Από το 1992 οι πράσινες και μπλε κυβερνήσεις αξιοποιούν τον αντιασφαλιστικό νόμο Σιούφα (2084/92) και αρπάζουν ένα μέρος των λεγόμενων κοινωνικών πόρων δεκάδων Ταμείων, με σκοπό να μειώνουν τη θεσμοθετημένη συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 67 δημιουργήθηκε ο περιβόητος Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ), ενώ με το άρθρο 59 καθορίστηκαν οι κοινωνικοί πόροι των Ταμείων από τους οποίους ένα μέρος θα πηγαίνει στο ΛΑΦΚΑ, τον οποίο χειρίζεται αποκλειστικά ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, προκειμένου, όπως προαναφέραμε, να ανακουφίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός με τη μειωμένη καταβολή των θεσμοθετημένων πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Δε φτάνει που οι πράσινοι και μπλε υπουργοί Εργασίας έδιναν λιγότερα από τον κρατικό προϋπολογισμό, από πάνω πούλαγαν και εκδούλευση κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας, κάνοντας μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα.
Ακόμη, με το άρθρο 20 παρ. 3 του ίδιου νόμου υποχρέωσαν τους συνταξιούχους για 11,5 χρόνια να συνδράμουν το ΛΑΦΚΑ. Με το άρθρο 1 του νόμου 3245/2004 η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε μεν την εισφορά των συνταξιούχων για το ΛΑΦΚΑ (ύστερα από δικαστικές προσφυγές συνταξιούχων) και την επιστρέφει σταδιακά και δραχμικά, όμως διατήρησε τόσο το ΛΑΦΚΑ όσο και την αφαίμαξη δεκάδων ασφαλιστικών ταμείων και λογαριασμών. Μέσα σ’ αυτά τα Ταμεία είναι και των μηχανικών, των δικηγόρων και των γιατρών. Επειδή δε προβλεπόταν η δυνατότητα διεύρυνσης των κοινωνικών πόρων, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας, δεν γνωρίζουμε εάν συμπεριέλαβαν και τους δημοσιογράφους.
Ερχεται τώρα ο υπουργός Εργασίας και ανακοινώνει, ότι με την ενοποίηση των Ταμείων των δικηγόρων, των μηχανικών, των δημοσιογράφων, των γιατρών και των φαρμακοποιών θα παίρνει το 10% των κοινωνικών τους πόρων και θα δημιουργήσει έναν ειδικό λογαριασμό για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος. Από τη στιγμή όμως που δεν συσχετίζει αυτό το 10% με τα ποσά των κοινωνικών πόρων που πάνε στον ΛΑΦΚΑ, έχουμε τα δικαίωμα να υποστηρίξουμε ότι το 10% θα είναι επιπλέον των ήδη καταβαλλόμενων από τους κοινωνικούς πόρους κι ότι τελικά και αυτό το 10% θα πάει στο ΛΑΦΚΑ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη νέα αυτή αφαίμαξη επιδιώκει να «ανακουφίσει» κι άλλο τον κρατικό προϋπολογισμό, για να μπορεί να δίνει πρόσθετη χρηματοδότηση στο κεφάλαιο με τη μορφή δωρεάν επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών κ.λπ.