Τη γνωστή συνταγή για την αποκόμιση υπέρογκων κερδών εν καιρώ κρίσης ακολουθεί η κυβέρνηση Ομπάμα. Ποια είναι αυτή η συνταγή; Μα οι πωλήσεις όπλων, φυσικά. Πού αλλού παρά στη Μέση Ανατολή και πρώτα απ’ όλα στη Σαουδική Αραβία.
Η συμφωνία που διαπραγματεύεται το Πεντάγωνο με τη Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στην Ιστορία και αφορά στην πώληση 84 μαχητικών αεροσκαφών F-15, την αναβάθμιση άλλων 70 και την πώληση τριών τύπων ελικοπτέρων: 70 Απάτσι, 72 Black Hawks και 36 Little Birds. Αξία της μπίζνας; Πάνω από 60 δισ. δολάρια! Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Telegraph (13/9), τα 262 νέα αεροσκάφη και ελικόπτερα ισοδυναμούν με το ένα τέταρτο του στόλου της χώρας! Κι όλα αυτά για να «προστατευτεί» η Σαουδική Αραβία από ενδεχόμενη ιρανική απειλή. Ούτε επίθεση από… εξωγήινους να δεχόταν δε θα της έδιναν τόσα όπλα!
Η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί από το Κογκρέσο και αν αυτό επιτευχθεί (που είναι και το πιθανότερο) θα χρειαστεί 5 με 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί η παραγγελία. Η κατασκευάστρια εταιρία των Απάτσι και των Little Birds (Boeing) εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν 77.000 θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα. Ομως, στο παραπάνω νούμερο συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις εργασίας που θα κρατηθούν και οι νέες που θα δημιουργη- θούν. Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στις αμερικάνικες εφημερίδες (Wall Street Journal, Washington Post) στα μέσα του μήνα και το Πεντάγωνο αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία. Φυσικά, και η δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας (που είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτές που χάνονται) όπως και η «θωράκιση της χώρας απέναντι στον ιρανικό κίνδυνο» είναι προπετάσματα καπνού για να βγάλουν τεράστια κέρδη τα μονοπώλια του τρόμου (ή καλύτερα των «όπλων μαζικής καταστροφής», για να θυμηθούμε και μια γνωστή αμερικάνικη ατάκα που λάνσαρε ο Μπους όταν ξεκινούσε τον πόλεμο στο Ιράκ).
Εδώ και δύο δεκαετίες –από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου και μετά– η Μέση Ανατολή φορτώνεται με όπλα. Σύμφωνα με έκθεση του σουηδικού «Διεθνούς Ειρηνευτικού Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης» (SIPRI), που δημοσιεύτηκε τον Ιούλη του 2009, με τίτλο «Arms Transfers to the Middle East» (Προμήθειες όπλων στη Μέση Ανατολή), το 21% των παγκόσμιων εξαγωγών των κυριότερων συμβατικών όπλων την τετραετία 2004-2008 πήγαινε στη Μέση Ανατολή. Οπως αναφέρει η έκθεση, το ποσοστό ήταν περίπου το ίδιο με την περίοδο 1999-2003, όμως ο όγκος των παραγγελιών ήταν κατά 20% μεγαλύτερος.
Οι ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση στις πωλήσεις όπλων αυξάνοντας συνεχώς το μερίδιό τους στην προμήθεια πολεμικού υλικού. Ετσι, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, την περίοδο 1999-2003 οι ΗΠΑ προμήθευαν το 46% των παραγγελιών των κυριότερων συμβατικών όπλων (ποσοστό παρόμοιο με την περίοδο 1991-1996, σύμφωνα με παλαιότερες εκθέσεις ενός άλλου οργανισμού, του «Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών» – CSIS). Την επόμενη πενταετία (2004-2008), όμως, το παραπάνω ποσοστό αυξήθηκε στο 53%. Δηλαδή, τα μισά όπλα που αγοράζουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής είναι από τις ΗΠΑ. Εχουν επομένως κάθε λόγο οι Αμερικάνοι να συντηρούν διάφορους «κινδύνους» (πρώτα ήταν ο Σαντάμ, τώρα το Ιράν) για να φορτώνουν με όπλα τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Σημειώνουμε ότι η Σαουδική Αραβία διαθέτει ήδη πάνω από 90 F-15 και θα αγοράσει άλλα τόσα για να «θωρακιστεί» από μία πολεμική «απειλή» που ποτέ δεν την απείλησε (Ιράν), ενώ την τελευταία εικοσαετία τουλάχιστον δεν θυμόμαστε να έχει εμπλακεί σε κανέναν πόλεμο.
Μαζί με τους Αμερικάνους πουλάνε αβέρτα οι Γάλλοι (κατέχοντας το 16% της πίτας), οι Γερμανοί (8%) και οι Ρώσοι (7%). Οι τέσσερις αυτές χώρες προμηθεύουν το 84% όλων των παραγγελιών όπλων στην περιοχή. Εκτός της Σαουδικής Αραβίας, η μπίζνα του τρόμου θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα κράτη του Κόλπου. Σύμφωνα με τους Financial Times (20/9), «τα αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν εμπλακεί σε μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις επανεξοπλισμού στην μεταπολεμική ιστορία (σ.σ. μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), παραγγέλλοντας αμερικάνικα όπλα αξίας περίπου 123 δισ. δολαρίων, καθόσον αναζητούν να εξισορροπήσουν την ιρανική στρατιωτική ισχύ». Πέρα από τη Σαουδική Αραβία, η εφημερίδα αναφέρει συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ή πρόκειται να υπογραφούν με τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα (αξίας 35-40 δισ. δολαρίων), το Ομάν (12 δισ.δολάρια), το Κουβέιτ (7 δισ. δολάρια) και άλλες χώρες. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, «η συνολική αξία όλων των συμφωνιών των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, τα ΕΑΕ, το Ομάν και το Κουβέιτ εκτιμάται σε 122.88 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια»!
Οσο οξύνεται η κρίση, τόσο ο καπιταλισμός θα γίνεται πιο αδίστακτος μετατρέποντας τις παραγωγικές δυνάμεις σε μηχανές παραγωγής προϊόντων μαζικής καταστροφής. Βλέπετε, αυτή η μπίζνα αποφέρει χοντρά κέρδη στους εμπόρους του θανάτου…
ΥΓ: Ξέρετε ποιος ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας των κυριότερων συμβατικών όπλων στον κόσμο κατά την τετραετία 2004-2008; Η Ελλάδα, η οποία είχε το 4% των εισαγωγών, λίγο παραπάνω από το Ισραήλ! Αυτό αναφέρει μία άλλη έκθεση του SIPRI, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλη του 2009 με τίτλο «Recent Trends In Arms Sales» (Πρόσφατες Τάσεις στο Εμπόριο Οπλων), η οποία μάλιστα αναφέρει και τους προμηθευτές: 31% από τη Γερμανία, 24% από τις ΗΠΑ και 24% από τη Γαλλία. Κι ύστερα αναρωτιόμαστε… πού πήγαν τα λεφτά…