Βρήκε τη λύση η κυβέρνηση για την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων! Πανηγυρίζοντας για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (την οποία βαφτίζει «προσαρμογή»), προτείνει την εργασία των συνταξιούχων ως το φάρμακο για τη «βιωσιμότητα» των Ταμείων και τις επιπτώσεις της λεγόμενης «γήρανσης του πληθυσμού».
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών της ΕΕ (EPSCO) στις 5 Μάη, «η κυβέρνησή μας έχει ήδη προβεί στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, με την προσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην βάση του προσδόκιμου ζωής, την ουσιαστική κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση με τη σύσταση του Ταμείου Κεφαλαιοποιητικής Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) για τους νέους εργαζομένους. Παράλληλα, αυξήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους παραμένουν για περισσότερα έτη στην εργασία, ενώ δόθηκαν κίνητρα εργασίας στους συνταξιούχους μειώνοντας την περικοπή της σύνταξής τους από 60% σε 30% όταν αυτοί συνεχίζουν να εργάζονται». Το τελευταίο αφορούσε το νόμο Βρούτση, του 2020, ενώ αναπτύσσεται φιλολογία ότι θα μειωθούν κι άλλο αυτές οι περικοπές για όσους συνταξιούχους επιλέξουν να εργαστούν.
Σε αυτό το μέτρο αναφέρθηκε κα ο ίδιος ο Μητσοτάκης, στην επίσκεψή του στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου τόνισε μεταξύ άλλων: «Η δική μας κυβέρνηση έκανε πιο εύκολο για τους συνταξιούχους να δουλεύουν, ουσιαστικά με το να στερούνται ένα μικρότερο κομμάτι της σύνταξής τους. Θέλω να το κάνω ακόμα πιο εύκολο, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανάγκες στην αγορά εργασίας. Πάρα πολλοί συνταξιούχοι μπορεί να αισθάνονται παραγωγικοί μετά τη σύνταξή τους και να θέλουν να δουλεύουν, αλλά αν ξέρουν ότι θα χάσουν ένα μεγάλο κομμάτι της σύνταξής τους δεν έχουν λόγο να το κάνουν… Οχι μόνο για το εισόδημα, γιατί φαντάζομαι ότι αισθάνονται ακόμα πολύ δημιουργικοί και μπορούν να συνεισφέρουν συνολικά στην αγορά εργασίας. Και δεν νομίζω ότι και αυτές οι θέσεις εργασίας είναι θέσεις που ενδεχομένως θα τις διεκδικούσε ένα νέο παιδί το οποίο μπαίνει στην αγορά εργασίας. Μιλάμε για τελείως διαφορετικές επαγγελματικές διαδρομές».
Οπως το συνηθίζουν, όμως, τόσο ο Κούλης όσο και οι υπουργοί του, δεν μας είπε συγκεκριμένα ποια επαγγέλματα είναι αυτά που δεν τα διεκδικούν οι νέοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι εν ενεργεία εργαζόμενοι, που αντιμετωπίζουν την ανεργία; Τα επαγγέλματα του εκπαιδευτικού, του αρχιτέκτονα, του δημόσιου υπάλληλου, του γιατρού; Αγνωστο!
Είναι γεγονός, ότι η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει άμεσα την εργασία των συνταξιούχων προκειμένου να καλύψει κάποιες τρύπες. Αρκεί να θυμηθούμε ότι πριν δυο χρόνια ο σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού Κωστής Χατζηδάκης είχε καταφύγει στη χρησιμοποίηση συνταξιούχων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, τους οποίους προσλάμβανε με… σύμβαση έργου (λες και πρόκειται για… εποχικό επάγγελμα), προκειμένου να αποφύγει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που είχαν να γίνουν από το 2010!
Η νομιμοποίηση και προώθηση της εργασίας για τους συνταξιούχους, εντάσσεται κι αυτή στη γενικότερη στρατηγική της λεγόμενης «ενεργού γήρανσης». Σε αυτήν αναφέρθηκε ο Τσακλόγλου, λέγοντας πως «οι κυβερνήσεις πρέπει να κινηθούν σε σχεδιασμό πολιτικών τριών αξόνων i) την προσαρμογή των συνταξιοδοτικών τους συστημάτων, ii) την προώθηση της ενεργού γήρανσης και την κοινωνική προστασία των ηλικιωμένων και iii) τη στήριξη οικογενειών και νέων ζευγαριών για τη δημιουργία οικογένειας».
