Το πρωί της Πέμπτης 26 Γενάρη, ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού που επέβαιναν σε πολιτικό αυτοκίνητο εισέβαλαν στο προσφυγικό στρατόπεδο της Τζενίν στη Δυτική Οχθη, πυροβολώντας οποιονδήποτε κάτοικο προσπάθησε να τους εμποδίσει. Συνοδεία των ειδικών δυνάμεων ήταν δεκάδες θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού, που απέκλεισαν το σημείο που κατευθύνονταν οι ειδικές δυνάμεις.
Οι κάτοικοι του στρατοπέδου είχαν σημάνει συναγερμό λίγα λεπτά πριν την εισβολή, μόλις εντόπισαν το πολιτικό όχημα που μετέφερε τα ισραηλινά κομάντο να προσεγγίζει το στρατόπεδο.
Στόχος της ισραηλινής επιδρομής ήταν οι στοχευμένες δολοφονίες μαχητών της Αντίστασης στην περιοχή, ενώ μαχητές της Αντίστασης παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό, απάντησαν ένοπλα στη νέα επίθεση των σιωνιστών. Ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε 9 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους μια 60χρονη γυναίκα.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, λίγο πριν την εισβολή ο ισραηλινός στρατός έκοψε το ρεύμα και το Ιντερνετ και μπλόκαρε το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ενώ δε δίστασε να χρησιμοποιήσει επιθετικές χειροβομβίδες και βαριά πυρά μέσα σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή. Πριν την αποχώρηση του, κατεδάφισε με μπουλντόζες το σπίτι του Αλάα αλ Σαμπάγκχ, στελέχους των Ταξιαρχιών Μαρτύρων του Αλ Ακσα, ένοπλου σκέλους της Φατάχ, ο οποίος είχε δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα από πυρά ισραηλινού ελικόπτερου.
Η εισβολή έγινε σε περιοχή της επονομαζόμενης Ζώνης Α, στην οποία υπεύθυνη για την αστυνόμευση και τη διοίκηση είναι η Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ κατά τη διάρκεια της εισβολής ισραηλινοί στρατιώτες απαγόρευσαν σε ασθενοφόρα να προσεγγίσουν την περιοχή για να πάρουν τους νεκρούς και τους τραυματίες και δε δίστασαν να τα πυροβολήσουν σε ευθεία βολή. Ταυτόχρονα επιτέθηκαν στο νοσοκομείο της Τζενίν, που βρίσκεται κοντά στο σημείο της επίθεσης, και πέταξαν δακρυγόνα στο παιδιατρικό τμήμα, προκαλώντας ασφυξία στα παιδιά που νοσηλεύονται εκεί.
Η βαρβαρότητα της επίθεσης ήταν τέτοια, που ο Μαχμούντ Αμπάς, ενώ σιωπούσε σε παρόμοιες επιθέσεις τις προηγούμενες μέρες, αναγκάστηκε να την καταδικάσει, ενώ μέσω του εκπροσώπου Τύπου του δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή παύει τη συνεργασία ασφαλείας με τους σιωνιστές. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει τέτοιες δηλώσεις λίγο μετά από ένα μακέλεμα Παλαιστινιών από τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Οχθη, γι’ αυτό και κανείς μέσα στον παλαιστινιακό λαό και στους σιωνιστές δε δίνει σημασία σε τέτοιες δηλώσεις. Αυτό που δε διευκρίνισε ο Αμπάς είναι αν η διακοπή της συνεργασίας με τους σιωνιστές θα περιλαμβάνει και την παροχή πληροφοριών σ’ αυτούς για τις κινήσεις της Αντίστασης στη Δυτική Οχθη, που χωρίς αυτές ο ισραηλινός στρατός δε θα μπορούσε να προχωρήσει στις αλλεπάλληλες δολοφονίες μαχητών της Αντίστασης τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της ΠΑ Wafa, την ημέρα της επίθεσης κηρύχτηκε γενική απεργία στη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ η ΠΑ κάλεσε τους Παλαιστίνιους να διαδηλώσουν ενάντια στις ισραηλινές δυνάμεις καταστολής στα στρατιωτικά σημεία ελέγχου της Δυτικής Οχθης. Tο απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε άλλον ένα Παλαιστίνιο στο χωριό Αλ Ραμ, δίπλα στην Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στην επιδρομή στη Τζενίν.
Οι τελευταίες δολοφονίες ανεβάζουν τον αριθμό των δολοφονημένων Παλαιστίνιων στη Δυτική Οχθη από την αρχή του 2023 στους 30, με 5 παιδιά ανάμεσα τους, ενώ τον βαρύτερο φόρο αίματος τον έχει πληρώσει η Τζενίν με 15 νεκρούς, αποτέλεσμα της προσπάθειας των σιωνιστών να περιορίσουν την ανάπτυξη των ένοπλων οργανώσεων της Αντίστασης στα προπύργιά της Τζενίν και Νάμπλους.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων, το 2022 ήταν η χρονιά με τις περισσότερες δολοφονίες Παλαιστίνιων στη Δυτική Οχθη μετά το τέλος της δεύτερης Ιντιφάντα το 2005, με 170 νεκρούς.