Aπό την επίσημη ιστοσελίδα της βραζιλιάνικης προεδρίας της Δημοκρατίας πληροφορούμαστε ότι την περασμένη Πέμπτη (26 Οκτώβρη) ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είχε τηλεδιάσκεψη με το «Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων του Ισραήλ». Στην ανακοίνωση γίνεται ευθέως λόγος για «τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς». Αναφέρεται πως «ο πρόεδρος Λούλα καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, και τόνισε τη σημασία της ακρόασης των ανθρώπων που πλήττονται άμεσα από την τρομοκρατία και τον πόλεμο».
Προσέξτε την ημερομηνία: 26 Οκτώβρη. Δεν είμαστε στις 7 ή τις 8 Οκτώβρη, αλλά έχουν περάσει σχεδόν είκοσι μέρες σκληρών βομβαρδισμών και στοχευμένων δολοφονιών αμάχων (χιλιάδων παιδιών ανάμεσά τους) στη Γάζα, για τους οποίους ο… ευαίσθητος Λούλα δεν λέει λέξη. Δεν αισθάνεται την ανάγκη να κάνει έστω μια τυπική αναφορά, προσπαθώντας να τηρήσει -υποκριτικά βρε αδερφέ- κάποιες ίσες αποστάσεις.
Ο Λούλα «υπενθύμισε ότι και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν ειρήνη»! Σώωωπα! Δεν του είπαν οι σύμβουλοί του ότι ο ίδιος ο ΟΗΕ, στον οποίο αυτό το χρόνο ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναγνωρίζει ως νόμιμο δικαίωμα τον ένοπλο αγώνα ενάντια στην κατοχή, για την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση;
Οι συγγενείς των ισραηλινών αιχμαλώτων είπαν στον Λούλα ότι οι συγγενείς τους «απήχθησαν από τη Χαμάς» και πως «μερικοί πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και δεν έχουν φάρμακα». Η 85χρονη Γιοχβέντ Λίφσιτζ, που ήταν αιχμάλωτη και απελευθερώθηκε από τη Χαμάς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι κατά την αιχμαλωσία είχαν γιατρό, νοσοκόμους και τους χορηγήθηκαν αμέσως τα φάρμακά τους, Δεν το είδαν αυτό ο Λούλα και οι σύμβουλοί του; Γιατί αναπαράγουν τα σιωνιστικά ψεύδη;
Για τα εκατομμύρια των Παλαιστίνιων της Γάζας, που στερούνται τα φάρμακά τους, για τα νοσοκομεία που βομβαρδίστηκαν, για τα νοσοκομεία που δεν έχουν ηλεκτρισμό, όπου οι γιατροί αναγκάζονται να χειρουργήσουν χωρίς αναισθησία, γιατί δεν βρήκε μια λέξη να πει ο λαλίστατος Λούλα;
Αλήθεια, δεν ξέρει ο Λούλα για τους άνω των 5.500 παλαιστίνιους κρατούμενους που σαπίζουν στις ισραηλινές φυλακές; Δεν ξέρει πως περίπου το ένα τέταρτο απ’ αυτούς κρατείται με το φασιστικό καθεστώς της «διοικητικής κράτησης» (κράτηση επ’ αόριστον, χωρίς δίκη), που είναι παράνομο ακόμα και με βάση το αστικό διεθνές δίκαιο; Γιατί δεν είπε δυο λέξεις γι’ αυτούς, έτσι για να τηρήσει κάποια… ισορροπία;
«Εκφράζοντας την αλληλεγγύη του, ο πρόεδρος είπε ότι, ως πατέρας και παππούς, συμμερίζεται τον πόνο των οικογενειών που έχουν πληγεί — και δήλωσε ότι η Βραζιλία θρηνεί επίσης για αυτό που συνέβη». Ο πατέρας και παππούς Λούλα δεν συμμερίζεται τον πόνο των οικογενειών των άνω των 7.000 νεκρών αμάχων της Γάζας, που υπήρχαν όταν έκανε την τηλεδιάσκεψη (πλέον έχουν ξεπεράσει τους 8.000 οι νεκροί).
Και βέβαια, ο Λούλα «θυμήθηκε επίσης τα δύο ταξίδια που έκανε στο Ισραήλ, το 1993 και το 2010, και την εξαιρετική σχέση που είχε με τον πρώην πρόεδρο Σιμόν Πέρες». Αυτό δα έλειπε, business as usual… Αλλωστε, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο Λούλα συνοδευόταν από τον επικεφαλής του κόμματός του στη Γερουσία, Jaques Wagner, και από την ειδική σύμβουλο Clara Ant, «και οι δύο εβραϊκής καταγωγής».
Ο Λούλα είπε στους ισραηλινούς συνομιλητές του ότι «έχει δεσμευτεί προσωπικά για την οικοδόμηση της ειρήνης, την απελευθέρωση ομήρων και το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου». Για την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης; Μπα… Oμως, ακόμα και οι οπαδοί του κόμματός του συνήθιζαν να φωνάζουν στις διαδηλώσεις «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη – Λευτεριά στην Παλαιστίνη».
Ο Λούλα «υπενθύμισε ότι το ψήφισμα που παρουσίασε η Βραζιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών -το οποίο υποστηρίχθηκε ευρέως από τα μέλη του αλλά τέθηκε βέτο από ένα από αυτά- περιείχε ρητή αναφορά στην ανάγκη για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων από τη Χαμάς. Διαβεβαίωσε ότι η Βραζιλία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την απελευθέρωση των ομήρων καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου του ΣΑΗΕ, ακόμη και μετά τη λήξη της τον Δεκέμβρη».
Καλή η πρόθεση ταύτισης με το σιωναζισμό, αλλά τρεις μέρες μετά από τη συνομιλία τους οι συνομιλητές του τον είχαν ξεπεράσει και συντάσσονται πλέον ανοιχτά με την πρόταση της Παλαιστινιακής Αντίστασης: «all for all». Ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων που έχει η Παλαιστινιακή Αντίσταση με όλους τους Παλαιστίνιους που είναι κρατούμενοι στις κατοχικές φυλακές. Ο Λούλα έμεινε με τη ντροπή (κατ’ ευφημισμόν το λέμε, γιατί πρόκειται για ξεδιάντροπο αστό πολιτικό): σαν τσιράκι της σιωνιστικής πολιτικής ζητάει να απελευθερώσει μονόπλευρα η Αντίσταση τους αιχμαλώτους που έχει και όχι να γίνει ανταλλαγή κρατούμενων! Οι συγγενείς των ισραηλινών αιχμάλωτων έχουν καταλάβει ότι αυτό είναι ανέφικτο, ο Λούλα όμως είναι με τον Νετανιάχου και τον Μπεν Γκιβρ.
Αυτός ήταν πάντοτε ο Λούλα. Ενας σοσιαλδημοκράτης, ένας στυγνός αστός πολιτικός. Ας μην μας… ξαναζαλίσουν με την… αριστεροσύνη του διάφοροι εγχώριοι οπορτουνιστές που ψάχνουν… λουλάδες για να οικοδομήσουν ψεύτικες ελπίδες.