Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Το τζογάρισμα της Ντάχια: Πώς η κλιμάκωση του Νετανιάχου κατέληξε σε ιρανική νίκη
  • Oλα τα σιωναζιστικά γουρούνια έχουν την ίδια μούρη
  • Φαντάζεστε τον Μητσοτάκη να αποχωρεί από τηλεοπτική συνέντευξη;
  • Σαν σήμερα 9 Ιούνη
  • Aναμενόμενα και μη
  • ΕΚΤΑΚΤΟ | Το Ιράν ανακοινώνει παύση των επιχειρήσεων κατά του Ισραήλ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Οδοστρωτήρας εργατικών δικαιωμάτων με προεδρικά διατάγματα!
Διεθνή

Γαλλία

Οδοστρωτήρας εργατικών δικαιωμάτων με προεδρικά διατάγματα!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr9 Σεπ 2017, 00:00

Μπορεί να είναι «νέος και ωραίος» και να πλασαρίστηκε σαν το αντίβαρο της φασιστικής δεξιάς, όμως τα ψέματα τελείωσαν για τον Μακρόν και η σκληρή πραγματικότητα επικρατεί της προεκλογικής δημαγωγίας. Μετά από τρεις μήνες «διαβουλεύσεων» με συνδικάτα και καπιταλιστές, η κυβέρνηση Μακρόν εξήγγειλε την αντεργατική της μεταρρύθμιση, με την οποία θα αλλάξει άρδην το εργασιακό τοπίο των τελευταίων δεκαετιών στη Γαλλία. Είναι τέτοιας κλίμακας η επίθεση, που η Liberation έγραψε ότι γυρίζει τη Γαλλία τριάντα χρόνια πίσω (https://en.rfi.fr/france/20170901-french-press-review-1-september-2017), ενώ η δεξιά Figaro πανηγύρισε!
 

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν!

 
Η πρεμούρα του Μακρόν να εξαπολύσει την αντεργατική λαίλαπα τον έκανε να ζητήσει την έγκριση της Βουλής και της Γερουσίας να περάσει τη μεταρρύθμιση μέσω προεδρικών διαταγμάτων! Αυτό είναι μία «πάγια δημοκρατική διαδικασία» επισημαίνει η ιστοσελίδα της γαλλικής κυβέρνησης, επικαλούμενη το άρθρο 38 του γαλλικού Συντάγματος, που επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση να περάσει μέτρα μέσω προεδρικών διαταγμάτων για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, αν της δώσει έγκριση η Βουλή  (βλ. https://www.gouvernement.fr/en/legislating-by-ordinance-a-standard-democratic-procedure).
 
Οι άνθρωποι είναι εντελώς ξετσίπωτοι και δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα! Ετσι, το κοινοβούλιο στις αρχές Αυγούστου, με 225 ψήφους υπέρ έναντι 109 κατά, άναψε στον Μακρόν το πράσινο φως να νομοθετήσει την τροποποίηση του Κώδικα Εργασίας με προεδρικά διατάγματα.
 

Δώρα στους καπιταλιστές

 
Μια ματιά στον αντεργατικό οδοστρωτήρα, που παρουσίασε σε κείμενό της η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της CGT (βλ. https://cgt.fr/IMG/pdf/ordonnances_macron.pdf), αρκεί για να καταλάβει κανείς περί τίνος πρόκειται. Γενικός στόχος είναι οι «ευέλικτες εργασιακές σχέσεις», με τους καπιταλιστές να μπορούν να απολύουν και να προσλαμβάνουν πιο εύκολα, με ακύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω των σωματείων για τις μικρές επιχειρήσεις (κάτω των 50 ατόμων) και τη θέσπιση της δυνατότητας απευθείας διαπραγμάτευσης με τους εργαζόμενούς τους για τις εργασιακές συνθήκες. Ετσι, οι εργαζόμενοι στις μικρές επιχειρήσεις θα είναι έρμαια στις ορέξεις των καπιταλιστών που με το πιστόλι στον κρόταφο θα διαμορφώνουν τις εργασιακές συνθήκες κατά βούληση. Η όποια προστασία είχαν οι εργαζόμενοι αυτοί από τα σωματεία ακυρώνεται εντελώς.
 
Αλλαγές θα γίνουν και στο επίπεδο των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, οι οποίες θα μειωθούν στο μισό. Στις επιχειρήσεις με πάνω από έντεκα εργαζόμενους, οι αποζημιώσεις απόλυσης -που ήταν έξι μήνες κατ’ ελάχιστο για εργαζόμενους με δύο χρόνια δουλειά- έπεσαν στους τρεις μήνες (βλ. https://cgt.fr/IMG/pdf/ordonnances_macron.pdf σελ. 4). Ετσι, γυναίκα μηχανικός με 5.000 ευρώ το μήνα (μεικτά), που εργάζεται για δέκα χρόνια στην ίδια δουλειά και απολύεται, θα πάρει αποζημίωση 15.000 ευρώ αντί για 30.000 ευρώ που θα έπαιρνε με την προηγούμενη νομοθεσία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο καπιταλιστής εξοικονομεί 15.000 ευρώ, με τα οποία θα προσλάβει μια πιο φτηνή νέα μηχανικό, που θα πληρώνεται με 2000 ευρώ (μεικτά). Οι πρώτοι 7,5 μήνες της πληρωμής της νέας μηχανικού θα προέρχονται από την αποζημίωση που θα έπαιρνε η προηγούμενη! Το παράδειγμα (αναφέρεται στο κείμενο ανάλυσης του νόμου από τη CGT) είναι ενδεικτικό για την αβάντα που κάνει ο Μακρόν στους καπιταλιστές που μισθώνουν εξειδικευμένο προσωπικό. Μειώσεις θα υπάρξουν και στις αποζημιώσεις καταχρηστικών απολύσεων, που από δώδεκα μισθούς θα πέσουν στους έξι.
 
Εκτός από τα παραπάνω, τα προεδρικά διατάγματα προωθούν και άλλα αντεργατικά μέτρα, όπως τη μεγαλύτερη ελευθερία μαζικών απολύσεων μέσω «εθελούσιας» εξόδου, τη δυνατότητα στους καπιταλιστές να παρεκκλίνουν από την εργατική νομοθεσία σε ορισμένες περιπτώσεις κτλ.
 

Αντεργατική… συνέπεια

 
Δεν μας εξέπληξε η αντεργατική επίθεση του νέου προέδρου. Γιατί ήταν ο ίδιος που ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ολάντ το 2015 εισηγήθηκε τον εξίσου αντιδραστικό νόμο που πήρε το όνομά του και πέρασε χωρίς ψήφιση από τη Βουλή, βάσει του άρθρου 49.3 του γαλλικού Συντάγματος, που επιτρέπει να γίνει νόμος ένα νομοσχέδιο χωρίς ψήφιση από τη Βουλή, με την προϋπόθεση να μην κατατεθεί και ψηφιστεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μέσα σε 24 ώρες.
 
Εκείνο το αντεργατικό έκτρωμα προέβλεπε σωρεία αντεργατικών ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων αύξηση του αριθμού των Κυριακών που επιτρέπεται να λειτουργούν τα καταστήματα σε μη τουριστικές περιοχές, μειώσεις αμοιβών σε ορισμένα επαγγέλματα (όπως οι συμβολαιογράφοι), «εθελοντική» νυχτερινή εργασία των λιγότερο αμειβόμενων εργαζόμενων, μείωση της προστασίας των εργαζόμενων απέναντι στις ομαδικές απολύσεις, δυνατότητα παράκαμψης της εργατικής νομοθεσίας σε περίπτωση «συμφωνίας» εργοδότη-εργαζόμενου και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων.
 

Συμπλήρωμα ήδη ψηφισμένων μέτρων

 
Ο σημερινός αντεργατικός οδοστρωτήρας έρχεται σα συνέχεια του περσινού, που πήρε το όνομα της τότε υπουργού Εργασίας, Ελ Κομρί, και επικυρώθηκε τον Αύγουστο του 2016, μετά από τρεις μήνες διαδηλώσεων, συγκρούσεων και απεργιών. Με τον νόμο Ελ Κομρί η γαλλική κεφαλαιοκρατία πέτυχε να ανατρέψει το 35ωρο, δίνοντας τη δυνατότητα για εβδομαδιαία εργασία μέχρι 46 ώρες επί δώδεκα βδομάδες, αν υπάρξει συμφωνία στο επίπεδο της κάθε επιχείρησης. Το ανώτατο όριο ωρών αυξήθηκε στις 12 ώρες (από τις 10) και οι καπιταλιστές απέκτησαν τη δυνατότητα (αν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο επιχείρησης) να πληρώσουν τις υπερωρίες (για την εργασία πέραν των 35 ωρών τη βδομάδα) με προσαύξηση μόλις 10% (αντί για 25% για τις πρώτες οκτώ ώρες και 50% για τις υπόλοιπες, που ισχύει βάσει του νόμου).
 
Ταυτόχρονα, δόθηκε το πρώτο χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις με την επικράτηση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις επικυρώνονται είτε με την υπογραφή μεταξύ του καπιταλιστή και των σωματείων που αντιπροσωπεύουν το 50% των εργαζομένων της επιχείρησης, είτε -σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία- με σωματεία που αντιπροσωπεύουν το 30% των εργαζόμενων, τα οποία θα μπορούν να τις βάζουν σε ψηφοφορία στους εργαζόμενους για να τις εγκρίνουν με πλειοψηφικό σύστημα μέσα σ’ ένα μήνα προκειμένου να επικυρωθούν. Τώρα, ο Μακρόν δίνει τη δυνατότητα στον ίδιο τον καπιταλιστή να κάνει αυτή την ψηφοφορία, αν δεν αντιδράσουν όλες μαζί οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ψήφισαν την επιχειρησιακή σύμβαση.
 

Στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας»

 
Η ιμπεριαλιστική Γαλλία παίρνει τα μέτρα της για να γίνει πιο «ανταγωνιστική» έναντι κυρίως της Γερμανίας, που ήταν η πρώτη που εισήγαγε μεγάλες αντεργατικές ανατροπές την περασμένη δεκαετία. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στους καπιταλιστές να απομυζούν περισσότερη υπεραξία από τους εργάτες τους για να μπορέσουν να έχουν περισσότερα κέρδη για να επικρατήσουν των ανταγωνιστών τους. Με τη μείωση στις αποζημιώσεις απολύσεων και τη δυνατότητα «εθελούσιας εξόδου» θα επιχειρήσουν να αντικαταστήσουν μέρος του παλιού τους προσωπικού με νέο πιο φτηνό.
 
Η δυνατότητα παρέκκλισης από την εργατική νομοθεσία για λόγους «οικονομικών δυσκολιών» θα γίνει νόμος και οι καπιταλιστές θα επωφελούνται από τα «παραθυράκια» του νόμου προκειμένου να μειώσουν το εργατικό «κόστος», γιατί «κόστος» θεωρούν τους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου. Το πρόσχημα που επικαλείται ο Μακρόν, ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μειώσει την ανεργία, είναι εντελώς ψευδεπίγραφο. Γιατί ακόμα κι αν μειωθεί η ανεργία, αυτό θα γίνει με τη δημιουργία θέσεων εργασίας ακόμα πιο επισφαλών.
 
Κινεζοποίηση σαν αυτή που εφαρμόζεται στη χώρα μας δε θα υπάρξει σε μαζική κλίμακα, αλλά η ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο το γαλλικό κεφάλαιο θα κερδίσει πόντους στον διεθνή ανταγωνισμό. Ετσι λειτουργεί ο καπιταλισμός σε συνθήκες κρίσης. Για να λειτουργήσει διαφορετικά, θα πρέπει να πάψει να είναι καπιταλισμός.
 

Ζητούμενο η απάντηση του κινήματος

 
Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία (εκτός της CGT, που προκήρυξε  απεργία για τις 12 Σεπτέμβρη) σφυρίζει αδιάφορα. Η «ανεξάρτητη» Force Ouvrière (FO) ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη (!) με τον γενικό της γραμματέα, Ζαν Κλοντ Μεγί, να δηλώνει ότι αν και διαφωνεί με τα μέτρα Μακρόν, δεν πρόκειται να καλέσει τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις! Ούτε φυσικά η CFDT (που πρόσκειται στο «σοσιαλιστικό» κόμμα) καλεί σε απεργίες αν και δηλώνει «απογοητευμένη»!
 
Από την άλλη μεριά, η CGT, θα κάνει το παιχνίδι της, έχοντας σα γνώμονα τον ασφυκτικό έλεγχο των κινητοποιήσεων στο πλαίσιο της αστικής νομιμότητας. Αν οι εργαζόμενοι εξακολουθήσουν να τους ακολουθούν, θα υποστούν μία ακόμα ήττα, που αυτή τη φορά θα είναι ανελέητη και οι καπιταλιστές θα τρίβουν τα χέρια τους.
 
ΥΓ. Την αντεργατική επίθεση «καταδίκασαν» και οι φασίστες του Εθνικού Μετώπου, που βρήκαν την ευκαιρία να βγουν «από τα αριστερά» στον Μακρόν, υποστηρίζοντας στην ανακοίνωσή τους ότι ο Μακρόν ακολουθεί τις οδηγίες των Βρυξελλών και της Γερμανίας και στηρίζει τις πολυεθνικές και όχι τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις! Επισημαίνουν δε τον κίνδυνο οι πολυεθνικές να εξαπολύσουν κύμα μαζικών απολύσεων για να αυξήσουν τα κέρδη τους! Τον κατηγορούν επίσης και για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, αφού περνάει τόσο σοβαρά μέτρα μέσω προεδρικών διαταγμάτων. Ετσι, οι φασίστες παρουσιάζονται σαν «προστάτες» της εργατικής τάξης, φυσικά εκ του ασφαλούς, αφού δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα για να οργανώσουν κάποια εργατική αντίσταση. Σπεκουλάρουν, όπως κάνουν πάντα. Παλιά  τους τέχνη κόσκινο!

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Γαλλία

ΛΟΥΚΑ ΜΠΕΛΒΟ – Αυτή η γη είναι δική μας
Επόμενο άρθρο

Γαλλία

Ποια είναι η πραγματική απειλή;

Σχετικά Αρθρα

Το τζογάρισμα της Ντάχια: Πώς η κλιμάκωση του Νετανιάχου κατέληξε σε ιρανική νίκη

Διεθνή 9 Ιούν 2026, 13:46

Φαντάζεστε τον Μητσοτάκη να αποχωρεί από τηλεοπτική συνέντευξη;

Διεθνή 9 Ιούν 2026, 11:34

ΕΚΤΑΚΤΟ | Το Ιράν ανακοινώνει παύση των επιχειρήσεων κατά του Ισραήλ

Προειδοποιεί για ισχυρότερη απάντηση αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο

Διεθνή 8 Ιούν 2026, 14:57

Τραμπ: «Εγώ παίρνω όλες τις αποφάσεις. Αυτός [ο Νετανιάχου] δεν είναι εκείνος που αποφασίζει»

Διεθνή 8 Ιούν 2026, 14:32

Ξινό τους βγήκε το σόου στο Κάστρο Μποφόρ

Διεθνή 7 Ιούν 2026, 09:34

«Ενας τόπος όπου οι άνθρωποι συνεχίζουν να φυτεύουν λουλούδια μέσα στα ερείπια, ενώ κάτω από τα πόδια τους οι τάφοι είναι ακόμα νωποί»

Διεθνή 7 Ιούν 2026, 08:40
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Το τζογάρισμα της Ντάχια: Πώς η κλιμάκωση του Νετανιάχου κατέληξε σε ιρανική νίκη

9 Ιούν 2026, 13:46
Πολιτισμός

Oλα τα σιωναζιστικά γουρούνια έχουν την ίδια μούρη

9 Ιούν 2026, 12:49
Διεθνή

Φαντάζεστε τον Μητσοτάκη να αποχωρεί από τηλεοπτική συνέντευξη;

9 Ιούν 2026, 11:34
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούνη

9 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Aναμενόμενα και μη

8 Ιούν 2026, 19:53
Διεθνή

ΕΚΤΑΚΤΟ | Το Ιράν ανακοινώνει παύση των επιχειρήσεων κατά του Ισραήλ

Προειδοποιεί για ισχυρότερη απάντηση αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο

8 Ιούν 2026, 14:57
Διεθνή

Τραμπ: «Εγώ παίρνω όλες τις αποφάσεις. Αυτός [ο Νετανιάχου] δεν είναι εκείνος που αποφασίζει»

8 Ιούν 2026, 14:32
Αθλητισμός

«Αλλάξαν τα κόζα, άλλαξε και το αποτέλεσμα»: Πάμε για πέντε τελικούς κι όποιος αντέξει…

8 Ιούν 2026, 09:11
Παιδεία

Πολλαπλό βιβλίο: Παράνοια, αντιεκπαιδευτική σκοπιμότητα, άνομα συμφέροντα ή όλα μαζί;

Να διαλέξουν οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού ανάμεσα σε 257 τίτλους βιβλίων μέχρι τις 18 Ιουνίου;

8 Ιούν 2026, 08:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούνη

8 Ιούν 2026, 00:01
Υγεία

Εγκληματική εγκατάλειψη των δημόσιων ψυχιατρικών δομών

7 Ιούν 2026, 11:15
Διεθνή

Ξινό τους βγήκε το σόου στο Κάστρο Μποφόρ

7 Ιούν 2026, 09:34
Διεθνή

«Ενας τόπος όπου οι άνθρωποι συνεχίζουν να φυτεύουν λουλούδια μέσα στα ερείπια, ενώ κάτω από τα πόδια τους οι τάφοι είναι ακόμα νωποί»

7 Ιούν 2026, 08:40
Παιδεία

Ζαχαράκη και Μητσοτάκης «χορηγοί» του ιδιωτικού πανεπιστημιοποιημένου κολλέγιου Ανατόλια

7 Ιούν 2026, 07:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούνη

7 Ιούν 2026, 00:01
Πολιτισμός

H Παλαιστίνη «εισέβαλε» ορμητικά και στη Biennale

6 Ιούν 2026, 11:18
Διεθνή

Τι έρχεται μετά την καταστροφή της Γάζας; Μια απάντηση στον Γκιντεόν Λεβί

6 Ιούν 2026, 10:22
Πολιτική

Υποκλοπές-παρακολουθήσεις: Ενα ζόμπι που κυνηγάει τον Μητσοτάκη

6 Ιούν 2026, 08:50
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

6 Ιούν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούνη

6 Ιούν 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούνη

1963: Παραιτείται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από την πρωθυπουργία μετά τη ρήξη του με το παλάτι.

1967: Συλλαμβάνονται εννιά κάτοικοι των χωριών Σέλλια και Σουρή Χανίων “ενώ επραγματοποίουν παράνομον κομμουνιστικήν συγκέντρωσιν”.

1969: Συλλαμβάνεται ο δραπέτης Αλέξανδρος Παναγούλης μετά από κατάδοση των Π. Περδικάρη και Δ. Πατίτσα σε διαμέρισμα (Πάτμου 51) στα Πατήσια).

1972: Παραπέμπονται στο στρατοδικείο επτά μέλη της οργάνωσης “Κίνημα 20ής Οκτώβρη“.

1997: Τερματίζεται η βρετανική κυριαρχία στο Χονγκ Κονγκ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης έχω πει ότι είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας στο κέρδος. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αλλά, εξίσου, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που τα βγάζει πιο δύσκολα πέρα ή δεν τα βγάζει καθόλου πέρα. Απευθύνθηκα προς την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και προς τα σούπερ μάρκετ, ζητώντας να πετύχουμε μία εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Τάκης Θεοδωρικάκος (ΕΡΤnews, 29 Μάη)

«Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες. Λειτουργεί θετικά και βοηθάει την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους ελέγχους», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που αφορά το πλαφόν «έχουν γίνει 50 φορές λιγότερες ανατιμήσεις τον μήνα απ’ ό,τι γίνονταν πριν και 67 φορές περισσότερες μειώσεις τιμών». Όπως επισήμανε, αυτό αποδεικνύει «τη χρησιμότητα του ελέγχου και τη χρησιμότητα του μέτρου», καθώς χωρίς το πλαφόν, «η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα είχε τίποτα να ελέγξει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο: «Δεν είναι για πάντα. Δεν είναι το σχέδιό μας, δεν είναι το όραμά μας για την οικονομία. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν είναι ανάγκη εκεί να κερδίζεις 120%. Πρέπει να υπάρχει μέτρο, λογική και ισορροπία».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης (4 Ιούνη)

(Πρώτα πετάς την παπάρα της «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα». Φυσικά, επιλέγεις το προστατευμένο περιβάλλον της ΕΡΤ με την απροκάλυπτη δημοσιοκαφρίλα. Χιλιοειπωμένη είναι, βέβαια, η παπάρα, αλλά έτσι και τσιμπούσαν και αποδέχονταν να παίξουν στο σόου οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων, φαντάζεστε τι θα είχαμε περάσει. Μια βδομάδα πρώτη μούρη στα κανάλια θα ήταν ο πολιτικός γυρολόγος. Οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων δεν έχουν όρεξη για τέτοια, οπότε τον έγραψαν στο γνωστό σημείο. Ο γυρολόγος, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτος. Αυτή τη φορά διάλεξε το ακόμα πιο προστατευμένο περιβάλλον του Πορτοσάλτε για να κάνει γαργάρα την «εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα» και να αναφωνήσει σαν άλλος βουλευτής Καλοχαιρέτας: «Ετελείωσε, με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος, αυτό το πολύ σκληρό μέτρο, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί». Ολοι ξέρουμε ότι το περιβόητο πλαφόν έχει ξαναεφαρμοστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κάθε άλλο παρά εξαφάνισε την ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, να κάνει αυτή την παρατήρηση και σχετική ερώτηση ο Πορτοσάλτες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Γαλλία

    17Ν
    • Γαλλία

      Εφετείο 17Ν
  • Γαλλία

    ΕΛΑ
    • Γαλλία

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Γαλλία

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Γαλλία

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Γαλλία

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Γαλλία

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Γαλλία

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Γαλλία

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Γαλλία

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Γαλλία

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Γαλλία

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Γαλλία

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Γαλλία

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Γαλλία

      Γαλλία

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Γαλλία

      Γαλλία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Γαλλία

      Γαλλία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Γαλλία

      Γαλλία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Γαλλία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Γαλλία

    Γαλλία

    Ποιοι είμαστε
  • Γαλλία

    Γαλλία

    Επικοινωνία
  • Γαλλία

    Γαλλία

    Όροι χρήσης
  • Γαλλία

    Γαλλία

    Ποιοι είμαστε
  • Γαλλία

    Γαλλία

    Επικοινωνία
  • Γαλλία

    Γαλλία

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo