Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 24 Απρίλη
  • Iράν: Λαοθάλασσες κατέβηκαν ξανά στους δρόμους για να στηρίξουν τον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία
  • Το Ιράν δεν πάει σε δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με τους αμερικάνικους όρους, γιατί αισθάνεται και είναι δυνατό στο πεδίο
  • Ξεπέρασε και τον Παττακό ο γκεμπελίσκος του υπουργείου Υγείας: Πέταξε πέτρα σε σκάμμα και τη βάφτισε… θεμέλιο λίθο
  • Χεζμπολά: Οι σκοπευτές μας είναι έμπειροι, οι γροθιές μας πολλές και οι πύραυλοί μας ακόμα περισσότεροι…
  • H Koβέσι πέρασε πριονοκορδέλα Μητσοτάκη-Φλωρίδη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Οδοστρωτήρας εργατικών δικαιωμάτων με προεδρικά διατάγματα!
Διεθνή

Γαλλία

Οδοστρωτήρας εργατικών δικαιωμάτων με προεδρικά διατάγματα!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr9 Σεπ 2017, 00:00

Μπορεί να είναι «νέος και ωραίος» και να πλασαρίστηκε σαν το αντίβαρο της φασιστικής δεξιάς, όμως τα ψέματα τελείωσαν για τον Μακρόν και η σκληρή πραγματικότητα επικρατεί της προεκλογικής δημαγωγίας. Μετά από τρεις μήνες «διαβουλεύσεων» με συνδικάτα και καπιταλιστές, η κυβέρνηση Μακρόν εξήγγειλε την αντεργατική της μεταρρύθμιση, με την οποία θα αλλάξει άρδην το εργασιακό τοπίο των τελευταίων δεκαετιών στη Γαλλία. Είναι τέτοιας κλίμακας η επίθεση, που η Liberation έγραψε ότι γυρίζει τη Γαλλία τριάντα χρόνια πίσω (https://en.rfi.fr/france/20170901-french-press-review-1-september-2017), ενώ η δεξιά Figaro πανηγύρισε!
 

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν!

 
Η πρεμούρα του Μακρόν να εξαπολύσει την αντεργατική λαίλαπα τον έκανε να ζητήσει την έγκριση της Βουλής και της Γερουσίας να περάσει τη μεταρρύθμιση μέσω προεδρικών διαταγμάτων! Αυτό είναι μία «πάγια δημοκρατική διαδικασία» επισημαίνει η ιστοσελίδα της γαλλικής κυβέρνησης, επικαλούμενη το άρθρο 38 του γαλλικού Συντάγματος, που επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση να περάσει μέτρα μέσω προεδρικών διαταγμάτων για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, αν της δώσει έγκριση η Βουλή  (βλ. https://www.gouvernement.fr/en/legislating-by-ordinance-a-standard-democratic-procedure).
 
Οι άνθρωποι είναι εντελώς ξετσίπωτοι και δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα! Ετσι, το κοινοβούλιο στις αρχές Αυγούστου, με 225 ψήφους υπέρ έναντι 109 κατά, άναψε στον Μακρόν το πράσινο φως να νομοθετήσει την τροποποίηση του Κώδικα Εργασίας με προεδρικά διατάγματα.
 

Δώρα στους καπιταλιστές

 
Μια ματιά στον αντεργατικό οδοστρωτήρα, που παρουσίασε σε κείμενό της η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της CGT (βλ. https://cgt.fr/IMG/pdf/ordonnances_macron.pdf), αρκεί για να καταλάβει κανείς περί τίνος πρόκειται. Γενικός στόχος είναι οι «ευέλικτες εργασιακές σχέσεις», με τους καπιταλιστές να μπορούν να απολύουν και να προσλαμβάνουν πιο εύκολα, με ακύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω των σωματείων για τις μικρές επιχειρήσεις (κάτω των 50 ατόμων) και τη θέσπιση της δυνατότητας απευθείας διαπραγμάτευσης με τους εργαζόμενούς τους για τις εργασιακές συνθήκες. Ετσι, οι εργαζόμενοι στις μικρές επιχειρήσεις θα είναι έρμαια στις ορέξεις των καπιταλιστών που με το πιστόλι στον κρόταφο θα διαμορφώνουν τις εργασιακές συνθήκες κατά βούληση. Η όποια προστασία είχαν οι εργαζόμενοι αυτοί από τα σωματεία ακυρώνεται εντελώς.
 
Αλλαγές θα γίνουν και στο επίπεδο των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, οι οποίες θα μειωθούν στο μισό. Στις επιχειρήσεις με πάνω από έντεκα εργαζόμενους, οι αποζημιώσεις απόλυσης -που ήταν έξι μήνες κατ’ ελάχιστο για εργαζόμενους με δύο χρόνια δουλειά- έπεσαν στους τρεις μήνες (βλ. https://cgt.fr/IMG/pdf/ordonnances_macron.pdf σελ. 4). Ετσι, γυναίκα μηχανικός με 5.000 ευρώ το μήνα (μεικτά), που εργάζεται για δέκα χρόνια στην ίδια δουλειά και απολύεται, θα πάρει αποζημίωση 15.000 ευρώ αντί για 30.000 ευρώ που θα έπαιρνε με την προηγούμενη νομοθεσία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο καπιταλιστής εξοικονομεί 15.000 ευρώ, με τα οποία θα προσλάβει μια πιο φτηνή νέα μηχανικό, που θα πληρώνεται με 2000 ευρώ (μεικτά). Οι πρώτοι 7,5 μήνες της πληρωμής της νέας μηχανικού θα προέρχονται από την αποζημίωση που θα έπαιρνε η προηγούμενη! Το παράδειγμα (αναφέρεται στο κείμενο ανάλυσης του νόμου από τη CGT) είναι ενδεικτικό για την αβάντα που κάνει ο Μακρόν στους καπιταλιστές που μισθώνουν εξειδικευμένο προσωπικό. Μειώσεις θα υπάρξουν και στις αποζημιώσεις καταχρηστικών απολύσεων, που από δώδεκα μισθούς θα πέσουν στους έξι.
 
Εκτός από τα παραπάνω, τα προεδρικά διατάγματα προωθούν και άλλα αντεργατικά μέτρα, όπως τη μεγαλύτερη ελευθερία μαζικών απολύσεων μέσω «εθελούσιας» εξόδου, τη δυνατότητα στους καπιταλιστές να παρεκκλίνουν από την εργατική νομοθεσία σε ορισμένες περιπτώσεις κτλ.
 

Αντεργατική… συνέπεια

 
Δεν μας εξέπληξε η αντεργατική επίθεση του νέου προέδρου. Γιατί ήταν ο ίδιος που ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ολάντ το 2015 εισηγήθηκε τον εξίσου αντιδραστικό νόμο που πήρε το όνομά του και πέρασε χωρίς ψήφιση από τη Βουλή, βάσει του άρθρου 49.3 του γαλλικού Συντάγματος, που επιτρέπει να γίνει νόμος ένα νομοσχέδιο χωρίς ψήφιση από τη Βουλή, με την προϋπόθεση να μην κατατεθεί και ψηφιστεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μέσα σε 24 ώρες.
 
Εκείνο το αντεργατικό έκτρωμα προέβλεπε σωρεία αντεργατικών ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων αύξηση του αριθμού των Κυριακών που επιτρέπεται να λειτουργούν τα καταστήματα σε μη τουριστικές περιοχές, μειώσεις αμοιβών σε ορισμένα επαγγέλματα (όπως οι συμβολαιογράφοι), «εθελοντική» νυχτερινή εργασία των λιγότερο αμειβόμενων εργαζόμενων, μείωση της προστασίας των εργαζόμενων απέναντι στις ομαδικές απολύσεις, δυνατότητα παράκαμψης της εργατικής νομοθεσίας σε περίπτωση «συμφωνίας» εργοδότη-εργαζόμενου και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων.
 

Συμπλήρωμα ήδη ψηφισμένων μέτρων

 
Ο σημερινός αντεργατικός οδοστρωτήρας έρχεται σα συνέχεια του περσινού, που πήρε το όνομα της τότε υπουργού Εργασίας, Ελ Κομρί, και επικυρώθηκε τον Αύγουστο του 2016, μετά από τρεις μήνες διαδηλώσεων, συγκρούσεων και απεργιών. Με τον νόμο Ελ Κομρί η γαλλική κεφαλαιοκρατία πέτυχε να ανατρέψει το 35ωρο, δίνοντας τη δυνατότητα για εβδομαδιαία εργασία μέχρι 46 ώρες επί δώδεκα βδομάδες, αν υπάρξει συμφωνία στο επίπεδο της κάθε επιχείρησης. Το ανώτατο όριο ωρών αυξήθηκε στις 12 ώρες (από τις 10) και οι καπιταλιστές απέκτησαν τη δυνατότητα (αν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο επιχείρησης) να πληρώσουν τις υπερωρίες (για την εργασία πέραν των 35 ωρών τη βδομάδα) με προσαύξηση μόλις 10% (αντί για 25% για τις πρώτες οκτώ ώρες και 50% για τις υπόλοιπες, που ισχύει βάσει του νόμου).
 
