Λίγες μέρες μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στα προάστια του Αλγερίου, την τελευταία βδομάδα του 2010, για τις άθλιες συνθήκες στέγασης (με αποτέλεσμα 53 τραυματίες, οι 52 από τους οποίους ήταν μπάτσοι, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο), νέες, ακόμα πιο σφοδρές συγκρούσεις συγκλόνισαν τη χώρα, λίγες μέρες μετά τον ερχομό του νέου χρόνου, παίρνοντας το χαρακτήρα νεολαιίστικης εξέγερσης.
Τέσσερις μέρες κράτησαν οι συγκρούσεις (από την προηγούμενη Δευτέρα είχαν αναφερθεί τα πρώτα σκιρτήματα, αλλά από την Τετάρτη 5 Γενάρη το απόγευμα φούντωσε η εξέγερση που κράτησε μέχρι το προηγούμενο Σάββατο). Χρειάστηκαν αυτές οι τέσσερις μέρες καθημερινών συγκρούσεων, με τρεις νεκρούς, τουλάχιστον 800 τραυματίες και πάνω από 1.000 συλληφθέντες, για ν’ αναγκαστεί η κυβέρνηση της Αλγερίας να μειώσει προσωρινά κατά 41% τους φόρους και τους τελωνειακούς δασμούς στη ζάχαρη και το λάδι, ώστε να πέσουν οι τιμές που από την πρώτη Γενάρη είχαν εκτιναχθεί σε ποσοστά πάνω από 30%.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέγερση, που εξαπλώθηκε ταχύτατα σε πολλές πόλεις της χώρας, είχε η νεολαία. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια, δικαστήρια, αστυνομικά τμήματα, καθώς και στα κεντρικά γραφεία της εθνικής εταιρίας ηλεκτρισμού και γκαζιού (Sonelgaz), έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία που απάντησε με καταιγισμό δακρυγόνων, από τα οποία πέθανε ένας 65χρονος ταξιτζής. Μέσα στο κλίμα της λαϊκής αντιβίας δεν γλίτωσαν φυσικά και τα πολυκαταστήματα, πολλά από τα οποία λεηλατήθηκαν. Ομως, δεν ήταν λίγοι οι τραυματισμοί στους κόλπους των μπάτσων (για 763 τραυματισμένους μπάτσους μιλά η κυβέρνηση), αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας και της οργής των διαδηλωτών.
Η φτώχεια πλατιών λαϊκών στρωμάτων, η έκρηξη της ανεργίας στη νεολαία, στους κόλπους της οποίας σημειώνει ποσοστά της τάξης του 20%, σε συνδυασμό με τις συνεχείς αυξήσεις στα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, δημιουργούν ένα εύφλεκτο υλικό που δεν χρειάζεται και πολύ για να εκραγεί. Η υποχώρηση της κυβέρνησης ήταν η πρώτη νίκη αυτού του κινήματος, όμως τα μέτρα που πήρε θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου, πράγμα που σημαίνει ότι τίποτα δεν τελείωσε. Γιατί η κρατική καταστολή θα συνεχιστεί όλο αυτό το διάστημα (ήδη υπάρχουν 1.000 συλληφθέντες) και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν απροκάλυπτα ότι θα τιμωρήσουν αυστηρά τους πρωτεργάτες των ταραχών.
Αυτό όμως θα οξύνει ακόμα περισσότερο τις ταξικές αντιθέσεις στη χώρα, η οποία διαθέτει τεράστιο φυσικό πλούτο. Η Αλγερία είναι η έκτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα φυσικού αερίου στον κόσμο, καλύπτοντας το 20% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, αλλά και πετρελαιοπαραγωγός χώρα, με παραγωγή περίπου ίδια μ’ αυτή της Βρετανίας. Ομως, το όφελος από τον πλούτο αυτό τον καρπώνεται μια ισχνή μειοψηφία.