Στις 20 Απρίλη, ο κινέζος υπουργός Αμυνας Γουέι Φενγκέ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν. Το υπουργείο Αμυνας της Κίνας φρόντισε να δημοσιοποιήσει το (σπάνιο) γεγονός της τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο υπουργούς και το περιεχόμενο του μηνύματος που ο Γουέι Φενγκέ «πέρασε» στον Λόιντ Οστιν.
«Η Ταϊβάν είναι δική μας και αυτό δεν αλλάζει», ήταν η κατηγορηματική δήλωση του κινέζου υπουργού, που φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως «αν το θέμα της Ταϊβάν δεν αντιμετωπισθεί σωστά, ενδέχεται να έχει επιζήμιο αντίκτυπο στις σινοαμερικανικές σχέσεις».
Οι… συνήθεις αναλυτές στο σύστημα προπαγάνδας της Δύσης έσπευσαν να μιλήσουν για αυξημένο κίνδυνο εισβολής κινεζικών στρατευμάτων στην Ταϊβάν, το νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται νότια της ηπειρωτικής Κίνας.
Η «Δημοκρατία της Κίνας», την οποία ίδρυσαν τα υπολείμματα του δεξιού Κουομιτάνγκ, μετά τη συντριβή τους από τον Κινεζικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό και τη νίκη της επανάστασης το 1949, ουδέποτε έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ως ανεξάρτητο κράτος. Εχει αναγνωριστεί μόνο από 14 χώρες, στις οποίες δεν ανήκουν οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης. Ολες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης, όμως, και πρωτίστως οι ΗΠΑ, μπορεί να μην έχουν σχέσεις ούτε καν σε επίπεδο πρεσβειών, όμως έχουν ουσιαστικές σχέσεις, στηρίζοντας το ταϊβανέζικο καθεστώς πολιτικά και οικονομικά.
Πλέον, έχουν κάθε λόγο να το κάνουν αυτό με μεγαλύτερη προκλητικότητα, καθώς οι κινέζοι ιμπεριαλιστές έχουν εγείρει ζήτημα επανόδου της κινέζικης αυτής επαρχίας στον κρατικό κορμό, με εφαρμογή του δόγματος «μία χώρα – δύο συστήματα», που έχει εφαρμοστεί και στο Χονγκ Κονγκ. Τα δύο συστήματα, βέβαια, υπάρχουν μόνο σε επίπεδο προπαγάνδας. Καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική είναι και η Κίνα, άρα ένα σύστημα υπάρχει, ο καπιταλισμός. Με τον όρο «δύο συστήματα» υπονοείται απλά πως δε θα θιχτούν οι καπιταλιστές που ελέγχουν τις ταϊβανέζικες εταιρίες, κάποιες από τις οποίες, μάλιστα, έχουν εγκαταστήσει εργοστάσιά τους στην Κίνα.
Πέντε μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας των Γουέι Φενγκέ – Λόιντ Οστιν, στις 25 Απρίλη, ο Γουάνγκ Γουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, εξαπέλυσε μια σκληρή φραστική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που δίνει κάθε βδομάδα.
Απαντώντας σε ερώτηση του Bllomberg για τη συμφωνία ασφάλειας μεταξύ Κίνας και Νησιών του Σολομώντα, ο Γουάνγκ διέψευσε ότι η Κίνα σκοπεύει να εγκαταστήσει στρατιωτική βάση στα Νησιά του Σολομώντα, κατήγγειλε τη συμφωνία AUΚUS (Αυστραλία-Ηνωμένο Βασίλειο-ΗΠΑ) ως απολύτως αδιαφανή, ακόμη και έναντι των νησιωτικών κρατών του Νότιου Ειρηνικού, και αναρωτήθηκε ρητορικά γιατί οι ΗΠΑ δεν κλείνουν τις 800 βάσεις τους σε 80 χώρες του πλανήτη, αλλά ζητούν να μην φτιάξει βάσεις η Κίνα. «Οι νησιωτικές χώρες στο Νότιο Ειρηνικό είναι ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη, όχι η πίσω αυλή των ΗΠΑ και της Αυστραλίας», είπε ο Γουάνγκ. «Η προσπάθειά τους να αναβιώσουν το Δόγμα Μονρόε στην περιοχή του Νότιου Ειρηνικού δεν θα βρει υποστήριξη και δεν θα οδηγήσει πουθενά», κατέληξε.
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση-πάσα της CCTV (κρατική τηλεόραση της Κίνας) για την έκφραση ανησυχιών από ΗΠΑ και ΕΕ για θέματα που σχετίζονται με την Ταϊβάν, την Σινγιάνγκ και το «πρόγραμμα παραπληροφόρησης» της Κίνας, ο Γουάνγκ «απασφάλισε»:
Απέρριψε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και δυσφήμισή της. Αναφέρθηκε στην παραβίαση του χάρτη του ΟΗΕ από τις ΗΠΑ, που χωρίς την άδεια του διεθνούς οργανισμού έκαναν επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Συρία και άλλα μέρη, μίλησε για μαζική παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τα αμερικάνικα στρατεύματα σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ, όπου σκότωσαν πάνω από 300.000 πολίτες και οδήγησαν στην προσφυγιά πάνω από 26 εκατομμύρια ανθρώπους, σημειώνοντας πως κανένας δεν έχει ακόμα κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αναφέρθηκε στον οικονομικό καταναγκασμό που ασκούν οι ΗΠΑ σε μικρές και μεγάλες χώρες, τονίζοντας το εμπάργκο κατά της Κούβας και του Ιράν.
«Οταν πρόκειται να μαχαιρώσουν πισώπλατα τους συμμάχους τους, όπως την ΕΕ και την Ιαπωνία, οι ΗΠΑ δεν δίστασαν ποτέ, όπως έχουμε δει επανειλημμένα», είπε με έμφαση ο Γουάνγκ. Και κατέληξε: «Τα γεγονότα έχουν αποδείξει ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος φορέας παραπληροφόρησης, ένοχος για καταναγκαστική διπλωματία και σαμποτέρ της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας. Από τον διάλογο ΗΠΑ-ΕΕ μέχρι την τριμερή εταιρική σχέση ασφάλειας AUKUS, τη Συμμαχία των Τεσσάρων και των Πέντε Ματιών, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους κανόνες και την τάξη ως πρόσχημα για να καλύψουν τις σκιώδεις δραστηριότητές τους για δημιουργία διχασμού, πυροδότηση αντιπαράθεσης και αποκόμιση οφελών σε βάρος άλλων. Ως αποτέλεσμα, δεν πλήττονται μόνο μικρές και αδύναμες χώρες, αλλά και σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, πληρώνουν επίσης βαρύ τίμημα για τις ιδιοτελείς πράξεις των ΗΠΑ. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ μπορεί να δει την αλήθεια και να σταματήσει να κρατά το κερί στον διάβολο».
NOW – China: "The US is the master of disinformation."pic.twitter.com/VpJtfp8HSN
— Disclose.tv (@disclosetv) April 25, 2022
Ο Γουάνγκ όχι μόνο αρνήθηκε και πάλι να κάνει οποιαδήποτε καταγγελία της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, αλλά απέδωσε την ευθύνη για την «τρέχουσα ευρωπαϊκή κρίση ασφάλειας», όπως ονόμασε τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Οταν ρωτήθηκε για τις καταγγελίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Κίνα «παπαγαλίζει τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου», απάντησε:
«Η Κίνα απορρίπτει τέτοιες αδικαιολόγητες κατηγορίες που αγνοούν πλήρως τα γεγονότα. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν τα μαθήματά τους. Το αδιαίρετο της ασφάλειας δεν είναι ισχυρισμός της Ρωσίας, αλλά μια σημαντική αρχή που αναγνωρίζεται ευρέως και υιοθετείται από τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, τις ευρωπαϊκές χώρες και τη διεθνή κοινότητα. Αυτή η αρχή περιλαμβάνεται σε σημαντικά ντοκουμέντα, όπως η Τελική Πράξη του Ελσίνκι του 1975, η Χάρτα του Παρισιού του 1990 για μια Νέα Ευρώπη, η ιδρυτική πράξη για τις αμοιβαίες σχέσεις, τη συνεργασία και την ασφάλεια μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσικής Ομοσπονδίας του 1997, η Χάρτα για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια του 1999, μεταξύ άλλων. Και οι ΗΠΑ είναι συμβαλλόμενο μέρος ή συμμετέχον μέρος αυτών των προαναφερθέντων ντοκουμέντων. Το να ξεχνάς την ιστορία ισοδυναμεί με προδοσία. Η απόρριψη της συναίνεσης θα οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες. Αυτές οι κακοπροαίρετες ενέργειες των ΗΠΑ είναι τυπική μονομερής και αναθεωρητική ιστορία, και η βασική αιτία της τρέχουσας ευρωπαϊκής κρίσης ασφάλειας».
Η Κίνα δεν είναι δορυφόρος της Ρωσίας. Η Κίνα είναι μια ιμπεριαλιστική δύναμη, που έχει το δικό της πεδίο ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ. Για καλύτερη κατανόηση της στάσης που τηρεί η ιμπεριαλιστική ηγεσία της Κίνας συστήνουμε: