Παράταση στην αγωνία των συμβασιούχων. Αναφερόμαστε σε εκείνους που θεώρησαν ότι η μακρόχρονη ομηρία τους είχε λήξει μετά το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και όχι σε εκείνους που έτσι κι αλλιώς αποκλείστηκαν με τις διατάξεις αυτού του Π.Δ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας πάρεδρος Κ. Πιστιρίγκας θα εισηγηθεί να κριθεί αντισυνταγματικό το ΠΔ Παυλόπουλου, με το αιτιολογικό ότι μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν υπάρχουν περιθώρια για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Στο ΣτΕ προσέφυγαν συμβασιούχοι που εξαιρούνται από το ΠΔ, ενώ η συνεδρίαση του Γ’ Τμήματος που θα κρίνει την προσφυγή θα γίνει στις 21 Απρίλη (σημαδιακή ημερομηνία).
Θυμίζουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Παυλόπουλος έστειλε το ΠΔ για επεξεργασία, το έκρινε συνταγματικό με την άκρως οριακή διαφορά της μιας ψήφου. Ο πρόεδρός του Χ. Γεραρής είχε τότε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου συμβάσεων που είχαν συναφθεί μετά τις 17.4.2001 (ημερομηνία έναρξης της ισχύος του αναθεωρημένου Συντάγματος) και δεν είχαν ενεργό εργασιακή σχέση στις 10.7.2002.
Θυμίζουμε, ακόμη, ότι παρόμοια κρίση έχει εκφράσει και το Ελεγκτικό Συνέδριο απ’ αφορμή προσφυγή που αφορούσε σύμβαση με άλλο νόμο (Σκανδαλίδη), όμως σημασία έχει η επιχειρηματολογία. Οταν, λοιπόν, το ΕΣ κληθεί να εγκρίνει τις νέες συμβάσεις, αναμένεται να υπάρξει εμπλοκή.
Ετσι, η ομηρία των συμβασιούχων παρατείνεται, επειδή ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης προτίμησε την έωλη λύση του ΠΔ και δεν υιοθέτησε τη λύση της ψήφισης νόμου, που θα τον ψήφιζαν όλα τα κόμματα και έτσι θα είχε ένα αυξημένο πολιτικό κύρος, έναντι του οποίου οι τυπολάτρες διοικητικοί δικαστές θα ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί.