Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η μεγαλειώδης παρέλαση του Ταμερλάνου
  • O αγέρωχος μαχητής-κρατούμενος και το δειλό σιωναζιστικό κτήνος
  • Θα το πουν και αυτό αντισημιτισμό;
  • Σαν σήμερα 28 Σεπτέμβρη
  • Χεζμπολά: Η στήριξή μας στη Γάζα απέναντι στον σιωνιστικό πόλεμο εξόντωσης είναι μια τιμημένη ιστορική στάση
  • Προς αναβολή οι παλαιστινιακές εκλογές
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα (1)
Διεθνή

Διακυβέρνηση Ομπάμα

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα (1)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Νοέ 2016, 00:00

Η απρόσμενη νίκη του ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές της περασμένης Τρίτης δημιουργεί ερωτηματικά σε όσους πίστεψαν στην προεδρία Ομπάμα. Πώς είναι δυνατόν ο αμερικάνικος λαός να επιλέξει έναν δισεκατομμυριούχο αντιδραστικό δημαγωγό και όχι τη διάδοχο του Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον, όταν η προεδρία Ομπάμα υποτίθεται ότι άλλαξε τη ζωή εκατομμυρίων Αμερικανών προς το καλύτερο;

Για όποιον δεν μένει στο εξωτερικό περιτύλιγμα της εκάστοτε εξουσίας, αλλά ερευνά το ποιόν της, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός παρέμεινε το ίδιο επιθετικός και το ίδιο εκμεταλλευτικός, ανεξάρτητα από τον πολιτικό διαχειριστή που καθόταν στον προεδρικό θώκο. Αυτό προκύπτει από τα ίδια τα γεγονότα, και τα γεγονότα είναι πεισματάρικα, που λέει ένα παλιό ρητό. Μπορεί ο Τσίπρας, όταν επισκέφτηκε την Αμερική ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν δυνάμει πρωθυπουργός, να έλεγε ότι είδε μόνο χαμογελαστούς ανθρώπους και όχι σκυθρωπούς, όπως στην Ελλάδα της κρίσης, μη φειδόμενος επαίνων για την οικονομική και κοινωνική πολιτική Ομπάμα, την οποία αντιπαρέβαλε με τη «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» της Γερμανίας, όμως οι αμερικάνοι εργαζόμενοι (εργάτες και μικροαστοί) δε βίωσαν αυτό που «είδε» ο Τσίπρας.

Στο αφιέρωμα αυτό θα αναφερθούμε «στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» της διακυβέρνησης Ομπάμα. Στις σημαντικότερες αλλαγές που είχε υποσχεθεί στον αμερικάνικο λαό και στα πεπραγμένα του. Στόχος να ξεφύγουμε από το «στιλ» και να μπούμε στην ουσία της εκάστοτε πολιτικής.

Κολλημένο στα 7.25 δολάρια το ωρομίσθιο

Μία από τις υποσχέσεις του Ομπάμα ήταν η αύξηση του ελάχιστου ωρομισθίου. Το είχε τάξει πολλές φορές από τότε που εκλέχτηκε. Στην ετήσια ομιλία του για την Kατάσταση της Ενωσης (o εκάστοτε πρόεδρος την απευθύνει στο Κογκρέσο), στις 20 Γενάρη του 2015, ο Ομπάμα είχε δηλώσει τα εξής:

«Οπωσδήποτε, τίποτε δε βοηθά τις οικογένειες να τα βγάλουν πέρα όσο οι υψηλότεροι μισθοί… Και θα ήθελα να πω τα εξής σε καθένα που βρίσκεται σε αυτό το Κογκρέσο και αρνείται την αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου: αν πραγματικά πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να στηρίξετε μία οικογένεια εργαζόμενοι με 15.000 δολάρια το χρόνο με πλήρες ωράριο, προσπαθήστε το. Αν όχι, ψηφίστε να δοθεί μία αύξηση σε εκατομμύρια σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς» (https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2015/01/20/remarks-president-state-union-address-january-20-2015).

Σημειώνουμε ότι το όριο φτώχειας για τετραμελή οικογένεια ήταν γύρω στα 24.000 δολάρια το 2014. Τα 15.000 που ανέφερε ο Ομπάμα (τα οποία αντιστοιχούν σε πλήρη εβδομαδιαία εργασία 40 ωρών, με το κατώτατο ωρομίσθιο, για 52 εβδομάδες το χρόνο, χωρίς πληρωμένη άδεια) ισοδυναμούν με το 62% του ορίου φτώχειας! 

