Τα αραβικά καθεστώτα πετούν τις μάσκες τους

0

Ανήμερα των 38 χρόνων από τη σφαγή της Σάμπρα και της Σατίλα, όταν ένοπλες ομάδες ακροδεξιών χριστιανών φαλαγγιτών, υπό την κάλυψη του ισραηλινού στρατού, κατέσφαξαν χιλιάδες παλαιστίνιους άμαχους στα προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα του Λιβάνου, τα τυραννικά καθεστώτα των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν υπέγραψαν συμφωνίες με το Ισραήλ για την «εξομάλυνση» των μεταξύ τους σχέσεων.

Τα κείμενα των συμφωνιών, που φέρουν τον προκλητικό τίτλο «Συμφωνίες του Αβραάμ», δεν έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα, όμως αξιωματούχος των ΕΑΕ επιβεβαίωσε ότι στις συμφωνίες υπάρχει αναφορά στη «λύση» των δυο κρατών για το παλαιστινιακό ζήτημα.

Με δήλωσή του κατά την διάρκεια της τελετής υπογραφής των συμφωνιών, ο Τραμπ προδίκασε ότι πολύ σύντομα και άλλα κράτη του Κόλπου θα ακολουθήσουν το δρόμο των ΕΑΕ και του Μπαχρέιν, υπογράφοντας συμφωνίες «εξομάλυνσης» των σχέσεών τους με τη σιωνιστική οντότητα. Με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών των ΕΑΕ ευχαρίστησε τον Νετανιάχου που σταμάτησε την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, σημαντικό σημείο στις μεταξύ τους συνομιλίες, όπως είπε, ενώ ο ομόλογός του του Μπαχρέιν αποκάλεσε τη συμφωνία «ένα σημαντικό πρώτο βήμα» στη δημιουργία μιας δίκαιης και στιβαρής λύσης δυο κρατών που θα δώσει τέλος στην «ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση»!

Οι συμφωνίες ειρήνευσης, που δε σταματούν πολέμους εν εξελίξει στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπως στην Υεμένη, όπου συμμετέχουν τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, είναι ιδιαίτερα επωφελείς σε στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο για τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο Τραμπ σημειώνει μια σημαντική νίκη σε επίπεδο διεθνούς διπλωματίας, ενόψει των αμερικάνικων προεδρικών εκλογών τον Νοέμβρη, ενώ το αμερικάνικο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα σχεδιάζει να λάβει παραγγελίες για μαχητικά F-35 ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα ΕΑΕ, παρά τις γκρίνιες των σιωνιστών που ισχυρίζονται ότι αυτή η κίνηση θα υποσκάψει την πολεμική τους υπεροχή στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Νετανιάχου σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις συμφωνίες για να κερδίσει στήριξη στο εσωτερικό, αφενός απέναντι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε βάρος του και αφετέρου απέναντι στις κατηγορίες για διαφθορά που αντιμετωπίζει από τον περασμένο Γενάρη.

Τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν επιδιώκουν να περιορίσουν την εξάρτηση των οικονομιών τους από το πετρέλαιο και τις αναταραχές που τους προκαλούν τα σκαμπανεβάσματα στην τιμή του, συνάπτοντας εμπορικές συμφωνίες με το Ισραήλ μελλοντικά.

Η συμφωνία «εξομάλυνσης» των σχέσεων ήρθε ως επιστέγασμα μιας πορείας που ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια, όταν η παρουσία και ο ρόλος του Ιράν στην περιοχή του Κόλπου και της Ανατολικής Μεσογείου άρχισε να ενισχύεται είτε με τη στήριξη των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη είτε με την εμπλοκή του στον πόλεμο της Συρίας στο πλευρό του Aσαντ. Τα δυο δυναστικά καθεστώτα συνασπίστηκαν με το Ισραήλ εναντίον του κοινού τους εχθρού.

Τα ΕΑΕ, που έχουν επέμβει στην Υεμένη ενάντια στους Χούθι που στηρίζονται από το Ιράν, σχεδιάζουν να πάρουν από τους σιωνιστές στρατιωτική υποστήριξη και πληροφορίες για την παρουσία του Ιράν στη χώρα, ενώ το καθεστώς του Μπαχρέιν εδώ και χρόνια κατηγορεί το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οργανώνει η σιιτική πλειοψηφία της χώρας, που πηγάζουν από τις χρόνιες πολιτικές οικονομικής και πολιτικής απομόνωσης και διακρίσεων που ακολουθεί σε βάρος της το μοναρχικό καθεστώς του Χαμάντ Αλ Χαλίφα.

Σύμφωνα με έκθεση του Aλαστερ Κρουκ του Conflicts Forum, με έδρα τη Βηρυττό του Λιβάνου, οι δηλώσεις του αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σχετικά με τις συμφωνίες ουσιαστικά αποκαλύπτουν τα σχέδια των Αμερικάνων να συγκροτήσουν μια στρατιωτική συμμαχία στη Μέση Ανατολή ενάντια στο Ιράν, προκειμένου να προστατέψουν τα αμερικάνικα συμφέροντα. Σε πρακτικό επίπεδο οι συμφωνίες σηματοδοτούν την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής παρουσίας στον Κόλπο και μια κοινή βάση αντικατασκοπείας των ΕΑΕ και του Ισραήλ στο νησί Σοκότρα της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, που θα επιβλέπει τα στενά του Μπαμπ Αλ Μαντάμπ.

Η εκτόξευση ρουκετών της Αντίστασης από τη Γάζα με στόχο ισραηλινά εδάφη, τη στιγμή που ο υπουργός Εσωτερικών των ΕΑΕ ανέβηκε στο βάθρο προκειμένου να εκφωνήσει το λόγο του, έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα συναισθήματα που τρέφει ο παλαιστινιακός λαός για τις εν λόγω συμφωνίες και κατά πόσο είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί την ειρήνη νεκροταφείου που του προσφέρουν.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: