Η Μόσχα παίρνει τη ρεβάνς
Η «πορτοκαλί επανάσταση» πνέει τα λοίσθια και ο δρόμος της επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία ανοίγει διάπλατα μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, στις 17 Ιανουαρίου, που ανέδειξαν στην πρώτη θέση το φιλορώσο πρώην πρωθυπουργό Βίκτορ Γιανούκοβιτς με 35% περίπου και στη δεύτερη θέση την αντίπαλό του και εν ενεργεία πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο με 25%, «ηρωίδα» της «πορτοκαλί επανάστασης». Το ποσοστό και των δύο αντίπαλων, που φτάνει στο 60% περίπου, δείχνει ότι ουσιαστικά ο νικητής των εκλογών είναι η ρώσικη πολιτική, γιατί και οι δύο στο σημαντικότερο πολιτικό ζήτημα, στις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία, θα ακολουθήσουν τον ίδιο περίπου δρόμο.
Ο Γιανούκοβιτς απορρίπτει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και σε οποιονδήποτε άλλο στρατιωτικό συνασπισμό και δηλώνει ότι θα καθιερώσει τη ρώσικη γλώσσα ως δεύτερη επίσημη γλώσσα, δεδομένου ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι Ρώσοι, και ότι στόχος του είναι να επιλυθεί φιλικά με τη Ρωσία το πρόβλημα της παραμονής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο ναύσταθμο της Κριμαίας, ο οποίος έχει παραχωρηθεί στη Μόσχα ως το 2017.
Η Τιμοσένκο, η οποία μέχρι το 2007 ήταν πολέμιος του Κρεμλίνου, άλλαξε στη συνέχεια ρότα, κάτω από την ασφυκτική πίεση της Μόσχας με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, προσεγγίζοντας τη Ρωσία, κρατώντας αποστάσεις από την ανοιχτά αμερικανόφιλη πολιτική του έτερου «ήρωα» της «πορτοκαλί επανάστασης» και τωρινού πρόεδρου Βίκτορ Γιούσενκο, που καταποντίστηκε στις εκλογές με 5%, και καταγγέλλοντας ανοιχτά την πολιτική του στο κρίσιμο για τη Ρωσία ζήτημα του πολέμου με τη Γεωργία. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία, εκτός των άλλων, παραμένει ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Ουκρανίας, γεγονός, που εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που μαστίζει την τελευταία και την ανάγκασε να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, περιορίζει ακόμη περισσότερο την ελευθερία κινήσεων της φιλόδοξης Τιμοσένκο.
Οι εκτιμήσεις για τον πιθανό νικητή του δεύ-τερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 7ης Φεβρουαρίου ποικίλουν. Ωστόσο, όποιος κι αν είναι ο νικητής, ένα είναι βέβαιο: η Ουκρανία γυρίζει σελίδα και η Μόσχα παίρνει τη ρεβάνς από τους Αμερικάνους και τους υπόλοιπους δυτικούς ανταγωνιστές της.
Την ικανοποίησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα έσπευσε να εκδηλώσει η ρωσική ηγεσία δυο μέρες μετά την εκλογική συντριβή του Γιού-σενκο, με τον οποίο είχε έρθει επανηλειμμένα σε σύγκρουση. Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε την αποστολή πρεσβευτή στην Ουκρανία και το ξεπάγωμα των σχέσεων της Ρωσίας με την Ουκρανία, δηλώνοντας: «Ελπίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στην Ουκρανία θα αναδείξει μια ικανή και αποτελεσματική κυβέρνηση, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη εποικοδομητικών, φιλικών και πολυδιάστατων σχέσεων με τη Ρωσία». Ο Μεντβέντεφ είχε διορίσει από την περασμένη χρονιά το Μιχαήλ Ζουράμποφ πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως τον Αύγουστο ανακοίνωσε ότι δεν θα τον στείλει στο Κίεβο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «αντιρωσική πολιτική» του προέδρου Γιούσενκο.