Φουντώνει η οργή και η αγανάκτηση του αιγυπτιακού λαού λόγω των μεγάλων αυξήσεων στην άμεση φορολογία, της εκτίναξης των τιμών στα είδη λαϊκής κατανάλωσης από την αύξηση του πληθωρισμού και του ΦΠΑ και των μεγάλων περικοπών στα κοινωνικά επιδόματα, που καθιστούν ακόμα πιο δύκολη την επιβίωση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της εργατικής τάξης της χώρας. Πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για πιθανό ξέσπασμα μια νέας λαϊκής εξέγερσης όπως αυτή που ανέτρεψε το δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.
Ο πληθωρισμός έχει χτυπήσει υψηλό εφταετίας, φτάνοντας το 14%, το ξένο συνάλλαγμα είναι σε έλλειψη, γεγονός που -σε συνδυασμό με τους υψηλούς δασμούς- ανεβάζει κατακόρυφα τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων σε μια χώρα που εισάγει από ανταλλακτικά αυτοκινήτων μέχρι ζάχαρη. Ταυτόχρονα, από τον περασμένο Αύγουστο αυξήθηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από 25% έως 40% για τις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών. Τον ίδιο μήνα, πολλά προϊόντα μεταφέρθηκαν στον υψηλό συντελεστή φορολόγησης του 13%. Το κράτος αναμένεται να κόψει την επιδότηση αγοράς πετρελαίου κίνησης και να υποτιμήσει την αιγυπτιακή λίρα, στο πλαίσιο του Μνημονίου που ετοιμάζεται να υπογράψει με το ΔΝΤ προκειμένου να λάβει δάνειο 12 εκατ. δολαρίων. Η υποτίμηση του τοπικού νομίσματος θα ανεβάσει σε ακόμα πιο δυσθεώρητα ύψη τον πληθωρισμό, ενώ η περικοπή ή η κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων θα βυθίσει περιοσσότερο στη φτώχεια και τη μιζέρια εκατομμύρια αιγυπτιακά νοικοκυριά που εξαρτώνται από αυτά τα επιδόματα ακόμα και για να αγοράσουν ψωμί.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού έχει φτάσει το 10% του ΑΕΠ, ενώ η έλλειψη συναλλάγματος δυσκολεύει τις ντόπιες επιχειρήσεις να εισάγουν πρώτες ύλες, μέσα παραγωγής ή εμπορεύματα λιανικής, αλλά και τα ξένα κεφάλαια που βρίσκονται στη χώρα να επαναπατρίσουν τα κέρδη τους. Πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει λόγω των ελέγχων κεφαλαίου και εισαγωγών που έχει επιβάλει το καθεστώς Σίσι τα τελευταία δυο χρόνια. Ο ρυθμός ανάπτυξης της αιγυπτιακής οικονομίας δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 3,5% το 2016-17, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, όπως αποτυπώνονται σε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ποσοστό πολύ κάτω από το στόχο του 5% που είχε θέσει η κυβέρνηση, που ήταν έτσι κι αλλιώς χαμηλότερος από το ρυθμό ανάπτυξης της προηγούμενης χρονιάς. Ο περιορισμός στην ποσότητα του ρευστού που μπορεί να αντλήσει μια επιχείρηση από μια τράπεζα έχει σπρώξει πολλές επιχειρήσεις να στραφούν στη μαύρη αγορά συναλλάγματος, όπου η τιμή του δολαρίου είναι 15,5 αιγυπτιακές λίρες (στην επίσημη ισοτιμία έιναι 8,8).
Προκειμένου το αιγυπτιακό κράτος να συνάψει συμφωνία με το ΔΝΤ, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει 6 δισ. δολάρια από εναλλακτικές πηγές. Αυτές οι ενναλλακτικές πηγές πιθανότατα είναι το ντόπιο τραπεζικό σύστημα. Το ποσό αυτό θα λειτουργήσει σαν δίχτυ ασφαλείας προκειμένου το κράτος να απελευθερώσει την ισοτιμία μεταξύ αιγυπτιακής λίρας και δολαρίου. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει ήδη εξασφαλίσει το 60% αυτού του ποσού έχοντας δημιουργήσει ένα αποθεματικό που φτάνει τα 19,6 δισ. δολάρια. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το επικείμενο Μνημόνιο με το ΔΝΤ, το τοπικό νόμισμα έχει πάρει την κατρακύλα. Αυτή η κατρακύλα έχει κοστίσει τεράστια ποσά στο αιγυπτιακό κράτος, αφού οι τιμές στο αλεύρι και το λάδι που εισάγει από τρίτες χώρες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα τα κοινωνικά προγράμματα παροχής φτηνών τροφίμων και ρεύματος στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα να δημιουργούν τεράστιες τρύπες στον κρατικό προϋπολογισμό.
Η στρατιωτική χούντα, μέσα από τα μίντια που στη συντριπτική τους πλειοψηφία στηρίζουν τον Σίσι, επιχειρεί να κατευνάσει τη λαϊκή αγανάκτηση. Στις δημόσιες ομιλίες του ο Σίσι προσπαθεί να πείσει τον αιγυπτιακό λαό ότι χρειάζονται συλλογικές θυσίες προκειμένου να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν μέτρα προστασίας των πιο αδύναμων στρωμάτων. Δεν ανακοινώνει, βέβαια, αυτά τα μέτρα που κατά πάσα πιθανότητα δε θα είναι τίποτα περισσότερο από ένα φιλοδώρημα στους πιο εξαθλιωμένους, αφήνοντας έξω τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων που αυτή τη στιγμή περιμένουν τις κρατικές ενισχύσεις για να επιβιώσουν.
Οπου, βέβαια, δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος. Η αστυνομία, παράλληλα με τις δηλώσεις του Σίσι, έχει συλλάβει δεκάδες ανθρώπους που τους κατηγορεί για συνεργασία με την εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ ο Σίσι έχει δηλώσει -με αφορμή τις φήμες για οργάνωση διαδηλώσεων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, στις 11 Νοέμβρη- ότι ο στρατός είναι σε επιφυλακή και μπορεί να επέμβει εντός έξι ωρών αν κληθεί να τις καταστείλει. Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την περασμένη βδομάδα στο Πορτ Σάιδ που βρίσκεται στην είσοδο του καναλιού του Σουέζ ενάντια στις αυξήσεις των ενοικίων στις εργατικές κατοικίες στις πόλεις.
Η κατάσταση στην Αίγυπτο θυμίζει την ηρεμία πριν την καταιγίδα. Η στρατιωτική χούντα, μετά το πρωτοφανές όργιο καταστολής όλων των αντιπολιτευόμενων φωνών, θρησκευτικών και κοσμικών, βυθίζει ακόμα περισσότερο τον αιγυπτιακό λαό στη φτώχεια και στην εξαθλίωση με ένα Μνημόνιο με το ΔΝΤ προ των πυλών.