Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ενα ποιοτικά καινούργιο στάδιο υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης χωρίς ούτε καν τα προσχήματα της ψευδεπίγραφης «αριστείας»
  • Σαν σήμερα 17 Σεπτέμβρη
  • Ξεπέρασε κάθε όριο ο γκεμπελισμός του Τσιάρα σχετικά με την ευλογιά των αιγοπροβάτων
  • Να αθωωθούν οι συλληφθέντες στις 6-3-2021, που προσπάθησαν να διαδηλώσουν για τον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα
  • Ο Χαβιέρ Μπαρδέμ κατήγγειλε με σφοδρότητα τους γενοκτόνους σιωναζιστές στην τελετή απονομής των Emmy
  • Κώστα Τσιάρα, γιατί μεγάλωσε ξαφνικά η μύτη σου;
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Η πραγματικότητα είναι πεισματάρα
Διεθνή

Αφγανιστάν

Η πραγματικότητα είναι πεισματάρα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr18 Φεβ 2012, 00:00

 Πληθαίνουν συνεχώς τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τα οποία έρχονται σε πλήρη  αντίφαση με τις επίσημες εκτιμήσεις και ανακοινώσεις για την εξέλιξη του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Οι  «New York Times» (1/2/2012), αναφέρονται σε μια απόρρητη έκθεση του ΝΑΤΟ με τίτλο «Η κατάσταση των Ταλιμπάν 2012», με ημερομηνία 6 Ιανουαρίου, που βασίζεται σε 27.000 ανακρίσεις κρατούμενων Ταλιμπάν και άλλων κρατούμενων, η οποία «παρουσιάζει την εξέγερση των Ταλιμπάν μακριά από το να έχει νικηθεί ή να έχει χάσει το ηθικό της, παρόλο που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπαίνουν σ’ αυτή που ελπίζουν ότι θα είναι η τελευταία φάση του πολέμου».
 
Σύμφωνα με τους «New York Times», στην έκθεση αφθονούν οι περιγραφές συνεργασίας ανάμεσα σε αντάρτες και τοπικούς κυβερνητι-    κούς αξιωματούχους ή τις δυνάμεις Ασφάλειας καθώς και αφηγήσεις Ταλιμπάν κρατούμενων, που ισχυρίζονται ότι στις περιοχές απ’ όπου αποχωρούν οι νατοϊκοί στρατιώτες ο αφγανικός στρατός συνεργάζεται με τους αντάρτες. Η έκθεση, μεταξύ άλλων, αναφέρει ακόμη ότι κυκλοφο-  ρούν σ’ όλο το Αφγανιστάν φωτογραφίες που δείχνουν Ταλιμπάν να κυκλοφορούν ελεύθερα πάνω σε πράσινα Ford Ranger φορτηγά του αφγανικού στρατού, τα οποία “πουλιούνται ή δωρίζονται” στους Ταλιμπάν, ότι  πολλοί Αφγανοί προετοιμάζονται ήδη για μια ενδεχόμενη επιστροφή των Ταλιμπάν και ότι, παρόλο που η αφγανική κυβέρνηση συνεχίζει να διακηρύσσει τη θέλησή της να πολεμήσει, πολλοί από το προσωπικό της έχουν ήδη έρθει μυστικά σε επαφή με τους Ταλιμπάν, επιδιώκοντας να διασωθούν σε περίπτωση νίκης των Ταλιμπάν.
 
«Τα ευρήματα της έκθεσης –σχολιάζει ο αρθρογράφος των New York Times– αμφισβητούν ευθέως πολλές από τις εκτιμήσεις στις οποίες βασίζεται η αμερικάνικη πολιτική στο Αφγανιστάν: ότι η αμερικάνικη στρατιωτική ισχύς θα αναγκάσει τους Ταλιμπάν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ότι η συμμαχική στρατηγική ενάντια στην εξέγερση θα αυξήσει την υποστήριξη των Αφγανών προς την αφγανική κυβέρνηση και ότι, όταν φύγουν τα νατοϊκά στρατεύματα, οι αφγανικές δυνάμεις Ασφάλειας θα είναι ικανές να αναλάβουν τις ευθύνες τους….
 
Κρίσιμο στοιχείο της αμερικάνικης στρατηγικής στο Αφγανιστάν είναι η αύξηση του ρυθμού των επιδρομών με στόχο τη σύλληψη ή το θάνατο ανταρτών, ιδιαίτερα διοικητών μεσαίου επιπέδου. Τα δύο τελευταία χρόνια ο αριθμός των κρατούμενων έχει υπερδιπλασιαστεί. Οι επιδρομές έχουν στόχο να πιέσουν τους αντάρτες να διαπραγματευτούν μια ειρηνική διευθέτηση του πολέμου και τις τελευταίες βδομάδες έχουν γίνει βήματα προς την έναρξη διαπραγματεύ-σεων.
 
Η έκθεση παρέχει λίγες αποδείξεις για να πιστέψουμε ότι αυτή η στρατηγική ή η αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων από τη διοίκηση Ομπάμα έχουν βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Οι διοικητές των Ταλιμπάν και οι απλοί μαχητές – αναφέρει η έκθεση – πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι είναι αναπόφευκτος ο έλεγχός τους στο Αφγανιστάν. Παρόλο που οι Ταλιμπάν είχαν σοβαρές απώλειες το 2011, η ισχύς τους, η δραστηριοποίησή τους, η χρηματοδότηση και η στρατιωτική ικανότητά τους παραμένουν άθικτες. Αν και είναι κουρασμένοι από τον πόλεμο, βλέπουν λίγες ελπίδες σε μια ειρηνευτική συμφωνία. Παρόλο που είχαν πολλές αποτυχίες, η υποχώρηση είναι μακριά από τη συλλογική τους σκέψη. Αυτή τη στιγμή πιστεύουν ότι η συνέχιση της μάχης και η επέκταση της κυριαρχίας τους είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος δράσης».

Aλήθειες και ψέματα για το Αφγανιστάν

Με τον τίτλο αυτό ο αμερικάνος αντισυνταγματάρχης Ντάνιελ Ντέιβις δημοσίευσε στις 6 Φεβρουαρίου στο «Armed Forces Journal», το παλιότερο αμερικάνικο ανεξάρτητο περιοδικό για στρατιωτικά ζητήματα, ένα άρθρο, το οποίο επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της προαναφερόμενης έκθεσης του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια σύντομη αναφορά σε δύο εκθέσεις, μία απόρρητη, την οποία παρέδωσε στο Πεντάγωνο, και μία 84 σελίδων δημοσιεύσιμη, η οποία αναρτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στην ιστοσελίδα του αμερικάνικου περιοδικού «Rolling Stone». Στις εκθέσεις αυτές καταθέτει την εμπειρία και τις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη του πολέμου στο Αφγανιστάν, όπου υπηρέτησε για δεύτερη φορά για ένα χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, ως αξιωματικός της «Δύναμης Ταχέως Εφοδιασμού του Στρατού». Στο διάστημα αυτό ταξίδεψε 9.000 μίλια σε περισσότερες από οχτώ επαρχίες της χώρας, στα πιο θερμά μέτωπα του πολέμου, και είχε συνομιλίες με περισσότερους από 250 αμερικάνους στρατιώτες και διοικητές όλων των βαθμίδων, με πολλούς αφγανούς αξιωματούχους Ασφάλειας και πολίτες καθώς και με μερικούς φύλαρχους στα χωριά.
 
Στην έκθεση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του «Rolling Stone», ο αντισυνταγματάρχης Ντέιβις, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Αν το κοινό είχε πρόσβαση στις απόρρητες εκθέσεις, θα έβλεπε το δραματικό χάσμα σ’ αυτά που συχνά λέγονται δημόσια και ποια είναι η αλήθεια πίσω από τη σκηνή». Ισχυρίζεται ότι η συνεχής αύξηση των επιθέσεων των Ταλιμπάν από το 2005 μέχρι το 2011, οι οποίες το δεύτερο μισό του 2011 ήταν πολύ περισσότερες από το 2009, αντικρούει την εκτίμηση και του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, διοικητή των αμερικανονατοϊκών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο το Μάρτιο του 2011, και του Πενταγώνου στην έκθεση του Απρίλη του 2011, ότι οι νατοϊκές δυνάμεις έχουν κόψει την ορμή των ανταρτών και έχουν αναστρέψει σε βάρος τους την πορεία των επιχειρήσεων σε σημαντικές περιοχές της χώρας. Και επισημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των επιθέσεων, των αυτοσχέδιων βομβών και των αμερικάνικων ανθρώπινων απωλειών ήταν αυξημένος αντίστοιχα κατά 82%, κατά 113% και κατά 164% το 2011 σε σύγκριση με το 2009. Σχετικά με τη γενική κατάσταση του αφγανικού στρατού και της αστυνομίας αναφέρει: «Σε σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε διάστημα 11 μηνών, πολυάριθμες φορές ο αφγανικός στρατός και η αστυνομία τρέπονταν σε φυγή από τη μάχη, από φήμες ή έκαναν μυστικές συμφωνίες με τους Ταλιμπάν».
 
Ιδού και μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το άρθρο του Ντέιβις στο «Armed Forces Journal»:
 
«Αυτά που είδα δεν είχαν καμιά ομοιότητα με τις ρόδινες επίσημες ανακοινώσεις των αμερικάνων στρατιωτικών ηγετών σχετικά με τις συνθήκες στο έδαφος.
 
Ξεκινώντας την αποστολή μου, ειλικρινά ήλπιζα να διαπιστώσω ότι οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν αληθινοί, ότι οι συνθήκες στο Αφγανιστάν βελτιώνονταν, ότι η τοπική κυβέρνηση και ο στρατός σημείωναν πρόοδο προς την επάρκεια. Δεν χρειαζόταν να δω δραματικές βελτιώσεις για να επιβεβαιωθούν, απλά ήλπιζα να δω απόδειξη θετικών τάσεων, να δω λόχους ή τάγματα να κάνουν έστω και ελάχιστη αλλά διατηρήσιμη πρόοδο.
 
Αντίθετα, ήμουν μάρτυρας της απουσίας προόδου ουσιαστικά σε κάθε επίπεδο».
 
«Είδα τις απίστευτες δυσκολίες που αντμετωπίζει κάθε στρατιωτική δύναμη για να αποκαταστήσει την ειρήνη ακόμη και σε μία και μόνο περιοχή της καθεμιάς από τις επαρχίες αυτές. Ακουσα πολλές ιστορίες για το ότι οι αντάρτες ελέγχουν ουσιαστικά κάθε κομμάτι γης πέρα από το οπτικό πεδίο μιας αμερικάνικης ή συμμαχικής βάσης.
Είδα ελάχιστες έως καθόλου αποδείξεις για το ότι οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες του λαού. Μερικοί αφγανοί πολίτες με τους οποίους συνομίλησα μου είπαν ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να έχουν σχέση με μια ληστρική ή ανίκανη κυβέρνηση.
 
Κάποιες φορές, είδα αφγανικές δυνάμεις Ασφάλειας να συνεργάζονται με τους αντάρτες».
 
«Στις 11 Σεπτεμβρίου, την 10η επέτειο της κακόφημης επίθεσης στις ΗΠΑ, επισκέφτηκα μια άλλη μονάδα στην επαρχία Κουνάρ, κοντά στην πόλη Ασμάρ. Συνομίλησα με τον τοπικό αξιωματικό, που υπηρετούσε ως πολιτιστικός σύμβουλος του αμερικάνου διοικητή. Ιδού η συνομιλία μας:
 
Ντέιβις: Εδώ έχετε πολλές μονάδες του αφγανικού στρατού. Θα είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν όταν τα αμερικάνικα στρατεύματα αποχωρήσουν από την περιοχή;
 
Σύμβουλος: Οχι. Είναι εντελώς ανίκανες. Ηδη σ’ όλη την περιοχή, πολλοί από τις δυνάμεις Ασφάλειας έχουν κάνει συμφωνίες με τους Ταλιμπάν. Δεν θα πυροβολούν τους Ταλιμπάν και οι Ταλιμπάν δεν θα τους πυροβολούν. Επίσης, όταν συλλαμβάνεται ένα μέλος των Ταλιμπάν, απελευθερώνεται σύντομα, χωρίς να υφίσταται το παραμικρό».
 
