ΑΙΣΧΡΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Οι μάσκες έπεσαν στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, ο πρόεδρός της Π. Μπεχράκης, πνευμονολόγος το επάγγελμα, διάβασε στα μέλη της Επιτροπής non paper με σχέδιο κατάτμησης των ΒΑΕ σε τρεις κατηγορίες. Ενας γιατρός, που εκείνο που θα έπρεπε να κάνει είναι να αναζητήσει επιδημιολογικές και άλλες επιστημονικές μελέτες για καθένα από τα επαγγέλματα που ανήκουν στα ΒΑΕ, παρουσίασε ένα σχέδιο ασφαλιστικής-οργανωτικής δομής. Ενα σχέδιο που προφανώς του ενεχείρισαν από το υπουργείο Εργασίας, για να «ψαρέψει» τις πρώτες αντιδράσεις των μελών της Επιτροπής. Απέδειξε έτσι, ότι εκτελεί διατεταγμένη αποστολή, όπως και άλλα από τα διορισμένα μέλη της Επιτροπής.
Πέρα όμως από την αναμενόμενη στάση του Μπεχράκη, αισχρός είναι ο ρόλος της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, αντί να σηκωθεί και να φύγει, όχι μόνο έμεινε, αλλά και συμφώνησε να παίξει το παιχνίδι απεντάξεων-εντάξεων, που θα ξεκινήσει στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής την προσεχή Τρίτη. Οχι μόνο δεν αποχώρησε από τη σικέ Επιτροπή η ΓΣΕΕ, αλλά δεν προχώρησε καν σε καταγγελία των κυβερνητικών μεθοδεύσεων και κράτησε στο σκοτάδι τους εργαζόμενους. Δεν έβγαλε ούτε ένα δελτίο Τύπου!
Οπως έχουμε ξαναγράψει, η κυβέρνηση Καραμανλή έχει αλλάξει το νόμο Ρέππα ως προς το χαρακτήρα της συγκεκριμένης Επιτροπής, η οποία έχει καθαρά γνωμοδοτικό ρόλο, χωρίς το όποιο πόρισμά της να είναι υποχρεωτικό για τους συναρμόδιους υπουργούς (Οικονομίας και Απασχόλησης). Στη 12μελή σύνθεση της Επιτροπής φρόντισε να βάλει 5 με 6 μέλη απόλυτα ελεγχόμενα από την ίδια και για πρώτη φορά στην ιστορία παρόμοιων επιτροπών τρία μέλη από τις εργοδοτικές οργανώσεις, έναντι μόλις ενός από τη ΓΣΕΕ. Ετσι, η κυβέρνηση διαθέτει μια άνετη πλειοψηφία και το μόνο που της χρειάζεται είναι να πείσει την πλειοψηφία να φτιάξει ένα σχέδιο, έστω και χωρίς να διαθέτει το παραμικρό επιστημονικοφανές στοιχείο.
Πριν παρουσιάσουμε το κυβερνητικό σχέδιο, πρέπει να σημειώσουμε άλλη μια ανατροπή που ετοιμάζεται. Οι νέες διατάξεις για τα ΒΑΕ δεν θα ισχύσουν μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αλλά και για τους ήδη ασφαλισμένους, εκτός φυσικά από εκείνους που βρίσκονται στην τελευταία πενταετία πριν τη συνταξιοδότηση. Επιβεβαιώνεται έτσι αυτό που «φωνάζουμε» τόσο καιρό τώρα. Οτι δε μπορεί να υπάρξει τέτοιου είδους διαχωρισμός σε νέους και παλιούς, αλλά θα επιχειρηθεί η εξίσωση όλων, άσχετα αν αυτό θα γίνει άμεσα ή θα επιχειρηθεί σε επόμενη φάση.
Το σχέδιο Μαγγίνα (και όχι Μπεχράκη, βέβαια) προβλέπει τριχοτόμηση των ΒΑΕ. Στο κανονικό καθεστώς θα μείνουν μόνο καμιά πενηνταριά επαγγέλματα (η σειρά αυτών θα έρθει σε επόμενη φάση). Θα δημιουργηθεί μια δεύτερη κατηγορία, οι ασφαλισμένοι της οποίας θα τυχαίνουν προστασίας (μειωμένο ωράριο και υπερωρίες). Πέρα από το ασαφές του πράγματος αναρωτιέται κανείς πώς ένα επάγγελμα κρίνεται ως επιβαρυντικό ώστε οι εργαζόμενοι σ’ αυτό να εργάζονται λιγότερες ώρες, αλλά αυτό δεν κρίνεται επαρκές ώστε να οδηγήσει σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Η απάντηση είναι απλή. Αυτό που τους ενδιαφέρει τώρα είναι η απένταξη από το καθεστώς ΒΑΕ. Τα υπόλοιπα θα τα ρυθμίσει η αγορά εργασίας. Κι αν δεν τα ρυθμίσει γρήγορα, θα παρέμβει το κράτος σε επόμενη φάση. Τέλος, μια τρίτη κατηγορία θα περιλαμβάνει επαγγέλματα που απλώς… θα παρακολουθούνται!
H Eπιτροπή έβαλε προς στο παρόν στη μπάντα το non paper του Μπεχράκη, δεν χάλασαν όμως τις καρδιές τους. Αποφάσισαν από την επόμενη συνεδρίαση (Τρίτη, 11 Δεκέμβρη) να εξετάσουν επαγγέλματα. Με τι κριτήρια; Αγνωστο. Για να ισορροπήσουν εσωτερικά (έχει σημασία να μείνει όσο γίνεται περισσότερο η ΓΣΕΕ), αλλά και προπαγανδιστικά, αποφάσισαν να εξετάσουν μια δεκάδα επαγγελμάτων από τη λίστα των 120 που πρότεινε η ΓΣΕΕ για ένταξη και μια δεκάδα για απένταξη. Μιλάμε για ανωτάτη μπακαλική.
Φυσικά, η προσοχή εστιάζεται κυρίως στα επαγγέλματα που θα απενταχθούν και όχι στα λίγα που θα ενταχθούν για ξεκάρφωμα. Αλλωστε, και να αποφασίσουν τώρα ότι πρέπει να εντάξουν κάποια επαγγέλματα, μπορούν κάλλιστα να τα βάλουν στην τρίτη κατηγορία, στα υπό… παρακολούθηση, οπότε δεν θα έχει καμιά σημασία η ένταξη. Ιδού, λοιπόν, ορισμένα υποψήφια για απένταξη επαγγέλματα με τα οποία ξεκινούν:
– Ψήστες: Το βάλαμε πρώτο, διότι αποκαλύπτει τις προθέσεις των κυβερνητικών υπαλλήλων. Πρόκειται για επάγγελμα εξοντωτικό, οι συνθήκες εργασίας του οποίου όχι μόνο δεν έχουν αλλάξει, αλλά έχουν γίνει χειρότερες, αν αναλογιστούμε την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και την εντατικοποίηση της δουλειάς.
– Κομμώτριες: Είμαστε περίεργοι να μας πουν πόσες εργαζόμενες είναι ασφαλισμένες στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Αμφιβάλλουμε αν ξεπερνούν τα μερικές εκατοντάδες άτομα πανελλαδικά, γιατί η μεν πλειοψηφία των κομμωτριών είναι απασχολούμενες, η δε πλειοψηφία των βοηθών τη βγάζουν με τα πουρμπουάρ, αφού θεωρούνται μαθητευόμενες. Οσο για τη βαρύτητα και ανθυγιεινότητα του επαγγέλματος, αρκεί να αναφέρουμε την ορθοστασία για ώρες και τη συνεχή επαφή με χημικά που έχουν γίνει πολύ περισσότερα από τότε που πρωτομπήκε στα ΒΑΕ το επάγγελμα.
– Πλύντες πρατηρίων βενζίνης: Ολοι έχουμε δει σε τι εξοντωτικές συνθήκες εργάζονται οι εργάτες σ’ αυτή τη δουλειά. Νεαροί στην πλειοψηφία τους και πλέον μετανάστες, αμείβονται με εξευτελιστικά μεροκάματα κι είναι όλη μέρα μέσα στο νερό και τα χημικά καθαριστικά.