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, βάσει των ελληνικών δεδομένων, σημειώνουμε ότι το όριο φτώχειας για τετραμελή οικογένεια με παιδιά ήταν 9.475 ευρώ το 2015. Το 62% αυτού του ποσού είναι 5.875 ευρώ. Ενας εργάτης που παίρνει αυτά τα λεφτά, δουλεύοντας 40 ώρες τη βδομάδα και 52 βδομάδες το χρόνο (χωρίς πληρωμένη άδεια δηλαδή), όπως στον υπολογισμό για το ετήσιο εισόδημα του αμερικάνου εργάτη που δουλεύει με το ελάχιστο ωρομίσθιο, θα παίρνει ωρομίσθιο 2.82 ευρώ! Σε τέτοιο επίπεδο αντιστοιχεί το ελάχιστο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ, αν το ανάγουμε στα ελληνικά δεδομένα! Κάνουμε αυτή τη σύγκριση για να δείξουμε πόσο ξεφτιλισμένο είναι το κατώτατο ωρομίσθιο που ισχύει μέχρι σήμερα σύμφωνα με την αμερικάνικη νομοθεσία.

Το Κογκρέσο, βέβαια, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, δεν έκανε τη χάρη στον Ομπάμα. Ετσι, παρά τις υποσχέσεις του ότι το κατώτατο ωρομίσθιο θα αυξηθεί στα 9 ή ακόμα και στα 10.1 δολάρια, αυτό παρέμεινε όνειρο απατηλό. Κι αν μέχρι τον ερχόμενο Γενάρη, που λήγει η θητεία του, δεν αυξηθεί, ο Ομπάμα θα είναι ο τρίτος πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ που δεν υπέγραψε αύξηση στο κατώτατο ωρομίσθιο (οι άλλοι δύο είναι ο  Τζέραλντ Φορντ και ο Ρόναλντ Ρίγκαν)! Το κατώτατο ωρομίσθιο θεσμοθετήθηκε στις ΗΠΑ το 1938 και η τελευταία αύξησή του έγινε τον Ιούλη του 2009, βάσει νόμου που είχε περάσει η κυβέρνηση Μπους το 2007!

Ο Ομπάμα, φυσικά, ρίχνει την ευθύνη για τη μη αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στο Κογκρέσο, του οποίου και τα δύο σώματα (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία) ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς που έχουν την πλειοψηφία. Αν όμως έκρινε ότι το θέμα είναι σημαντικό, θα συγκρουόταν με το Κογκρέσο και θα νομοθετούσε με προεδρικό διάταγμα. Ποιος εργαζόμενος θα τον κατηγορούσε για κάτι τέτοιο; Τότε, ίσως να βοηθούσε τη διάδοχό του Χίλαρι Κλίντον περισσότερο απ’ όσο τη βοήθησε με τη συμμετοχή του στην προεκλογική της καμπάνια.

Ανθρακες ο θησαυρός του Obamacare

Υποτίθεται ότι μία «σπουδαία τομή» που έκανε ο Ομπάμα ήταν ο νόμος Accordable Care Act (ACA) που ψηφίστηκε το 2010. Σύμφωνα με το νόμο αυτό, η ασφάλιση Υγείας έγινε υποχρεωτική για κάθε Αμερικάνο, όμως λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι η ασφάλιση δεν προσφέρεται τζάμπα, ούτε είναι κυρίως δημόσια, αλλά αγοράζεται με τον μπαμπούλα επιβολής προστίμου σε όποιον παραμείνει ανασφάλιστος, ίσου με το 2.5% του ακαθάριστου προ-φόρου εισοδήματός του. Ο ίδιος ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι με το νόμο του για την υποχρεωτική ασφάλιση Υγείας των Αμερικάνων «ένα από τα κίνητρα για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να μπλεχτούν σ’ αυτή την διαδικασία είναι ενδεχομένως ότι θα έχουν μία ολόκληρη ομάδα νέων πελατών, πελατών που πληρώνουν» (για περισσότερα βλ. «Κόντρα», αρ. φύλλου 593, 27.3.2010, www.eksegersi.gr/article.php?article_id=1852&cat_id=20). 

