Γράψαμε χτες για το απροκάλυπτο δουλεμπόριο που κάνει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) πατώντας πάνω στην ανάγκη των άνεργων νέων για μια δουλειά, έστω και πρόσκαιρη, έστω και κακοπληρωμένη. Οπως αποκαλύψαμε, πρότειναν σε άνεργο πτυχιούχο οικονομικής σχολής ΑΕΙ να πάει να δουλέψει για 7 μήνες σε επίχείρηση στο Χαϊδάρι, με τον κατώτατο μισθό των 731 ευρώ και χωρίς ασφάλιση (μόνο με την άθλια ασφάλιση επαγγελματικού κινδύνου των 10 ευρώ το μήνα, που δεν αποτελεί ένσημο)!
Το e-mail που έλαβε ο άνεργος από το κατάστημα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) του Αιγάλεω (ο ίδιος δεν είναι κάτοικος της περιοχής, αλλά στην περιοχή βρίσκεται η επιχείρηση που ήθελαν να τον στείλουν σαν δούλο) είναι το εξής:
DYPA_1_reductΔιαβάζοντας το δικό μας άρθρο που -εκτός των άλλων- αποκάλυπτε ότι το περιβόητο «Πρόγραμμα προεργασίας για 10.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας» (ΦΕΚ, Β 2728/2.6.2022), που υπέγραψαν ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Ανάπτυξης και ο σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού υπουργός Εργασίας προβλέπει (άρθρο 8, παράγραφος 8.2) κανονική ασφάλιση, ο άνεργος έστειλε χθες το εξής e-mail στη «σύμβουλο αναζητούντων εργασία» (sic!) της ΔΥΠΑ Αιγάλεω:
Panos_reductΣήμερα το πρωί πήρε το εξής τηλεγραφικό e-mail από τη «σύμβουλο αναζητούντων εργασία» της ΔΥΠΑ:
DYPA_2_reductΠαρά το απαξιωτικό ύφος ξεπέτας που έχει η απάντηση της υπαλλήλου της ΔΥΠΑ, υπάρχουν οι αποκαλυπτικές λέξεις: «με εκ νέου οδηγίες». Τι σημαίνει αυτό; Το προφανές: η υπάλληλος είχε διαταχτεί να βρει πτυχιούχους οικονομικών σχολών που θα δέχονταν να εργαστούν για εφτά μήνες χωρίς ασφάλιση και χωρίς αυτή η περίοδος εργασίας να λογίζεται ως χρόνος για μελλοντική επιδότηση ανεργίας, αλλά μόλις η βρομιά αποκαλύφθηκε, πήρε νέες οδηγίες και «προσφέρει» τη θέση με ασφάλιση!
Ελάχιστες ώρες μετά το πρώτο e-mail και χωρίς να προηγηθεί δική του παρέμβαση ή προσπάθεια επικοινωνίας, ο άνεργος έλαβε νέο e-mail από τη «σύμβουλο αναζητούντων εργασία». Το εξής:
DYPA_3_reductΕίναι προφανές ότι κάποιοι έχουν στο μεταξύ διαβάσει το άρθρο μας (στο υπουργείο Εργασίας παρακολουθούν λεπτομερώς σε καθημερινή βάση την αρθρογραφία, ειδικά των διαπιστευμένων Μέσων), έχουν καταλάβει ότι πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να προσπαθούν να κάνουν δουλεμπόριο με ανασφάλιστη εργασία και προσπαθούν να τα μπαλώσουν.
Η «σύμβουλος αναζητούντων εργασία» ενημερώνει τον άνεργο τι προβλέπει το «πρόγραμμα». Μόνο που ο άνεργος ήταν ήδη ενημερωμένος από το δικό μας άρθρο και γι’ αυτό της έστειλε το e-mail. Αλήθεια, γιατί δεν τον ενημέρωσε εξαρχής, αλλά προσπαθούσε να τον πείσει να πάει να δουλέψει για 7 μήνες ανασφάλιστος; Δεν είναι αυτό προσπάθεια παραπλάνησης του ανέργου και ανοιχτός εκβιασμός ώστε να πάει να δουλέψει χωρίς ασφάλιση;
Το πιο προκλητικό, όμως, είναι το εξής: «Εκ παραδρομής αναφέρθηκαν ένσημα πρακτικής και δόθηκαν εξηγήσεις για το τι σημαίνουν τα ένσημα πρακτικής για όσους δε γνώριζαν τι καλύπτουν». Τι σημαίνει εκ παραδρομής; Οσο και να θέλει να πάρει πιστοποιητικό βλακείας η εν λόγω υπάλληλος, δεν θα τα καταφέρει. Παραδρομή μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε πράγματα και καταστάσεις που διαφέρουν λίγο μεταξύ τους. Οχι που διαφέρουν όσο η μέρα με τη νύχτα, όπως ισχύει για την ασφαλιζόμενη και την ανασφάλιστη εργασία. Πώς θα δινόταν «ένσημα πρακτικής» (δηλαδή μη ένσημα) σε ανέργους που εργάζονται κανονικά και όχι στο πλαίσιο προβλεπόμενης πρακτικής άσκησης;
Και πότε έγινε αντιληπτή η… παραδρομή; Σχεδόν δυο μήνες μετά την πρόσκληση σε ανέργους να πάνε να δουλέψουν ανασφάλιστοι και μόνο όταν ένας από τους… υποψήφιους δούλους ζήτησε εξηγήσεις; Στις 3 Αυγούστου στάλθηκε το πρώτο e-mail, στις 28 Σεπτέμβρη ανακαλύφθηκε η… «παραδρομή»! Και τι να πούμε για τα περί τηλεφωνικής ενημέρωσης για το λάθος; Πότε έγινε αυτή η τηλεφωνική ενημέρωση; Και πώς γίνεται ένα επίσημο έγγραφο, όπως είναι τα e-mail της υπηρεσίας, να διορθώνεται με… τηλεφωνική ενημέρωση (που δεν αποδεικνύεται παρά μόνο ενώπιον δικαστικών αρχών) και όχι με νέο έγγραφο («ορθή επανάληψη» όπως λέγεται);
Ο αναγνώστης μας, πάντως, δεν δέχτηκε καμιά τηλεφωνική ενημέρωση περί λάθους. Εστειλε e-mail και πήρε απάντηση με e-mail. Το πρωί η «σύμβουλος αναζητούντων εργασία» έγραφε ότι πήρε νέες οδηγίες (από τους προϊσταμένους της προφανώς), το μεσημέρι τη διέταξαν να το διορθώσει και να γράψει ότι έγινε λάθος!
Εμείς θα συνεχίσουμε την έρευνα, όμως θα θέλαμε εκ προοιμίου να θέσουμε δημόσια ένα απλό και συγκεκριμένο ερώτημα: πόσοι άνεργοι νέοι έχουν σταλεί και δουλεύουν χωρίς ασφάλιση σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις; Σε πόσους προτάθηκε, πόσες επιχειρήσεις αφορούσε και πόσοι άνεργοι νέοι αναγκάστηκαν να υποκύψουν στον εκβιασμό; Το ρωτάμε γιατί δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι η «προσφορά» ανασφάλιστης εργασίας αφορούσε μόνο μια θέση εργασίας σε μια ΟΕ στο Χαϊδάρι.