«Σ’ όλα τα μέρη που επισκέφτηκα, η στρατιωτική κατάσταση ήταν από κακή έως απερίγραπτη. Αν τα περιστατικά που έχω περιγράψει – και πολλά, πολύ περισσότερα που θα μπορούσα να αναφέρω – είχαν συμβεί στον πρώτο χρόνο του πολέμου ή έστω στον τρίτο ή στον τέταρτο, ίσως κάποιος να ήταν πρόθυμος να πιστέψει ότι το Αφγανιστάν είναι μόνο μια σκληρή μάχη και πρέπει να τη δώσουμε μέχρι τέλους. Ομως όλα αυτά τα περιστατικά συνέβηκαν στο 10ο χρόνο του πολέμου.
 
Επίσης, ο αριθμός απωλειών και η βία του εχθρού αποκαλύπτουν την απουσία προόδου, το ίδιο και οι δικές μου παρατηρήσεις της στρατιωτικής κατάστασης σ’ όλο το Αφγανιστάν».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το θόρυβο που έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η δημοσιότητα που έχουν πάρει οι εκθέσεις του αντισυντάγματάρχη Ντέιβις, η αμερικάνικη στρατιωτική ηγεσία στο Αφγανιστάν, έσπευσε, όπως ήταν επόμενο, να τις χαρακτηρίσει άνευ σημασίας. Σε συνέντευξη τύπου, ο αντιστράτηγος Κούρτις Σκαπαρότι, αναπληρωτής διοικητής των αμερικάνικων στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν τις χαρακτήρισε ως «άποψη ενός προσώπου» και επέμεινε ότι συνεχίζεται σταθερά η πρόοδος στο Αφγανιστάν.
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Αφγανιστάν

Δίκη “Επαναστατικού Αγώνα” – 14η συνεδρίαση, Παρασκευή 10.2.12
Επόμενο άρθρο

Αφγανιστάν

Δίκη Συνωμοσίας Πυρήνων Φωτιάς: Ποιο τεκμήριο αθωότητας;

Σχετικά Αρθρα

Γάζα: Βαρύς ο πέλεκυς στα κεφάλια των προδοτών

Διεθνή 15 Σεπ 2025, 18:40

Οι Αμερικάνοι προσπαθούν να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα

Διεθνή 15 Σεπ 2025, 14:17

Η πανεπιστημιακή Λευκή Βίβλος του καπιταλισμού: Μπέρκλεϊ, μακαρθισμός και η νέα εποχή της κρατικής καταστολής

Διεθνή 15 Σεπ 2025, 12:03

Σαμιντούν (Ακλόνητοι): «Εκκένωση από τη Γάζα μόνο προς τον ουρανό»!

Ο λαός της Πόλης της Γάζας υψώνει το ανάστημά του στο σιωναζισμό, αρνούμενος να εγκαταλείψει την πόλη του

Διεθνή 14 Σεπ 2025, 00:05

Η σιωνιστική οντότητα προσπαθεί να ξεπλύνει τα εγκλήματά της με επιχορηγούμενες συνεργασίες με ΑΕΙ της Κύπρου

Πρόθυμος συνένοχος η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη

Διεθνή 13 Σεπ 2025, 13:06

ΣΙΩΝΙΣΤΙΚ

Πιο απομονωμένο στη Μέση Ανατολή το σιωνιστικό μόρφωμα

Διεθνή 11 Σεπ 2025, 21:24
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Ενα ποιοτικά καινούργιο στάδιο υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης χωρίς ούτε καν τα προσχήματα της ψευδεπίγραφης «αριστείας»

Ο Σύλλογος Διδασκόντων Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ για τα πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια

17 Σεπ 2025, 07:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Σεπτέμβρη

17 Σεπ 2025, 00:01
Αγροτικά

Ξεπέρασε κάθε όριο ο γκεμπελισμός του Τσιάρα σχετικά με την ευλογιά των αιγοπροβάτων

16 Σεπ 2025, 22:14
Καταστολή

Να αθωωθούν οι συλληφθέντες στις 6-3-2021, που προσπάθησαν να διαδηλώσουν για τον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα

Δίκη αύριο στο ΙΑ Μονομελές (Ευελπίδων, κτίριο 9, αίθουσα 12)

16 Σεπ 2025, 19:31
Πολιτισμός

Ο Χαβιέρ Μπαρδέμ κατήγγειλε με σφοδρότητα τους γενοκτόνους σιωναζιστές στην τελετή απονομής των Emmy

16 Σεπ 2025, 14:32
Αγροτικά

Κώστα Τσιάρα, γιατί μεγάλωσε ξαφνικά η μύτη σου;

16 Σεπ 2025, 13:46
Παιδεία

Πολιτική επιλογή η υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου

Επιστολή διαμαρτυρίας των γονέων και κηδεμόνων του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου για τα κενά

16 Σεπ 2025, 12:20
Αγροτικά

Kτηνοτρόφοι Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Ψήφισμα-κόλαφος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

16 Σεπ 2025, 12:03
Παιδεία

Χωρίς Νηπιαγωγό και εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης το 1ο τμήμα του 5ου Νηπιαγωγείου Ιλίου

16 Σεπ 2025, 11:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη

16 Σεπ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Βαρύς ο πέλεκυς στα κεφάλια των προδοτών

15 Σεπ 2025, 18:40
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι προσπαθούν να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα

15 Σεπ 2025, 14:17
Διεθνή

Η πανεπιστημιακή Λευκή Βίβλος του καπιταλισμού: Μπέρκλεϊ, μακαρθισμός και η νέα εποχή της κρατικής καταστολής

15 Σεπ 2025, 12:03
Αθλητισμός

Ολοι στο δρόμο που χάραξαν οι Μαδριλένοι

Ματαίωσαν το τελευταίο ετάπ του διάσημου ποδηλατικού Γύρου της Ισπανίας, επειδή συμμετείχαν σιωνιστές

15 Σεπ 2025, 11:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη

15 Σεπ 2025, 00:01
Αθλητισμός

Στο Περιστέρι έδειξαν το δρόμο, σε όλα τα γήπεδα αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης

14 Σεπ 2025, 11:42
Καταστολή

Πόλα Ρούπα: Η ομηρία δεν τελειώνει, απλώς αλλάζει πρόσωπο

Της επιβάλλουν οικονομικό στραγγαλισμό που προοιονίζεται φυλάκιση για χρέη!

14 Σεπ 2025, 11:25
Διεθνή

Σαμιντούν (Ακλόνητοι): «Εκκένωση από τη Γάζα μόνο προς τον ουρανό»!

Ο λαός της Πόλης της Γάζας υψώνει το ανάστημά του στο σιωναζισμό, αρνούμενος να εγκαταλείψει την πόλη του

14 Σεπ 2025, 00:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Σεπτέμβρη

14 Σεπ 2025, 00:01
Πολιτική

Ούτε στο Ζαγόρι ούτε πουθενά…

13 Σεπ 2025, 13:08
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Σεπτέμβρη

ΗΠΑ: Ημέρα πολιτικών δικαιωμάτων (1952).

1952: Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της αεροπορίας καταδικάζονται σε βαρύτατες ποινές.

1961: Εκτελούνται δι’ απαγχονισμού ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές και ο ΥπΕξ Φατίν Ρουστού Ζορλού.

1969: Ανακάλυψη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού έξω από το ΡΧ της Συγγρού.

1970: Εμφύλιος δέκα ημερών στην Ιορδανία, βομβαρδισμός των Παλαιστινίων και εκδίωξή τους από τη χώρα.

1970: Πρώτη ενέργεια των Ερυθρών Ταξιαρχιών: Δύο μπιτόνια βενζίνης ανατινάζονται έξω από το σπίτι του γενικού διευθυντή της «Siemens» Τζουζέπε Λεόνι.

2001: Σύλληψη της Αγγελικής Σωτηροπούλου για συμμετοχή στη 17Ν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Οι αμερικανοί φίλοι μου είναι ζευγάρι δικηγόρων από τη Νέα Υόρκη, με ευρεία μόρφωση, ενημερωμένοι και ψηφίζουν πάντα Δημοκρατικούς. Εβραίοι που δεν θρησκεύονται. Απεχθάνονται τον Νετανιάχου και φρίττουν με τα εγκλήματα στη Γάζα. Βρίσκονται, για τέταρτη φορά, στην Αθήνα. Και μένουν προς Λαγονήσι. Οταν τους είπα ότι η επιλογή διαμονής είναι ασύμφορη, λόγω απόστασης από το κέντρο, μου έδειξαν, στην οθόνη του κινητού, ένα αμερικανικό δημοσίευμα που σημείωνε ότι η Αθήνα είναι πλέον επικίνδυνη για τους Εβραίους. Το σχετικό ρεπορτάζ συνόδευε φωτογραφία από την «περιπολία» των αγοριών του Ρουβίκωνα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Και αφού έδωσα τις απαραίτητες, καθησυχαστικές διευκρινίσεις, με ρώτησαν αν, πράγματι, όπως διάβασαν, η ελληνική κυβέρνηση αντιγράφει τις πρακτικές του Τραμπ στο Μεταναστευτικό. Εκεί βρέθηκα σε αμηχανία…

Kώστας Γιαννακίδης (Τα Νέα)

(Φέρουν οι εβραίοι – ειδικά οι μη θρησκευόμενοι – κάποιο σημάδι στο κούτελο που να υποδηλώνει εβραϊκή καταγωγή; Οχι. Γιατί να ανησυχούν, τότε, οι υποτιθέμενοι φίλοι του Γιαννακίδη, που ούτε κιπά στο κεφάλι θα φορούν, ούτε διακριτικά με το άστρο του Δαβίδ, ούτε εβραϊκά θα μιλούν, καθόσον Αμερικανοί; Δικηγόροι είναι, άνθρωποι έξυπνοι και της πιάτσας, δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι κανένας στο κέντρο της Αθήνας δε θα αναγνώριζε το θρήσκευμα των προγόνων τους και δεν υπήρχε περίπτωση να τους στοχοποιήσει. Είναι και το άλλο: «απεχθάνονται τον Νετανιάχου και φρίττουν με τα εγκλήματα στη Γάζα», οπότε αν συναντούσαν φιλο-παλαιστίνιους διαδηλωτές θα αρκούσε να σηκώσουν το χέρι στο σήμα της νίκης, να τους χειροκροτήσουν ή έστω απλά να τους χαμογελάσουν. Θα μπορούσαν και να πορευτούν μαζί τους, όπως κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες αντισιωνιστές εβραίοι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Δυο έξυπνοι αμερικανοί δικηγόροι δεν μπορεί να μην το ξέρουν αυτό. Οπότε για ποιο λόγο να φοβούνται και να τρέχουν να μείνουν στο Λαγονήσι – αλλά να έρχονται στην Αθήνα, που σημαίνει να αντιμετωπίζουν τον ίδιο υποτιθέμενο κίνδυνο; ‘Η οι προοδευτικοί, μη θρησκευόμενοι εβραίοι του σχολιογράφου των «Νέων» είναι σιωνισταράδες του κερατά ή είναι ανύπαρκτα πρόσωπα που τα κατασκεύασε ο Γιαννακίδης για να κάνει μια ακόμα προβοκάτσια ενάντια στο κίνημα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, χρίζοντάς το «αντισημιτικό». Αν ήταν να τζογάρουμε, θα στοιχηματίζαμε στο δεύτερο. Φτηνιάρικο; Ασφαλώς. Δεν έχει απομείνει, όμως, κάτι πέραν των εντελώς φτηνιάρικων για να βγάζουν το «μεροκάματο» οι ραφινάτοι -όπως νομίζουν- υποστηρικτές της σιωνιστικής πολιτικής)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Αφγανιστάν

    17Ν
    • Αφγανιστάν

      Εφετείο 17Ν
  • Αφγανιστάν

    ΕΛΑ
    • Αφγανιστάν

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Αφγανιστάν

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Αφγανιστάν

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Αφγανιστάν

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Αφγανιστάν

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Αφγανιστάν

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Αφγανιστάν

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Αφγανιστάν

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Αφγανιστάν

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Αφγανιστάν

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Αφγανιστάν

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Αφγανιστάν

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Αφγανιστάν

      Αφγανιστάν

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Αφγανιστάν

      Αφγανιστάν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Αφγανιστάν

      Αφγανιστάν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Αφγανιστάν

      Αφγανιστάν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Αφγανιστάν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Αφγανιστάν

    Αφγανιστάν

    Ποιοι είμαστε
  • Αφγανιστάν

    Αφγανιστάν

    Επικοινωνία
  • Αφγανιστάν

    Αφγανιστάν

    Όροι χρήσης
  • Αφγανιστάν

    Αφγανιστάν

    Ποιοι είμαστε
  • Αφγανιστάν

    Αφγανιστάν

    Επικοινωνία
  • Αφγανιστάν

    Αφγανιστάν

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo