Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τι έχουν τα έρ’μα και ψοφούν;
  • Συμφωνία θα υπάρξει όταν την ανακοινώσει το Ιράν – Θα αντανακλά τη νίκη του Ιράν επί του αμερικανοσιωνιστικού άξονα
  • Ισραήλ: Απέλασαν γαλλίδα δημοσιογράφο
  • Σαν σήμερα 12 Ιούνη
  • Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ετοιμάζει ο Μητσοτάκης
  • Περονόσπορος θερίζει γενικούς γραμματείς
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Δεκατρείς δείκτες ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα διεξάγεται σε δανεικό χρόνο
Διεθνή

Δεκατρείς δείκτες ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα διεξάγεται σε δανεικό χρόνο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Απρ 2024, 09:53

Μεταφράσαμε και δημοσιεύουμε μια ακόμα εύστοχη πολιτική ανάλυση του καθηγητή Δρ. Μόχσεν Μοχάμαντ Σάλεχ, γενικού διευθυντή του εγκατεστημένου στη Βηρυττό Al-Zaytouna Centre for Studies and Consultations. Ο καθηγητής Σάλεχ αναφέρεται στην κατάσταση στη Γάζα, στο Ισραήλ και στον κόσμο και παρουσιάζει δεκατρείς δείκτες που δείχνουν ότι ο πόλεμος της σιωνιστικής οντότητας ενάντια στην Παλαιστινιακή Αντίσταση διεξάγεται πλέον σε δανεικό χρόνο.

Του καθηγητή Δρ. Μόχσεν Μοχάμαντ Σάλεχ

Δεκατρία σημάδια δείχνουν ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας (ΛΓ), ο οποίος έχει διαρκέσει περισσότερο από έξι μήνες, διεξάγεται τώρα σε δανεικό χρόνο. Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν εκπληρώσει τους στόχους τους και υπάρχει αυξανόμενη πίεση για τον τερματισμό του πολέμου.

Η απόσυρση του ισραηλινού στρατού από την περιοχή της Χαν Γιούνις στις 7.4.2024, αφού απέτυχε στους στόχους του, όπως ανέφερε η Χααρέτζ, είναι ένα ακόμα σημάδι των συσσωρευόμενων οπισθοχωρήσεων και των προκλήσεων στο πεδίο, όπου η Χαμάς και οι άλλες αντιστασιακές οργανώσεις επιμένουν να κρατούν το έδαφός τους, προκαλώντας σημαντικά πλήγματα στις ισραηλινές δυνάμεις. Η πιο πρόσφατη επιχείρηση ήταν η Επιχείρηση Αλ-Ζάνα στις 6.4.2024, η οποία, σύμφωνα με τις δυνάμεις της Αντίστασης, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 14 ισραηλινών στρατιωτών, με άλλους 18 τραυματίες και τρία άρματα μάχης κατεστραμμένα, επιταχύνοντας περαιτέρω την υποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Χαν Γιούνις.

Βέβαια, τα σημάδια ότι αυτός ο πόλεμος διεξάγεται σε «δανεικό χρόνο» δεν δείχνουν απαραίτητα ένα επικείμενο σταμάτημα του πολέμου, αντίθετα, δείχνουν ότι ο πόλεμος έχει χάσει τη λογική και τη βιωσιμότητά του, με αποτέλεσμα να γίνεται βάρος για τον ισραηλινό στρατό. Αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστεί να αποσυρθεί και να επανεκτιμήσει τη στρατηγική του. Αυτοί οι δείκτες μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

Πρώτο: Το Ισραήλ έχει αποτύχει να κατακτήσει τον πρωταρχικό του σκοπό του ακρωτηριασμού της Χαμάς. Η τελευταία παραμένει δημοφιλέστατη και ισχυρότατη στη ΛΓ. Παρά την ισραηλινή εισβολή που διαρκεί περίπου 150 μέρες, οι Ταξιαρχίες Κασάμ συνεχίζουν να επιχειρούν όχι μόνο στις κεντρικές και νότιες περιοχές αλλά και στο βορρά επίσης. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από εφτά χιλιάδες μαχητές της Χαμάς (στο βορρά) ακόμα εμπλέκονται σε μάχες και επιχειρήσεις, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στις δυνάμεις κατοχής.

