Η ανεργία καλπάζει, η κρατική ΕλΣτατ δίνει κάθε μήνα και μεγαλύτερο ποσοστό του (υποεκτιμημένου) Δείκτη Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και ο Βρούτσης συνεχίζει το βιολί του. Εδώ και περίπου ένα εννιάμηνο, βρίσκει ότι κάθε μήνα δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ αυτές που καταργούνται. Ολ’ αυτά βάσει του περιβόητου συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», το οποίο –όπως δείχνει η επιμονή Βρούτση– κατασκευάστηκε μόνο και μόνο για να προσφέρει υλικό για μαύρη προπαγάνδα από τον υπουργό Εργασίας.
Στην τελευταία ανακοίνωση-διάγγελμα, που εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα, ο Βρούτσης σημειώνει:
«Είναι αξιοσημείωτο ότι και οι τρεις πρώτοι μήνες του 2014 παρουσιάζουν –ύστερα από πολλά χρόνια – συνεχόμενα θετικά ισοζύγια προσλήψεων/απολύσεων, υποδηλώνοντας μια διαφαινόμενη τάση ανάκαμψης της αγοράς εργασίας.
Συγκεκριμένα, το Μάρτιο του 2014 οι προσλήψεις ήταν περισσότερες από τις απολύσεις κατά 14.567 θέσεις μισθωτής εργασίας. Παράλληλα, το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς το συνολικό ισοζύγιο/προσλήψεων απολύσεων είναι επίσης θετικό, κατά 40.876 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν χαθεί 8.838 θέσεις μισθωτής εργασίας».
Εξήγηση για το πώς γίνεται η ΕλΣτατ να δίνει συνεχή αύξηση της ανεργίας και η «ΕΡΓΑΝΗ» συνεχή μείωσή της δεν δίνει ο Βρούτσης. Παλιότερα, όταν του είχε τεθεί σχετικό ερώτημα, απάντησε πως αυξάνονται μεν οι θέσεις απασχόλησης, όμως ζητά πλέον δουλειά και κόσμος που δεν ζητούσε πριν, γι’ αυτό και η ΕλΣτατ μετρά αύξηση. Το ίδιο γελοίο επιχείρημα είχε επαναλάβει και ο Στουρνάρας, αυτός όμως τελευταία δεν μιλάει γι’ αυτό το θέμα. Φυλάγεται γιατί ξέρει ότι δεν μπορείς να γίνεσαι συνεχώς… Βρούτσης.
Εχουμε αποδείξει, μέσα από τα επίσημα στοιχεία, στο παρελθόν, ότι αυτό είναι ένα χοντροκομμένο ψέμα. Η μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (που σημαίνει νέα πρόσωπα που αναζητούν εργασία, ενώ πριν δεν αναζητούσαν) είναι μικρή. Λιγότερα από 100.000 άτομα τα μνημονιακά χρόνια. Αντίθετα, η αύξηση των ανέργων τα ίδια χρόνια ξεπέρασε το 1.000.000 άτομα. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε την αύξηση της μερικής απασχόλησης, αλλά και το γεγονός ότι ένας αριθμός ανέργων προσλαμβάνεται με τα δουλεμπορικά πεντάμηνα, θα καταλάβουμε ότι η ανεργία, ακόμη και με τον τρόπο που τη μετράει η ΕλΣτατ είναι ψηλότερη απ’ αυτή που ανακοινώνεται.