Στο σόου της παραπληροφόρησης την περασμένη Παρασκευή, ο Χαρδαλιάς είπε μεταξύ των άλλων: «Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μία αναφορά σε δύο Δήμους: στο Δήμο Λαρίσης και στο Δήμο Βόλου, όπου επίσης το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα. Παρακαλούμε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην χρειαστεί να προχωρήσουμε σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου και να μην χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα».
Ουδείς κατάλαβε τι ήθελε να πει ο «ποιητής», ο οποίος δεν έδωσε παραπέρα πληροφορίες. Το Σάββατο, όμως, έσκασε η βόμβα. Σε επιχείρηση του Βόλου, με περίπου 30 άτομα προσωπικό, ανιχνεύτηκαν 14 θετικά κρούσματα κοροναϊού, τα περισσότερα σε εργάτες της παραγωγής! Αναγκαστικά κλήθηκε ο ΕΟΔΥ.
Οπως έγραψαν όλα τα τοπικά Μέσα, το κρούσμα 0 ήταν εργάτης ο οποίος είχε μολυνθεί, όμως ήταν ασυμπτωματικός. Φυσικά, αυτό αν θέλουμε το πιστεύουμε, δεδομένου ότι δεν προερχόταν από κάποια επίσημη ανακοίνωση, αλλά από «καλά πληροφορημένες πηγές». Οι οποίες μπορεί να ήταν και οι ίδιοι οι καπιταλιστές της επιχείρησης. Είναι χαρακτηριστική η προστασία που τους έδωσαν τα τοπικά Μέσα, μη αναφέροντας ούτε το όνομα της επιχείρησης!
Τι έκανε ο ΕΟΔΥ; Εδωσε εντολή να μπουν σε καραντίνα οι θετικοί (αυτονόητο), ενώ έκανε τεστ και στους υπόλοιπους εργάτες. Δε βρέθηκε, λέει, κανένας θετικός. Ακόμα και τα «προσεκτικά» τοπικά Μέσα γράφουν ότι δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και άλλα κρούσματα τις επόμενες μέρες, επειδή μεσολαβεί χρόνος για να επωαστεί ο ιός.
Τι άλλο έκανε ο ΕΟΔΥ; Εδωσε εντολή να γίνει απολύμανση και να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και οι αποστάσεις «προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα». Δηλαδή, η επιχείρηση συνέχισε να λειτουργεί κανονικά!
Ας το σκεφτούμε λίγο. Σε μια μεσαία (για τα ελληνικά δεδομένα) καπιταλιστική επιχείρηση βρίσκονται θετικοί οι μισοί εργάτες. Αυτοί οι εργάτες έχουν οικογένειες. Επομένως, προτού διαγνωστούν θετικοί, διέσπειραν εν αγνοία τους τον ιό σε μέλη των οικογενειών τους, τα οποία επίσης τον διέσπειραν εν αγνοία τους σε τρίτους, με τους οποίους έρχονταν σε επαφή: στη δική τους εργασία, ενδεχομένως τα παιδιά στο σχολείο, σε μέσα μεταφοράς όπου υπάρχει συνωστισμός κτλ.
Και βέβαια, μας είπαν για το «κρούσμα 0» στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, αλλά δεν μας είπαν αν αυτό ήταν το «εργοστάσιο 0». Από πού κόλλησε τον ιό το «κρούσμα 0»; Από τον ουρανό δεν του ήρθε και ταξίδι στο εξωτερικό δεν έκανε. Μπορεί να τον κόλλησε από τον/την σύντροφό του, που με τη σειρά του/της τον είχε κολλήσει στη δική του/της δουλειά. Και πάει λέγοντας.
Είναι ο «φαύλος κύκλος μεταξύ δουλειάς και σπιτιού», για τον οποίο μιλούσε η Παπαευαγγέλου στις 19 Φλεβάρη (είχε επαναλάβει τα ίδια και στις 4 Δεκέμβρη). Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου, όμως. Αντί για καθολικό λοκντάουν, που θα ξεκινά από τα μεγάλα εκκολαπτήρια και υπερμεταδότες του ιού, τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, έχουμε από τη μια το φάλτσο «ακορντεόν» και από την άλλη τις… οδηγίες για «τήρηση των μέτρων στην εργασία» και την αλητεία της «ατομικής ευθύνης».
ΥΓ. Ο γνωστός Γιώργος Γεωργίου έλεγε χθες στην εκπομπή του στον Real FM ότι κουβέντιασε με τον Μπογιόπουλο στο διάδρομο (πάλι για τσιγάρο βγήκατε, ρε;) και συμφώνησαν σε μια πρόταση που ο Γεωργίου διατύπωσε με το δικό του ύφος: «Τέσσερις βδομάδες τίμιο λοκντάουν». Το επανέλαβε δυο φορές, χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί με το επίθετο «τίμιο». Να σου πούμε εμείς, Χόρχε, όπως σε αποκαλούν οι φαν σου. Τίμιο μπορεί να είναι μόνο ένα λοκντάουν που θα περιλάβει όλες τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις (εκτός απ’ όσες είναι αναγκαίες για τα είδη πρώτης ανάγκης και την κοινή ωφέλεια). Με πληρωμή και ασφάλιση των εργατών, φυσικά.