Την περασμένη Δευτέρα δόθηκε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Σύμφωνα μ’ αυτό, την τριετία 2011, 2012 και 2013 η ανεργία θα αυξηθεί σε 14,5%, 15% και 14.6% αντίστοιχα. Η ανεργία το 2010 αυξήθηκε κατά 2,1% και πήγε στο 11,6% από 9,5% που ήταν το 2009. Παρενθετικά μιλώντας, επαναλαμβάνουμε αυτό που πάγια λέμε: Οτι οι μπλε και πράσινες κυβερνήσεις υποεκτι- μούν σταθερά τα ποσοστά ανεργίας, ενώ από το 1988 η ΕΣΥΕ (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας) θεωρεί τους εργαζόμενους που δουλεύουν μια ώρα τη βδομάδα ως απασχολούμενους!
Το φθινόπωρο του 2009 και την άνοιξη του 2010, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε αρκετά προγράμματα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, και όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας την περασμένη Τρίτη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαγγείλει κι άλλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών 400.000 εργαζόμενων.
Βασικό επιχείρημα του Α. Λοβέρδου ήταν ότι επιδοτούν τις ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Εμείς με επιχειρήματα εξηγούσαμε, ότι οι καπιταλιστές όχι μόνο δεν θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, αλλά και θα τις μειώσουν, παρά το ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών. Φυσικά δεν κάναμε καμιά ανακάλυψη. Απλά, όποιος διάβαζε προσεκτικά τις προϋποθέσεις ένταξης στα προγράμματα αυτά εύκολα έβγαζε αυτό το συμπέρασμα. Συγκεκριμένα, η προϋπόθεση που έμπαινε ήταν το τελευταίο εξάμηνο πριν την ένταξη στο πρόγραμμα να μη μειωθεί ο αριθμός των εργαζόμενων στην επιχείρηση. Αυτή η προϋπόθεση τους δίνει τη δυνατότητα:
Πρώτο, να απολύουν εργαζόμενους και να προσλαμβάνουν άλλους με πολύ μικρότερες αποδοχές, μέσα στο εξάμηνο πριν την αίτηση της ένταξης.
Δεύτερο, να κάνουν μαζικές απολύσεις και στη συνέχεια να κάνουν αίτηση ένταξης το επόμενο εξάμηνο και να παίρνουν μερικούς απ’ αυτούς που είχαν απολύσει. Ηταν φανερό, ότι η κυβέρνηση γνώριζε ότι μ’ αυτά τα προγράμματα δεν ενισχύει την απασχόληση, αλλά τις επιχειρήσεις, προκειμένου να βγάλουν τεράστια κέρδη. Γνώριζε και γνωρίζει ότι, παρά την πριμοδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, η ανεργία θα αυξηθεί.
Οπως αναφέραμε παραπάνω την περασμένη Δευτέρα 4 Οκτώβρη δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού και τα ποσοστά για την ανεργία, που την τριετία 2011, 2012 και 2013, θα είναι αντίστοιχα 14,5%, 15% και 14,6%.
Την περασμένη Τρίτη, μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του προσχέδιου του κρατικού προϋπολογισμού, η υπουργός Εργασίας έδωσε συνέντευξη Τύπου και αναφερόμενη στην ανεργία και στα προγράμματα επιδότησης των θέσεων εργασίας είπε ανάμεσα στ’ άλλα: «Κοιτάξτε, όσο υπάρχει ύφεση στην οικονομία, η ανεργία θα ανεβαίνει. Επομένως, θα δούμε αλλαγή αυτής της πορείας, αυτών των εξελίξεων, όταν η οικονομία θα αρχίζει από το τέλος του 2011 να μπαίνει σε μια τροχιά ανάκαμψης στην αρχή και ανάπτυξης ακολούθως. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περιμέναμε μέσα στο 2010, και θα έλεγα και στο 2011, μια αύξηση των ποσοστών ανεργίας. Ο στόχος μας εδώ είναι μέσα από την ενεργοποίηση όλων των προγραμμάτων… να διατηρήσουμε στο έπακρο τις θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες στην διατήρηση των θέσεων εργασίας».
Καταρχάς, πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτά τα έλεγε η Λ. Κατσέλη ενώ γνώριζε ότι έχουν δημοσιοποιηθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού και τα ποσοστά ανεργίας των ετών 2010, 2011, 2012 και 2013. Εδώ δύο πράγματα συμβαίνουν: ‘Η θεωρεί ότι είμαστε Μαμελούκοι και δεν ξέρουμε να διαβάζουμε προσχέδια και σχέδια προϋπολογισμών ή ότι είμαστε λαμόγια και θα ξεχάσουμε τα νούμερα της ανεργίας.
Είπε η Λ.Κατσέλη, ότι περίμεναν τόσο το 2010 όσο και το 2011μια αύξηση της ανεργίας. Προσέξτε λίγο εδώ. Η ανεργία το 2010 και το 2011 αυξάνεται σε σχέση με το 2009 κατά 22,1% και 52,6% αντίστοιχα. Ενώ το 2011 σε σχέση με το 2010 αυξάνεται κατά 25%. Και έχεις την Κατσέλη να σου λέει ότι οι Πασόκοι της κυβέρνησης περίμεναν «μια αύξηση της ανεργίας». Μπορεί στα σοβαρά η υψηλή αύξηση της ανεργίας το 2010 και το 2011 να θεωρείται «μια αύξηση»;
Το 2012 η ανεργία θ αυξηθεί από 14,5% σε 15%. Πού κολλάει η εκτίμηση της Λ. Κατσέλη, ότι από το τέλος του 2011 θα μπούμε σε τροχιά ανάκαμψης, όταν και το 2012 θα συνεχιστεί η αύξηση της ανεργίας; Δεν κολλάει πουθενά. Ισχυρίστηκε ακόμη η υπουργός Εργασίας ότι με τα επιδοτούμενα προγράμματα επιδιώκουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Ποιος άνθρωπος μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά, ότι επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές πάνω από 400.000 θέσεων εργασίας και την ίδια περίοδο (2011, 2012 και 2013) η ανεργία θα κινείται στα επίπεδα των 14,5%, 15% και 14,6%, ενώ το 2010 ήταν 11,6%; Δηλαδή, θα «σώσουν» 400.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία θα αυξηθεί την ίδια περίοδο κατά 25%, 29,3% και 25,9%; Οποιος τολμά να το ισχυριστεί, απλούστατα γελιοποιείται. Οποιος το ισχυρίζεται, όπως καλή ώρα η Λ. Κατσέλη, το κάνει μόνο και μόνο για να καλύψει την πρακτική του, ότι μ’ αυτά τα προγράμματα θέλει να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την κερδοφορία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
Οταν διαβάζαμε σε κείμενα των κλασικών του μαρξισμού-λενινισμού, ότι το κεφάλαιο, ακόμη και σε περίοδο κρίσεων, βγάζει υπερκέρδη, το αποδεχόμασταν μεν, αλλά είχαμε κενά στο να μπορέσουμε με επιχειρήματα δικά μας να το αποδείξουμε. Τώρα που βιώνουμε οι ίδιοι τη σύγχρονη καπιταλιστική κρίση και τα μέτρα που παίρνονται από την κατοχική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτό της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, αντιλαμβανόμαστε όλο το βάθος της προσέγγισης των κλασικών του μαρξισμού-λενινισμού, που επιβεβαιώνεται απόλυτα, για μια φορά ακόμη, στην σύγχρονη εποχή.