Κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους οι μαοϊκοί αντάρτες στο Νεπάλ, ύστερα από τον τερματισμό στις 2 του Γενάρη της μονομερούς ανακωχής που είχαν κηρύξει, ενόψει των δημοτικών εκλογών που έχει προκηρύξει για τις 8 Φλεβάρη ο βασιλιάς Γκιανάντρα. Στόχος, μεταξύ άλλων, των ανταρτών είναι να υπονομεύσουν και να ακυρώσουν τη φάρσα των εκλογών, τις οποίες, όπως υποστηρίζουν, χρησιμοποιεί ο βασιλιάς για να νομιμοποιήσει το καθεστώς της βασιλικής δικτατορίας που επέβαλε τον περασμένο Φλεβάρη απολύοντας την κυβέρνηση και συγκεντρώνοντας όλη την εξουσία στα χέρια του. Στο μποϊκοτάρισμα των εκλογών συμφωνούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στο στόχαστρο των ανταρτών είναι κατά κανόνα αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια και αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι επιχειρήσεις τους δεν περιορίζονται στις αγροτικές περιοχές, σημαντικό τμήμα των οποίων ελέγχουν, αλλά έχουν επεκταθεί στα αστικά κέντρα. Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 αστυνομικοί σε επιθέσεις γύρω από την πρωτεύουσα Κατμαντού.
Απαντώντας στην έκκληση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς τους αντάρτες να αποφύγουν τη βία, ο διοικητής Αμάντα, από τα ηγετικά στελέχη του αντάρτικου, δήλωσε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν παράλληλα με τη συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που παλεύουν για την ανατροπή της φεουδαρχικής μοναρχίας.
Υστερα από τις πολύνεκρες επιθέσεις του περασμένου σαββατοκύριακου, ο βασιλιάς επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην Κατμαντού και τη γειτονική πόλη Πατάν από τις 23.00 – 4.00 και έδωσε εντολή στο στρατό και στην αστυνομία να πυροβολεί όποιον την παραβιάζει. Επίσης, ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου που είχε καλέσει η αντιπολίτευση για τις 20 Ιανουαρίου, απαγόρευσε τις πολιτικές συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια επ’ αόριστο, επικαλούμενος τον κίνδυνο βίαιης εκτροπής από τους αντάρτες.
Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί και απέρριψε την πρόταση που έγινε την περασμένη Δευτέρα από το διορισμένο υπουργό Εσωτερικών να αρχίσει διάλογος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «δεν δίνουμε σημασία σε τέτοιες προτάσεις, γιατί δεν υπάρχει καμιά βάση για συνομιλίες». Κάλεσμα στο λαό για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν απευθύνει και οι αντάρτες, που επιδιώκουν να κλιμακώσουν σε όλα τα μέτωπα την πίεση στη φεουδαρχική, όπως τη χαρακτηρίζουν, μοναρχία.