Ξεσάλωσαν οι φροντιστηριάρχες, προτού ακόμη φηφιστεί ο νόμος-έκτρωμα του Χατζηδάκη, και επέβαλαν στους εργαζόμενους καθηγητές τους την εργασία στην αργία της Κυριακής.
Στο γεγονός αυτό αναφέρεται καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων Στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), την οποία δημοσιεύουμε:
Δημόσιες ευχαριστίες του ομίλου Πουκαμισά για κυριακάτικη εργασία και ερωτήματα που γεννιούνται
Ο όμιλος Πουκαμισά ανακοίνωσε, πριν λίγες μέρες, δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις ευχαριστίες του προς μαθητές και καθηγητές για την συμμετοχή τους στην Προσομοίωση Προφορικών Πανελλαδικών Εξετάσεων που πραγματοποίησε πανελλαδικά. Ανακοίνωσε μάλιστα και τον αριθμό των καθηγητών που πήραν μέρος ως εξεταστές στις προσομοιώσεις. Είναι γνωστό ότι τα διαγωνίσματα και οι προσομοιώσεις γίνονται σε όλα τα φροντιστήρια της αλυσίδας τις Κυριακές!
Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 219434/Α5/ΦΕΚ Β’4212/27-12-2016 απόφαση του Υπουργού Παιδείας, τα φροντιστήρια είναι κλειστά τις Κυριακές και οι καθηγητές δεν πρέπει να βρίσκονται εντός του χώρου εργασίας τους ούτε να εργάζονται. Προκαλούνται λοιπόν, αρκετά ερωτήματα σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα αυτό το, πολυδιαφημισμένο από τον όμιλο(!) γεγονός.
Κάτω από ποιο νομικό πλαίσιο οι φροντιστηριακές μονάδες ήταν ανοιχτές, με τους καθηγητές να εργάζονται την Κυριακή;
Οι εργαζόμενοι ήταν ασφαλισμένοι και δηλωμένοι για την εργασία τους εκείνη την ημέρα;
Οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν για την εργασία τους εκείνη την Κυριακή και αν ναι με ποιο τρόπο και πόσο;
Μήπως ο Όμιλος Πουκαμισά, παίρνοντας θάρρος από τις διατάξεις στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για την Κυριακάτικη εργασία, αποφάσισε να τεστάρει τις δυνατότητες που αυτό του δίνει στην πράξη, πριν αυτό ακόμα κατατεθεί στην Βουλή;
Πλέον, παρά το γεγονός ότι είναι παράνομο, φαίνεται ότι στον όμιλο καθιερώνεται σταδιακά η εργασία των καθηγητών τις Κυριακές, είτε με την μορφή των εξετάσεων είτε με τη μορφή των επιτηρήσεων. Μάλιστα δεν διστάζουν να βγάζουν δημόσιες ανακοινώσεις στις οποίες υπερηφανεύονται για την καταστρατήγηση, στην ουσία, του νόμου! Αναδεικνύεται ότι η κυριακάτικη αργία, όχι απλά θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους, αλλά χρησιμοποιείται και ως διαφημιστικό ατού για την προσέλκυση μαθητών.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε κανένα λόγο να δεχτούμε παραβιάσεις των εργασιακών μας δικαιωμάτων ούτε την ολοένα και εντονότερη εντατικοποίηση της δουλειάς μας με, ισχνές ή μηδαμινές απολαβές. Το σωματείο μας, η συλλογική μας δύναμη, είναι εδώ για να αναδεικνύει τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και να μπλοκάρει τέτοιες αντεργατικές πρακτικές.
ΥΓ. Τελικά, σύμφωνα με το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, και τα φροντιστήρια μπορούν να καταργούν την κυριακάτικη αργία με την επίκληση της διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων.
Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο άρθρο 63 του νόμου, περίπτωση η, και είναι η ακόλουθη:
Αρθρο 63
Εξαιρέσεις από την υποχρεωτική ανάπαυση κατά την Κυριακή και τις ημέρες αργίας – Τροποποίηση των περ. α, ι, ιε και ιστ, προσθήκη περ. ιζ έως και κβ στην παρ. 1 και προσθήκη περ. η έως και ια στην παρ. 3 του άρθρου 9 του β.δ. 748/1966
……………………………………………………………..
η) σε περιπτώσεις διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων εν γένει.
θ) σε περιπτώσεις νομίμων εξωσχολικών δράσεων ιδιωτικών σχολείων, όπως σε ημερίδες, διημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια, ρητορικούς και άλλους διαγωνισμούς, αγώνες, προπονήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανθρωπιστικές, φιλανθρωπικές και περιβαλλοντικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένων των φυλάκων, οδηγών και συνοδών λεωφορείων, καθαριστριών, προσωπικού μηχανογράφησης και γραμματείας και κάθε άλλου εργαζομένου αναγκαίου για τη διενέργεια και ομαλή διεξαγωγή αυτών.