Εδώ και μερικούς μήνες η αμερικάνικη προπαγάνδα διέρρεε στο διεθνή τύπο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μυστικές διαπραγματεύσεις ανώτατου επιπέδου με εκπροσώπους της ηγεσίας των Ταλιμπάν και ότι οι ίδιοι οι Αμερικάνοι είχαν αναλάβει την ασφαλή μεταφορά και παραμονή τους στην Καμπούλ. Παρόλο που η ηγεσία των Ταλιμπάν με επανειλημμένες ανακοινώσεις της χαρακτήριζε τις πληροφορίες αυτές ως αμερικάνικη προπαγάνδα, που είχε στόχο να προκαλέσει σύγχυση και αποπροσανατολισμό στις γραμμές των μαχητών και στον αφγανικό λαό, και έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την αφγανική κυβέρνηση την πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.
Τελικά, οι περιβόητες μυστικές διαπραγματεύσεις αποδείχτηκαν πρωτοφανές φιάσκο για το Λευκό Οίκο, γιατί, όπως αποκαλύπτουν οι «New York Times» (23/11/10), ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της ηγεσίας των Ταλιμπάν δεν ήταν, όπως δήλωνε, ο Μουλά Ακτάρ Μουχαμάντ Μανσούρ, ο δεύτερος μετά το Μουλά Ομάρ στην ιεραρχία των Ταλιμπάν, αλλά κάποιος άλλος, άγνωστος, στον οποίο μάλιστα είχαν δώσει πολλά χρήματα.
Με τον μαϊμού-εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, τον οποίο μετέφεραν με νατοϊκό αεροπλάνο από το Πακιστάν, αμερικάνοι και αφγανοί αξιωματούχοι έκαναν τρεις συναντήσεις, τις οποίες μάλιστα θεωρούσαν ουσιαστικές, αφού ο μαϊμού – εκπρόσωπος έκανε, σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT, απροσδόκητα μετριοπαθείς προτάσεις: Να επιτραπεί στην ηγεσία των Ταλιμπάν να επιστρέψει με ασφάλεια στην Καμπούλ, να προσφερθούν δουλειές στους μαχητές και να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι. Δε ζητούσε ούτε καν συμμετοχή στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν ούτε πολύ περισσότερο αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
Τα φίδια άρχισαν να ζώνουν τους Αμερικάνους μετά την τρίτη συνάντηση που έγινε πριν από λίγες βδομάδες στην Κανταχάρ, όταν ένας αφγανός αξιωματούχος, που είχε γνωρίσει πριν από χρόνια το Μουλά Μανσούρ, τους είπε ότι αυτός με τον οποίο διαπραγματεύονταν δεν έμοιαζε στο Μανσούρ.
Εκτοτε άρχισαν οι υποθέσεις για τη λύση του αινίγματος. Αλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ικανότατο απατεώνα που ήθελε να κερδίσει χρήματα. Αλλοι ότι πρόκειται για πράκτορα της πακιστανικής ISI (υπηρεσία Πληροφοριών) και άλλοι ότι πρόκειται για πράκτορα των Ταλιμπάν. Ανάμεσα στους τελευταίους και ένας ανώτατος αφγανός αξιωματούχος, ο οποίος δήλωσε στους NYT: «Οι Ταλιμπάν είναι πιο έξυπνοι από τους Αμερικάνους και τη δική μας υπηρεσία Πληροφοριών. Αυτοί παίζουν παιχνίδια».
Ωστόσο, όποια κι αν είναι η ταυτότητα και ο ρόλος του μαϊμού – εκπροσώπου, η υπόθεση αυτή, που θυμίζει επεισόδιο από μυθιστόρημα κατασκοπείας, καταρρίπτει το μύθο της παντοδυναμίας των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών, που υποτίθεται ότι μπορούν να παρακολουθούν, να μυρίζονται και να μαθαίνουν τα πάντα. Επαληθεύ-ει τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν και αποκαλύπτει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η αμερικανονατοϊκή λυκοσυμμαχία στο Αφγανιστάν. Αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του Πενταγώνου και του στρατηγού Ντ. Πετρέους, που υποστηρίζουν ότι η στρατηγική «Σοκ και Δέος» που εφαρμόζει ο Πετρέους στο νότιο Αφγανιστάν έχει καταφέρει ισχυρά πλήγματα στους Ταλιμπάν και τους έχει φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι η παραπέρα κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας, με τους όρους φυσικά του Λευκού Οίκου.
Μόνο που ο στόχος αυτός, όπως φαίνεται, δεν είναι και τόσο ρεαλιστικός και μάλλον θα παραμείνει ευσεβής πόθος.