγει ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 22, και δια του Υπουργού που ασκεί τη σχετική εποπτεία, και όταν έχει εκχωρήσει τις σχετικές κρατικές αρμοδιότητες σε Ο.Τ.Α. ή άλλα Ν.Π.Δ.Δ., ακόμη και με μεταφορά προς αυτούς των κατ’ αντικείμενο αρμόδιων υπαλλήλων….
8 β) Η απεργία κηρύσσεται από δευτεροβάθμιες ή τριτοβάθμιες οργανώσεις μετά απο απόφαση της Γενικής Συνέλευσης…».
Συνεπώς ο ισχυρισμός της υφυπουργού καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα και διατυπώθηκε για να σπείρει τον φόβο.
Συμπερασματικά φρονούμε ότι και αυτές οι ενέργειες το ΥΠΑΙΘΑ θα πέσουν στο κενό.
Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν τώρα να δείξουν τη μέγιστη αποφασιστικότητα και αντοχή, παίρνοντας υπόψη τους το γεγονός ότι όλα αυτά είναι απόδειξη αδυναμίας, πανικού και όχι δύναμης αλλά και το γενικότερο πολιτικό κλίμα. Που δείχνει ότι αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι στα καλύτερά της, αλλά είναι στριμωγμένη λόγω του σκανδάλου της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, της δυσθεώρητης ακρίβειας, της σύγκρουσης με τους αγρότες και τη νεολαία με αφορμή το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Αλλωστε, ο χρόνος δεν ευνοεί και τους κυβερνητικούς χειρισμούς, καθώς βρισκόμαστε στην εκπνοή της σχολικής χρονιάς.