Ταυτόχρονα, δόθηκε το πρώτο χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις με την επικράτηση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις επικυρώνονται είτε με την υπογραφή μεταξύ του καπιταλιστή και των σωματείων που αντιπροσωπεύουν το 50% των εργαζομένων της επιχείρησης, είτε -σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία- με σωματεία που αντιπροσωπεύουν το 30% των εργαζόμενων, τα οποία θα μπορούν να τις βάζουν σε ψηφοφορία στους εργαζόμενους για να τις εγκρίνουν με πλειοψηφικό σύστημα μέσα σ’ ένα μήνα προκειμένου να επικυρωθούν. Τώρα, ο Μακρόν δίνει τη δυνατότητα στον ίδιο τον καπιταλιστή να κάνει αυτή την ψηφοφορία, αν δεν αντιδράσουν όλες μαζί οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ψήφισαν την επιχειρησιακή σύμβαση.
 

Στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας»

 
Η ιμπεριαλιστική Γαλλία παίρνει τα μέτρα της για να γίνει πιο «ανταγωνιστική» έναντι κυρίως της Γερμανίας, που ήταν η πρώτη που εισήγαγε μεγάλες αντεργατικές ανατροπές την περασμένη δεκαετία. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στους καπιταλιστές να απομυζούν περισσότερη υπεραξία από τους εργάτες τους για να μπορέσουν να έχουν περισσότερα κέρδη για να επικρατήσουν των ανταγωνιστών τους. Με τη μείωση στις αποζημιώσεις απολύσεων και τη δυνατότητα «εθελούσιας εξόδου» θα επιχειρήσουν να αντικαταστήσουν μέρος του παλιού τους προσωπικού με νέο πιο φτηνό.
 
Η δυνατότητα παρέκκλισης από την εργατική νομοθεσία για λόγους «οικονομικών δυσκολιών» θα γίνει νόμος και οι καπιταλιστές θα επωφελούνται από τα «παραθυράκια» του νόμου προκειμένου να μειώσουν το εργατικό «κόστος», γιατί «κόστος» θεωρούν τους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου. Το πρόσχημα που επικαλείται ο Μακρόν, ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μειώσει την ανεργία, είναι εντελώς ψευδεπίγραφο. Γιατί ακόμα κι αν μειωθεί η ανεργία, αυτό θα γίνει με τη δημιουργία θέσεων εργασίας ακόμα πιο επισφαλών.
 
Κινεζοποίηση σαν αυτή που εφαρμόζεται στη χώρα μας δε θα υπάρξει σε μαζική κλίμακα, αλλά η ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο το γαλλικό κεφάλαιο θα κερδίσει πόντους στον διεθνή ανταγωνισμό. Ετσι λειτουργεί ο καπιταλισμός σε συνθήκες κρίσης. Για να λειτουργήσει διαφορετικά, θα πρέπει να πάψει να είναι καπιταλισμός.
 

Ζητούμενο η απάντηση του κινήματος

 
Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία (εκτός της CGT, που προκήρυξε  απεργία για τις 12 Σεπτέμβρη) σφυρίζει αδιάφορα. Η «ανεξάρτητη» Force Ouvrière (FO) ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη (!) με τον γενικό της γραμματέα, Ζαν Κλοντ Μεγί, να δηλώνει ότι αν και διαφωνεί με τα μέτρα Μακρόν, δεν πρόκειται να καλέσει τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις! Ούτε φυσικά η CFDT (που πρόσκειται στο «σοσιαλιστικό» κόμμα) καλεί σε απεργίες αν και δηλώνει «απογοητευμένη»!
 
Από την άλλη μεριά, η CGT, θα κάνει το παιχνίδι της, έχοντας σα γνώμονα τον ασφυκτικό έλεγχο των κινητοποιήσεων στο πλαίσιο της αστικής νομιμότητας. Αν οι εργαζόμενοι εξακολουθήσουν να τους ακολουθούν, θα υποστούν μία ακόμα ήττα, που αυτή τη φορά θα είναι ανελέητη και οι καπιταλιστές θα τρίβουν τα χέρια τους.
 
