συνεχίζεται στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, που συνεδριάζει στις φυλακές Κορυδαλλού, η κατ’ έφεση τρομοδίκη για την πρώτη υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα. Η συνεδρίαση είναι σημαντική καθώς έχουν κληθεί να καταθέσουν ξανά τρεις μάρτυρες για τη βομβιστική επίθεση του ΕΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οι τρεις αυτοί μάρτυρες έχουν ήδη καταθέσει στο τρομοδικείο και έπεσαν σε σοβαρές αντιφάσεις, στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της διοίκησης του Χρηματιστηρίου, που είχε απαγορεύσει σε τρεις φύλακες-σεκιούριτι να απομακρυνθούν από το κτίριο, μολονότι είχαν ενημερωθεί από την αστυνομία ότι επίκειται έκρηξη βόμβας μεγάλης ισχύος και τους είχε υποδειχτεί να απομακρυνθούν από το κτίριο.
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού του Χρηματιστηρίου Ε. Πολυταρίδης και η υποδιευθύντρια Δ. Κοκκίνη προσπάθησαν να αποσιωπήσουν το γεγονός ότι ως φυσικοί αυτουργοί απαγόρευσαν στους τρεις φύλακες να απομακρυνθούν από το Χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας έτσι για μια ακόμη φορά την αλήθεια ότι το κεφάλαιο και οι υποστηρικτές του είναι αυτοί που έχουν ευτελίσει την αξία της ανθρώπινης ζωής των κατατρεγμένων της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων.
Για να γίνει η κλήση αυτή των τριών μαρτύρων δόθηκε μεγάλη μάχη στη συνεδρίαση της 19 Ιούλη (τελευταία πριν τη διακοπή του καλοκαιριού) από τον Νίκο Μαζιώτη και το συνήγορό του Φραγκίσκο Ραγκούση. Σε εκείνη τη συνεδρίαση εξετάστηκαν οι Πολυταρίδης και Κοκκίνη και έπεσαν σε σοβαρές αντιφάσεις, προσπαθώντας να καλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες (δικές τους και της διοίκησης του Χρηματιστηρίου). Εφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι οι εταιρίες σεκιούριτι δρουν δήθεν αυτόνομα και έξω από κάθε έλεγχο της διοίκησης του Χρηματιστηρίου!!! Ηταν τέτοια τα ψέματα των δύο στελεχών που υποχρέωσαν τον εισαγγελέα της έδρας να προτείνει την αποδοχή του αιτήματος για εκ νέου κλήση και κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των τριών μαρτύρων, και τη σύνθεση του τρομοδικείου να το κάνει δεκτό (αφού διέκοψε τη συνεδρίαση για να να συσκεφθεί). Περιμένουμε να δούμε αν θα εμφανιστούν και οι τρεις μάρτυρες.
Το τρομοδικείο δεν έδειξε την ίδια «ευαισθησία» και στο αίτημα του Ν.Μαζιώτη και του συνηγόρου του Φρ. Ραγκούση, να κληθούν μάρτυρες για την υπόθεση της επίθεσης με ρουκέτα στην αμερικάνικη πρεσβεία. Ηταν να κληθούν 18 μάρτυρες (περαστικοί και φύλακες) για να καταθέσουν αν κινδύνεψε έστω και ένας άνθρωπος. Στην τρομοδίκη του πρώτου βαθμού, τα μέλη του ΕΑ καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια με την κατηγορία ότι υπήρξε κίνδυνος και για άνθρωπο! Το αίτημα αυτό είχε τεθεί και στη συνεδρίαση της 12ης Οκτώβρη του 2015 και είχε επιφυλαχτεί. Το ίδιο έκανε και κατά την επανάληψη του αιτήματος, φτάνοντας στο σημείο -άκουσον-άκουσον- να ζητήσει να βοηθήσουν ο Ν. Μαζιώτης και ο συνήγορός του να βρουν τις διευθύνσεις των 18 μαρτύρων. Την τοποθέτηση αυτή του προέδρου ο Ν. Μαζιώτης τη θεώρησε, όπως ήταν επόμενο, προκλητική και δεν παρέλειψε να τη χλευάσει, θυμίζοντας στον πρόεδρο ότι το δικαστήριο έχει τις διευθύνσεις τους και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους συνδράμει ο ίδιος. Φοβόμαστε ότι το αίτημα θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, γιατί έχουμε να κάνουμε με την αμερικάνικη πρεσβεία και οι έλληνες δικαστές αντιμετωπίζουν τις υποθέσεις της με… ιδιαίτερη ευαισθησία. Δε θέλουν να μπουν σε περιπέτειες.