Η «ενεργός γήρανση», που ως όρος υπάρχει από τις αρχές του 1980, αποτελεί ουσιαστικά το «τυράκι» που θα τους οδηγήσει στη «φάκα» της παράτασης του εργασιακού τους βίου και της πρόσδεσής τους στη σύγχρονη «γαλέρα» του καπιταλισμού.
Πρόκειται για κάποιες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που σκοπό έχουν «να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους, μέσω της διά βίου μάθησης» (έχουμε γράψει εδώ), ώστε να εξακολουθούν να νιώθουν το ίδιο ικανοί για δουλειά και σε μεγαλύτερη ηλικία, και παράλληλα «να πεισθούν οι εργοδότες ότι μπορούν να βασισθούν σε αυτούς, λόγω και της εμπειρίας τους, και να μην αποφεύγουν να τους προσλάβουν»! Βέβαια, οι καπιταλιστές-εργοδότες ξέρουν καλύτερα το συμφέρον τους και δεν… συγκινούνται και πολύ από κάτι τέτοια. Ετσι, σε πολλές περιπτώσεις θα προτιμήσουν τις νεότερες ηλικίες εργαζόμενων, που είναι πιο «φτηνοί», πιο «ανθεκτικοί» και θα τους «στύψουν» ευκολότερα. Τη φιλοσοφία της «ενεργού γήρανσης» έχει στηρίξει και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ (αναφέρουμε στο άρθρο τι λέει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).
Και έρχονται σήμερα οι Μητσοτάκης, Χατζηδάκης και Τσακλόγλου, που κατά τα άλλα κόπτονται για την ανεργία στους νέους αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικίες, που με το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δουλειές ξανά» τούς έταζαν πως θα «ενεργοποιηθούν» και θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας, να «κανονικοποιήσουν» την εργασία των συνταξιούχων (που σε μεγάλο βαθμό γίνεται «μαύρα»). Αδιαφορώντας αν αυτό έχει επιπτώσεις στην αύξηση της ανεργίας για τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό. Με αυτόν τον τρόπο, θέλουν τους συνταξιούχους να μην διεκδικούν αξιοπρεπείς συντάξεις, αλλά να ελπίζουν πως με τη συνέχιση της εργασίας τους θα μειωθεί το πετσόκομμα των συντάξεων. Λες και δεν έχουν δουλέψει, δεν έχουν κολλήσει ένσημα γι’ αυτές τις συντάξεις, που τις είδαν να πετσοκόβονται άγρια τα τελευταία χρόνια και υφίστανται εκβιασμό με τα άθλια επιδόματα.
Ο Τσακλόγλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί για άλλη μια φορά στη… σπουδαία μεταρρύθμισή του, στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τις επικουρικές και στη δημιουργία του… παντοδύναμου ΤΕΚΑ! Τι κι αν δεν πέρασε ούτε ενάμισης μήνας από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, στην οποία το συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας Alecta είχε επενδύσει 9 δισ. σουηδικές κορόνες (και άλλα 3 δισ. στην επίσης πτωχευμένη Signature Bank). με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι αποταμιεύσεις εκατομμυρίων σουηδών συνταξιούχων.
Κι όμως, ο υφυπουργός… ασφαλιστικού τζόγου Πάνος Τσακλόγλου δεν χάνει την ευκαιρία να διαφημίσει την «τεράστια» ασφαλιστική του μεταρρύθμιση, με την οποία καλεί τους ασφαλισμένους στο νεοιδρυθέν ΤΕΚΑ να αναλάβουν… υψηλό ρίσκο (για τους νεοπροσληφθέντες στη δουλειά αυτό είναι υποχρεωτικό), επενδύοντας ένα τμήμα του έμμεσου, κοινωνικού μισθού τους, το οποίο θα γίνει κεφάλαιο στα χέρια ελληνικών και ξένων εταιριών. Και αυτή τη φορά, βέβαια, απέφυγε να μιλήσει για «σουηδικό μοντέλο», όπως ακριβώς είχε κάνει και κατά το διορισμό του νέου διοικητή του νεοσύστατου ΤΕΚA Γ. Βολίκα.
ΥΓ. Εθιξε και άλλα ζητήματα ο Τσακλόγλου, στα οποία θα επανέλθουμε.