ΥΓ. Την αντεργατική επίθεση «καταδίκασαν» και οι φασίστες του Εθνικού Μετώπου, που βρήκαν την ευκαιρία να βγουν «από τα αριστερά» στον Μακρόν, υποστηρίζοντας στην ανακοίνωσή τους ότι ο Μακρόν ακολουθεί τις οδηγίες των Βρυξελλών και της Γερμανίας και στηρίζει τις πολυεθνικές και όχι τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις! Επισημαίνουν δε τον κίνδυνο οι πολυεθνικές να εξαπολύσουν κύμα μαζικών απολύσεων για να αυξήσουν τα κέρδη τους! Τον κατηγορούν επίσης και για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, αφού περνάει τόσο σοβαρά μέτρα μέσω προεδρικών διαταγμάτων. Ετσι, οι φασίστες παρουσιάζονται σαν «προστάτες» της εργατικής τάξης, φυσικά εκ του ασφαλούς, αφού δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα για να οργανώσουν κάποια εργατική αντίσταση. Σπεκουλάρουν, όπως κάνουν πάντα. Παλιά  τους τέχνη κόσκινο!

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Γαλλία

ΛΟΥΚΑ ΜΠΕΛΒΟ – Αυτή η γη είναι δική μας
Επόμενο άρθρο

Γαλλία

Ποια είναι η πραγματική απειλή;

Σχετικά Αρθρα

Iράν: Λαοθάλασσες κατέβηκαν ξανά στους δρόμους για να στηρίξουν τον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία

«Μη φοβάστε τα αεροσκάφη B1, B2 και B52. Να φοβάστε τον άνθρωπο χωρίς πατρίδα, χωρίς τιμή και χωρίς ανδρεία»

Διεθνή 23 Απρ 2026, 22:03

Το Ιράν δεν πάει σε δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με τους αμερικάνικους όρους, γιατί αισθάνεται και είναι δυνατό στο πεδίο

Διεθνή 23 Απρ 2026, 21:07

Χεζμπολά: Οι σκοπευτές μας είναι έμπειροι, οι γροθιές μας πολλές και οι πύραυλοί μας ακόμα περισσότεροι…

Αθλιοι ελιγμοί της ξενόδουλης κυβέρνησης της Βηρυτού

Διεθνή 23 Απρ 2026, 15:06

Λίβανος: Oι σιωναζιστές δολοφόνησαν εν ψυχρώ τη συνάδελφο Αμάλ Χαλίλ

Διεθνή 23 Απρ 2026, 10:23

Οι σιωναζιστές σκοτώνουν αμάχους και στοχεύουν δημοσιογράφους και οι ξενόδουλοι αστοί της Βηρυτού ετοιμάζονται να μπουν σε απευθείας συνομιλίες μαζί τους

Διεθνή 22 Απρ 2026, 22:54

Ο Γιάχια Σινουάρ «επιλέγει»… υποψήφιους στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ

Διεθνή 22 Απρ 2026, 12:58
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Απρίλη

24 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Iράν: Λαοθάλασσες κατέβηκαν ξανά στους δρόμους για να στηρίξουν τον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία

«Μη φοβάστε τα αεροσκάφη B1, B2 και B52. Να φοβάστε τον άνθρωπο χωρίς πατρίδα, χωρίς τιμή και χωρίς ανδρεία»

23 Απρ 2026, 22:03
Διεθνή

Το Ιράν δεν πάει σε δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με τους αμερικάνικους όρους, γιατί αισθάνεται και είναι δυνατό στο πεδίο

23 Απρ 2026, 21:07
Υγεία

Ξεπέρασε και τον Παττακό ο γκεμπελίσκος του υπουργείου Υγείας: Πέταξε πέτρα σε σκάμμα και τη βάφτισε… θεμέλιο λίθο

23 Απρ 2026, 19:53
Διεθνή

Χεζμπολά: Οι σκοπευτές μας είναι έμπειροι, οι γροθιές μας πολλές και οι πύραυλοί μας ακόμα περισσότεροι…

Αθλιοι ελιγμοί της ξενόδουλης κυβέρνησης της Βηρυτού

23 Απρ 2026, 15:06
Πολιτική

H Koβέσι πέρασε πριονοκορδέλα Μητσοτάκη-Φλωρίδη

23 Απρ 2026, 14:28
Διεθνή

Λίβανος: Oι σιωναζιστές δολοφόνησαν εν ψυχρώ τη συνάδελφο Αμάλ Χαλίλ

23 Απρ 2026, 10:23
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Απρίλη

23 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οι σιωναζιστές σκοτώνουν αμάχους και στοχεύουν δημοσιογράφους και οι ξενόδουλοι αστοί της Βηρυτού ετοιμάζονται να μπουν σε απευθείας συνομιλίες μαζί τους

22 Απρ 2026, 22:54
Πολιτική

Τα ψέματα και οι επιθέσεις στο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αποκαλύπτουν τον πανικό του Μητσοτάκη, των υπουργών και των βουλευτών του

22 Απρ 2026, 20:50
Πολιτική

Ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού: Να ζήσουμε να τη θυμόμαστε τη μακαρίτισσα την παπάρα του Μητσοτάκη

22 Απρ 2026, 14:37
Διεθνή

Ο Γιάχια Σινουάρ «επιλέγει»… υποψήφιους στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ

22 Απρ 2026, 12:58
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: Την έθεσαν σε δυνητική αργία για συνδικαλιστική δράση αλλά δεν τολμούν να το ομολογήσουν

22 Απρ 2026, 12:04
Αγροτικά

Δημήτριος Μελάς, «γαλάζιος» πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ: Οποια πέτρα του σκανδάλου κι αν σηκώσεις, από κάτω θα τον βρεις

Σκάνδαλο «Βοοτρόφοι Τρικάλων» με επικεφαλής τον Μαγειρία - Πώς ο Μελάς και η βουλευτίνα Παπακώστα «βόλεψαν» βοοτρόφο ονόματι Μπαλάφας

22 Απρ 2026, 11:47
Πολιτισμός

Τα πιο «in» ψαράδικα στον κόσμο

22 Απρ 2026, 10:50
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Απρίλη

22 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Χεζμπολά: Απάντηση στα ίσα σε κάθε σιωναζιστική πρόκληση

21 Απρ 2026, 22:06
Διεθνή

Επί της ουσίας τζούφιος ο αμερικάνικος ναυτικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών

21 Απρ 2026, 20:56
Εργατικά

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την τρομοκρατία απέναντι στους αγωνιστές εκπαιδευτικούς

Μαζί με την Χρύσα Χοτζόγλου οδηγούν σε δυνητική αργία και τον Δημήτρη Χαρτζουλάκη

21 Απρ 2026, 18:27
Διεθνή

Βρετανικά πανεπιστήμια πλήρωναν ρουφιανο-εταιρία να παρακολουθεί φιλο-παλαιστίνιους και παλαιστίνιους φοιτητές και ακαδημαϊκούς

Αποκαλυπτική έρευνα του Al Jazeera English

21 Απρ 2026, 10:34
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Απρίλη

Ημέρα κατά του θορύβου.

Ημέρα κατά των πειραματόζωων.

Ημέρα μνήμης γενοκτονίας Αρμενίων (1915).

1945: Ενας νεκρός και εννιά τραυματίες από επίθεση Χιτών στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

1971: Ανακαλύπτεται βόμβα κάτω από αυτοκίνητο ξένης αποστολής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

1975: Εξι μέλη της οργάνωσης “Κομάντο Χόλγκερ Μάινς” εισβάλλουν στη γερμανική πρεσβεία της Στοκχόλμης και κρατούν δώδεκα ομήρους, ζητώντας απελευθέρωση των 26 κρατουμένων της RAF. Η κυβέρνηση αρνείται διαπραγμάτευση, αυτοί σκοτώνουν τον στρατιωτικό ακόλουθο Αντρέας Φον Μίρμπαχ και τον εμπορικό ακόλουθο Χάιντς Χίλεγκαρντ και τελικά συλλαμβάνονται.

1981: Δύο βόμβες στις αντιπροσωπείες «Siemens» και AEG (ΕΛΑ).

1987: Δεκατέσσερις τραυματίες από τηλεχειριζόμενη βόμβα κατά λεωφορείου μεταφοράς αμερικανών στρατιωτών στη Λεωφόρο Κηφισού στου Ρέντη (17Ν).

1994: Βόμβα στο κτίριο της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ (ΕΛΑ-1η Μάη).

1999: Πυροβολισμός στα γραφεία του ΟΗΕ (Κόκκινη Γραμμή).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Γαλλία

    17Ν
    • Γαλλία

      Εφετείο 17Ν
  • Γαλλία

    ΕΛΑ
    • Γαλλία

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Γαλλία

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Γαλλία

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Γαλλία

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Γαλλία

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Γαλλία

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Γαλλία

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Γαλλία

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Γαλλία

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Γαλλία

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Γαλλία

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Γαλλία

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Γαλλία

      Γαλλία

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Γαλλία

      Γαλλία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Γαλλία

      Γαλλία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Γαλλία

      Γαλλία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Γαλλία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Γαλλία

    Γαλλία

    Ποιοι είμαστε
  • Γαλλία

    Γαλλία

    Επικοινωνία
  • Γαλλία

    Γαλλία

    Όροι χρήσης
  • Γαλλία

    Γαλλία

    Ποιοι είμαστε
  • Γαλλία

    Γαλλία

    Επικοινωνία
  • Γαλλία

    Γαλλία

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo