Παρά την αισιοδοξία που αναπτύχθηκε μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Χαμάς και Φατάχ στη Μέκκα την προηγούμενη Πέμπτη, είναι αβέβαιο αν η συμφωνία αυτή θα έχει καλύτερη τύχη από τις προηγούμενες, θέτοντας οριστικά τέρμα στον κίνδυνο του παλαιστινικού εμφυλίου και στο διεθνή οικονομικό στραγγαλισμό που έχουν επιβάλει οι Αμερικάνοι και οι Σιωνιστές. Το λέμε αυτό γιατί τα ζητήματα αγκάθια τα οποία έθεσε ξανά το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ), δηλαδή η αποκήρυξη της βίας, η αναγνώριση του Ισραήλ και η δέσμευση στις προηγούμενες συμφωνίες που έχει συνάψει η ΟΑΠ με το Ισραήλ, όχι μόνο δεν συμφωνήθηκαν (όπως φαίνεται στο κείμενο της συμφωνίας που αναδημοσιεύουμε παρακάτω), αλλά δε διαφαίνεται προοπτική να υπάρξει συμφωνία στο επόμενο διάστημα.
Αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις των στελεχών της Χαμάς αμέσως μετά τη συμφωνία, τα οποία απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο αναγνώρισης του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς θα σεβαστεί όσες συμφωνίες δεν αντιτίθενται στα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού, αλλά δεν δεσμεύεται απ’ αυτές. Γι’ αυτό και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ισραηλινού κοινοβουλίου Τζαχί Χανεγκμπί δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο, ότι «ο Αμπού Μάζεν (σ.σ. ψευδώνυμο του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς) απέτυχε τελείως και έδωσε μία σημαντική νίκη στη Χαμάς. Σαν αποτέλεσμα, η πιθανότητα προώθησης μιας αποτελεσματικής πρωτοβουλίας και μιας συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων έχει υποχωρήσει». Ο Ολμερτ, πιο προσεκτικός, φέρεται να μην παίρνει ακόμα θέση απέναντι στη συμφωνία, δήλωσε όμως: «Μέχρι σήμερα ο Αμπάς ήταν ένας αντίπαλος της Χαμάς. Εάν η νέα κυβέρνηση αξιώσει τις ίδιες “φουσκωμένες” απαιτήσεις από το Ισραήλ, αυτό θα δείξει ότι ο Αμπάς μετακινήθηκε από την προηγούμενη θέση του προς την κατεύθυνση της Χαμάς»! Ο δε Αμπάς έστειλε γράμμα στο Χανίγια αμέσως μετά τη συμφωνία, με το οποίο καλεί τη νέα κυβέρνηση (στην οποία θα έχει την πλειοψηφία η Χαμάς) να δεσμευτεί από τις προηγούμενες συμφωνίες.
Η στάση των Σιωνιστών και των Αμερικάνων θα καθοριστεί από τη συνάντηση που θα έχει ο Αμπάς την ερχόμενη Δευτέρα με τη Ράις και τον Ολμερτ (αυτό δείχνει ότι ο Αμπάς εξακολουθεί να θέλει αποκλειστικό έλεγχο των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικάνους και τους Σιωνιστές). Απ’ την άλλη πλευρά, ούτε το ζήτημα της τύχης της πολιτοφυλακής της Χαμάς φαίνεται να έχει λυθεί ακόμα. Υπάρχει μόνο η πρόταση να ενταχθεί σε διάφορα τμήματα των δυνάμεων ασφαλείας, που θα αναδιαταχθούν. Επομένως, κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτή η συμφωνία θα είναι αποτελεσματική, μια και οι Αμερικάνοι με τους Σιωνιστές θα βάλουν χοντρό χέρι στον Αμπάς τη Δευτέρα.
Αν ένα πράγμα δείχνει αυτή η συμφωνία, είναι ότι ο Αμπάς διστάζει πολύ να κάνει εκλογές φοβούμενος ότι θα τις χάσει. Γι’ αυτό και προσπαθεί να βάλει στο χέρι τη Χαμάς ακολουθώντας την τακτική του μαστίγιου και του καρότου.