Κρίσιμες αποφάσεις θα κληθούν να πάρουν οι 26 ηγέτες των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, στην ετήσια σύνοδο κορυφής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, που θα γίνει τις ερχόμενες Τρίτη και Τετάρτη στη Ρίγα της Λετονίας. Για μια ακόμη φορά οι Αμερικάνοι καθορίζουν την ατζέντα της συνόδου και είναι έτοιμοι να ασκήσουν νέους εκβιασμούς στους συμμάχους τους, απαιτώντας απ’ αυτούς περισσότερες «θυσίες».
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο γνωστός μας Νίκολας Μπερνς, νυν υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, το Αφγανιστάν θα είναι το «Νούμερο 1» θέμα της Συνόδου. Σύμφωνα πάντα με τον Μπερνς, στη Σύνοδο αναμένεται να τεθεί από διάφορους ηγέτες ζήτημα αναθεώρησης της στρατηγικής και της τακτικής της επιχείρησης στο Αφγανιστάν. Ομως, οι ΗΠΑ υπερασπίζονται την ορθότητα και της στρατηγικής και της τακτικής της επιχείρησης. Τις θεωρούν επιτυχείς και αντιτίθενται σε κάθε πρόταση αλλαγής τους. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον αμερικανό υφυπουργό, είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει τις αντάρτικες εχθροπραξίες τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Ιράκ. Κατά συνέπεια, σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να επικεντρωθούν οι συζητήσεις και οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής.
Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στη Ρίγα, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Τζορτζ Μπους, «θα ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους συμμάχους» να ξοδέψουν περισσότερα για την «άμυνα» και να αποκτήσουν οπλικά συστήματα και οργάνωση που είναι απολύτως απαραίτητα για την επιτυχία στα σύγχρονα πεδία μάχης και στις σύγχρονες «ειρηνευτικές» επιχειρήσεις. Μόνο 7 από τα 26 μέλη της συμμαχίας ξοδεύουν περισσότερο από το 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος τους για την «άμυνα», ποσό «ανεπαρκές» κατά τους Αμερικανούς, όπως δήλωσε ο Μπερνς σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, τους οποίους κάλεσε για να δημοσιοποιήσει την αμερικάνικη ατζέντα της συνόδου.
Ο Μπους θα προτείνει επίσης μια νέα «εταιρική σχέση» του ΝΑΤΟ με τους Ασιάτες και τους Βορειοευρωπαίους, με στόχο να ενισχυθεί η συνεργασία με όσους συνεισφέρουν στις στρατιωτικές αποστολές της συμμαχίας. Η «παγκόσμια συνεργασία» θα συμπεριλαμβάνει την Ιαπωνία, την Νότια Κορέα και την Αυστραλία, χώρες που έχουν στείλει δυνάμεις στο Αφγανιστάν, αλλά και τις δηλωμένες ως «ουδέτερες χώρες», τη Φινλανδία και τη Σουηδία, που συνεισέφεραν δυνάμεις για τις επιχειρήσεις τστη Βοσνία και το Κόσσοβο. Η Αυστραλία ήδη έχει τη μεγαλύτερη εκτός ΝΑΤΟ δύναμη στο Αφγανιστάν και 1.300 άνδρες στο Ιράκ. Ο Μπερνς διευκρίνισε ότι στην αμερικανική πρόταση δεν προβλέπεται να προταθεί σε Ιαπωνία, Ν. Κορέα και Αυστραλία η ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί παραδέχονται ότι υπάρχουν «ευρωπαϊκές αντιδράσεις», καθώς ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη δε δείχνουν πρόθυμα να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες και να στείλουν στρατεύματα σε αποστολές εκτός Ευρώπης, πιστεύουν όμως ότι σ’ αυτή τη σύνοδο θα υπάρξουν αποτελέσματα.