Την περασμένη Τρίτη, οι εργάτες του Σκαραμαγκά πήραν μια σημαντική απόφαση. Σε μια μαζικότατη γενική συνέλευση απέρριψαν την πρόταση των εργατοπατέρων της πλειοψηφίας της «Τρίαινας», που πλασάριζαν τα σχέδια της ιδιοκτήτριας εταιρίας Thyssen Kroup για κατάτμηση του ναυπηγείου σε χωριστές εταιρίες, αρχής γενομένης από το τμήμα τροχαίου υλικού, που το πούλησαν σε άλλη εταιρία (εργάζονται 200 εργάτες).
Η ψηφοφορία έγινε με κάλπη. Ψήφισαν 1.089 εργάτες και απ’ αυτούς οι 579 ψήφισαν «όχι» στο σχέδιο της πλειοψηφίας της διοίκησης (480 «ναι» και 30 λευκά και άκυρα). Μιλάμε για μια καθαρή πλειοψηφία 53,1%, που αγνόησε την εκφοβιστική και εκβιαστική προπαγάνδα των εργατοπατέρων. Εκφοβιστική, γιατί υποστήριζαν ότι αν οι εργάτες επιλέξουν τη «συνολική σύγκρουση» με τα εκ Γερμανίας αφεντικά, το ναυπηγείο θα κλείσει και θα βρεθούν χωρίς μεροκάματο. Θα τα χάσουν όλα. Εκβιαστική, γιατί απειλούσαν με παραίτηση, εννοώντας ότι χωρίς αυτούς οι εργάτες θα μείνουν απροστάτευτοι.
Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που οι πρασινογάλαζοι εργατοπατέρες της «Τρίαινας» χάνουν μια τόσο κρίσιμη ψηφοφορία. Ωρίμασαν τα πράγματα στη συνείδηση της πλειοψηφίας των εργατών. «Μίλησε» η πείρα. Η πείρα από την ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου, από τις εκατοντάδες χαμένες θέσεις εργασίας, από τη μετατροπή τους σε «συνιδιοκτήτες» του ναυπηγείου, από την οποία κέρδισαν πόστα και λεφτά οι εργατοπατέρες ενώ οι εργάτες είδαν συναδέλφους του να απολύονται «εθελουσίως» και τα δικαιώματά τους (μεροκάματα, συνθήκες εργασίας) να συρρικνώνονται.
Η ψηφοφορία που έγινε είχε στην πραγματικότητα χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Οι ίδιοι οι εργατοπατέρες το είχαν πει από τα πριν. Την επομένη το πρωί η μειοψηφία της διοίκησης (ανήκει στην Εργοστασιακή Επιτροπή, που συμμετέχει στο ΠΑΜΕ) πήγε στην καθορισμένη συνεδρίαση της διοίκησης, στην οποία θα αποφασίζονταν πότε θα γίνει εκλογοαπολογιστική συνέλευση, ενώ θα υποβάλλονταν οι παραιτήσεις εκείνων που η συνέλευση με την ψήφο τους ουσιαστικά τους καθαίρεσε. Εκεί διαπίστωσαν ότι οι εργατοπατέρες είχαν ήδη κάνει «γαργάρα» τις απειλές τους ότι θα παραιτηθούν αν χάσουν την ψηφοφορία και αρνούνταν να παραιτηθούν. Η μειοψηφία κάλεσε σε συγκέντρωση, μαζεύτηκαν πολλοί εργάτες και όπως καταγγέλθηκε αντιμετώπισαν τραμπουκισμούς από ανθρώπους της εταιρίας.
Τελικά, οι εργατοπατέρες δέχτηκαν να γίνει συνεδρίαση της διοίκησης, στην οποία συμφώνησαν σε νέα συνεδρίαση την προσεχή Τρίτη να καθοριστεί ο χρόνος της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης, αλλά παραιτήσεις δεν υπέβαλαν. Προφανώς, θέλουν να κινηθούν παρασκηνιακά και να ελέγξουν την εκλογική διαδικασία. Στο διάστημα μέχρι να γίνουν οι εκλογές θα κάνουν αυτό που τόσα χρόνια έχουν μάθει να κάνουν: απειλές, εκβιασμούς και εξαγορά συνειδήσεων. Ηδη, όμως, έδειξαν τι φοβούνται. Απαιτούν στις εκλογές να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι 200 εργάτες του τμήματος τροχαίου υλικού, γιατί ανήκουν σε άλλη εταιρία!!!
Οι εργάτες του Σκαραμαγκά, ενός από τους μεγαλύτερους εργασιακούς χώρους στην Ελλάδα, βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Στην πρόσφατη γενική συνέλευση έκαναν το πρώτο βήμα. Το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα εκπροσώπησης. Δεν θα τους το λύσουν οι εκλογές. Ακόμα κι αν καταφέρουν να ξεφορτωθούν τους εργατοπατέρες, το πρόβλημα θα το έχουν μπροστά τους. Η εταιρία έχει τα σχέδιά της. Για ν’ απαλλαγούν απ’ αυτά, πρέπει να αγωνιστούν σκληρά. Σ’ αυτόν τον αγώνα, στο βαθμό που τον δώσουν, θα έχουν και πάλι στο πλευρό τους το σύνολο της εργατικής τάξης. Να μην υποκύψουν, λοιπόν, στις απειλές των εργατοπατέρων και της Thyssen Kroup.