«Ορκίζεστε πίστη στο νόμο, στις υποχρεώσεις του ρόλου που έχετε αναλάβει για να υπηρετήσετε την Καταλονία με αφοσίωση στον πρόεδρο της Generalitat;». Το απόσπασμα προέρχεται από τον όρκο που έδωσαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης της Καταλονίας το περασμένο Σάββατο, την ίδια στιγμή που στη Μαδρίτη ορκιζόταν ο νέος ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ.
Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης στην Καταλονία υποτίθεται ότι θα τερματίσει τη σύγκρουση που ξεκίνησε την 1η Οκτώβρη του 2017, όταν το δημοψήφισμα των καταλανών αυτονομιστών έγινε μέσα σε ένα κλίμα πρωτοφανούς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα καταστολής, που έστειλε στα νοσοκομεία κοντά στα 900 άτομα και οδήγησε στην αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας.
Η επανάληψη των εκλογών στις αρχές του χρόνου έφερε ξανά τους αυτονομιστές στους κυβερνητικούς θώκους, με τον νέο πρωθυπουργό Κουίμ Τόρα (συνεργάτη του αυτοεξόριστου στην Ευρώπη τέως πρωθυπουργού Κάρλες Πουιτζδεμόν) να μην κρύβει τις προθέσεις του να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο καταλανικό κράτος. Αυτό δήλωσε στην τελετή ορκωμοσίας που έγινε στο παλάτι της Generalitat στη Βαρκελώνη, που αποτελεί την έδρα της καταλανικής κυβέρνησης, αποτίοντας ταυτόχρονα φόρο τιμής στους καταλανούς βουλευτές που είτε αυτοεξορίστηκαν (όπως ο Πουιτζδεμόν) είτε φυλακίστηκαν. Ζήτησε δε από τον νέο ισπανό πρωθυπουργό να ξεκινήσει διάλογος για να τερματιστεί η κρίση.
Αυτό όμως δεν είναι καθόλου εύκολο, από τη στιγμή που η Μαδρίτη (με την πλήρη στήριξη της Κομισιόν) έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αποδέχεται ούτε κουβέντα πάνω στο ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, πράγμα που το ξέρει καλά ο Τόρα, ο οποίος έκανε διάφορους ελιγμούς για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αρχικά είχε βάλει άτομα που διώκονταν, τα οποία απέσυρε όταν συνάντησε την αντίδραση της Μαδρίτης. Γι’ αυτό μην είστε σίγουροι ότι θα κινηθεί στη ρότα της ανεξαρτησίας. Το σίγουρο είναι ότι θα χρησιμοποιήσει το αυτονομιστικό κίνημα για να κατορθώσει να αποσπάσει από τη Μαδρίτη κάποιες παραχωρήσεις, προκειμένου η Καταλονία να εξακολουθήσει να μένει στους κόλπους της Ισπανίας, όπως γινόταν όλα τα χρόνια μετά το 1975, όταν απέκτησε ξανά την αυτονομία της, μετά το τέλος της φρανκικής δικτατορίας.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο Τόρα θα μπορέσει να ξανακερδίσει τις διευρυμένες εξουσίες που η Καταλονία απέσπασε από τη Μαδρίτη το 2006 (για να τις χάσει το 2010 από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, που τις έκρινε αντισυνταγματικές), όμως θα προσπαθήσει να το κάνει. Θα το κατορθώσει αυτό; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει από τώρα, όμως αυτό δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα της εργατικής τάξης της Καταλονίας, που χτυπήθηκε από την κρίση όπως και η ισπανική εργατική τάξη. Εμείς το λέμε από καιρό. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση (μέχρι κρατικού αποχωρισμού) το υποστηρίζουμε. Ομως αυτό δεν πρόκειται να φέρει μία δίκαιη για τους εργαζόμενους κοινωνία. Απλά θα βοηθήσει στο να απεμπλακεί ο λαός από την προσκόλλησή του στη «δική του», την ομοεθνή κεφαλαιοκρατία και να αναδειχτούν οι ταξικές αντιθέσεις αντί του «κοινού εθνικού αγώνα».
Τελευταία Νέα :
- Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι
- Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες
- «Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*
- Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»
- Σαν σήμερα 6 Ιούλη
- Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας