Σε μια σκηνή αφοσίωσης, ένας απελευθερωμένος κρατούμενος, που απελάθηκε στη Γάζα, σκύβει και φιλά το μερικώς ακρωτηριασμένο πόδι ενός νεαρού Γαζάουϊ, που τραυματίστηκε από τη σιωνιστική επιθετικότητα. Υστερα, τον φιλάει στο μέτωπο, ένδειξη σεβασμού που συνήθως κάνουν οι νεότεροι στους γεροντότερους. Αντιστροφή των όρων. Ο πρώην κρατούμενος αναγνωρίζει ότι οι θυσίες του λαού και της Αντίστασης τον απελευθέρωσαν από τις σιωνιστικές φυλακές.
H σύζυγος του φυλακισμένου αγωνιστή Ράιφ Αλ-Φάρα από τη Λωρίδα της Γάζας (μεγάλο σόι Γαζάουϊ και με τεράστια αγωνιστική παράδοση οι Αλ-Φάρα) τρέχει να τον συναντήσει μετά την αποφυλάκισή του. Χαιρετίζει και ευχαριστεί την Αντίσταση, χαιρετίζει την Παλαιστίνη.
Παλαιστινιακός Σύλλογος Κρατουμένων: Ο κρατούμενος Ραέντ Σάαντι, ο πρεσβύτερος κρατούμενος από τη Τζενίν, απελευθερώνεται σήμερα μετά από 36 χρόνια φυλάκισης στις ισραηλινές φυλακές. Είναι καταδικασμένος σε δύο φορές ισόβια και 20 χρόνια κάθειρξη.
Οι κάτοικοι της Τζενίν υποδέχονται τον απελευθερωμένο κρατούμενο, Μοχάμεντ Αλ-Aρντα, στην πόλη Aραμπα. Eίναι ένας από τους έξι της «Σήραγγας της Ελευθερίας». Η Αντίσταση τήρησε την υπόσχεσή της, όπως ακριβώς την είχε διατυπώσει ο Αμπού Ομπάιντα το 2021, μετά την επανασύλληψη τεσσάρων από τους έξι δραπέτες: Θα είστε οι πρώτοι που θα βγείτε με την επόμενη ανταλλαγή κρατούμενων. Δε θα βγείτε σκυφτοί μέσα από τούνελ, αλλά όρθιοι. Οι ίδιοι οι σιωνιστές δεσμοφύλακες θα σας ανοίξουν τις πόρτες. Το σχετικό βίντεο με τη δήλωση του Αμπού Ομπάιντα έχει ξαναγίνει viral στα παλαιστινιακά σόσιαλ μίντια.
Σημαίες της Τζιχάντ, στην οποία συμμετέχει ο Αλ-Αρντα, και της Χαμάς ανεμίζουν μαζί. Χαιρετισμούς στις Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ και Είμαστε οι άντρες σου, Μοχάμεντ Ντεΐφ, φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι.
Ο ίδιος ο Μοχάμεντ Αλ-Αρντα: «Δεν υπάρχει κανείς σ’ αυτόν τον κόσμο που να μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του στη βούληση του λαού μας και της Αντίστασής του. Οι άνθρωποι της Γάζας είναι οι πιο έντιμοι, οι πιο γενναίοι και οι πιο αγνοί. Οι αιχμάλωτοι που άφησα πίσω μου θα ζήσουν σίγουρα κι αυτοί αυτές τις στιγμές της ελευθερίας, γιατί και η θέληση του θεού είναι πιο ισχυρή από όλους τους τυράννους και τους αλαζόνες».
Aραβική καλλιγραφία: «Ευχαριστούμε την Αντίσταση» γράφει το σύνθημα στους τοίχους του σπιτιού ενός απελευθερωμένου κρατούμενου στη Δυτική Οχθη.
O απελευθερωμένος κρατούμενος, Μαχμούντ Ισσά, ηγετικό στέλεχος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης:
Εκφράζουμε τα θερμότερα συλλυπητήρια και συγχαρητήρια και όλη μας την περηφάνια στο λαό μας στην Παλαιστίνη, τον Λίβανο και το Ιράν, καθώς και για τους μάρτυρες που έχυσαν το αίμα τους για την Παλαιστίνη. Το παλαιστινιακό ζήτημα δεν λύνεται παρά μόνο με αντίσταση. Δε θα πάρουμε τα δικαιώματά μας παρά μόνο με αντίσταση. Η μεγάλη συμφωνία της Γάζας επιτεύχθηκε με νίκη. Ακόμα κι αν η Γάζα καταστραφεί, παραμένει νικήτρια και θα παραμείνει νικήτρια. Η Αντίσταση της Γάζας συγκέντρωσε τη γενική θέληση του παλαιστινιακού λαού. Κάθε άνθρωπος που έχει δικαιώματα και γη πρέπει να επιμείνει στον αγωνιστικό δρόμο.
Οι πρώτες στιγμές της υποδοχής του απελευθερωμένου Ασέρφ Τζαμάλ Αμάρ στον Kαταυλισμό Προσφύγων Καλαντίγια, μετά από 10 χρόνια φυλάκισης στις ισραηλινές φυλακές.
Ο απελευθερωμένος Σαΐντ Αράρ, που είχε καταδικαστεί σε ισόβια, αμέσως μετά την απελευθέρωσή του: Δεν έχω λόγια παρά μόνο για τους αδελφούς μας στη Γάζα. Χαιρετισμούς στην Αντίσταση και στον ανθεκτικό λαό της Γάζας.
Oι Παλαιστίνιοι της Αλ-Χαλίλ (Χεβρώνα) υποδέχονται τον απελευθερωμένο κρατούμενο Μασχούρ Αλ-Ρατζάμπι. Μια βιβλική φιγούρα (σεΐχη ακούγεται να τον προσφωνούν).
Ο απελευθερωμένος αιχμάλωτος Νασρ Νταούντ από το χωριό Μπέιτα: Χωρίς τις προσπάθειες της Αντίστασης, δεν θα ήμασταν ελεύθεροι σήμερα.
Βάλε το σπαθί απέναντι από το σπαθί / Είμαστε οι άντρες σου Μοχάμεντ Ντεΐφ. Σκηνές από την υποδοχή του απελευθερωμένου κρατούμενου Ράεντ Μπαντουάν στη Μπεντού, βορειοδυτικά της Ιερουσαλήμ.
Aπό τη θρυλική Μπαλάτα, τον Καταυλισμό Προσφύγων της Νάμπλους, ένα από τα λίκνα της Αντίστασης, χαιρετισμός στη γενναία Γάζα. Μια ανθρωποθάλασσα υποδέχεται τον αγωνιστή Φαχάντ Σουάλχι, μετά την απελευθέρωσή του στο πλαίσιο της συμφωνίας “Κατακλυσμός των Ελευθέρων”, κραυγάζοντας: Η Μπαλάτα χαιρετά τη Γάζα.
O πρύτανης των παλαιστίνιων κρατούμενων, ο αγωνιστής Μοχάμεντ Αλ-Τους, από την περιοχή Τζαμπάα, νότια της Βηθλεέμ, φυλακισμένος επί 40 χρόνια, τον οποίο η Κατοχή αρνήθηκε επανειλημμένα να απελευθερώσει, βγήκε χτες από τη φυλακή με τη συμφωνία «Κατακλυσμός των Ελεύθερων» και απελάθηκε στην Αίγυπτο (μαζί με μερικούς ακόμα κρατούμενους, 12 ή 13 συνολικά – θα τους παραχωρήσουν άσυλο η Τυνησία, η Τουρκία και μια ακόμα χώρα που δεν έγινε ακόμα γνωστή).
Ο Μοχάμεντ Αλ-Τους, ηγετικό στέλεχος της Φατάχ, γεννημένος το 1956, ήταν ένας από τους 23 εναπομείναντες παλαιστίνιους κρατούμενους πριν από τη Συμφωνία του Οσλο. Επέζησε από μια αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε αυτοκίνητο που επέβαινε, γεγονός που του έδωσε το παρατσούκλι «ο ζωντανός μάρτυρας». Εντάχτηκε στη Φατάχ το 1970, σε ηλικία 14 ετών, και συμμετείχε σε διάφορες επιχειρήσεις την περίοδο 1983-1985 εναντίον ισραηλινών δυνάμεων και εποικισμών.
Συνελήφθη πολλές φορές. Πρώτη φορά φυλακίστηκε το 1970 και δραπέτευσε το 1975. Ηταν καταζητούμενος πριν συλληφθεί άλλες τέσσερις φορές έως το 1985. Καταδικάστηκε σε πολλές φορές ισόβια από στρατιωτικό δικαστήριο, καθώς αρνήθηκε να αναγνωρίσει την αρμοδιότητά του να τον δικάσει. Στη φυλακή έγινε ένας από τους ηγέτες του κινήματος των κρατούμενων και συμμετείχε σε απεργίες πείνας για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στις πολιτικές των φυλακών.
Ο Αλ-Τους έχει γράψει δύο βιβλία: το «Το Μάτι του Βουνού» (2021), το οποίο περιγράφει τη ζωή του, τις δραστηριότητες αντίστασης και τις απόψεις του για το παλαιστινιακό ζήτημα, και το «Γλυκύτητα και Πικρία» (2023), το οποίο καταγράφει τις εμπειρίες του στη φυλακή.
Το Al Jazeera πήρε δηλώσεις από αρκετούς απελευθερωμένους κρατούμενους. Παραθέτουμε μερικές:
Ζέιντ Μπισίσι: Η τελευταία χρονιά στη φυλακή ήταν πολύ δύσκολη και ίσως να συγκρίνεται με όλα μαζί τα 22 προηγούμενα χρόνια που πέρασα στις φυλακές.
Ασάντ Ζάαρμπ: Αν δεν ήταν η Αντίσταση, θα ήμασταν στους τάφους των ζωντανών στις ισραηλινές φυλακές. Η ισραηλινή κατοχή προχώρησε σε μια εκστρατεία καταπίεσης εναντίον των παλαιστίνιων κρατούμενων στις φυλακές. Οι ισραηλινές φυλακές είναι κόλαση, ειδικά μετά τις 7 Οκτώβρη. Οι κρατούμενοι ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Χαλίλ Μπαράκα: Μας έβγαλαν από τη φυλακή Οφερ υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Από τις 7 Οκτώβρη του 2023 μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Ο κρατούμενος Μουσταφά Αμπού Αρα πέθανε στις φυλακές της κατοχής, στη φυλακή Ραμόν, λόγω ιατρικής αμέλειας.
YΓ1. Οπως αναφέραμε χτες, οι κωλόμπατσοι του Μαχμούντ Αμπάς τραμπούκιζαν διαδηλωτές που ανέμιζαν σημαίες της Χαμάς κατά την υποδοχή των απελευθερωθέντων παλαιστίνιων κρατούμενων. Τον κρατούμενο που φόρεσε την πράσινη κορδέλα των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ στο κεφάλι του και πήρε ο ίδιος τη σημαία της οργάνωσής του και την ανέμιζε ενώ τον περιέφεραν θριαμβευτικά ανάμεσα στους διαδηλωτές δεν τόλμησαν να τον τραμπουκίσουν. Για ευνόητους λόγους. Ο κρατούμενος είναι πρόσωπο ιερό όσο και ο μάρτυρας, για τους Παλαιστίνιους.
To ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στη Δυτική Οχθη, Αμπντέλ Ραχμάν Σαχίντ, δήλωσε:
Προειδοποιούμε για τις συνέπειες των ενεργειών των υπηρεσιών ασφάλειας της Παλαιστινιακής Αρχής, που καταστρέφουν τη χαρά του λαού κατά την υποδοχή των ελευθερωμένων κρατούμενων στη Δυτική Οχθη. Καταδικάζουμε την επίθεσή τους κατά των οικογενειών των ελευθερωμένων κρατούμενων. Η συμπεριφορά των υπηρεσιών ασφάλειας δεν θα αλλάξει την εικόνα και την αλήθεια ότι οι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν μέσω μιας ένδοξης συμφωνίας που πέτυχε η Αντίσταση.
ΥΓ2. Είχε ένα παραπάνω λόγο ο σιωναζιστής Μπεν Γκβιρ να παραιτηθεί από την κυβέρνηση Νετανιάχου, συνεχίζοντας να τη στηρίζει κοινοβουλευτικά. Ως υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας θα έπρεπε να υπογράψει τα αποφυλακιστήρια όλων των παλαιστίνιων ισοβιτών και βαρυποινιτών. Πώς να το αντέξει προσωπικά και να το σηκώσει πολιτικά, αυτός που διέταξε να εφαρμοστούν τα πιο σκληρά μέτρα ενάντια στους παλαιστίνιους κρατούμενους και κρατούμενες, μετά τις 7 Οκτώβρη: απομόνωση, βασανιστήρια, απαγόρευση επισκεπτήριου ακόμα και στους δικηγόρους κτλ. Τους βλέπει, βέβαια, να περιφέρονται ως θριαμβευτές ήρωες πάνω στις πλάτες των συντρόφων και συμπατριωτών τους, αλλά γι’ αυτό υπάρχουν τα… ψυχοφάρμακα.