Μια μέρα μετά το καταστροφικό «ατύχημα» στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ισραηλινός επιστήμονας δήλωνε στο Κανάλι 2 της ισραηλινής τηλεόρασης: «Από αυτά που συλλέξαμε, αυτή η καταστροφή είναι ακόμα πιο επικίνδυνη από το Τσέρνομπιλ». Οπως επισημαίνουν οι Τάιμς της Ασίας σε σχετικό άρθρο τους, από το οποίο αντλήσαμε την παραπάνω πληροφορία (25/6/11), όσο περνού-σε ο καιρός όλο και περισσότεροι επιστήμονες κατέληγαν στην παραπάνω άποψη. Οπως ο Αρνολντ Γκούντερσεν, μηχανικός με 39 χρόνια εμπειρίας στα πυρηνικά εργοστάσια, που μανατζάρει και συντονίζει έργα σε 70 πυρηνικά εργοστάσια των ΗΠΑ. Ο Γκού-ντερσεν χαρακτήρισε την Φουκουσίμα ως «τη μεγαλύτερη βιομηχανική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας».
Στο άκρως ενδιαφέρον δημοσίευμα του δημοσιογράφου Νταρ Τζαμάιλ (Αλ Τζαζίρα, 16/6), ο Γκούντερσεν επισημαίνει: «Τα (σ.σ. πυρηνικά) καύ-σιμα έχουν γίνει τώρα μια λιωμένη μάζα στον πάτο του αντιδραστήρα… Η μάζα είναι απίστευτα ραδιενεργή και τώρα θα πρέπει να ρίξεις νερό πάνω της. Το νερό μαζεύει τεράστια ποσά ραδιενέργειας. Ετσι, όσο περισσότερο νερό προσθέτεις, παράγεις εκατοντάδες χιλιάδες τόνους υψηλά ραδιενεργού νερού». Το άρθρο επισημαίνει ότι γιαπωνέζοι επιστήμονες έχουν εντοπίσει «θερμά σημεία» ραδιενεργού υλικού σε διάφορες περιοχές της Ιαπωνίας και τα αποτελέσματα των ερευνών τους είναι ανησυχητικά. Ο Γκούντερσεν επισημαίνει ότι «έχουμε εκτεθειμένους 20 ραδιενεργούς πυρήνες… αυτό σημαίνει ότι η δυνατότητα έκκλησης ραδιενέργειας είναι 20 φορές μεγαλύτερη αυτής του Τσέρνομπιλ».
Ο αμερικάνος επιστήμονας επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να καθαριστούν όλες οι περιοχές που μολύνθηκαν, οι οποίες εκτείνονται πολύ πιο μακριά από αυτές που είχαν εντοπιστεί μετά το ατύχημα του Τσέρνομπιλ, ορισμένες από τις οποίες δεν έχουν ακόμα καθαριστεί στη Γερμανία, 30 χρόνια μετά το ατύχημα! Η διαχειρίστρια εταιρία (TEPCO, ηλεκτρική εταιρία του Τόκιο) συνεχίζει να ψεκάζει τους αντιδραστήρες, αλλά αυτό έχει οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, αφού η ραδιενέργεια εκλύεται στον αέρα μέσω του ατμού και της συμπύκνωσης του θαλασσινού νερού (μόλις κρυώσει ο ατμός).
Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα των Τάιμς της Ασίας, η TEPCO έχει παραδεχτεί ότι η ραδιενέργεια που έχει εκλυθεί από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα είναι «ενδεχομένως» περισσότερη του Τσέρνομπιλ. Τόσο η γιαπωνέζικη κυβέρνηση όσο και η TEPCO παραδέχονται πλέον ότι ο στόχος τους να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο «μπορεί να είναι» μη ρεαλιστικός. Και οι δύο έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για απόκρυψη στοιχείων και για πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις. Θυμηθείτε πόσο καθυστέρησε η γιαπωνέζικη κυβέρνηση να ανεβάσει το επίπεδο κινδύνου. Από το επίπεδο 4 που το είχε κατατάξει η γιαπωνέζικη Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στις 13 Μάρτη (δύο μέρες μετά το ατύχημα), δηλαδή ως ατύχημα με τοπικές συνέπειες, χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος μήνας για να το κατατάξει στο επίπεδο 7, δηλαδή ισοδύναμο με του Τσέρνομπιλ.
Οσο περνάει ο καιρός αποκαλύπτεται ότι το «ατύχημα» ήταν πολύ χειρότερο από του Τσέρνομπιλ. Βάζουμε σε εισαγωγικά τη λέξη «ατύχημα», γιατί ήταν ένα έγκλημα, αποτέλεσμα του κυνηγητού του κέρδους εις βάρος της ασφάλειας, όπως έχουμε γράψει αναλυτικά από αυτές εδώ τις στήλες (βλ. «Κ», 648/25.6.2011). Η Φουκουσίμα ήταν ένα πυρηνικό εργοστάσιο της δεκαετίας του ’70 που, όπως και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας παραδέχτηκε σε έκθεσή της, είχε σχεδιαστεί για πολύ μικρότερα κύματα τσουνάμι, ο κίνδυνος των οποίων είχε υποεκτιμηθεί, ενώ στο παρελθόν (το 2002) τέσσερα μεγαλοστελέχη της εταιρίας (ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και δύο σύμβουλοι) είχαν αναγκαστεί να παραιτηθούν, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με τις πλαστογραφήσεις αρχείων ελέγχων και επισκευών σε 29 περιπτώσεις. Οταν τα λεφτά είναι πολλά η ασφάλεια μπορεί να περιμένει…