Αναγνώστης μας έλαβε το εξής e-mail από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), που ενδιαφέρεται τάχα να του βρει δουλειά, ενώ στην πραγματικότητα εργάζεται απροκάλυπτα σαν δουλέμπορος καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
- Η θέση είναι «υπάλληλος γραφείου», αλλά απαιτούνται πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ οικονομικής κατεύθυνσης, δύο έτη προϋπηρεσίας και γνώση Αγγλικών. Σημειώνεται δε ότι δεν απαιτείται σχετική προϋπηρεσία, δηλαδή δεν απαιτείται να έχει ξαναδουλέψει ως υπάλληλος γραφείου.
- Απαιτείται, όμως, να έχει προϋπηρεσία δύο ετών σε οποιονδήποτε κλάδο, η οποία φυσικά θα αποδεικνύεται με ένσημα. Πρέπει να βρίσκεται στην ανάγκη ο άλλος. Να έχει ήδη εργαστεί δυο χρόνια και να ξέρει τι σημαίνει «δουλειά» και «αφεντικό» και κυρίως να έχει μείνει άνεργος.
- Απαιτείται μεν να έχει τουλάχιστον δύο ετών ένσημα, αλλά στη συγκεκριμένη δουλειά δεν θα πάρει ένσημα. Σαν κοινοί απατεώνες, οι υφιστάμενοι του Χατζηδάκη προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους νέους πτυχιούχους εργαζόμενους, λέγοντας ότι η δουλειά θα έχει «ένσημα πρακτικής τα οποία καλύπτουν μόνο επαγγελματικό κίνδυνο». Ομως, η λέξη ένσημο είναι ταυτισμένη στην κοινή συνείδηση με το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Εδώ δεν υπάρχει ένσημο. Δεν υπάρχει ημέρα ασφάλισης που θα χρησιμοποιηθεί για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και για τον υπολογισμό της σύνταξης. Υπάρχει μόνο η περιβόητη ασφάλιση επαγγελματικού κινδύνου.
- Η εφτάμηνη αυτή εργασία δεν υπολογίζεται ούτε καν ως χρόνος για να θεμελιώσει ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δικαίωμα επιδότησης εργασίας! Εστω κατά παρέκκλιση, βρε αδερφέ. Να πουν στον εργαζόμενο, «εντάξει δεν παίρνεις ένσημα σύνταξης, αλλά ο συγκεκριμένος χρόνος εργασίας θα λογίζεται ως χρόνος θεμελίωσης δικαιώματος επιδότησης ανεργίας».
- Πόση είναι η περιβόητη ασφάλιση επαγγελματικού κινδύνου; Αντιγράφουμε από την επίσημη ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ: «Για την ασφάλιση καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από την παρ. 1 του αρ. 10 του Ν. 2217/94 ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες βαρύνουν το φυσικό ή νομικό πρόσωπο (εργοδότης) στο οποίο πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση και αφορά την κάλυψη κατά του κινδύνου ατυχήματος. Ορίζονται σε 1% επί του τεκμαρτού ημερομισθίου της δωδέκατης (12ης) ασφαλιστικής κλάσης, όπως ισχύει κάθε φορά (από τον 10/2008 έως και σήμερα το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 12ης ασφ. κλάσης είναι 40,45 € (εγκ. τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ 32/08). Η ασφάλιση, πραγματοποιείται για 25 ημέρες το μήνα ανεξάρτητα από τη διάρκεια της απασχόλησης».
- Επομένως, η ασφάλιση επαγγελματικού κινδύνου για πρακτική άσκηση (και όχι «ένσημο πρακτικής», όπως κουτοπόνηρα γράφει η ΔΥΠΑ) είναι σε μηνιαία βάση (1% Χ 40,45 Χ 25 =) 10,11 ευρώ! Πόση ασφάλιση θα πλήρωνε ο καπιταλιστής εργοδότης για κανονική ασφάλιση; Σε μηνιαία βάση θα πλήρωνε, με βάση τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές που θέσπισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, (731 Χ 22,54% =) 164,77 ευρώ. Τόσες θα ήταν οι λεγόμενες εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές (που κι αυτές λεφτά των εργαζόμενων είναι, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας εδώ).
- Περιττεύει να πούμε ότι εδώ δεν υπάρχει ούτε υπόνοια πρακτικής άσκησης (πρακτική άσκηση προβλέπεται σε σχολές ΤΕΙ πριν από την απόκτηση του πτυχίου), αφού ζητούνται πτυχίο και προϋπηρεσία.
Ας ανακεφαλαιώσουμε: πτυχιούχος ΠΕ οικονομικής σχολής, με γνώση Αγγλικών, ηλικίας έως 29 ετών και με 2 χρόνια προϋπηρεσία, καλείται να πιάσει δουλειά ως υπάλληλος γραφείου, με πλήρες ωράριο, με τον κατώτατο μισθό και χωρίς ένσημα! Τον μισθό θα τον πληρώνει η ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) και ο εργοδότης θα πληρώνει μόνο ένα δεκάρικο το μήνα για ασφάλιση επαγγελματικού κινδύνου!
Είναι ή δεν είναι δουλεμπόριο με κρατική σφραγίδα αυτό; Η ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) πληρώνει το μισθό του εργαζόμενου (με λεφτά που προκύπτουν από κρατήσεις των εργαζόμενων, φυσικά) και ο καπιταλιστής-εργοδότης δεν υποχρεούται να πληρώσει ούτε καν τα ένσημα. Και για να μην τα πληρώσει η ΔΥΠΑ, απλούστατα τα στερούν από τον εργαζόμενο καθιστώντας τον ανασφάλιστο!
Το περιβόητο «Πρόγραμμα προεργασίας για 10.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας» (ΦΕΚ, Β 2728/2.6.2022), που υπέγραψαν ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Ανάπτυξης και ο σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού υπουργός Εργασίας προβλέπει (άρθρο 8, παράγραφος 8.2), ότι «οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα προεργασίας, για το χρόνο συμμετοχής τους σε αυτό, υπάγονται στη μεικτή ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (ΚΠΚ 101). Ο υπολογισμός των καταβλητέων εισφορών γίνεται επί του ποσού της ανωτέρω αποζημίωσης. Από το ανωτέρω ποσό η Δ.ΥΠ.Α. παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου και την αποδίδει στον e-ΕΦΚΑ μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη, που βαρύνει τη Δ.ΥΠ.Α.». Αναφέρεται, δηλαδή, σε κανονική ασφάλιση. Πώς προέκυψε η ανασφάλιστη εργασία;
ΥΓ. Το δουλεμπορικό αυτό πρόγραμμα έχει και άλλες πλευρές, στις οποίες θα επανέλθουμε. Εδώ περιοριστήκαμε μόνο στο σχολιασμό της πρόσκλησης που έλαβε ο αναγνώστης μας.