Σήμερα, αν και ο Λευκός Οίκος παινεύεται ότι με το νόμο ACA οι ανασφάλιστοι Αμερικανοί μειώθηκαν κατά 10 εκατομμύρια (βλ. Εκθεση για τον προϋπολογισμό του 2016 https://www.whitehouse.gov/sites/default/files/omb/budget/fy2016/assets/budget.pdf), τα έξοδα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυξήθηκαν και συνεχίζουν να αυξάνονται για τους ασφαλισμένους.

Πριν από δυο βδομάδες, το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα ασφάλιστρα των συμβολαίων για την Υγεία που πωλούνται σε 38 Πολιτείες θα αυξηθούν κατά 25% κατά μέσο όρο. Το μη κυβερνητικό ινστιτούτο Commonwealthfund καθησύχαζε όμως τους ασφαλισμένους, λέγοντάς τους ότι οι περισσότεροι δε θα πληρώσουν παραπάνω, γιατί οι αυξήσεις θα καλυφθούν από τις φοροαπαλλαγές και τα κοινωνικά επιδόματα, αφού το 84% των εγγεγραμμένων τα δικαιούνται (https://www.commonwealthfund.org/publications/blog/2016/nov/aca-open-enrollment-is-here). Εμείς δεν μπορούμε φυσικά να ελέγξουμε αυτή τη διαβεβαίωση. Θα αναφέρουμε όμως τι επισημαίνει άλλη έκθεση του ίδιου ινστιτούτου σχετικά με τα ασφάλιστρα Υγείας (https://www.commonwealthfund.org/publications/issue-briefs/2016/oct/slowdown-in-employer-insurance-cost-growth):

«Οι εργάτες πληρώνουν περισσότερα για οικογενειακή κάλυψη, επωμιζόμενοι το 27% του μέσου κόστους των 4.710 δολαρίων (σε εθνικό επίπεδο). Το ποσοστό αυτό είναι το ίδιο με το 2010, αλλά μεγαλύτερο από το 25% που ήταν το 2006, όταν η μέση εισφορά ήταν 2.890 δολάρια»!

Ομως, δεν είναι μόνο το ότι οι ασφαλισμένοι εργαζόμενοι πληρώνουν υψηλότερα ασφάλιστρα. Αυτοί είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν περισσότερα για συμμετοχή στις δαπάνες της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αν έχουν την ατυχία και αρρωστήσουν. Ο αριθμός των συμβολαίων με συμμετοχή του ασφαλισμένου στα έξοδα, σύμφωνα με την προαναφερθείσα έκθεση, αυξάνεται. Το 2015, στο 85% των ατομικών ιατροφαρμακευτικών ασφαλίσεων υπήρχε συμμετοχή του εργαζόμενου, ενώ το 2006 το ποσοστό αυτό ήταν 66%.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η υψηλή συμμετοχή του εργαζόμενου στην πληρωμή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι κανόνας στα εργοδοτικά συμβόλαια. Σε εθνικό επίπεδο, η συμμετοχή του άγαμου εργαζόμενου ήταν το 2015 1.541 δολάρια, ποσό διπλάσιο σε σχέση με το 2006 (714 δολάρια)! Αυτό σημαίνει ότι ιατροφαρμακευτικά έξοδα μέχρι 1.541 δολάρια τα πληρώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος, ενώ οι ασφαλιστικές πληρώνουν μόνο το επιπλέον ποσό (αν υπάρχει). Δηλαδή, αν κάποιος κάνει μία επέμβαση που κοστίζει 2.000 δολάρια, ο ίδιος θα πληρώσει τα 1.541 και η ασφαλιστική μόλις 459!

Σε εθνικό επίπεδο, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης της συμμετοχής του ασφαλισμένου στα έξοδα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μειώθηκε από το 2010, συγκριτικά με την πενταετία πριν από την ψήφιση του νόμου ACA, όμως παραμένει υψηλός. Η αύξηση της συμμετοχής ήταν 8.5% για κάθε χρόνο μεταξύ 2010 και 2015, ενώ την πενταετία 2006-2010 ήταν 9.5% το χρόνο. Ομως, συνδυάζοντας τις κρατήσεις και τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στα έξοδα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι αμερικάνικες οικογένειες με ασφαλιστική κάλυψη από τον εργοδότη είχαν ένα μέσο κόστος γύρω στα 6.422 δολάρια, ενώ το 2006 αυτό το κόστος ήταν 3.531 δολάρια. Μιλάμε δηλαδή για αύξηση κατά 82%!

Ρατσισμός και αστυνομική καταστολή

Η διακυβέρνηση Ομπάμα δεν περιόρισε την κρατική καταστολή. Αντίθετα, επί των ημερών του ήταν που εξαπλώθηκε σαν πανούκλα η αστυνομική βαρβαρότητα, με κύριο στόχο Αφροαμερικανούς. 

Περισσότεροι από τρεις άνθρωποι δολοφονούνται καθημερινά από αστυνομικές σφαίρες στις ΗΠΑ. Αυτό αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» (https://www.theguardian.com/us-news/ng-interactive/2015/jun/01/the-counted-police-killings-us-database#), που έχει φτιάξει βάση δεδομένων με όλες τις δολοφονίες πολιτών από μπάτσους. Οι αστυνομικές σφαίρες και η αγριότητα κατά των έγχρωμων δεν έκαναν διακρίσεις. Με στόχους από δεκαπεντάχρονα παιδιά μέχρι σαραντάχρονους άντρες, από νέους σε πισίνες μέχρι μαθήτριες σε σχολικές τάξεις, η αστυνομική καταστολή έχει οργιάσει, ιδιαίτερα μετά από τη δολοφονία του δεκαοχτάχρονου αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν, που έγινε τον Αύγουστο του 2014 στο Φέργκιουσον, και την απαλλαγή του δολοφόνου μπάτσου. Γιατί να μην οργιάσει η αστυνομική καταστολή, όταν πέρα από τα δακρύβρεχτα λογάκια του Ομπάμα και της παρέας του οι μπάτσοι χαίρουν πλήρους ασυλίας; 

Στο επόμενο: Ταξική φορολογία, λεφτά για το κεφάλαιο, φτώχεια και ιμπεριαλιστική πολιτική

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Διακυβέρνηση Ομπάμα

Μπαίγνιο των εμίρηδων
Επόμενο άρθρο

Διακυβέρνηση Ομπάμα

Παραπάει η ψευτιά με το γιαούρτι

Σχετικά Αρθρα

O αγέρωχος μαχητής-κρατούμενος και το δειλό σιωναζιστικό κτήνος

Διεθνή 28 Σεπ 2026, 10:25

Χεζμπολά: Η στήριξή μας στη Γάζα απέναντι στον σιωνιστικό πόλεμο εξόντωσης είναι μια τιμημένη ιστορική στάση

Θα αποτελέσει πηγή υπερηφάνειας και ελπίδας για όλες τις γενιές

Διεθνή 27 Σεπ 2026, 18:38

Προς αναβολή οι παλαιστινιακές εκλογές

Διεθνή 27 Σεπ 2026, 09:54

Κράτος απαρτχάιντ: Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Ισραήλ απαγόρευσε τη συμμετοχή στις εκλογές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούν Παλαιστίνιους

Απέρριψε την προσφυγή για απαγόρευση του κόμματος του Μπεν Γκβιρ

Διεθνή 26 Σεπ 2026, 12:48

Καθολικοί κληρικοί έκαναν πορεία προς το Βατικανό, απαιτώντας τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα

Διεθνή 25 Σεπ 2026, 21:06

Ο Νετανιάχου, η Σούζαν Σαράντον και ο ορισμός της είδησης

Διεθνή 25 Σεπ 2026, 09:30
Ροή Ειδήσεων
Αθλητισμός

Η μεγαλειώδης παρέλαση του Ταμερλάνου

28 Σεπ 2026, 11:19
Διεθνή

O αγέρωχος μαχητής-κρατούμενος και το δειλό σιωναζιστικό κτήνος

28 Σεπ 2026, 10:25
Αθλητισμός

Θα το πουν και αυτό αντισημιτισμό;

Οι παίχτες της Εθνικής Ιρλανδίας περιφρόνησαν τους αντιπάλους τους της σιωνιστικής οντότητας

28 Σεπ 2026, 09:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Σεπτέμβρη

28 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Χεζμπολά: Η στήριξή μας στη Γάζα απέναντι στον σιωνιστικό πόλεμο εξόντωσης είναι μια τιμημένη ιστορική στάση

