Λίγο μετά την ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Ιζελντίν Αλ-Κασάμ για το θάνατο του ανώτατου διοικητής τους Μοχάμεντ Αλ-Ντέιφ, του ανώτατου υποδιοικητή Μαρουάν Ίσα και πέντε ανώτερων διοικητών τους, σε δική του ανακοίνωση το Κίνημα Χαμάς έκανε γνωστό πως εκτός από τα ηγετικά στελέχη του, ο θάνατος των οποίων έχει ανακοινωθεί, έχουν πέσει μάρτυρες:
• Ο Ταϊσίρ Ιμπραΐμ (Αμπού Μοχάμεντ), επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της Χαμάς
• Ο Οσάμα Αλ-Μουζαϊνί (Αμπού Χαμάμ), επικεφαλής του Συμβουλίου Σούρα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας
• Η Τζαμίλα Αλ-Σάντι (Ουμ Αμπντάλα) μέλος της ηγεσίας της Χαμάς
Ο κατάλογος των ηγετικών πολιτικών στελεχών της Χαμάς, που έπεσαν στη διάρκεια του πολέμου της Καταιγίδας του Αλ-Ακσα είναι μακρύς:
- Ισμαΐλ Χανίγια (Αμπού Αλ-Αμπντ), πρόεδρος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς
- Γιάχια Σινουάρ (Αμπού Ιμπραΐμ), πρόεδρος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς
- Σάλεχ Αλ-Αρούρι (Αμπού Μοχάμαντ), αντιπρόεδρος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς
- Ταϊσίρ Ιμπραΐμ (Αμπού Μοχάμαντ), πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης της Χαμάς
- Οσάμα Αλ-Μουζαϊνί (Αμπού Χαμάμ), πρόεδρος του Συμβουλίου Σούρα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας
- Ρούχι Μαστάχ (Αμπού Τζαμάλ), μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς
- Σάμι Σαράτζ (Αμπού Φίκρι), μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς
- Μαρουάν Ίσα (Αμπού Αλ-Μπαρά), μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς
- Ζαχίρια Μαΐμερ (Αμπού Αχμαντ), μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς
- Τζαμίλα Σάντι (Ουμ Αμπντάλα), μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς
- Τζαουάντ Αμπού Σαμπάλα (Αμπού Καρμ), μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς
- Σάμι Αουντα (Αμπού Χαλίλ), πρόεδρος της Υπηρεσίας Δημόσιας Ασφάλειας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας
- Μοχάμαντ Αμπού Ασκάρ (Αμπού Χάλεντ), μέλος του Διοικητικού Γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας
- Χαλίλ Αλ-Ντζαρ (Αμπού Αμπάντα), μέλος της ηγεσίας της Δυτικής Οχθης
- Γιασίν Ραμπί (Αμπού Σαχέντ), μέλος της ηγεσίας της Δυτικής Οχθης
- Φατάχ Αλ-Σαρίφ (Αμπού Αλ-Αμίν), μέλος της ηγεσίας του Εξωτερικού και ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στον Λίβανο.
«Παρόλο που χάσαμε αυτούς τους ηγέτες, η κληρονομιά τους παραμένει σε μια γενιά που ανατράφηκε με τις αρχές του Κορανίου και της Αντίστασης, εξοπλισμένη με τη γνώση και τη δύναμη να ολοκληρώσει την πορεία», αναφέρει η Χαμάς. Και καταλήγει: «Δεσμευόμαστε να παραμείνουμε ακλόνητοι στο δρόμο τους μέχρι την πλήρη απελευθέρωση της Παλαιστίνης και την επιστροφή στην Αλ-Κουντς και το Αλ-Άκσα».
Αυτός ο μακρύς κατάλογος επιφανών στελεχών που έπεσαν μάρτυρες αποτελεί έναν κορυφαίο τίτλο τιμής για τη Χαμάς. Οι βρομιές και οι συκοφαντίες των σιωναζιστών, για τους δήθεν ζάμπλουτους χαμασίτες που ζουν με πολυτέλεια στο εξωτερικό ή τη Γάζα, γίνονται σκόνη μπροστά στα μάτια κάθε καλόπιστου ανθρώπου στη Δύση (για τους Παλαιστίνιους δεν το συζητάμε, αυτοί πάντα ήξεραν). Μπορεί κανείς να διαφωνήσει με την ιδεολογία τους, όχι όμως με την αντιστασιακή πολιτική τους. Και οφείλει να σταθεί με σεβασμό μπροστά στην αφοσίωση και τη θυσία τους στο δρόμο του απελευθερωτικού αγώνα.
Δείτε που ζει η οικογένεια του Μοχάμεντ Αλ-Ντέιφ, η δεύτερη σύζυγός του και τα παιδιά τους.
Δεν είναι εξαιτίας του πολέμου. Σε τέτοιες συνθήκες ζούσαν όλα τα χρόνια. Ποτέ δεν είχαν ένα κανονικό σπίτι. Η Αντίσταση τους μετακινούσε συνεχώς σε πρόχειρα καταλύματα, μέσα σε δημόσια κτίρια, για να μην δίνουν στόχο. Η σύζυγός του είναι κατηγορηματική: Ο Αμπού Χάλεντ ήθελε να ζούμε όπως κάθε απλός μαχητής των Αλ-Κασάμ. Διηγήθηκε ότι γέννησε όλα τα παιδιά μόνη της. Κι όταν στο μαιευτήριο τη ρωτούσαν πού είναι ο σύζυγός της, απαντούσε ότι εργάζεται στο εξωτερικό. Ο Αμπού Χάλεντ δεν μπόρεσε να παραστεί ούτε στην κηδεία των γονιών του, λέει με πίκρα και καμάρι.
Θυμήθηκε πως όταν παντρεύτηκαν, ο Ντέιφ είχε μόνο 1.000 δολάρια. Ο (μάρτυρας) σεΐχης Γιασίν του έκανε δώρο ένα ποσό για τα έξοδα, αλλά ο Ντέιφ το χάρισε στις Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ. Ο συμμαχητής του (μάρτυρας) Σαλάχ Σαχαντά τού έκανε δώρο μια κρεβατοκάμαρα, αλλά ο Ντέιφ τη δώρισε σε έναν άλλο Παλαιστίνιο που παντρευόταν την ίδια μέρα και δεν είχε λεφτά για την προίκα του.
Ηταν πολύ καλός ποδοσφαιριστής, φανατικός υποστηρικτής της Μπαρτσελόνα και της Αλ-Αχλί, ενώ παρακολουθούσε φανατικά τα Μουντιάλ. Του άρεσαν μόνο τα σκέτα λαδερά, μολόχες, φασόλια, μπάμιες, ρομανίγια (παραδοσιακό παλαιστινιακό φαγητό με μελιτζάνες και φακές), ενώ ο ίδιος μαγείρευε πολύ καλή μουζάνταρα (παραδοσιακό φακόρυζο). Με τα φαγητά της φτωχολογιάς μεγάλωσε στον προσφυγικό καταυλισμό της Χαν Γιούνις, αυτά έτρωγε πάντα.
Τα παιδιά του θυμήθηκαν πως, αν και συνεχώς απών, ήταν πάντα δίπλα τους. Τα γενέθλια όλων των παιδιών γιορτάζονταν την ίδια μέρα, που την καθόριζε ο Αμπού Χάλεντ για να μπορέσει να είναι παρών. Τελευταία φορά τον είδαν στις 6 Οκτώβρη του 2023, την παραμονή του Κατακλυσμού του Αλ-Ακσα. Η Ουμ Χάλεντ, δηλώνει με περηφάνια: Στις 5 Οκτώβρη, ο Αμπού Χάλεντ σχεδίαζε και υλοποιούσε την επιχείρηση “Κατακλυσμός του Αλ-Άκσα”, που ήταν η κορύφωση της αγωνιστικής του πορείας. Είναι το σύμβολο του παλαιστινιακού λαού. Μαρτύρησε στη Χαν Γιούνις, την πόλη όπου γεννήθηκε, αλλά η παρηγοριά μας είναι ότι έφυγε μετά από πολλά χρόνια αγώνα, τρεις δεκαετίες.
Η κόρη του Χαλίμα λέει με δάκρυα στα μάτια: Οταν αρρώσταινα, αρρώσταινε πριν από εμένα… Ημασταν η ψυχή του που δεν τον εγκατέλειπε ποτέ. Ηταν ένας άνθρωπος που συνδύαζε την αγάπη του πατέρα με το πάθος του αγωνιστή.
Η πεθερά του Ουμ Ιμπραΐμ Ασφούρα αποχαιρέτησε τον γαμπρό της με συγκινητικά λόγια:
Ο Αμπού Χάλεντ ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος… Ειλικρινής, γενναίος και τολμηρός. Το σώμα του έφυγε, αλλά η ψυχή του θα παραμείνει αθάνατη ανάμεσα στους μάρτυρες στα υψηλότερα επίπεδα του παραδείσου.