Τους τελευταίους δύο μήνες η Λευκορωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Η σαρωτική νίκη του Αλεξάντερ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου (με 80%!), που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε προϊόν εκτεταμένης νοθείας, αρνούμενη να αποδεχτεί το αποτέλεσμα, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που υποστηρίζεται από τη Δύση (κυρίως από την Γερμανία), κατάφερε να αποσπάσει μόλις το 10% των ψήφων και έχει καταφύγει στη γειτονική Λιθουανία, μετά από την εκδίωξή της από τη χώρα. Σε βάρος της έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης τόσο από τη Λευκορωσία όσο και από τη Ρωσία (με την τελευταία να ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται για πολιτική δίωξη αλλά για ένταλμα που εκδόθηκε λόγω διμερών συμφωνιών που έχει κάνει η Ρωσία με τη Λευκορωσία). Μια ακόμα ηγετική μορφή, η Κολεσνίκοβα, εγκατέλειψε επίσης τη χώρα, μετά από μία επεισοδιακή εξαφάνιση και εκδίωξή της από τη χώρα από μασκοφόρους.
Μετά από βδομάδες διαδηλώσεων που διογκώνονται ακόμα και σε πανεπιστήμια και εργοστάσια, παίρνοντας και βίαια χαρακτηριστικά, ο Λουκασένκο έβαλε μπρος τις απειλές: «Δε χρειάζεται να πείσουμε κανέναν: ούτε τους εργάτες ούτε τους φοιτητές, γιατρούς, δασκάλους, αξιωματούχους. Τώρα ήρθε η στιγμή που ο καθένας θα πρέπει να επιλέξει το δρόμο που θα τραβήξει στη ζωή του». Αυτά είπε συμπληρώνοντας ότι οι διαδηλωτές πέρασαν την κόκκινη γραμμή. Η Τιχανόφσκαγια ζήτησε από τους διαδηλωτές να κατέβουν σε γενική απεργία στις 26 Οκτώβρη και να αντιδράσουν σε ειρηνικά πλαίσια.
Ταυτόχρονα, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης, η Τιχανόφσκαγια ξεκαθάρισε ότι οι διαμαρτυρίες δεν έχουν σε καμία περίπτωση στόχο τη Ρωσία, όπως υποστηρίζει ο Λουκασένκο, ο οποίος χωρίς ντροπή παραδέχτηκε ότι ήταν αυτός που είχε διατάξει την καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων της περασμένης Κυριακής (25ης Οκτώβρη), προκειμένου να εξασφαλίσει την «ασφάλεια» των απλών ανθρώπων! Στις διαδηλώσεις αυτές, που λέγεται ότι συμμετείχαν εως και 100 χιλιάδες άτομα, η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πολύ ξύλο, ενώ συνελήφθησαν 523 διαδηλωτές, με τους πάνω από 350 να παραμένουν στη φυλακή μέχρι σήμερα.
«Νεο-σοβιετικός»…
Η Λευκορωσία είναι μία χώρα που από τη Δύση χαρακτηρίζεται «νέο-σοβιετική». Κι αυτό γιατί ο Λουκασένκο παραμένει στο πηδάλιο επί 26 συναπτά έτη και η χώρα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά κρατικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι επιχειρήσεις που ελέγχονται πλήρως ή μερικώς από το κράτος απασχολούν το μισό εργατικό δυναμικό και παράγουν το μισό ΑΕΠ της χώρας.
…κρατικός καπιταλισμός
Ετσι, η Λευκορωσία αποτελεί μια «κυβερνητικά ελεγχόμενη οικονομία», πρότυπο για αρκετούς ψευτοκομμουνιστές, όπως αυτοί στις «λαϊκές δημοκρατίες» της ανατολικής Ουκρανίας, που υποστηρίζουν το οικονομικό της μοντέλο. Για εμάς, η Λευκορωσία δεν είναι παρά μια χώρα του κρατικού καπιταλισμού, με αναπτυγμένο όμως και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, που καμία σχέση δεν έχει με το σοβιετικό μπολσεβίκικο μοντέλο των Λένιν και Στάλιν (το πραγματικό, όχι αυτό που για δεκαετίες παρουσιαζόταν ως τέτοιο, μετά από τη δεκαετία του ‘50). Δεν είναι κριτήριο για το αν οικοδομείται ο σοσιαλισμός σε μία χώρα, το ποσοστό των μέσων παραγωγής που ελέγχει το κράτος. Γιατί το κράτος λειτουργεί ως «συλλογικός καπιταλιστής». Κλασικές καπιταλιστικές χώρες ορισμένες φορές επιβάλλουν κρατικοποιήσεις (όπως η πρόσφατη της Alitalia), προκειμένου να σώσουν χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, αυτό όμως δεν είναι… σοσιαλισμός.
Οι σχέσεις με το ΔΝΤ…
Και μόνο το γεγονός ότι ο ιδιωτικός καπιταλιστικός τομέας κατέχει το 50% της οικονομίας της χώρας αρκεί για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να σταθεί ο χαρακτηρισμός «νεο-σοβιετικό», που δίνεται στο οικονομικό μοντέλο της Λευκορωσίας! Από την άλλη, η συμμετοχή της σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ δε συνάδει με καμία «σοσιαλιστική οικοδόμηση». Ούτε η έκκληση προς το ΔΝΤ να δώσει «τεχνικές συμβουλές»!
Εκκληση που έγινε από τις Αρχές της Λευκορωσίας τον περασμένο Ιούνη. Το ΔΝΤ ανταποκρίθηκε και αν διαβάσετε την έκθεσή του θα διαπιστώσετε ότι μόνο καλά λόγια βρήκαν για το «νεο-σοβιετικό» μοντέλο της Λευκορωσίας, εκθειάζοντας την μεγάλη πρόοδο που σημείωσε η χώρα στον τομέα των προβλέψεων και της ανάλυσης πολιτικών και στην ενσωμάτωσή τους στον τομέα της λήψης αποφάσεων για τη νομισματική πολιτική.
Φυσικά, το ΔΝΤ ζητά κι άλλα (και ιδιαίτερα στον τομέα σύνδεσης μισθών με παραγωγικότητα), αλλά αυτό το κάνει παντού. Ομως, το γεγονός ότι αναγνωρίζει πως η χώρα έχει κάνει προόδους στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, με την οικονομική του δραστηριότητα να έχει αυξηθεί κατά ένα 5%-10% την τελευταία δεκαπενταετία, δεν είναι και λίγο. Μπορεί το ποσοστό αυτό το ΔΝΤ να το κρίνει ανεπαρκές, όμως έτσι λειτουργεί το υπερταμείο. Πιέζει σε όλο και πιο νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.
…και η εξάρτηση από την καπιταλιστική Ρωσία
Η εξάρτηση από τη Ρωσία δεν είναι κάτι που κρύβεται. Αλλωστε, ήταν ο Λουκασένκο που έσπευσε να συναντηθεί με τον Πούτιν για να «πάρει γραμμή». Δήλωσε μάλιστα ευγνώμων που ο Πούτιν υποσχέθηκε να δώσει το ρωσικό εμβόλιο κατά του κοροναϊού στη Λευκορωσία, κατά προτεραιότητα!
Ο τελευταίος, αν και «δεν ανακατεύεται» στα εσωτερικά της Λευκορωσίας, έβαλε τον υπουργό Εξωτερικών του, Σεργκέι Λαβρόφ, να κάνει ένα τηλεφωνάκι στον λευκορώσο ομόλογό του για να του υπενθυμίσει ότι η Ρωσία στηρίζει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση της Λευκορωσίας, ζητώντας να ολοκληρωθούν το συντομότερο για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Στον οικονομικό τομέα τα νούμερα είναι ξεκάθαρα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Λευκορωσίας για το εξωτερικό εμπόριο, το 41,5% των εξαγωγών της χώρας κατευθύνεται στη Ρωσία και το 55,8% των εισαγωγών προέρχεται από τη Ρωσία. Η τελευταία κατέχει μάλιστα το 38% του δημόσιου χρέους της χώρας, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 52 δισ. λευκορωσικά ρούβλια (17 δισ. ευρώ). Δεμένη χειροπόδαρα από τη ρώσικη αρκούδα είναι η Λευκορωσία!
«Κομμουνιστικό» περιτύλιγμα
Με την κατάσταση να παραμένει έκρυθμη και ρευστή, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα αντέξει ο Λουκασένκο. Για πρώτη φορά οι διαδηλώσεις κρατούν καιρό, πράγμα που θα τον αναγκάσει να κάνει ελιγμούς για να κρατηθεί στην εξουσία. Η δυτικόφιλη αντιπολίτευση, πάντως, δεν μπορεί να εμπνεύσει τον κόσμο, γιατί αυτός βλέπει ότι και στη γειτονική Ουκρανία οι δυτικόφιλοι δεν έδωσαν και πολλά πράγματα στο λαό (το αντίθετο).
Σε ένα παιχνίδι άδικο και από τις δύο μεριές, δεν υπάρχει μεγαλύτερη προβοκάτσια κατά του κομμουνισμού από το να υποστηρίξει κανείς τον Λουκασένκο εμφανίζοντάς τον μάλιστα σαν… κομμουνιστή! Βλέποντας ότι πιάνει ακόμα στον κόσμο η λάμψη της σοβιετικής εποχής, ο πονηρός Λουκασένκο κράτησε τα σύμβολά της και ορισμένα στοιχεία ρεφορμιστικής πολιτικής, τα οποία χρησιμοποιεί για προπαγανδιστικούς σκοπούς.
Ετσι έχει την αμέριστη στήριξη του «Κ»Κ Λευκορωσίας που μετά τις εκλογές οργάνωσε διαδηλώσεις για να πανηγυρίσει την εκλογή του!
Η στήριξη στον Λουκασένκο από τους ψευτοκομμουνιστές είναι παλιά ιστορία. Διαβάστε τι έλεγε από το 2005 το «Κ»Κ Λευκορωσίας (ΚΚΛ) στο όγδοο έκτακτο συνέδριό του στο Μινσκ. Οπως μας πληροφορεί ο Ριζοσπάστης, «στην εισήγησή της η Τατιάνα Γκόλουμπεβα, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΛ, σημείωσε πως το ΚΚΛ θεωρεί σωστές τις βασικές κατευθύνσεις, τόσο της κοινωνικο-οικονομικής, όσο και της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η Λευκορωσία στα χρόνια που Πρόεδρος της χώρας είναι ο Αλεξάντρ Λουκασένκο».
Τον Μάρτη του 2006, μετά τη νίκη του στις εκλογές, ο Λουκασένκο είχε δεχτεί συγχαρητήρια τηλεγραφήματα τόσο από τον Γκ. Ζιουγκάνοφ, πρόεδρο της ΚΕ του «Κομμουνιστικού» Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας («Κ»ΚΡΟ) όσο και από τον Π. Σιμονιένκο, πρόεδρο του «Κ»Κ Ουκρανίας. Δεν ξέρουμε αν ξαναέστειλαν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα και μετά τις εκλογές του περασμένου Αυγούστου (γιατί όχι;) και δεν μας πολυενδιαφέρει. Το ποιόν τους το έχουν δείξει οι ψευτοκομμουνιστές. Πάντως, ο «Ριζοσπάστης» ήταν λίγο πιο συγκρατημένος στις τελευταίες εκλογές απέναντι στον… σύντροφο Λουκασένκο, ο οποίος… αναβαθμίστηκε! Ξέρετε γιατί; Γιατί πήρε συγχαρητήριο τηλεγράφημα από τους κινέζους «συντρόφους» και προσωπικά από τον κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ. Τόσος… σοσιαλισμός πια!!!