Θα αποτελέσει πηγή υπερηφάνειας και ελπίδας για όλες τις γενιές

27 Σεπ 2026, 18:38
Διεθνή

Προς αναβολή οι παλαιστινιακές εκλογές

27 Σεπ 2026, 09:54
Αγροτικά

Ο αφθώδης πυρετός συνεχίζει να κάνει θραύση στο ζωικό κεφάλαιο της Λέσβου

27 Σεπ 2026, 09:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Σεπτέμβρη

27 Σεπ 2026, 00:01
Παιδεία

Ο Κασιδιάρης σε ρόλο… εθνικού ευεργέτη και ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε ρόλο αβανταδόρου

26 Σεπ 2026, 19:06
Πολιτισμός

Ο Macklemore, οι Γαζαίοι και οι τεκτονικές δονήσεις στην αμερικάνικη βιομηχανία της ψυχαγωγίας

26 Σεπ 2026, 14:30
Παιδεία

Δικηγορικοί Σύλλογοι για ιδιωτικά «πανεπιστήμια»-πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια: Ναι μεν, αλλά…

26 Σεπ 2026, 13:35
Διεθνή

Κράτος απαρτχάιντ: Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Ισραήλ απαγόρευσε τη συμμετοχή στις εκλογές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούν Παλαιστίνιους

Απέρριψε την προσφυγή για απαγόρευση του κόμματος του Μπεν Γκβιρ

26 Σεπ 2026, 12:48
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

26 Σεπ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Σεπτέμβρη

26 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Καθολικοί κληρικοί έκαναν πορεία προς το Βατικανό, απαιτώντας τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα

25 Σεπ 2026, 21:06
Πολιτική

Μητσοτάκης: Γλάστρα του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου στον ΟΗΕ, όταν όλα τα κράτη τον απομόνωσαν

25 Σεπ 2026, 20:41
Περιβάλλον

Εδωσαν «μπιρ παρά» το Ελληνικό στους Λάτσηδες και τώρα η περιφέρεια Αττικής νοικιάζει πανάκριβα αθλητικές εγκαταστάσεις

25 Σεπ 2026, 20:17
Κόντρες

Πόθοι στον καταραμένο βάλτο

25 Σεπ 2026, 19:30
Καταστολή

Ο Βασίλης Μάγγος βασανίστηκε (και) μέσα στην Ασφάλεια Βόλου: αυτό προκύπτει από τα ντοκουμέντα

25 Σεπ 2026, 18:19
Υγεία

Πατούλης και στα εβραϊκά

Υπερασπίζεται τον ιατρικό τουρισμό και τον σιωναζισμό

25 Σεπ 2026, 13:44
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Σεπτέμβρη

Ημέρα κατά της λύσσας.

Ημέρα Ινδιάνων Αμερικής.

1864: Ιδρύεται η Πρώτη Διεθνής.

1941: Εξέγερση ελλήνων κομμουνιστών κατά βουλγάρων φασιστών στην περιοχή Δράμας, νεκροί τέσσερις βούλγαροι χωροφύλακες.

1941: Συγκροτείται το ΕΑΜ.

1970: Η Αλβανία αποχωρεί από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

1974: Καθιερώνεται με νόμο η δημοτική γλώσσα στα δημοτικά σχολεία.

1989: Παραπέμπονται σε Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι πρώην υπουργοί Κουτσόγιωργας, Τσοβόλας, Ρουμελιώτης και Πέτσος.

2000: Κατά της ένταξης στη ζώνη του ευρώ τάσσεται το 63,4% των Δανών.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα κιόλας, στις πρώτες εβδομάδες που ήρθαμε στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκινήσαμε με 250 ευρώ στο 60% των συνταξιούχων άνω των 65 (ετών) και διαρκώς το διευρύναμε και φτάσαμε στα 400 ευρώ καθαρά για τους άνω των 65 (ετών). Εκ των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει ευελιξίες για να μπορούν να εργάζονται παραλλήλως, είναι πιο δύσκολο να εργάζεται κανείς σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με νεότερες. Αρα, αυτό σίγουρα ήταν ένα κριτήριο. Και, βέβαια, κρατήστε το εξής: αυτό που λέμε «εθνική σύνταξη» είναι 446 ευρώ μεικτά. Εδώ μιλάμε για 400 ευρώ καθαρά. Για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που μας ακούν, στην πραγματικότητα, αυτά τα 400 ευρώ είναι μία 13η σύνταξη.

Κυριάκος Πιερρακάκης

(Μετά την ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γράψαμε και το εξής σχόλιο: «O Mητσοτάκης δίνει φιλοδώρημα 400 ευρώ στους συνταξιούχους, αρκεί να είναι άνω των 65 ετών. Μην ρωτήσετε “οι κάτω των 65 στο πηγάδι κατούρησαν;”. Οι κάτω των 65 να πάνε να δουλέψουν. Αυτό είναι το μήνυμα. Μιλάμε για συνταξιούχους που έφαγαν τα νιάτα τους στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και για συνταξιούχους που ήταν “τυχεροί” και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένσημα 40 ετών δουλειάς για να συνταξιοδοτηθούν στα 62. Η νεοφιλελεύθερη λύσσα κατά των ανθρώπων της δουλειάς φαίνεται και σε τέτοιες λεπτομέρειες. Αφού έκοψαν από τους συνταξιούχους τα δώρα χριστουγέννων, πάσχα και άδειας (δύο μισθούς το χρόνο), τώρα τους δίνουν φιλοδωρήματα αλλά με ηλικιακό κόφτη. Ενας/μία που δούλεψε 40 πλήρη χρόνια, έχοντας καταβάλει ένα σκασμό λεφτά για ασφαλιστικές εισφορές, αποκλείεται από το φιλοδώρημα αν είναι κάτω των 65, επειδή θεωρείται ικανός να δουλέψει κι άλλα χρόνια. Μιλάμε για λογική γαλέρας». Σε συνέντευξή του στον Real fm, στους Χατζηνικολάου-Δελατόλλα, ο Πιερρακάκης, με τον κυνισμό του χρυσοκάνθαρου μάνατζερ, επιβεβαιώνει πλήρως το σχόλιό μας: υπάρχει πλήρης ευελιξία και οι κάτω των 65, αν δεν τους φτάνει η σύνταξη, μπορούν να αναζητήσουν δουλειά! Δηλαδή, εξαναγκάζονται να αρνηθούν την ίδια την έννοια του συνταξιούχου, του απόμαχου της δουλειάς. Με τον ίδιο κυνισμό και με την αλαζονεία του αυτοκρατορικού απεσταλμένου που μπορεί να φτύνει κατάμουτρα τους υπηκόους, βαφτίζει «13η σύνταξη» τα 400 ευρώ επειδή ισούνται με μια «εθνική σύνταξη»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Διακυβέρνηση Ομπάμα

    17Ν
    • Διακυβέρνηση Ομπάμα

      Εφετείο 17Ν
  • Διακυβέρνηση Ομπάμα

    ΕΛΑ
    • Διακυβέρνηση Ομπάμα

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Διακυβέρνηση Ομπάμα

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Διακυβέρνηση Ομπάμα

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Διακυβέρνηση Ομπάμα

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Διακυβέρνηση Ομπάμα

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Διακυβέρνηση Ομπάμα

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Διακυβέρνηση Ομπάμα

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Διακυβέρνηση Ομπάμα

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Διακυβέρνηση Ομπάμα

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Διακυβέρνηση Ομπάμα

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Διακυβέρνηση Ομπάμα

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Διακυβέρνηση Ομπάμα

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Διακυβέρνηση Ομπάμα

      Διακυβέρνηση Ομπάμα

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Διακυβέρνηση Ομπάμα

      Διακυβέρνηση Ομπάμα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Διακυβέρνηση Ομπάμα

      Διακυβέρνηση Ομπάμα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Διακυβέρνηση Ομπάμα

      Διακυβέρνηση Ομπάμα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Διακυβέρνηση Ομπάμα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Διακυβέρνηση Ομπάμα

    Διακυβέρνηση Ομπάμα

    Ποιοι είμαστε
  • Διακυβέρνηση Ομπάμα

    Διακυβέρνηση Ομπάμα

    Επικοινωνία
  • Διακυβέρνηση Ομπάμα

    Διακυβέρνηση Ομπάμα

    Όροι χρήσης
  • Διακυβέρνηση Ομπάμα

    Διακυβέρνηση Ομπάμα

    Ποιοι είμαστε
  • Διακυβέρνηση Ομπάμα

    Διακυβέρνηση Ομπάμα

    Επικοινωνία
  • Διακυβέρνηση Ομπάμα

    Διακυβέρνηση Ομπάμα

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo