Εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια οι υπουργοί Εργασίας γνωρίζουν ότι οι εργολάβοι καθαρισμού δεν εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και την εργατική νομοθεσία. Παρολαυτά, δεν κίνησαν τις διαδικασίες κατάργησης των συμβάσεων. Πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Δ. Κοντός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΠΕΚΟΠ, που ζήτησε την άμεση παρέμβασή του για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στον ΗΣΑΠ. Αυτός περιορίστηκε στη διαπίστωση της κοινότοπης πια αλήθειας, ότι οι εργολάβοι της καθαριότητας παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, δήλωσε αδυναμία παρέμβασης για να απομακρυνθεί η ΟΙΚΟΜΕΤ ΑΕ από τον ΗΣΑΠ και εμμέσως πλην σαφώς παρέπεμψε τις εκπροσώπους της ΠΕΚΟΠ στο υπουργείο Μεταφορών.
Μετά από καταγγελίες στο υπουργείο Εργασίας για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Γερ. Γιακουμάτος είχε αναγκαστεί να εκδώσει, στις 8 Μάη του 2006, εγκύκλιο με την οποία υπογράμμιζε το αυτονόητο. Οτι δηλαδή στις συμβάσεις που υπογράφουν οι εργολάβοι καθαριότητας με τους οργανισμούς, τα υπουργεία κ.λπ. πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ως βασικός όρος η υποχρέωση των εργολάβων να εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις. Εκδόθηκε μεν αυτή η εγκύκλιος, αλλά το υπουργείο Εργασίας στα τρία χρόνια που πέρασαν δεν έκανε το αυτονόητο. Να υποχρεώσει, δηλαδή, τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς που αυτά εποπτεύουν να απομακρύνουν τους εργολάβους και να προσλαμβάνουν τα ίδια τα υπουργεία και οι εποπτευόμενοι φορείς τους εργάτες και εργάτριες καθαριότητας.
Ολα αυτά τα χρόνια, οι υπουργοί Εργασίας παραλάμβαναν τις ετήσιες εκθέσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), στις οποίες καταγράφονταν και οι παραβιάσεις των εργολάβων καθαριότητας. Τι έκαναν; Περιορίστηκαν στην καταγραφή των παραβάσεων, χωρίς να κάνουν την παραμικρή παρέμβαση. Εκείνο που έλειψε δεν ήταν η ενημέρωση, αλλά η πολιτική βούληση. Εκλειναν το μάτι στους εργολάβους να συνεχίσουν τη δουλεμπορική τους συμπεριφορά.