Αναφερόμενος στα μέτρα που έπαιρνε η οργάνωσή του, όταν έκανε ενέργειες, όπως στο υπουργείο Εργασίας, στο υπουργείο Οικονομικών, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Ν. Μαζιώτης εξήγησε ότι οι στόχοι ήταν καθαρά πολιτικοί, τα κίνητρα του ΕΑ ήταν επίσης πολιτικά, και γι’ αυτό έκαναν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, ώστε να αποκλειστούν οι χώροι, προκειμένου να μην υπάρξουν θύματα, όχι μόνο ανάμεσα σε περαστικούς, αλλά και σε αστυνομικούς φύλακες αυτών των χώρων. Τόνισε ακόμη, ότι την ευθύνη για τον τραυματισμό μιας γυναίκας στην πλατεία Συντάγματος, από τη βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Οικονομικών, τη φέρει αποκλειστικά η αστυνομία που δεν απέκλεισε το χώρο με ταινίες. Ενώ στην περίπτωση του Χρηματιστηρίου την ευθύνη φέρουν τα δύο διευθυντικά στελέχη του που απαγόρευσαν στους τρεις φύλακες να απομακρυνθούν απ’ αυτό πριν από την έκρηξη της βόμβας που ήταν πολύ ισχυρή. Τέλος, για την υπόθεση του υπουργείου Εργασίας τόνισε ότι για τις μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν σε παρακείμενα κτίρια και τον πιθανό κίνδυνο τραυματισμού του ανθρώπου που μετακίνησε τη βόμβα κατά δύο μέτρα, την ευθύνη φέρει ο αστυνομικός φρουρός του υπουργείου.
Αναφερόμενος στον πολιτικό στόχο που τέθηκε με την επίθεση στο υπουργείο Εργασίας, εξήγησε ότι έγινε απ’ αφορμή την κατάθεση νομοσχεδίου από τον υπουργό Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλο, με το οποίο καταργούνταν το οκτάωρο και άλλα εργατικά δικαιώματα. Θύμισε δε τις τοτινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι το νομοσχέδιο αυτό θα προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις! Ετσι, όπως είπε ο Ν. Μαζιώτης, ο πολιτικός στόχος της βομβιστικής επίθεσης είχε επιτευχθεί και δεν συνέτρεχε λόγος να υπάρξουν θύματα από περαστικούς και αστυνομικούς φρουρούς. Είναι πρωτάκουστο, δήλωσε, να δίνει αστυνομικός την εντολή σε περαστικό να μετακινήσει βόμβα θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή του.
Στη συνεδρίαση της 19 Ιούλη εξετάστηκαν 13 μάρτυρες για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Χρηματιστήριο, στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, στη γέφυρα της Πέτρου Ράλλη, σε τράπεζα στην οδό Κηφισιάς και την επίθεση με ρουκέτα στην αμερικάνικη πρεσβεία, καθώς και ο ιδιοκτήτης αποθήκης στον Καρέα. Απ’ όλες αυτές τις ενέργειες υπήρξε τραυματισμός μιας γυναίκας στην πλατεία Συντάγματος. Την ευθύνη για τον τραυματισμό της φέρει αποκλειστικά η αστυνομία, που δεν απέκλεισε την περιοχή. Η τραυματισθείσα κατέθεσε στη συνεδρίαση και ανέφερε, ανάμεσα στ’ άλλα, ότι έκανε αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου για τον τραυματισμό της και το δικαστήριο της επεδίκασε αποζημίωση 20.000 ευρώ, θεωρώντας υπεύθυνη για τον τραυματισμό της την Ελληνική Αστυνομία και όχι τον Επαναστατικό Αγώνα.
ΥΓ1. Ο Ν. Μαζιώτης γνωστοποίησε στο δικαστήριο, ότι για την επίθεση με ρουκέτα στην αμερικάνικη πρεσβεία επικηρύχτηκε με 800.000 ευρώ και ότι για μια γρατζουνιά φύλακα σεκιούριτι στην Τράπεζα Ελλάδας καταδικάστηκε σε ισόβια, ενώ την ευθύνη έφερε αποκλειστικά η διοίκηση της Τράπεζας, που υποχρέωσε τον σεκιουριτά να παραμείνει στο κτίριο μολονότι είχε ειδοποιηθεί από την αστυνομία να απομακρυνθεί πριν εκραγεί η βόμβα.
ΥΓ2. Ο ιδιοκτήτης της αποθήκης στον Καρέα, παρά τις προσπάθειες του εισαγγελέα και του προέδρου του τρομοδικείου, δεν αναγνώρισε τον Κώστα Γουρνά ως τον άνθρωπο που νοίκιαε την αποθήκη. Τόνισε δε, ότι στην ανάκριση είπε πως το άτομο που νοίκιαζε την αποθήκη με τον Κ. Γουρνά.