Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη
  • Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή
  • Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!
  • Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Πού βαδίζει το Ιράκ;
Διεθνή

Πού βαδίζει το Ιράκ;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr24 Σεπ 2005, 00:00
Οι δηλώσεις του αρχηγού της «Αλ-Κάιντα στο Ιράκ» Αμπού Μουσάμπ Αλ-Ζαρκάουι την προηγούμενη Τετάρτη για «ολοκληρωτικό πόλεμο κατά των Σιιτών» δεν προκάλεσαν μόνο τα ποικίλα σχόλια των «ειδικών αναλυτών» του αστικού τύπου αλλά και τον προβληματισμό όλων των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την εξέλιξη της ιρακινής αντίστασης κατά των αμερικανοβρετανών εισβολέων. Τα ερωτήματα που γεννήθηκαν πολλά κι ίσως περισσότερα από τα δεδομένα που παρουσιάζονται στις ανά τον κόσμο φυλλάδες. Υπάρχει ο Ζαρκάουι ή είναι κατασκεύασμα των Αμερικάνων για να συσπειρώσουν τους Σιίτες στο άρμα τους; Τί νόημα είχαν οι επιθέσεις εναντίον Ιρακινών εργατών και προσκυνητών την προηγούμενη βδομάδα; Από ποιον οργανώθηκαν και πού αποσκοπούν; Τελικά πού βαδίζει το Ιράκ; Σε έναν εμφύλιο πόλεμο που θα οδηγήσει σε εσωτερική αιματοχυσία αφήνοντας στο αλώβητο τους κατακτητές ή σε δυνάμωμα της αντίστασης; Μήπως όσοι μιλούν για Ιρακινή αντίσταση υπερβάλλουν και δεν βλέπουν ότι η αντίσταση στον κατακτητή μετατρέπεται σε εμφύλια διαμάχη;
 
Σ’ αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις, όχι σαν «ειδικοί» (αυτόν τον τίτλο ποτέ δεν τον διεκδικήσαμε, άλλωστε πώς θα μπορούσε να είναι κανείς ειδικός κάνοντας ρεπορτάζ από μακριά), αλλά με βάση τα ντοκουμέντα και τις πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας. Απαντήσεις που δεν είναι τελεσίδικες αλλά οδηγούν σε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, την οποία και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά απ’ τις στήλες της «Κ», όπως κάνουμε δυόμιση χρόνια τώρα.
 
♦ Εμφύλιος πόλεμος ή Αντίσταση;

Οι πρόσφατες δηλώσεις Ζαρκάουι έδωσαν τροφή σε πολλά ΜΜΕ να ισχυριστούν ότι η κατάσταση στο Ιράκ διολισθαίνει προς έναν εμφύλιο πόλεμο. Ετσι που ο αναγνώστης ή ο θεατής να μην έχει περιθώρια αμφιβολίας. Σουνίτες κατά Σιιτών και όχι Αμερικανών είναι το συμπέρασμα που βγαίνει και θα βόλευε ιδιαίτερα όλους αυτούς που μέμφονται την ιρακινή αντίσταση. Για να ακριβολογούμε, όμως, η προοπτική του ξεσπάσματος ενός «εμφυλίου πολέμου» στο Ιράκ δεν πρωτοειπώθηκε απ’ τους δημοσιογράφους, αλλά απ’ τους ίδιους τους Αμερικάνους το Φλεβάρη του 2004. Τότε που «ανακάλυψαν» σε μία κρύπτη δισκέτα με έγγραφο του Ζαρκάουι, στο οποίο διαπίστωσαν ότι ο στόχος του είναι να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ.
 
Ετσι, όμως ,όπως τίθεται το ερώτημα, είναι εντελώς αποπροσανατολιστικό το να αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει εμφύλιος στο Ιράκ ή αντίσταση στον κατακτητή. Γιατί εμφύλιος πόλεμος υπάρχει απ’ τη στιγμή που ένα τμήμα του πληθυσμού (άσχετα με το πόσο μικρό είναι) έχει επιλέξει να συνεργάζεται με τους κατακτητές στην καταστολή της Αντίστασης. Δεν αναφερόμαστε στους Σιίτες που αποτελούν το 60% του πληθυσμού, αλλά στις οργανωμένες δυνάμεις και κόμματα που πλαισιώνουν την ιρακινή κυβέρνηση, το στρατό και την αστυνομία (που αριθμούν κάποιες δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους).
Αυτά για τα οποία το τελευταίο μήνυμα της «Αλ-Κάιντα στο Ιράκ» έκανε καθαρή αναφορά (όπως θα αναφέρουμε παρακάτω).
 
Το γεγονός αυτό, όμως, δε μειώνει καθόλου τη δύναμη της Αντίστασης. Μια ματιά να ρίξει κανείς στον κατάλογο των επιθέσεων που γίνονται καθημερινά στο Ιράκ (και δημοσιεύονται κάθε μέρα από το διαδικτυακό τόπο https://www. albasrah.net/) αρκεί για να διαπιστώσει ότι το 99% των επιθέσεων που γίνονται είναι κατά των κατακτητών και της ιρακινής κυβέρνησης, στρατού και αστυνομίας. Επιθέσεις που έχουν ανατρέψει άρδην τα σχέδια των Αμερικανών για μια σταθερή κυβέρνηση-μαριονέτα και καταλήστευση του ιρακινού πετρελαίου. Δυόμιση χρόνια μετά το «τέλος» του πολέμου, το Ιράκ δεν έχει κατορθώσει τίποτα σ’ αυτόν τον τομέα. Η παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα και τα συνεχή σαμποτάζ σε πετρελαιαγωγούς έχουν κοστίσει αστρονομικά ποσά στους Αμερικάνους (κάποιοι τα ανεβάζουν σε 13 δισ. δολάρια) που βλέπουν ότι ο στόχος τους να ελέγξουν την παραγωγή πετρελαίου (γι’ αυτό άλλωστε δεν έγινε ο πόλεμος;) πάει περίπατο. Αδιάψευστος μάρτυρας τα τελευταία γεγονότα στη Βασόρα με τα φλεγόμενα βρετανικά τανκς, που ανέτρεψαν το σκηνικό που ήθελαν να παρουσιάσουν οι κατακτητές και τα παπαγαλάκια τους.
 
Η Αντίσταση συνεχίζεται, λοιπόν, παρά τον εμφύλιο ή για να ακριβολογούμε μαζί με τον εμφύλιο. Το ζήτημα είναι αν ο εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ διολισθαίνει σε διαμάχη μεταξύ φυλών (Σουνίτες με Σιίτες) που θα αδυνατίσει τον αγώνα ενάντια στην κατοχή. Αυτό είναι που υπονοούν όσοι τον ανακαλύπτουν τώρα. Αυτό, όμως, δεν προκύπτει από πουθενά. Οι ηγέτες των Σιιτών δεν επιζητούν να οξύνουν την αντιπαράθεση, ενώ και μέσα στο Σιιτικό πληθυσμό δε φαίνεται να υπάρχει διάθεση για κάτι τέτοιο. Απ’ αυτή την πλευρά είναι χαρακτηριστική η ανταπόκριση των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» της περασμένης Δευτέρας 19/9. Ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι ακόμα και μετά τις βομβιστικές επιθέσεις κατά Σιιτών πολιτών την προηγούμενη βδομάδα, «σε καμία απ’ τις δεκάδες συνεντεύξεις (σ.σ. με σιίτες πολίτες) το Σαββατοκύριακο δεν προέκυψε η δίψα για εκδίκηση». Αντίθετα, οι περισσότεροι χρεώνουν στους κατακτητές την ευθύνη.
 
Τα παραπάνω δεν τα αναφέρουμε για να δικαιολογήσουμε τέτοιου είδους επιθέσεις που όντως έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Θα πρέπει όμως να δώσουμε στις επιθέσεις αυτές τη σωστή τους διάσταση, γιατί σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν κυρίαρχο φαινόμενο. Ούτε βρίσκουν σύμφωνες όλες τις δυνάμεις της Αντίστασης, ακόμα και τις σουνιτικές.
 
♦ Ενιαία η τακτική του αντάρτικου;

Την επομένη της κήρυξης του «ολοκληρωτικού πολέμου κατά των Σιιτών» από τον Ζαρκάουι, πέντε αντάρτικες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων ο «Στρατός του Μωάμεθ», ο «Ισλαμικός Στρατός» και ο «Στρατός των Μουτζαχεντίν του Ιράκ» (δυνάμεις γνωστές για την αντιστασιακή τους δράση), διαχώρισαν τη θέση τους υπογράφοντας κοινή ανακοίνωση στην οποία δήλωσαν ότι «η Αντίσταση θέτει ως στόχο της και κατευθύνει τις επιθέσεις της κατά της κατοχής και των ανδρεικέλων της και κανενός άλλου. Η έκκληση για πόλεμο κατά των Σιιτών είναι μια φωτιά που καίει όλους τους Ιρακινούς, Σουνίτες και Σιίτες το ίδιο».
 
Την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος των Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, η ανώτατη σουνιτική θρησκευτική αρχή (την οποία ο Ζαρκάουι κατηγόρησε για δειλία) καταδίκασε τις δηλώσεις Ζαρκάουι υποστηρίζοντας ότι δίνουν άλλοθι στην κατοχή και συσπειρώνουν τον κόσμο γύρω από την «ιρακινή» κυβέρνηση. Κατέληξε καλώντας τον «να σταματήσει αυτές τις απειλές, επειδή λερώνουν την εικόνα του Τζιχάντ και κρύβουν την επιτυχία του προγράμματος της Αντίστασης στο Ιράκ, οδηγώντας τη χώρα σε μεγαλύτερη αιματοχυσία μεταξύ αθώων Ιρακινών». Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ του οποίου η πολιτοφυλακή συγκρούστηκε δύο φορές πέρσι με τις κατοχικές δυνάμεις.
 
Τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τακτική του Ζαρκάουι δεν υιοθετείται από όλες τις αντιστασιακές δυνάμεις. Το ερώτημα όμως εξακολουθεί να παραμένει. Ποιο ρόλο παίζει η ομάδα του Ζαρκάουι στο Ιράκ;
 
♦ Ο ρόλος του Ζαρκάουι

Εδώ και δύο χρόνια σχεδόν που εμφανίστηκε στο προσκήνιο, ο Ζαρκάουι αποτελεί κάτι σαν τον Μπιν Λάντεν του Ιράκ. Οι Αμερικάνοι χρησιμοποίησαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν συχνά το όνομά του για να δικαιολογήσουν την πολιτική τους στη χώρα. Τον χρησιμοποιούν περισσότερο, όμως, για εσωτερική κατανάλωση παρά για να πείσουν τους Ιρακινούς να τους ακολουθήσουν. Ισως πριν από κάποια χρόνια να πόνταραν στον «μπαμπούλα Ζαρκάουι» για να συσπειρώσουν γύρω τους το σιιτικό πληθυσμό του Ιράκ, γι’ αυτό και έκαναν την «ανακάλυψη» περί «σχεδίων για πρόκληση εμφυλίου πολέμου» πέρσι, όπως αναφέραμε παραπάνω. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε. Οι Σιίτες ψήφισαν στις εκλογές του περασμένου Γενάρη, όχι για να κάνουν το χατίρι στους Αμερικάνους αλλά με στόχο να τους διώξουν. Ετσι πίστευαν κι έτσι τους διαβεβαίωνε ο ανώτατος θρησκευτικός τους ηγέτης, ο Σιστάνι. Αυτό το είχε δηλώσει κι ο Σαντρ ο οποίος μετά τις εκλογές υποστήριξε ότι ο Σιστάνι τους ξεγέλασε και η νέα κυβέρνηση αποτελεί μαριονέτα των κατακτητών.
 
Από κει και πέρα, ο ίδιος ο Ζαρκάουι δεν έχει εμφανιστεί ποτέ, παρά μόνο σε βιντεοσκοπημένα μηνύματα. Επομένως, δε μπορούμε να γνωρίζουμε καμία λεπτομέρεια για το άτομό του. Ούτε μπορούμε να κρίνουμε τις δηλώσεις του Τζαουάντ αλ Χαλίζι (του ανώτατου σιίτη ιμάμη της Βαγδάτης) στη Le Monde (16/9), ότι ο Ζαρκάουι σκοτώθηκε στις πρώτες μάχες του πολέμου στο βόρειο Ιράκ και η οικογένειά του τον κήδεψε στην Ιορδανία. Το σίγουρο είναι ότι η οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Αλ-Κάιντα στο Ιράκ» και φέρεται να τον έχει ηγέτη της υπάρχει και έχει αρκετούς οπαδούς στη χώρα.
Κάποια ΜΜΕ, όπως οι Asia Times πέρσι, έκαναν λόγο ότι αποτελείται από 1.000 άνδρες, ενώ πιο πρόσφατα οι «Ταιμς» του Λονδίνου υποστήριξαν ότι ο Ζαρκάουι κατόρθωσε να ενοποιήσει όλες τις σουνιτικές οργανώσεις έχοντας στην «ομπρέλα» του πάνω από 26.000 άνδρες. Πληροφορίες που, φυσικά, δε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε. Ομως, και μόνο η προσεχτική απάντηση που έδωσε ο «Σύνδεσμος των Μουσουλμάνων Ουλεμάδων» στις τελευταίες δηλώσεις του Ζαρκάουι και η άρνηση των αντιστασιακών οργανώσεων να τον καταγγείλουν αρκούν για να διαπιστώσει κανείς ότι η ομάδα του έχει κάποια δύναμη στο Ιράκ.
 
Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, ο στόχος της «Αλ-Κάιντα στο Ιράκ» δεν είναι οι εθνικές εκκαθαρίσεις. Αν και το αρχικό μήνυμα Ζαρκάουι αναφέρθηκε σε ολοκληρωτικό πόλεμο κατά των Σιιτών, στη συνέχεια ήρθε δεύτερο μήνυμα που διαχώρισε τους Σιίτες που εναντιώνονται στην κατοχή (όπως η ομάδα του Σαντρ και διάφοροι ιμάμηδες), ενώ ξεκαθάρισε ότι στόχος της είναι τα κόμματα που στηρίζουν την κατοχή, μεταξύ των οποίων το κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού Τζαφάρι, «Αλ-Ντάουα», το κόμμα του διορισμένου πρώην πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι, τα κουρδικά κόμματα των Μπαρζανί και Ταλαμπανί και το «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», του οποίου ηγείται ο Αμπντούλ Αζίζ Αλ Χακίμ ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του διορισμένου απ’ τους Αμερικάνους «ενδιάμεσου κυβερνητικού συμβουλίου» το Δεκέμβρη του 2003. Δηλαδή τα κόμματα όλων όσων στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν με διάφορους τρόπους την κατοχή στο Ιράκ.
 
Αυτό δε σημαίνει ότι είναι εντελώς έξω από τη λογική της ιρακινής «Αλ-Κάιντα» οι επιθέσεις κατά σιιτών πολιτών, αν και μέχρι στιγμής δεν είχε διαφανεί κάτι τέτοιο. Το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται σε ισλαμικές ιστοσελίδες άρθρα Αράβων αναλυτών που δικαιολογούν επιθέσεις κατά σιιτών πολιτών με το ίδιο αιτιολογικό μ’ αυτό των επιθέσεων στις δυτικές χώρες. Ενώ σύμφωνα με Αραβα ανταποκριτή (στην αναφορά της 14ης Σεπτέμβρη για τα γεγονότα της Ιρακινής Αντίστασης του https://www.albasrah. net/), η «Αλ-Κάιντα» ανέλαβε την ευθύνη της μεγάλης επίθεσης της προηγούμενης Τετάρτης στη συνοικία Καντιμίγια της Βαγδάτης με προκήρυξή της που μοιράστηκε σε τζαμιά, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή είναι προπύργιο των σιιτών μαχητών της ταξιαρχίας Μπαντρ (που συνεργάζονται με τους Αμερικάνους), ενώ οι εργάτες προορίζονταν να δουλέψουν σε αμερικάνικες βάσεις. Αυτό δεν το αναφέρουμε για να δικαιολογήσουμε την επίθεση, αλλά σαν ένα στοιχείο πληροφόρησης που δε μπορέσαμε όμως να διασταυρώσουμε.
 
Τα πράγματα δεν είναι λοιπόν απολύτως ξεκάθαρα. Ούτε και μπορούμε να γνωρίζουμε αν υπάρχει ομοφωνία απόψεων ακόμα και στους ίδιους τους κόλπους της «Αλ-Κάιντα του Ιράκ» σχετικά με την έκταση του «ολοκληρωτικού πολέμου κατά των Σιιτών». Ισως ορισμένοι να πιστεύουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα ωθήσουν τα πράγματα στα άκρα και θα αναγκάσουν το σιιτικό πληθυσμό να γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνησή «του», αναγκάζοντας ταυτόχρονα τους Σιίτες που αντιτίθενται στην κατοχή να αναλάβουν πιο ενεργή δράση. Το επόμενο διάστημα θα δείξει που πάει το πράγμα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ιρακινός λαός πολεμάει απομονωμένος και είναι φυσικό η βαρβαρότητα της κατοχής να οδηγεί κάποιους στα άκρα, όσο και αν αυτό δεν ταιριάζει στις δικές μας αντιλήψεις και τακτικές.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΘα σας ξεσκίζουμε κάθε μέρα και περισσότερο
Επόμενο άρθρο Η εκδίκηση είν’ ένα πιάτο που τρώγεται κρύο

Σχετικά Αρθρα

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

Διεθνή 7 Νοέ 2025, 14:06

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

Διεθνή 6 Νοέ 2025, 11:45

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

Διεθνή 6 Νοέ 2025, 10:47

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

Διεθνή 5 Νοέ 2025, 17:51

Νετανιάχου: Εγκλημα είναι η αποκάλυψη της κακοποίησης των παλαιστίνιων κρατούμενων και όχι η κακοποίηση!

Διεθνή 3 Νοέ 2025, 20:03

Αποκαλύψεις για την εν ψυχρώ δολοφονία της οικογένειας Ραζάμπ και άλλα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας του σιωναζιστικού στρατού

Διεθνή 3 Νοέ 2025, 19:23
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

Ημέρα ακτινολογίας.

Ημέρα πολεοδομίας – χωροταξίας.

1901: Βίαιες συγκρούσεις στην Αθήνα με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη («Ευαγγελικά»), έντεκα νεκροί, ογδόντα τραυματίες, ενώ πυροβολήθηκε και ο πρωθυπουργός Θεοτόκης που υπέβαλε την παραίτηση του λίγες μέρες αργότερα.

1903: Ταραχές με αφορμή την παράσταση “Ορέστεια” του Αισχύλου από το Βασιλικό Θέατρο με κείμενο σε απλή καθαρεύουσα, δύο νεκροί και δέκα τραυματίες.

1917: Καταργείται η ιδιωτική ιδιοκτησία γης στη Ρωσία. Το Συμβούλιο των Κομισάριων του Λαού καθιερώνεται ως η νέα κυβέρνηση και διορίζει τον Λένιν πρόεδρο, τον Λέον Τρότσκι κομισάριο εξωτερικών και τον Στάλιν κομισάριο εθνοτήτων.

1925: Ιδρύονται τα Τάγματα Ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Γερμανία).

1932: Απόπειρα πραξικοπήματος από τον Χίτλερ.

1938: Ναζί πυρπολούν συναγωγές, καταστρέφουν εβραϊκά μαγαζιά και συλλαμβάνουν χιλιάδες Εβραίους κατά τη διάρκεια της “Νύχτας των κρυστάλλων“.

2001: Εκρηξη σε διαμέρισμα της οδού Μαυρικίου, τραυματισμός Κυριάκου Μαζοκόπου.

2007: Ο πατέρας πέντε παιδιών Ιλμι Λατές εντοπίζεται από μπλόκο συνοριοφυλακής λίγο έξω από τη Λεβαία Φλώρινας, πυροβολείται πισώπλατα σχεδόν εξ επαφής και πέφτει νεκρός.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo