Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου όταν οι δυνάμεις ασφαλείας ξυλοκόπησαν φίλους και συγγενείς των θυμάτων της εξέγερσης εμποδίζοντάς τους να παρευρεθούν σε τελετή μνήμης των θυμάτων που πραγματοποιούνταν σε θέατρο που βρίσκεται σε προάστιο της πόλης. Κι όχι μόνο αυτό. Οπως αναφέρει η αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ (26/9), οι συγγενείς των θυμάτων κατήγγειλαν ότι αυτοί για τους οποίους η «φιλανθρωπική» οργάνωση El Waad El Amin έκανε την τελετή δεν ήταν διαδηλωτές, αλλά μπάτσοι, που επίσης είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, ενώ τα ονόματα των δολοφονημένων διαδηλωτών δεν ήταν μέσα στα τιμώμενα πρόσωπα!
Οι μπάτσοι που έσπευσαν να εμποδίσουν τους συγγενείς των δολοφονημένων διαδηλωτών της αιγυπτιακής εξέγερσης ήταν τόσο προκλητικοί που έφτασαν στο σημείο να χαστουκίσουν την ηλικιωμένη μητέρα ενός από τα θύματα! Οι υπόλοιποι γιοι της μητέρας αυτής ξυλοκόπησαν τον μπάτσο που τη χαστούκισε και οι μπάτσοι χτύπησαν στο ψαχνό με πλαστικές(;) σφαίρες και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες. Οι συγγενείς των θυμάτων έφυγαν από το θέατρο και κατευθύνθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, η οποία από τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης μέχρι τις 7:30 το πρωί της Τετάρτης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Διαδηλωτές κατευθύνθηκαν επίσης και προς το υπουργείο Εσωτερικών φωνάζοντας «κάτω η στρατιωτική χούντα».
Την ίδια στιγμή, μια άλλη διαμαρτυρία λάμβανε χώρα μπροστά από την κρατική τηλεόραση. Ηταν καθιστική διαμαρτυρία που είχε ξεκινήσει την προηγούμενη Παρασκευή από άλλους συγγενείς των θυμάτων της εξέγερσης, οι οποίοι απαιτούσαν την καταδίκη του πρώην υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ Αλ Αντλι και άλλων αξιωματούχων για την εμπλοκή τους στις δολοφονίες των συγγενών τους κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Η δίκη του Αλ Αντλι είχε αναβληθεί για μία ακόμα βδομάδα κι αυτό προκάλεσε την οργή του κόσμου.
Στην καθιστική διαμαρτυρία συμμετείχαν και άστεγες οικογένειες από τις παραγκουπόλεις Αλ Σαλάμ και Αλ Νάχντα, όπου έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις εδώ και τρεις εβδομάδες, ζητώντας από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις υποσχέσεις της και να τους δώσει διαμερίσματα.
Το στρατιωτικό συμβούλιο που διοικεί τη χώρα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανακάλυψε φυσικά «προβοκάτορες» που στοχεύουν στο να σπείρουν διχόνοια μεταξύ των επαναστατημένων Αιγύπτιων και του στρατού για να υποσκάψουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας, χρησιμοποιώντας το αίμα των μαρτύρων της εξέγερσης! Οι «προβοκάτορες», όμως, φαίνεται ότι ήταν αρκετοί, αφού το Αλ Τζαζίρα τους υπολόγισε σε πάνω από 5.000. Τεράστιος ήταν και ο αριθμός των τραυματιών που σύμφωνα με του υπουργείο Υγείας ανήλθαν σε 1.114 άτομα (πάνω από το ένα πέμπτο των διαδηλωτών!), από τους οποίους οι 990 νοσηλεύτηκαν στην πλατεία και μόνο 124 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.
Διαδήλωση συμπαράστασης στους διαδηλωτές της Ταχρίρ έγινε στο Σουέζ, όπου εκατοντάδες μαζεύτηκαν σε καθιστική διαμαρτυρία που κάλεσε το Μπλοκ της Νεολαίας του Σουέζ. Η πτώση του αμερικανόδουλου δικτάτορα Μουμπάρακ μετά από 30 χρόνια εξουσίας τον περασμένο Φλεβάρη, ύστερα από λαϊκή εξέγερση που κράτησε 18 μέρες και κόστισε τη ζωή σε 840 άτομα και τον τραυματισμό άλλων 6.000, δεν έφερε τη «δημοκρατία» στη χώρα. Το στρατιωτικό συμβούλιο που ανέλαβε είναι εξίσου δεσποτικό, έχοντας φτάσει στο σημείο να ποινικοποιήσει ακόμα και τις απεργίες. Αυτό έχει εξαγριώσει τον κόσμο που την ίδια στιγμή βλέπει τις δίκες των μπάτσων και αξιωματούχων που ευθύνονταν για τις δολοφονίες των εξεγερμένων να καθυστερούν.