Δεύτερο: Η επιδρομή, ως εκ τούτου, ήταν πολύ ανεπιτυχής στην κατάκτηση της ΛΓ και στην επιβολή του στρατιωτικού της καθεστώτος. Παρά τις θυσίες και τις απώλειες, το σύστημα διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς παραμένει αποτελεσματικό στο μεγαλύτερο μέρος της ΛΓ, ενώ διατηρεί τις στρατιωτικές και διοικητικές δομές της παρά τις προκλήσεις.

Τρίτο: Το Ισραήλ έχει αποτύχει οικτρά να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων του που κρατά η Αντίσταση.
Τέταρτο: Ο ισραηλινός στρατός απέτυχε οικτρά να ενσταλλάξει ένα αίσθημα «ηττοπάθειας» στις γραμμές της Αντίστασης και του λαού που την υποστηρίζει. Ούτε η Αντίσταση παραδόθηκε, διαλύθηκε ή μειώθηκε η αποτελεσματικότητά της, ούτε η λαϊκή υποστήριξη ταλαντεύτηκε, αντίθετα συσπειρώθηκε γύρω από την Αντίσταση. Παρά την προσφυγή σε απεχθείς πολεμικές τακτικές, συμπεριλαμβανομένων των σφαγών, της στόχευσης γυναικών και παιδιών, της κατεδάφισης σπιτιών, νοσοκομείων, σχολείων και υποδομών, καθώς και της χρήσης μεθόδων λιμοκτονίας, η αποφασιστικότητα και η αντίσταση του λαού της ΛΓ παραμένει αδιάσπαστη.

Πέμπτο: Παρά τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα, οι προσπάθειες της εγκαθίδρυσης μιας εναλλακτικής κυβέρνησης στη ΛΓ, ευθυγραμμισμένης με τα συμφέροντα του Ισραήλ, ικανής να καταπνίξει την αντίσταση και να διασφαλίσει ασφάλεια στο φάκελο της Γάζας, έχουν καταστεί ανεπιτυχείς. Μολονότι η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) τοποθετεί τον εαυτό της στις μεταπολεμικές προσπάθειες, προσπαθεί να αποφύγει την εμφάνισή της ως εργαλείου ισραηλινής επιρροής. Η δημοφιλία της στη Γάζα παραμένει σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν της Χαμάς. Αυτή η πρόκληση επεκτείνεται στην πιθανή εμπλοκή των αραβικών δυνάμεων ως μέρος μιας μεταβατικής φάσης για την αντικατάσταση της Χαμάς με μια λύση αποδεκτή τόσο από το Ισραήλ όσο και από τις ΗΠΑ.

Εκτο: Η επιδρομή έχει εξαντλήσει τη δεξαμενή των στόχων της στη ΛΓ, έχοντας προκαλέσει πολλές σφαγές και εκτεταμένες καταστροφές. Δεν απέμεινε τίποτ’ άλλο να «επιτύχει» ή να αποδυναμώσει την Αντίσταση και την αποφασιστικότητά της. Οσον αφορά τη μάχη της Ράφα, η οποία αναβάλλεται επανειλημμένα λόγω αναγνωρισμένων κινδύνων, η πιθανότητα αποτυχίας είναι ουσιώδης. Με φθίνουσα υποστήριξη της Δύσης και των ΗΠΑ και εν μέσω εσωτερικής πίεσης που ενισχύει περαιτέρω δισταγμούς, το φάσμα της «φρίκης της αποτυχίας» φαίνεται για άλλη μια φορά.

Εβδομο: Ο πόλεμος στη ΛΓ επιμένει χωρίς καμία προοπτική υπερνίκησης των δυνάμεων αντίστασης. Η διάρκειά του έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες τόσο των ΗΠΑ όσο και των δυτικών συμμάχων. Το Ισραήλ και η πολεμική προσπάθεια έχουν μετατραπεί από στρατηγικά πλεονεκτήματα σε βάρη, οικονομικά, πολιτικά, μιντιακά και «ηθικά» (αν έχει απομείνει οποιαδήποτε ηθική), με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε εσωτερικές ανησυχίες για τις δυτικές κυβερνήσεις έναντι των πληθυσμών τους. Κατά συνέπεια, η υποστήριξη της Δύσης στον πόλεμο έχει εξασθενίσει, με ορισμένες χώρες να σκέφτονται να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ.

