Με ένα δελτίο Τύπου που θα το ζήλευε και ο Γκέμπελς, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα γίνονται «Δωρεάν έλεγχοι για κορωνοϊό για εργαζομένους σε επιχειρήσεις άνω των 20 υπαλλήλων». Πρόκειται για μια προσπάθεια μεταφοράς της ευθύνης από τους καπιταλιστές στους εργαζόμενους, σε μια περίοδο που έχει γίνει σαφές (το παραδέχονται και οι κυβερνητικοί λοιμωξιολόγοι), ότι τα μεγάλα εκκολαπτήρια και υπερμεταδότες του κοροναϊού είναι οι χώροι εργασίας.
Θα περίμενε κανείς, αφού δεν ενέταξαν ούτε για μια μέρα στο λοκντάουν τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, τουλάχιστον να υποχρεώσουν τους καπιταλιστές να κάνουν συνεχή τεστ σε όλο το προσωπικό, με το γνωστό κανόνα 0-5-10, που οι ίδιοι θεωρούν αποτελεσματικό (τρεις φορές κάθε πέντε μέρες). Με τα rapid test, που είναι τα μοναδικά τεστ που γίνονται (τα μοριακά περιορίζονται μόνο στα νοσοκομεία στον προεγχειρητικό έλεγχο), το κόστος δε θα ήταν μεγάλο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις (με 10-12 ευρώ κάνουν τα rapid test σε μαζική κλίμακα τα ιδιωτικά μαγαζιά της Υγείας).
Επαναλαμβάνουμε αυτό που έχουμε γράψει πολλές φορές: η μετάδοση του κοροναϊού θα μπορούσε να συγκρατηθεί μόνο με ένα καθολικό λοκντάουν, το οποίο θα περιλάμβανε πρωτίστως τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, όχι μόνο δε βάζει τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις σε λοκντάουν, αλλά τις αφήνει και εντελώς ασύδοτες, χωρίς να ελέγχει αν παίρνουν κάποια μέτρα ασφάλειας, χωρίς να τους υποχρεώνει σε συνεχή τέστινγκ του προσωπικού, ούτε καν με τα φτηνά και αναξιόπιστα rapid test.
Ερχεται, λοιπόν, τώρα η κυβέρνηση και αντί να κάνει υποχρεωτικό το τέστινγκ για κάθε καπιταλιστική επιχείρηση, στήνει μια κομπίνα που τη βαφτίζει «δωρεάν τεστ για εργαζόμενους». Γιατί πρόκειται για κομπίνα;
- Γιατί δεν πρόκειται για υποχρέωση της επιχείρησης να κάνει τεστ στο προσωπικό της, με δικά της έξοδα, αλλά για δυνατότητα του κάθε εργαζόμενου ατομικά να μπει στη λοταρία των rapid test που κάνει ο ΕΟΔΥ. Ετσι, η καπιταλιστική επιχείρηση απεκδύεται κάθε ευθύνης, η οποία μεταφέρεται στους εργαζόμενους, στον καθένα ατομικά.
- Γιατί δεν εφαρμόζουν καν τον κανόνα 0-5-10 μέρες, αλλά δίνουν δικαίωμα μόνο για δύο rapid test το μήνα.
- Γιατί αντί για απλή συνταγογράφηση του τεστ (και μάλιστα μοριακού, όχι rapid), ο εργαζόμενος καλείται να μπει σε μια γραφειοκρατική διαδικασία που λειτουργεί αποτρεπτικά ακόμα και για τη διεξαγωγή του αναξιόπιστου rapid test. Πρέπει να υποβάλει αίτηση στη γνωστή πλατφόρμα, συμπληρώνοντας το ΑΦΜ του. Μετά θα πρέπει να συμπληρώσει κάποια προσωπικά στοιχεία (όνομα-επώνυμο-αριθμός κινητού τηλεφώνου). Μετά θα γίνει επαλήθευση και θα του στείλουν SMS. Μόλις πάρει το SMS θα πρέπει να συμπληρώσει τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής του και την ηλικία του και να υποβάλει το αίτημα. Κι αφού τα κάνει αυτά, θα πρέπει να περιμένει για να επιλεγεί!
- Γιατί, όπως σημειώνει το υπουργείο Εργασίας, «η επιλογή των εργαζομένων θα γίνεται πάντοτε αναλόγως των διαθεσίμων τεστ»! Εφόσον, λοιπόν, ο εργαζόμενος κερδίσει στη λοταρία της επιλογής, θα πάρει ένα μήνυμα στο κινητό του «με την ημέρα, ώρα και διεύθυνση του κέντρου ελέγχου στο οποίο θα πρέπει να μεταβεί». Αν επιλεγεί, δικαιούται να λείψει από τη δουλειά του για 3 ώρες. Αναλογιστείτε τις συνθήκες που επικρατούν στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις και θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι το τρίωρο της απουσίας είναι μια ακόμα αποτρεπτική συνθήκη. Η πλειοψηφία των καπιταλιστών θα πουν στον «θρασύ» εργαζόμενο: «Κόψε τις μαλακίες και κάτσε στ’ αυγά σου». Μόνο αν έχει συμπτώματα covid-19 θα τον αφήσουν.
Ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας, το υπουργείο Εργασίας απλώς «συνιστά και στους εργοδότες να ενημερώσουν και να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους τους για αυτή την σημαντική προσπάθεια που θα συμβάλλει στον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού στους εργασιακούς χώρους και θα βοηθήσει τους ειδικούς να διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας»!
Πρόκειται πραγματικά για πρόκληση. Αν εργαζόμενος δεν μπει σ’ αυτή τη διαδικασία και βρεθεί μετά από κάποιες μέρες θετικός, θα του πουν ότι φταίει αυτός και ότι κόλλησε και τους συναδέλφους του. Αλλος εργαζόμενος μπορεί να κάνει το rapid test, να είναι αρνητικό, αλλά να κολλήσει μετά από άλλους συναδέλφους του και στο μεταξύ να κυκλοφορεί με τη βεβαιότητα ότι έχει τεσταριστεί και είναι αρνητικός. Ετσι, οι καπιταλιστές απαλλάσσονται προκαταβολικά από κάθε ευθύνη. Και τα μεγάλα εκκολαπτήρια του κοροναϊού, οι υπερμεταδότες από τους οποίους μεταφέρεται ο ιός στο οικογενειακό περιβάλλον, συνεχίζουν να δουλεύουν ανενόχλητα. Και οι εκατόμβες των νεκρών εξακολουθούν να σωριάζονται στα τιγκαρισμένα νοσοκομεία.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό (να γλιτώσουν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις τα λεφτά για το απαραίτητο συνεχές τέστινγκ – επαναλαμβάνουμε: μοριακό). Είναι περισσότερο ζήτημα προστασίας της ασύδοτης λειτουργίας των επιχειρήσεων. Γιατί άμα το προσωπικό υποβάλλεται σε συνεχές αξιόπιστο τέστινγκ, δε θα μπορούν να κρύψουν τα κρούσματα. Θα πρέπει να πάρουν μέτρα, να αραιώσουν τους εργάτες, να αλλάξουν τις νόρμες της δουλειάς (αυτό θα ρίξει το ποσοστό υπεραξίας που αποκομίζουν), ενδεχομένως και να κλείσουν για κάποιες μέρες.
Ερχεται, λοιπόν, ο νεοφιλελεύθερος Χατζηδάκης και προσφέρει τη «λύση», νομίζοντας ότι μπορεί μ’ αυτόν τον αισχρό τρόπο να κοροϊδέψει τους εργάτες και τον ελληνικό λαό.
YΓ. Γράψαμε προ ημερών για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν οι καπιταλιστές την ανίχνευση κρουσμάτων στο παλιό κτίριο της «Ελευθεροτυπίας», όπου 250 εργάτες από διάφορα συνεργεία δούλευαν «ο ένας πάνω στον άλλο», σε εξωφρενικούς ρυθμούς, γιατί οι καπιταλιστές βιάζονταν να τελειώσουν. Αφού, λοιπόν, τους εξέθεσαν στον κίνδυνο προσβολής από τον κοροναϊό, στο τέλος τους έβαλαν να πληρώσουν από την τσέπη τους τα rapid test που έκαναν! Δείτε το χαρτί, στο οποίο για ευνόητους λόγους έχουμε κρύψει το όνομα του υπεργολάβου.