Ογδοο: Υπάρχει ένα αναπτυσσόμενο συναίσθημα μέσα στην ισραηλινή κοινωνία και τις πολιτικές της οργανώσεις ότι ο Νετανιάχου σκοπεύει να παρατείνει τον πόλεμο για προσωπικούς λόγους – πρωταρχικά για να προσκολληθεί στην εξουσία προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενο πολιτικό θάνατο ή φυλάκιση, παρά για να προτεραιοποιήσει τα βέλτιστα συμφέροντα του Ισραήλ. Αυξάνεται η πίεση στον Νετανιάχου για να πάρει «λογικές» αποφάσεις σύμφωνα με τα ισραηλινά πρότυπα.

Ενατο: Το Ισραήλ δεν μπορεί να αντέξει παρατεταμένες συγκρούσεις και φθορές, που οδηγούν σε οικονομική παρακμή, αντίστροφη μετανάστευση, απειλές στην ασφάλεια, μειωμένες επενδύσεις και καθυστερημένες προσπάθειες εξομάλυνσης. Αυτή η πίεση εντείνεται, ιδιαίτερα καθώς η ικανότητα της Αντίστασης να προκαλεί σημαντικές καθημερινές απώλειες στην Κατοχή παραμένει.

Δέκατο: Ο εταίρος ΗΠΑ κουράζεται ολοένα και περισσότερο από τη στρατιωτική και πολιτική συμπεριφορά του Ισραήλ,, ιδιαίτερα καθώς τα ποσοστά αποδοχής του προέδρου Μπάιντεν έχουν χτυπηθεί λόγω της υποστήριξής του στον πόλεμο στη ΛΓ. Με μειωμένες προοπτικές εκλογικής επιτυχίας και επιρροής σε κομβικές Πολιτείες, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ανησυχίες για πιθανή βλάβη στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναγκάζεται ολοένα και περισσότερο να επισπεύσει την απεμπλοκή από τον πόλεμο με τις ελάχιστες απώλειες.

Ενδέκατο: Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο παρατεινόμενος πόλεμος θα κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή. Τα αραβικά καθεστώτα που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ ή βρίσκονται κάτω από σημαντική αμερικανική επιρροή φοβούνται ότι η σύγκρουση θα πυροδοτήσει εσωτερική αναταραχή, ειδικά αφού εμφανιστούν ανίσχυρα ή συνένοχα στον αποκλεισμό της ΛΓ και της Αντίστασης. Κατά συνέπεια, αυτά τα κράτη εντείνουν τις προσπάθειές τους για να τερματίσουν τον πόλεμο.

Δωδέκατο: Η διεθνής λαβή σφίγγει γύρω από το Ισραήλ, επιδεινώνοντας την απομόνωσή του, καθώς έχει παγιωθεί η αδίστακτη και αλαζονική εικόνα του και η περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μετά τις χώρες που ευθυγραμμίστηκαν με τη Νότια Αφρική σε νομικές διαδικασίες στο Διεθνές Δικαστήριο, το Ισραήλ είναι τώρα πιο απομονωμένο από ποτέ.

Δέκατο τρίτο: Η λήξη της «διάρκειας ζωής» της ισραηλινής σιωνιστικής προπαγάνδας για τον πόλεμο στη ΛΓ, μετά τον κλοιό ψεμάτων, ότι η Χαμάς σκότωσε ισραηλινούς αμάχους στην επίθεση της 7ης Οκτώβρη, μετά την αναμφισβήτητη άνοδο της Χαμάς ως εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα που ενσωματώνει μετριοπαθείς ισλαμικές αρχές μαζί με υψηλές αξίες και πολιτισμένη συμπεριφορά και η απώλεια από το Ισραήλ της ικανότητάς του να απεικονίζεται ως «θύμα», καθώς δεν μπορεί πλέον να κρύψει τα εγκλήματά του πίσω από το πέπλο του «Ολοκαυτώματος» και άλλες δικαιολογίες που επιστρατεύτηκαν τα προηγούμενα 76 χρόνια.

***

Η αποτυχία που αναφέρθηκε παραπάνω σηματοδοτεί μια σαφή έλλειψη προοπτικών για την επίτευξη των στόχων του πολέμου στο άμεσο μέλλον. Το Ισραήλ βυθίζεται όλο και περισσότερο σε ένα «βάλτο» χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου, καθώς η πραγματικότητα στο πεδίο αποκλίνει σημαντικά από τις φιλοδοξίες του. Ο πόλεμος έχει χάσει τη δικαιολογητική του βάση και τη σκοπιμότητά του, επιβαρύνοντας τις ισραηλινές δυνάμεις και βυθίζοντάς τες σε μια φάση φθίνουσας απόδοσης. Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου «δανεικού χρόνου» για την επίτευξη εφικτών στόχων, εν μέσω σύγκλισης παραγόντων που πιέζουν για παύση του πολέμου, αποχώρηση από τη Γάζα και μια ουσιαστική συμφωνία ανταλλαγής κρατούμενων και αιχμάλωτων.

Βέβαια, αυτά δεν συνεπάγονται απαραίτητα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ότι ο πόλεμος θα σταματήσει άμεσα. Παράγοντες όπως η ισραηλινή υπεροψία, ο «φόβος της αποτυχίας», η απροθυμία να αναγνωριστεί η νίκη της Αντίστασης, η παρουσία του Νετανιάχου και της σκληροπυρηνικής κυβέρνησής του και η συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης – ιδιαίτερα όσον αφορά τη διασφάλιση ότι η ΛΓ δεν θα αποτελεί μελλοντική απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ και ότι η Χαμάς δεν θα ξαναρχίσει τη διακυβέρνηση στη Γάζα – πιθανόν να αναγκάσουν το Ισραήλ να παρατείνει τον πόλεμο, αν και ίσως με μειωμένη ένταση. Τέτοιες ενέργειες μπορεί να στοχεύουν στην εξασφάλιση ευνοϊκών για το Ισραήλ διευθετήσεων. Επιπλέον, το Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποιήσει την κατοχή του στη βόρεια Γάζα και την αποτροπή της επιστροφής των εκτοπισμένων σαν μοχλό κατά της Αντίστασης.

Οσον αφορά την Αντίσταση, πρέπει να επιμείνει στις ποιοτικές και αποτελεσματικές προσπάθειές της να αναγκάσει τις ισραηλινές δυνάμεις να ικανοποιήσουν τους όρους της για το σταμάτημα του πολέμου: αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής, μια ουσιαστική ανταλλαγή κρατούμενων και αιχμάλωτων, επαναπατρισμός των προσφύγων, αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών της ΛΓ, υλοποίηση της ανοικοδόμησης, προστασία των όπλων της Αντίστασης και διασφάλιση ότι το μέλλον της Γάζας  παραμένει ένα εσωτερικό παλαιστινιακό ζήτημα.

Εκτύπωση 🖨
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροH συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στο Δημόσιο σε Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση 
Επόμενο άρθρο Ο Μπελέρι, η φασιστική ΜΑΒΗ και οι δολοφονικές επιθέσεις σε στρατώνες μέσα στην Αλβανία

Σχετικά Αρθρα

Συμφωνία θα υπάρξει όταν την ανακοινώσει το Ιράν – Θα αντανακλά τη νίκη του Ιράν επί του αμερικανοσιωνιστικού άξονα

Διεθνή 12 Ιούν 2026, 11:06

Ισραήλ: Απέλασαν γαλλίδα δημοσιογράφο

Διεθνή 12 Ιούν 2026, 08:47

Ποιανού η σημαία κυματίζει; Οι ηγέτες του Λιβάνου συντάσσονται με το Ισραήλ εναντίον του ίδιου τους του λαού

Διεθνή 10 Ιούν 2026, 20:07

Γαλλία: Απαγόρευση εισόδου και στον σιωναζιστή Σμότριτς

Την ίδια απόφαση έχουν πάρει Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Noρβηγία

Διεθνή 10 Ιούν 2026, 11:51

Μπεν Κάσπιτ: Συσσωρευόμενες στρατηγικές αποτυχίες αφήνουν το Ισραήλ αντιμέτωπο με αυξανόμενες απειλές και ελάχιστες σαφείς οδούς προς μακροπρόθεσμη ασφάλεια

Διεθνή 9 Ιούν 2026, 22:31

Γάζα: Εξουδετέρωση δικτύου πρακτόρων των σιωναζιστών

Διεθνή 9 Ιούν 2026, 21:50
Ροή Ειδήσεων
Η παπάρα

Τι έχουν τα έρ’μα και ψοφούν;

12 Ιούν 2026, 11:28
Διεθνή

Συμφωνία θα υπάρξει όταν την ανακοινώσει το Ιράν – Θα αντανακλά τη νίκη του Ιράν επί του αμερικανοσιωνιστικού άξονα

12 Ιούν 2026, 11:06
Διεθνή

Ισραήλ: Απέλασαν γαλλίδα δημοσιογράφο

12 Ιούν 2026, 08:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούνη

12 Ιούν 2026, 00:01
Πολιτική

Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

11 Ιούν 2026, 21:26
Πολιτική

Περονόσπορος θερίζει γενικούς γραμματείς

11 Ιούν 2026, 19:32
Υγεία

EΣΥ: Τα ψέματα του Μητσοτάκη και η αλήθεια των αριθμών

11 Ιούν 2026, 12:07
Καταστολή

ΑΘΩΟΙ ΟΛΟΙ! | Δίκη 5 αγωνιστών – Συνεχής ενημέρωση

11 Ιούν 2026, 11:54
Η παπάρα

Ο Μητσοτάκης με το πηλίκιο του Παπαδόπουλου και το σκήπτρο του Λουδοβίκου ΙΕ

11 Ιούν 2026, 10:44
Παιδεία

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: απροκάλυπτοι και «ντροπαλοί» υποστηρικτές

11 Ιούν 2026, 07:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούνη

11 Ιούν 2026, 00:01
Καταστολή

Ολοι αύριο (11/6) στις 9:30 στην Ευελπίδων (κτίριο 6 αίθουσα 4): Να σταθούμε στο πλευρό των αγωνιστών και να απαιτήσουμε την αθώωσή τους

10 Ιούν 2026, 22:24
Καταστολή

Μητσοτάκης-Χρυσοχοΐδης υλοποιούν το βρόμικο αφήγημα της Μοσάντ

10 Ιούν 2026, 21:12
Διεθνή

Ποιανού η σημαία κυματίζει; Οι ηγέτες του Λιβάνου συντάσσονται με το Ισραήλ εναντίον του ίδιου τους του λαού

10 Ιούν 2026, 20:07
Πολιτική

Eπιχείρηση «Αποδομήστε τον Σαμαρά»

10 Ιούν 2026, 19:25
Κόντρες

Mπαρτζώκα, Τράκη, μάθετε μπαλίτσα από τον άρχοντα

10 Ιούν 2026, 13:10
Διεθνή

Γαλλία: Απαγόρευση εισόδου και στον σιωναζιστή Σμότριτς

Την ίδια απόφαση έχουν πάρει Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Noρβηγία

10 Ιούν 2026, 11:51
Πολιτική

Μην ψωνίζετε από τη ZARA – Στηρίζει τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη

10 Ιούν 2026, 08:49
Παιδεία

Κυβέρνηση και διοίκηση ΕΚΠΑ ιδρύουν ξενόγλωσσα διατμηματικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με ΔΙΔΑΚΤΡΑ στο Φυσικό

10 Ιούν 2026, 05:50
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούνη

10 Ιούν 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούνη

Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας.

Φινλανδία: Ημέρα Ελσίνκι (1550).

Φιλιππίνες: Ημέρα ανεξαρτησίας (1898).

1891: Πυροβολείται από άνεργο εργάτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μακ Κίνλεϊ (πέθανε μετά από δύο ημέρες).

1975: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει αίτηση ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

1986: Η Νότια Αφρική κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω φυλετικών ταραχών.

1991: Ο Μπόρις Γιέλτσιν εκλέγεται πρόεδρος της Ρωσίας.

2005: Το Κουβέιτ αποκτά την πρώτη γυναίκα υπουργό στην ιστορία του.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η ακρίβεια κλέβει τη λάμψη των μακροοικονομικών επιτυχιών και στο Μέγαρο Μαξίμου οι επικοινωνιολόγοι αναλύουν με προβληματισμό τις ποιοτικές μετρήσεις των πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Όπως μαθαίνουμε, διαπιστώνουν ένα πολιτικό παράδοξο. Την ώρα που η χώρα εισπράττει επαίνους από την Κομισιόν και τις αγορές και έχει πρόεδρο στο Eurogroup τον Πιερρακάκη, εντούτοις η δημοφιλία του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης πιέζονται στα… ράφια των σουπερμάρκετ και στις… αντλίες των πρατηρίων! Τι λένε οι ειδικοί μέσα στην κυβέρνηση; Οτι οι μεγάλες οικονομικές επιτυχίες χρειάζονται μήνες για να διαχυθούν στην πραγματική οικονομία και στο πορτοφόλι του πολίτη. Οπότε όλοι είναι στο… περίμενε, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για το περιβάλλον που θα επικρατεί όταν φτάσουμε στις εκλογές!

Political

(Το παραπάνω σχόλιο το υπογράφει ο ίδιος ο εκδότης της καραδεξιάς Political, που έχει «ανοιχτή γραμμή» με το μέγαρο Μαξίμου. Εχει τίτλο «Γιατί είναι προβληματισμένοι οι επικοινωνιολόγοι του Μητσοτάκη». Το «παράδοξο» δεν βλέπουμε. Ούτε ο εκδότης το βλέπει, είμαστε σίγουροι. Κάτι πρέπει να γράψει, όμως, για να μην καρφωθεί. Φόρεσε κάπα, πήρε και μια γκλίτσα στο χέρι και παριστάνει τον αφελή βοσκό που νόμιζε ότι τα πρόβατα μπορούν να επιζήσουν χωρίς τροφή φτάνει να τα αφήνει να λιάζονται. Εχει, λέει, τεράστιες μακροοικονομικές επιτυχίες ο Μητσοτάκης, παίρνει συγχαρητήρια από την Ούρσουλα και την καμαρίλα της, του έκαναν και τον Πιερρακάκη παιδί για τα θελήματα στο Eurogroup, αλλά χρειάζεται καιρός για ν’ αποδώσουν οι… μακροοικονομικές επιτυχίες. Οπότε, ο κόσμος βρίζει, φτύνει και μουτζώνει, γιατί στενάζει από την ακρίβεια. Ο λαϊκός κόσμος, χωρίς να γνωρίζει πολιτική οικονομία, βλέπει, συγκρίνει και κρίνει. Βλέπει ότι αυτά που ονομάζουν «μακροοικονομικές επιτυχίες» ήδη αποδίδουν. Μόνο που αποδίδουν μονόπλευρα. Οι ιμπεριαλιστές δανειστές εισπράττουν τους τόκους τους και οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ντόπιες και ξένες, βλέπουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται, καθώς ενθυλάκωσαν και τα λεφτά από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης. Τα μεροκάματα, όμως, παραμένουν καθηλωμένα σε πραγματικούς – συχνά και σε ονομαστικούς – όρους, ο πληθωρισμός καλπάζει, σε επίπεδα πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι συνέπειες της κρίσης εκτινάσσουν τις τιμές σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης. Οσος χρόνος κι αν περάσει, αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει, γιατί δεν υπάρχει ζήτημα «χρόνου για να αποδώσουν οι μακροοικονομικές επιτυχίες», αλλά ζήτημα εφαρμογής μιας σκληρής ταξικής πολιτικής. Κι αυτό κάθε άλλο παρά παράδοξο είναι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo